Tom Luongo over de agenda van de FED en de strijd tussen centrale banken en andere machtscentra

Mar 23, 2023
Aanbieding: 

We willen onze lezers attenderen op een originele analyse van Tom Luongo over het financiële geopolitieke spel dat er nu wordt gespeeld door vooral de Federal Reserve (FED). In het Westen is er geen financiële eensgezindheid en zijn er verschillende facties actief met hun eigen agenda. Tom Luongo gaat er vanuit dat de FED onder leiding van Jerome Powell een onafhankelijke koers vaart ten aanzien van andere centrale banken en het Amerikaanse ministerie van financiën (Treasury). De FED wil niet meer werken als de centrale bank van de hele wereld, maar uiteindelijk vooral blijven werken als de centrale bank van de Verenigde Staten en het behoud van het Amerikaanse bankwezen (lees Wall Street).

De introductie van de dollar als wereldreservevaluta tijdens Bretton Woods I was een belangrijke fout en is uiteindelijk onhoudbaar (zie: Triffindilemma). Er wordt verder wereldwijd hard gewerkt om de dollar te vermijden in de internationale handel. Het accumuleert uiteindelijk allemaal in een definitief faillissement van de Verenigde Staten en de volledige ineenstorting van het Amerikaanse bankwezen. Dit wil Jerome Powell vermijden en hij heeft daarom gewerkt aan een strategie om het initiatief weer terug te krijgen. Dit is geen goed nieuws voor vooral de ECB en de toekomst van de euro. Hieronder kun je Tom Luongo aan het woord zien:

Van LIBOR naar SOFR – van London naar New York – de onshoring van de dollarmarkt

De voorbereidingen zijn al een tijdje op gang gebracht. Om het initiatief terug te krijgen was de introductie van SOFR voor de vervanging van LIBOR in 2021 van uiterst belang. SOFR staat voor Secured Overnight Financing Rate. SOFR is een referentierente voor daggeld (overnight rente tarief) in Amerikaanse dollars. SOFR heeft in 2022 LIBOR referentierente vervangen om o.a. de macht van de eurodollar markt te breken. De London Interbank Offered Rate (LIBOR) werd namelijk door een commissie van vele referentiebanken bepaald onder toezicht van de Britse financieel toezichthouder (FCA). SOFR wordt alleen berekend door de New York Fed en wordt alleen gebaseerd op actuele transacties in een zeer actieve en liquide markt: de repo mark voor Amerikaanse staatsobligaties. SOFR is een accuratere en robuustere referentierente voor de USD-markt die nu door de FED wordt bepaald. Het is de referentierentevoet voor alle interbancaire dollartransacties zoals renteswaps, obligaties en leningen. SOFR wordt niet alleen door financiële instellingen gebruikt, maar ook door financiële marktpartijen zoals institutionele beleggers en bedrijven. 

De FED vs ECB, BoE – eurodollarmarkt

Nu SOFR is doorgevoerd kan de FED verder met een agressief rentebeleid het eurodollarsysteem kapot maken ofwel volledig onder de controle van de FED te krijgen. De offshore dollarmarkt zal daardoor onshore komen. Net zoals er nu ook wordt gewerkt om de Amerikaanse offshore industrie weer onshore te brengen. Dit maakt de FED sterker en onafhankelijker van o.a. de elite in Davos en Washington die een globale great reset willen uitvoeren. Het gaat hier om financiële oorlogsvoering op hoog bankniveau tussen verschillende facties met verschillende agenda´s. De toekomst van New York als een financieel machtscentra versus die van London, Frankfurt en Basel. De hogere rente op Amerikaans staatspapier zal meer kapitaal aantrekken uit vooral die landen die kampen met vele zwakkere valuta´s en obligatiemarkten zoals de euro en de Engelse pond. Het ondermijnt de financiële machtscentra van Londen en Frankfurt.

FED vs de Treasury en de politieke elite in Washington?

De FED onder leiding van Jerome Powell voert een onafhankelijke koers die ook botst met de politieke agenda van Washington en de Treasury onder leiding van Janet Yellen, de vorige voorzitter van de FED. Jerome Powell wil kosten wat kost de dollar en het Amerikaanse bankwezen onder leiding van Wall Street redden van een totale wereldwijde ineenstorting. Jerome Powell representeert hierbij de belangen van een bepaalde factie van de financiële elite in New York en de Verenigde Staten in zijn algemeenheid die niet de soevereiniteit van de Verenigde Staten willen opgeven voor een globalistische agenda onder leiding van de WEF (Davos), de ECB en uiteindelijk de BIS. Deze willen een unipolaire wereldorde opbouwen onder leiding van supranationale organisaties zoals de Verenigde Naties.

De FED makes America Great again in een multipolaire wereld?

Het is welllicht niet voor niets dat Jerome Powell aanvankelijk door Donald Trump is aangesteld als de voorzitter van de FED. Volgens Tom Luongo stelt Jerome Powell Amerikaanse belangen voorop en kan men erop rekenen dat Jerome Powell de rente zo veel mogelijk zal proberen te verhogen om daarmee o.a. de dollar en Amerikaanse staatsobligaties meer attractief te maken voor buitenlandse beleggers. De Europese Unie met de euro in haar huidige vorm zal deze financiële oorlogsvoering op centraalbank-niveau niet kunnen overleven.

Het gaat uiteindelijk om een overlevingsstrijd tussen fiat-geldstelsels en respectieve centrale banken in natiestaten. Wanneer zal de Duitse Bundesbank in opstand komen tegen het beleid van de ECB? Wanneer zal de BoJ haar beleid volledig omgooien ten dienste van de Japanse economie? Wanneer zal de Deutsche Bank in een crisis komen of zal Paris Bas Bank eerder vallen samen met het bewind van Macron?

Hoe het ook zij, een unipolaire great reset onder leiding van de WEF wordt steeds onwaarschijnlijker nu China en Rusland een alternatieve koers varen. Het is de globalisten niet gelukt om Rusland economisch en militair ten val te brengen in de Oekraïne. Het Westerse sanctiebeleid met o.a. het inzetten van de dollar als een wapen, heeft een multipolaire great reset opgang gebracht.

Het is niet onwaarschijnlijk dat Jerome Powell dit inziet en er voor kiest om het Amerikaanse bankwezen met de dollar te redden. Door de rente agressief te verhogen zullen eerst de zwakkere valuta´s met respectieve economieën en banken als domino´s in elkaar storten. Dit zal een kapitaalvlucht naar Amerikaans staatspapier en de dollar verder aanwakkeren. Op deze manier maakt misschien Jerome Powell America Great again en kan er op tijd ook weer goud en wellicht ook bitcoin worden ingezet als een monetaire vertrouwensbasis zonder tegenpartijrisico´s.

Volgens Tom Luongo is het voor bitcoin nog te vroeg, maar zal goud weer worden ingezet… net zoals China dit nu doet met de introductie van de petroyuan. Maar, hoeveel goud heeft de FED nog in Fort Knox liggen? Wat is het gevolg van de verdere teloorgang van de petrodollar nu Saudi-Arabie en Iran nu een vredesakkoord hebben getekend en zich naar het Oosten keren? We staan voor ongekend grote veranderingen op monetair en geopolitiek gebied waarover iedereen nu speculeert en de machtigen op aarde er hals over kop proberen de controle over te krijgen. De analyse van Tom Luongo is zeer origineel en het beluisteren waard. De vraag is echter of hij wellicht Jerome Powell´s vermogen niet enorm overschat en dat in feite alle centrale banken gewoon het spoor al bijster zijn en de controle al hebben verloren…. met wellicht als uitzondering China.

Voor meer informatie:

Wat is de Dollar Milkshake Theory?

Bretton Woods III en de multipolaire wereldorde

Zal ik bitcoin of goud kopen?

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min