bitcoin course

Bitcoin & Proof of Community Consensus!

Sep 29, 2023
Aanbieding: 

Wat is het Bitcoin Community Consensus Model?

Bitcoin is een open-source software project waarbij veranderingen alleen pas op basis van een overweldigende meerderheid (consensus) kunnen plaatsvinden. Hoe groter de gemeenschap hoe moeilijker dit te doen is. Is het niet een bijna bovenmenselijke taak om op basis van echte eendracht en daadkracht binnen een gemeenschap veranderingen door te voeren?

proof of human consensusDit is een uniek governance model waar een gemeenschap van menselijke deelnemers, spelers of gebruikers moeite mee hebben. Het Bitcoin Community Consensus Model dwingt een bijzonder moeilijk bewijs van menselijke consensus af waarbij egoïstische machtswellustelingen weinig kunnen bereiken.

Dit gaat cryptografische innovaties en blokketentechnologische spitsvondigheden voorbij…..

Hoe kun je een rat worden in de Bitcoin gemeenschap, de macht grijpen en controle krijgen over de veranderingen die jij wilt doorvoeren in de gewenste protocollen voor die verbeteringen die jij belangrijk vindt voor het globale netwerk?

Bitcoin is programmeerbaar geld, maar wordt minder en minder programmeerbaar hoe meer en meer deelnemers en andere partijen deelnemen en daarbij geen overeenstemming kunnen krijgen over bepaalde veranderingen. Bitcoin lijkt dan een beetje onbestuurbaar en is vaak een aanleiding om een altcoin te maken….. maar daar missen we een belangrijke uitdaging om daadwerkelijk op basis van een overweldigende consensus, zeg maar, op basis van echte eendracht een verandering door te voeren, waarbij goede wederzijdse constructieve interculturele communicatie eigenschappen vereist voor zijn! Dit vergt een hoog niveau van diplomatie binnen een soort decentraal financieel gemenebest van Bitcoin autoriteiten, nodes, ontwikkelaars, miners en gewone gebruikers over de hele wereld. Dit proces zal meestal veel tijd in beslag nemen om tot een overweldigende overeenstemming te komen over een verandering in het Bitcoin protocol. Dit is geen gemakkelijke uitdaging!

bitcoin proof of human consensusHet geeft ook aan welke eigenschap van Bitcoin volgens Satoshi’s ontwerp het meest belangrijke was: het bouwen van een ontwerp dat geen censuur kent waarbij menselijke machtsspelletjes weinig kunnen uitrichten. De grote meerderheid van de deelnemers moet het met elkaar kunnen vinden, mensen moeten met elkaar op een volwassen manier met elkaar leren communiceren en het eens worden. Anders moeten ze maar vorken en een eigen altcoin beginnen. In feite het hele governance concept past niet echt op de vereisten van Bitcoin om tot een consensus te komen. Bitcoin moet decentraal p2p netwerk blijven. De centralisatie van macht in de handen van de Miners is in de praktijk door het netwerk effect bijna onmogelijk geworden. Het idee van grotere blokken wordt niet door een overweldigende meerderheid gesteund en daardoor komen er geen grotere blokken. De miners hebben wel genoeg rekenkracht om de Bitcoin blockchain te vorken en een eigen Bitcoin altcoin te maken. Dit is niet zonder risico’s voor hun eigen verdien model en mogelijke opbrengsten. Wat is het nut van een eigen Bitcoin  altcoin zonder gebruikers?

Het is geen toeval dat Satoshi Nakamoto het toneel heeft verlaten toen hij inzag dat alles werkte, alles had overgedragen aan een kleine prille gemeenschap onder leiding van Gavin Andresen. De CIA wilde met hem wilde praten en sindsdien is Satoshi definitief van het internet verdwenen. De ontwikkeling van Bitcoin kon niet meer worden gemanipuleerd toen hij van het toneel verdween. De genie achter Bitcoin was weg en er was geen autoriteit meer om de ontwikkeling van Bitcoin te manipuleren.

Een ontwikkelingsweg op basis van een autoriteit die veranderingen kan afdwingen op basis van zijn autoriteit (of door een pistool van een andere autoriteit) is nu uitgesloten. Dit maakt Bitcoin zo bijzonder en zo uniek. Alweer een hint dat Satoshi Nakamoto een echte cypherpunk en anarchistische kapitalist was. Nee, Bitcoin is geen democratie. Niemand kan er stemmen over veranderingen en niemand kan zich tot een autoriteit wenden. Vele mensen raken hier door gefrustreerd. Dat is begrijpelijk!

vitalik buterinBen je op zoek naar een cryptocurrency waar er duidelijk leiding wordt gegeven door autoriteiten, bezoek dan Litecoin en Ethereum. Charlie Lee en Vitalik Buterin zijn beide actief met het vormgeven van de beste ontwikkelingswegen voor hun baby’s. Ze kunnen een consensus makkelijker vormgeven en hebben geen overweldigende meerderheid nodig.

bitcoin proof of consensusBitcoin wordt daarom ook terecht vergeleken met een honingdas, een alleseter zonder vrees die overal schijt aan lijkt te hebben. Bitcoin is er en werkt gewoon door, niemand kan er iets afdwingen. Vind je het niks, nou dan doe je toch wat anders! Alles gebeurt er vrijwillig op basis van concrete handelingen waarbij je een positie neemt, iets doet waardoor je laat zien dat jij deze verandering wel of niet belangrijk vindt. Wanneer een overgrote meerderheid deze zelfde handeling uitvoert, dan kan er iets veranderd worden in de Bitcoin protocol.

gregory maxwellHet hele debat tussen grote blokken en kleine blokken, Bitcoin Unlimited hier tegen Bitcoin Core daar. Roger Ver hier tegen Gregory Maxwell daar, maakt allemaal niks uit voor Bitcoin. Het is alleen doordat  de Bitcoin miners samen met de actieve deelnemers (nodes) binnen de Bitcoin gemeenschap tot een compromis kwamen hierdoor ging iedereen dezelfde actie uitvoeren voor een lange periode.  Dit heeft er uiteindelijk toegeleid dat de Segregated Wittnes update werd doorgevoerd. Je zou het bijna een wonder kunnen noemen!! Inderdaad, een reactie bleef niet uit, Bitcoin Cash als een vork van Bitcoin zonder deze update werd verricht….. en waarschijnlijk is dit ook de bedoeling geweest van de geniale anarchist of voluntarist Satoshi Nakamoto.

Iedereen is vrij om het open source project te verlaten, te vorken, zoals Charlie deed, en zijn eigen project te beginnen. Maar denk maar niet dat jij je zin kunt doordrukken met een minimale meerderheid van de gemeenschap. Dit is het Bitcoin Community Consensus model!

bitcoin proof of consensusEen sociopaat en andere machtswellustelingen zullen snel het Bitcoin project verlaten wanneer ze dit inzien. Slimmeriken zullen hun eigen crypto-ding doen of een ICO starten en daardoor Bitcoin met rust laten en goed houden.

Bitcoin, het is goed zo als is het en werkt goed zo als het is. Kan het beter?  Bewijs het!  Zorg voor een overweldigende consensus en implementeer de verbetering allemaal in consensus met dezelfde handeling gelijktijdig.

bitcoin gemeenschapsmodel op basis van consensusBitcoin heeft een andere menselijke protocol die nog niet goed wordt begrepen. Nee, niet het bewijs van arbeid, maar een bewijs van consensus in de vorm van menselijke eensgezindheid! Zorg voor eensgezindheid anders kan er niks veranderd worden. Bitcoin is zo geprogrammeerd dat het werkt en gewoon zijn eigenwijze gang gaat wanneer de gemeenschap geen eendracht en daadkracht kan laten zien om een verandering te implementeren. Eendracht met daadkracht maakt macht. Menselijke tweedracht en verdeeldheid zullen geen impact hebben op de werking van Bitcoin. Het is onveranderbaar en niet te censureren.

Bitcoin Proof of Community Consensus modelBitcoin is niet alleen een nieuw geldexperiment maar ook een nieuw samenwerkingsexperiment voor de mensheid. Het zal ook een studie onderwerp worden voor sociologie, ethiek en politicologie.

Artikel is nog niet klaar. Dit zijn de eerste schetsen. Reacties zijn welkom. Met dank aan Bartel Schreurs en zijn Medium artikel over het Bitcoin Governance Model:

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min