blockchain

Securitisatie op de Blockchain?

Nov 27, 2020
Aanbieding: 
securitisatie op de blockchain

Securitisatie zal in de toekomst met behulp van nieuwe generatie blokchain ontwikkelingsplatforms plaatsvinden (misschien op Cardano of met behulp van een dienstverlener zoals Stratis?).

De ontwikkeling is ingezet. Effecten zullen globaal digitaal verhandelbaar worden zonder frictie voor minimale kosten als gereguleerde tokens. Het gaat hierbij om de speciaal ontworpen security tokens ook wel tokenized securities genoemd die gereguleerd worden uitgegeven via een STO en onder toezicht staan van de respectieve financiële autoriteiten.

syngnum securitisatie

In Zwitserland is de Sygnum Bank de eerste gereguleerde bank die een complete securitisatie blockchain ontwikkelingsplatform en digital asset exchange (SygnEx) heeft ontwikkeld om de uitgifte van activa, effecten en de effectenhandel naar de 21ste eeuw te brengen.

Wat wordt er met de term bedoelt en op basis van welke blockchain zal het worden verwezenlijkt?

Securitizatie wordt in het Nederlands ook effectisering of vertiteling genoemd. Het is een techniek waarbij niet- of moeilijk verhandelbare activa worden samengevoegd tot verhandelbare effecten. De oudste vormen van securitisatie zijn aandelen en obligaties. Aandelen zijn verhandelbare effecten die gebaseerd zijn op basis van de kapitaalvoorraad van een bedrijf. Obligaties zijn verhandelbare effecten die gebaseerd zijn op de afgesloten lening (krediet) die een bedrijf of overheid heeft afgenomen van de kapitaal markten. Wanneer securitisatie meer en meer op blockchain en smart contract platforms zal plaatsvinden zullen de spelers op de kapitaal marken zich ook aansluiten en de benodigde blockchain technologie integreren in hun bedrijfsprocessen.

Een concreet voorbeeld: voor de securitisatie van goud op de blokketen heeft Coinshares voor DGLD het Ocean protocol gekozen in combinatie met het Mainstay protocol om zodoende alle digitale goudeffecten te verankeren in de blockchain van Bitcoin. Voor meer informatie: Wat is GDLD?

Vandaar, een sleutelvraag is welke blockchain en smart contract platform het meest gebruikt zal worden. De technologie staat nog in de kinderschoenen en er zijn genoeg opties. Er zijn verschillende nieuwe generatie smart contract platforms en gedistribueerde grootboek technologieën onder ontwikkeling waaronder EOS en Cardano. Toch, het is ook niet uit te sluiten dat de meest veilige blockchain, Bitcoin, zal worden gebruikt via een secundair protocol of een sidechain zoals Liquid en RSK. Door het gebrek aan ontwikkelaars is het meer waarschijnlijk dat er specifieke blockchain securitisatie diensten worden ontwikkeld en aangeboden om dit op grote schaal te verwezenlijken.

We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden.

Gerelateerde onderwerpen:

 

Lees verder

Is een aandeel $MSTR beter dan een bitcoin ETF aandeel?

In dit artikel bespreken we de recente bitcoin aankoop van MicroStrategy en waarom kopen van MicroStrategy aandelen (MSTR) wellicht een slimmer idee is dan een belegging in een bitcoin ETF. Wat zijn de relatieve voordelen en nadelen van een belegging in MicroStrategy aandelen versus een belegging in een Bitcoin ETF? Saylor zet door: MicroStrategy koopt […]

Sep 26, 2023
3,5 min

Hoe vergaat het PayPal’s stablecoin?

Het is alweer bijna 2 maanden geleden sinds de lancering van PayPal’s stablecoin $PYUSD. Hoe vergaat het de stablecoin en zien we al genoeg adoptie van de munt? PayPal’s stablecoin ziet adoptie Even om het geheugen op te frissen: op 7 augustus van dit jaar kondigde de betaalgigant, PayPal, aan dat ze hun eigen stablecoin […]

Sep 26, 2023
2,5 min

Deutsche Bank biedt Bitcoin en crypto custody dienstverlening aan

Deutsche Bank biedt Bitcoin en crypto custody dienstverlening aan. Deutsche Bank.. je hebt de naam vast weleens voorbij zien komen. Deutsche Bank is een van de grootste financiële instellingen ter wereld met bijna 70.000 werknemers en bestaat al sinds 1870. Het hoofdkantoor zit in Frankfurt en de bank beheert maar liefst €860,- miljard aan activa! […]

Sep 15, 2023
2,5 min