centraal bankieren maakt totale oorlog mogelijk

Wat zijn Bitcoin vorken (FORKS)?

Oct 18, 2017
Aanbieding: 

Een introductie tot Bitcoin vorken (forks)!

bitcoin vorken

Er zijn verschillende soorten Bitcoin vorken mogelijk. In dit artikel zullen kort bespreken wat er over het algemeen mee wordt bedoelt. Even in een notendop: Wil je echte Bitcoins kopen? Niet een onbelangrijke vraag, want wanneer je van plan bent om Bitcoin te kopen, zorg dan dat je Bitcoin (BTC) koopt. Er zijn verschillende vorken die zonder consensus op de Bitcoin zijn uitgevoerd. Hierdoor worden er alternatieve Bitcoin altcoins gemaakt. Deze Bitcoin altcoins nemen de naam Bitcoin over om natuurlijk meer media belangstelling en daardoor aandacht te krijgen. Dit zorgt er voor dat dit altcoin project meer kans op slagen heeft. Fake it, until you make it!

  • Een Bitcoin vork op basis van consensus.

De Bitcoin gemeenschap heeft op basis van een overweldigende meerderheid besloten een bepaalde wijziging of verbetering door te voeren in het Bitcoin protocol. Alle nodes worden van te voren voorbereid en nemen de nodige technische maatregelen. Vervolgens wordt er op een afgesproken tijdstip op een bepaalde transactieblok de wijziging doorgevoerd. Deze transactieblok wordt toegevoegd aan de blokketen door de Bitcoin miners en alle nodes zullen binnen het netwerk de nieuwe transactieblok als de juiste accepteren. Vervolgens zal het hele Bitcoin netwerk verder bouwen op de transactieblokken met de betreffende wijziging. De oude blokken worden afgestoten. Er verschijnt een consensus over de staat van de blokketen zodat alle miners op dezelfde blokketen blokken toevoegen. Dit is de normale manier om de blokketen van Bitcoin te voorzien van nieuwe verbeteringen zoals de recente Segregated Witness update. De eerste SegWit blok is gedolven geworden in overeenstemming met de consensus regels van het Bitcoin netwerk. De verbeterde SegWit transactieblokken zijn nu de bouwblokken van de enige en ware Bitcoin blockchain en maken deel uit van de consensus regels.

  • Een Bitcoin vork zonder consensus.

Het is niet makkelijk om tot een consensus te komen over het implementeren van aanpassingen binnen het Bitcoin netwerk. Satoshi heeft van Bitcoin een zeer weerbarstig ontwerp voorzien. Alleen op basis van een bewijs van menselijke eendracht en daadkracht binnen de gemeenschap kan er iets worden veranderd. Dit is het zogenaamde Community Consensus Model. Wanneer er een splintergroep is binnen de Bitcoin gemeenschap die niet verder wilt gaan op de huidige blokketen van Bitcoin, maar een eigen blokketen wil bouwen bovenop die van Bitcoin, dan kan deze een splitsing van de blokketen afdwingen waarbij een kleine minderheid van Bitcoin miners nieuwe aangepaste blokken gaat toevoegen op de Bitcoinblockchain. Aangezien de meerderheid van het netwerk deze ingreep niet accepteren, zullen deze blokken worden afgestoten.

Een harde vork vindt nu plaats waarbij een nieuwe transactieblok wordt aangemaakt die niet in overeenstemming is met de netwerk consensus regels. Door inzet van de splintergroep en de betrokken miners, zal er een afwijkende nieuwe blockchain ontstaan met deze nieuwe blokken.

bitcoin forking forkology

Vervolgens zal er getracht worden om de nieuwe blokketen te onderhouden en vervolgens een nieuw alternatief betalingsnetwerk te maken met meer en meer gebruikers. Aangezien dit nieuwe betalingsnetwerk gebaseerd is op de Bitcoin blokketen, wordt er de Bitcoin naam aan toegevoegd. Bitcoin vorken die uitgevoerd zijn door een splintergroep zonder consensus van de Bitcoin gemeenschap zijn Bitcoin CashBitcoin Gold en Bitcoin Diamond. De Bitcoin Segwit2x vork is mislukt door o.a. de interne verdeeldheid van de splintergroep zelf. Er zullen meer en meer Bitcoin vorken plaatsvinden in 2018.

bitcoin privateUpdate: een interessante om te bekijken is de Bitcoin Private vork die zal gebruik maken van de leerervaringen van bovenstaande vorken en de code van Zclassic zal integreren om zo een sneller en goedkopere alternatief anoniem Bitcoin netwerk te verwezenlijken. Voor meer informatie: Bitcoin Private.

bitcoin forks

In het geval van Bitcoin Cash, ging het om het terugdraaien van de SegWit update waardoor de transactieblokken er structureel anders uit zien:

bitcoin forks

Aangezien het afsplitsingen zijn van Bitcoin van een minderheidsgroepering gaat het hier om alternatieve cryptovaluta die proberen de Bitcoin merknaam te stelen en op basis daarvan het netwerk sneller uit te breiden. Dit is misleidend.

bitcoin hard forks

Toch, niemand verbiedt het je om een nieuwe Bitcoin merknaam te lanceren op basis van een vork van een andere cryptovaluta zoals Dash. Toch het gebruiken van de Bitcoin merknaam is zeer controversieel. Bitcoin Cash wordt daarom door de Bitcoin gemeenschap Bcash genoemd om verwarring te voorkomen. Bitcoin Cash zal op 15 mei 2018 een belangrijke protocol upgrade ondergaan en verder gaan als Bitcoin ABC.

In ieder geval, blokketenvorken komen voor bij alle cryptovaluta projecten. Het is een deel van de technologische ontwikkeling van cryptocurrencies en de onderliggende blockchain technologieën. Ethereum heeft al een aantal vorken achter de rug en heeft precies de eerste fase van de Metropolis upgrade uitgevoerd. Hieronder kunnen we Andreas Antonopoulos aan het woord zien over de rol van vorken in zijn video over Forkology – a Study of Forks for Newbies:

Bitcoin vorken als een dividend uitkering voor Bitcoin houders?

Bitcoin houders (BTC) krijgen bij een vork automatisch het recht op hetzelfde bedrag in coins op de nieuwe blokketen. Immers er werd een snapshot gemaakt van de Bitcoin blockchain op het moment van de vork. Waarbij de hele bitcoin transactie (sleutel) geschiedenis wordt overgenomen. Het is een gevorkte cloon die vervolgens wordt aangepast. Dus, als je 10 bitcoins in de blockchain had, heb je deze feitelijk nu ook in de gevorkte Bitcoin blockchain cloon. Je kunt deze nieuwe gecloonde en gemanipuleerde bitcoins opeisen via een bepaalde claim procedure of ze worden automatisch bijgeschreven in een nieuwe wallet door de Bitcoin wallet provider. De procedure om de gevorkte coins te ontvangen verschilt per project, per wallet en per beurs. In ieder geval, zolang je de originele Bitcoin (BTC) sleutels in handen hebt, kun je altijd die zelfde waarde in bitcoins opeisen op de gevorkte bitcoin blokketens. Je kunt deze coins vervolgens op een cryptocurency exchange verkopen voor meer Bitcoin of een andere coin of gewoon euro’s. In ieder geval, elke Bitcoin houder kan  geld verdienen met een Bitcoin vork. Lees altijd heel duidelijk de instructies over hoe je dit het beste kunt doen en over de mogelijke risico’s. Het is zeker niet zonder risico om de gevorkte bitcoins zoals later dit jaar de nieuwe Bitcoin Private muntjes te claimen.

Wat heeft Satoshi Nakamoto zelf gezegd over Bitcoin vorken?

In een Bitcoin talk chat gesprek met Gavin Andressen meldt Satoshi het volgende:

A second version would be a massive development and maintenance hassle for me.  It’s hard enough maintaining backward compatibility while upgrading the network without a second version locking things in.  If the second version screwed up, the user experience would reflect badly on both, although it would at least reinforce to users the importance of staying with the official version.  If someone was getting ready to fork a second version, I would have to air a lot of disclaimers about the risks of using a minority version.  This is a design where the majority version wins if there’s any disagreement, and that can be pretty ugly for the minority version and I’d rather not go into it, and I don’t have to as long as there’s only one version.

I know, most developers don’t like their software forked, but I have real technical reasons in this case.

Gerelateerde onderwerpen:

 

 

 

Lees verder

Waarom zou ik overstappen van Litebit naar Bitvavo?

Litebit stopt; zal ik nu dan overstappen van Litebit naar Bitvavo? Waarom zou ik van mijn Litebit rekening overstappen naar een nieuwe Bitvavo rekening? Dit is een belangrijke vraag voor vooral de vele Litebit klanten. LiteBit, de oudste cryptobroker van Nederland maakte namelijk op 23 mei 2023 bekend dat ze ermee gaan stoppen. Het gaat […]

May 24, 2023
5 min

First Republic Bank is failliet – FDIC en JPMorgan Chase nemen de bank over

De Amerikaanse bankencrisis is nog niet voorbij. De derde Amerikaanse First Republic Bank verkeert in grote problemen en is op weg naar een faillissement. Update 01.05.2023: First Republic Bank is omgevallen en bankroet. De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) heeft ingegrepen en zal als curator de bank moeten afwikkelen. Om de markt verder te sussen […]

May 1, 2023
4,5 min

Withney Webb over de netwerkcorruptie in de VS, Jamie Dimon en CBDC´s

We willen onze lezers wijzen op het opzienbarend onderzoek van Whitney Webb. Ze is onderzoeksjournalist, schrijver, podcaster en onderzoeker bij Unlimited Hangout. Ze houdt zich voornamelijk bezig met inlichtingen, technologie, bewaking en burgerlijke vrijheden. Net zoals Hester Bias de netwerkcorruptie in het Nederlandse financiële systeem heeft onderzocht en bespreekt in haar boek Worst Bank Scenario, […]

Apr 17, 2023
2 min