bitcoin blackrock fink

BlackRock voegt Bitcoin toe in haar Global Allocation Fund

Jan 8, 2023
Aanbieding: 

BlackRock timmert verder aan de weg. Beleggers en vermogensbeheerders trekken zich niet veel aan van het huidige sentiment op de cryptomarkt. Deze is historisch slecht als gevolg van o.a. het instorten van de malafide FTX beurs. De koersen zijn laag en het einde lijkt nog niet in zicht doordat de liquiditeitsproblemen van betrokken partijen, waaronder de Digital Currency Group, nog tot verdere faillissementen kunnen leiden. Al deze problemen hebben niks te maken met Bitcoin (BTC) als een nieuwe monetaire technologie, netwerk en beleggingsoptie. Cryptobedrijven die risico´s nemen in vooral de bolle bonte cryptokredietmarkt worden wellicht uitgevaagd, dit biedt betere vooruitzichten voor o.a. beleggers en institutionele partijen met een langetermijnvisie.

Een van deze partijen is natuurlijk BlackRock (NYSE: BLK). BlackRock is wereldwijd de belangrijkste vermogensbeheerder. Ze hebben al geconstateerd hoe een van de belangrijkste concurrenten, Fidelity, stapsgewijs met succes bitcoin heeft toegevoegd. BlackRock zelf wil niet achterblijven.

BlackRock Global Allocation Fund & Bitcoin (BTC)

In Augustus van 2022 lanceerde BlackRock al een Private Bitcoin Trust. Nu heeft BlackRock aangekondigd om Bitcoin (BTC) toe te voegen tot zijn wereldwijde toewijzingsfonds, de BlackRock Global Allocation Fund.

Dit beleggingsfonds van BlackRock streeft naar een maximaal rendement op een belegging door een combinatie van kapitaalgroei en inkomsten uit de activa van het Fonds. Het BlackRock Global Allocation Fund belegt wereldwijd ten minste 70% van zijn totale activa in effecten met een aandelenkarakter (bv. aandelen) en vastrentende (VR-) effecten in normale marktomstandigheden. VR-effecten omvatten obligaties en geldmarktinstrumenten (d.w.z. schuldeffecten met korte looptijden). Het kan ook deposito’s en cash aanhouden. Het Global Allocation Fund van BlackRock voert deze beleggingen uit zonder voorgeschreven limieten. Het fonds beheerd in totaal voor meer dan 15 biljoen dollar in vermogen. Bitcoin (BTC) wordt hier nu als een belegging aan toegevoegd. Gewone en passieve beleggers kunnen nu blootstelling krijgen tot bitcoin (BTC).

Op welke manier krijgen beleggers blootstelling tot bitcoin?

In een aanvraag van BlackRock staat het volgende:

“Het BlackRock Global Allocation Fund kan beleggen in in contanten afgewikkelde bitcoin-futures die worden verhandeld op grondstoffenbeurzen die zijn geregistreerd bij de Commodity Futures Trading Commission.”

Het mag wellicht een teleurstelling zijn dat de blootstelling vooral wordt bereikt door cash-settled termijncontracten, echter in de Verenigde Staten is er nog geen Bitcoin ETF beschikbaar en BlackRock zelf werkt aan de lancering van een eigen Bitcoin ETF. BlackRock heeft recentelijk nog een ETF gelanceerd voor de Europese markt om bloostelling te krijgen tot bedrijven die actief zijn in de crypto- en blockchainsector: iShares Blockchain Technology UCITS ETF [BLKC]. Dit fonds volgt de NYSE® FactSet® Global Blockchain Technologies Capped Index. Het zal een kwestie van tijd zijn dat BlackRock ook een specifieke Bitcoin ETF zal lanceren om haar beleggers in het BlackRock Global Allocation Fund een betere en veiligere blootstelling te kunnen bieden.

Wat is een beter alternatief voor het BlackRock Global Allocation Fund?

Nederlandse beleggers hebben natuurlijk vele betere opties voorhanden om blootstelling te krijgen tot bitcoin (BTC).

Ten eerste, is er volwaardige Bitcoin ETF genoteerd aan de AEX: de Jacobi BCOIN bitcoin ETF.

Ten tweede, beschikt Nederland over uitstekende bitcoin spot exchanges. De belangrijkste en beste is natuurlijk Bitvavo, maar Litebit en BL3P bieden ook goede alternatieven. Het beste is natuurlijk om direct bitcoin te kopen op de spotmarkt bij een vertrouwde Nederlandse bitcoin exchange. Bitvavo en Litebit bieden verder ook zakelijke bitcoin handelsrekeningen (corporate acccounts).

Wat is de betekenis van de toevoeging van bitcoin tot het BlackRock fonds?

Bitcoin (BTC) wordt gezien als een nieuwe asset class, een alternatieve beleggingsoptie in een nieuwe type belegging die ondanks de volatiliteit en het risico op lange termijn gezien het rendement van een beleggingsportefeuille vergroot. De bitcoin koers volatiliteit correleert dan ook aardig met die van de risicovolle tech-aandelen. In 2022 kregen die er flink van langs door het monetaire beleid van verkrapping met hogere rentetarieven ingezet door de Federal Reserve. Echter, Bitcoin is niet te vergelijken met een tech-aandeel en eerder te beschouwen als een kredietverzuimswap (CDS). Hoe hoger de rentevoeten verder stijgen, hoe meer bedrijven en ook landen verder het risico lopen om in een liquiditeits- en kredietcrisis terecht te komen. De cryptomarkten hebben de toon in 2022 zeker al gezet en we zullen zien hoe 2023 verder verloopt. In dit opzicht is het belangrijk om te onderstrepen dat bitcoin als een belegging niet met crypto gelijk moet worden gesteld. Het Global Allocation Fund van BlackRock heeft alleen bitcoin (BTC) toegevoegd. Blackrock heeft verder alleen een trustbedrijf voor bitcoin (BTC) opgezet. Ten slotte, BlackRock is een van de kredietgevers die Core Scientific van een lening heeft voorzien om haar werkzaamheden voort te zetten. Core Scientific is een belangrijke Amerikaanse bitcoin mining bedrijf die op 21 december faillissementsbescherming indiende. BlackRock zag haar kans en kwam ten hulp met een lening van 17 miljoen dollar. BlackRock is niet alleen geïnteresseerd in bitcoin als een beleggingsklasse, maar ook in de onderliggende technologie, netwerkinfrastructuur en bedrijfsactiviteiten daaromtrent.

Voor meer informatie:

Welke crypto zal ik kopen?

Waarom zou ik bitcoin kopen?

Welke Bitcoin ETF zou ik wel of niet kopen?

Lees verder

Michael Saylor start een Bitcoin development company

Michael Saylor bouwt aan een Bitcoin development company. Alleen Bitcoin kopen is voor Saylor en MicroStrategy niet genoeg, sterker nog: de voorraad Bitcoin zal fungeren als fundatie voor een Bitcoin development company.. Microstrategy´s Bitcoin aankopen: $4,- miljard winst Bitcoin is niet te stoppen, dat mag duidelijk zijn na diverse bullruns en ook nu liegt de […]

Feb 17, 2024
3 min

The Great Taking – centrale bankiers hebben een plan!

Dit artikel zal The Great Taking bespreken. Het is een boek geschreven door voormalige hedgefondsmanager David Rogers Webb. Het boek is bekend geworden door een documentaire die is gemaakt op basis van zijn werk en inzichten. Zijn de beleidsmakers van centrale banken en systeembanken gewoon dom bezig op basis van foute modellen en verouderde economische […]

Feb 16, 2024
7,5 min

De Exodus wallet review

De Exodus wallet is makkelijk, snel en veilig te gebruiken. Lees hier onze nieuwe Exodus wallet review van 2024! Introductie tot de Exodus wallet De crypto wallet van Exodus draait alweer sinds 2015 mee en wij gebruiken de wallet met veel plezier sinds 2017. De Exodus wallet is een “non-custodial” wallet en jij beheert jouw […]

Feb 15, 2024
4 min