xdai ethereum

BlackRock lanceert BUIDL blockchain fonds

Mar 24, 2024
Aanbieding: 

Investeringsgigant BlackRock zet met $100,- miljoen flink in op tokenization van real world assets via een apart BUIDL ETH blockchain fonds. De tokenization van real world assets is de weg naar massa-adoptie, aldus BlackRock.

BlackRock´s nieuwe zet

“The institutions are coming” is een alom oud bekend gezegde in de wondere wereld van Bitcoin en crypto. Er wordt mee bedoeld dat de grote institutionele beleggers/ bedrijven (zoals BlackRock) nodig zijn om voor massa-adoptie (of de versnelling ervan) te zorgen. En met de komst van het van het BlackRock tokenized fund lijkt het er toch echt op dat de institutions daadwerkelijk hun kapitaal richten tot de crypto markt, en dan voornamelijk op Ethereum; op deze blockchain wordt het fonds namelijk gelanceerd. Het fonds heeft overigens ook een geweldige en toepasselijke naam: BUIDL fund (BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund). BUIDL was overigens ook een van de favoriete woorden van voormalig CEO en voorman van Binance. Het BUIDL fonds van BlackRock is een fonds op basis van de tokenization van real world assets (RWA narrative) en stelt (geselecteerde) beleggers in staat om te investeren in traditionele assets die door ‘tokenization’ nu op de blockchain bestaan.

In samenwerking met, onder andere, Coinbase, oude bekende Fireblocks en Securitize wordt het fonds, de infrastructuur ervan en de KYB (know your business) verzorgd. Coinbase (Coinbase Institutional) is verantwoordelijk voor de infrastructuur van het fonds en draagt zodoende ook haar steentje bij aan de verdere tokenization van ja.. eigenlijk alles wel. Want volgens de CEO van BlackRock, Larry Flink, kan nagenoeg elk financieel product wel in een getokeniseerde versie op de blockchain bestaan, en met het BUIDL fonds is de eerste stap gezet!

Wat is het BUIDL fonds van BlackRock precies?

Het hoofddoel van het fonds is om ‘echte’ problemen op te lossen voor de klanten van BlackRock, problemen die in de financiële wereld kunnen zorgen voor flinke kosten. Dit wil het fonds doen door middel van, onder andere, het verzorgen van meer transparantie, het inregelen van directe settlements en het verzorgen van cross platform transacties.

Het BUIDL fonds zal een eigen token lanceren die de waarde van $1,- zal aanhouden. Geselecteerde beleggers (helaas niet elke willekeurige belegger) beleggen via het fonds in: cash, U.S. treasury bills en repo-overeenkomsten (heraankoop overeenkomsten). Door als belegger tokens beschikbaar te stellen aan het BUILD fund verdienen zij rente (yield). Deze rente wordt dagelijks uitbetaald in de wallets van de investeerders, zo makkelijk is het. Ook is het voor deze investeerders mogelijk om tokens naar elkaar te verzenden. Het minimaal te investeren bedrag in dit fonds is $5,- miljoen, een behoorlijke som.

Cryptocurrencies die onder real world asset narrative (RWA narrative) vallen en stegen direct fors in prijs. BlackRock is de afgelopen maanden behoorlijk actief geweest als het gaat om de adoptie van Bitcoin, Ethereum, crypto, en blockchain in het algemeen. BlackRock heeft uiteraard haar eigen $BTC ETF (iShares), BlackRock sprak de afgelopen maanden al vol lof over tokenization en real world assets en komt dus nu met haar eigen tokenization fonds BUIDL waar zij ruim $100,- miljoen in investeren, ze nemen tokenization / real world assets behoorlijk serieus, to say the least.

Maar wat betekent dit dan voor het narrative “real world assets”? Nou, als je naar de RWA markt hebt gekeken de afgelopen dagen (lees: de koersen) dan zul je hebben gezien dat de markt enorm bullish is op de RWA-sector vanwege het BUIDL nieuws. Cryptocurrencies als $ONDO (Ondo Finance), $CPOOL (Clearpool Finance) en $MPL (Maple Finance) schoten direct omhoog in prijs en zijn inmiddels behoorlijk populair. Bovenstaande drie RWA spelers zijn belangrijk voor wat betreft het tokenizen van aandelen en kredietverstrekking aan bedrijven.

De komende tijd zullen we zien hoe happig de markt op het nieuwe fonds van BlackRock zal zijn. Voor nu mogen we in ieder geval concluderen dat de instituties daadwerkelijk zijn gekomen. De Amerikaanse SEC is hiervan minder gecharmeerd en heeft in dezelfde week aangekondigd om een onderzoek te starten. Dit onderzoek moet uitwijzen of de ETH cryptocurrency van Ethereum wel of niet een effect is. Op basis daarvan kan de SEC o.a. de Ethereum Foundation aanklagen en natuurlijk deze adoptietrend proberen te vertragen.

Real world asset (RWA) cryptocurrencies zijn te koop op KuCoin, Bybit en Coinbase. Het moge duidelijk zijn dat deze type beleggingen met hoge risico´s gepaard gaan. Begin altijd met een goed begrip van bitcoin:

Waarom zou ik bitcoin kopen?

Lees verder

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min

Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) gaat bitcoin aanbieden aan zakelijke en institutionele klanten

Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) is de grootste bank in het zuidwesten van Duitsland met het hoofdkantoor in Stuttgart. LBBW zet een belangrijke stap in de richting van crypto-integratie door bewaringsdiensten voor digitale assets aan te gaan bieden. Deze ontwikkeling, in samenwerking met Bitpanda exchange, onderstreept de toenemende acceptatie van cryptocurrencies door traditionele financiële instellingen in Duitsland. Met […]

Apr 15, 2024
2 min