digital asset exchange

DIGITAL ASSET EXCHANGE

Sep 10, 2020
Aanbieding: 
Gemak
Munten
Type
iDEAL
Wallets
Uniek
Verzekering
Kosten
Veiligheid
5
Broker
Beste Makelaar!
Gering
50+
Exchange
Beste Handelsplatform
Zeer Laag
10
Broker
Beste Handelsapp
Laag

Wat is een Digital Asset Exchange (DAE)?

digital asset exchanges

Een Digital Asset Exchange (DAE) is een populaire term die gebruikt wordt door vooral reguliere financiële instellingen. Het gaat in feite om een bredere en een nieuwe generatie van een cryptocurrency exchange (Digital Currency Exchange). Deze nieuwe exchange wordt gebouwd op de meest geavanceerde trading infrastructuur zoals deze in de reguliere gevestigde financiële sector wordt toegepast. Naast cryptovaluta en tokens zal een Digital Asset Exchange de handel in tokenized securities en bonds faciliteren. Een Digital Asset Exchange zal ook high frequency crypto trading (HfCT) kunnen faciliteren.

Het gaat om de verwezenlijking van een nieuwe generatie exchange platform waarbij de reguliere trading technologie samenvloeit met de mogelijkheden van nieuwe blockchain en smart contract technologieën. Bovendien zal het gaan om een gereguleerde exchange die volgens de wetgeving opereert met de benodigde licenties en onder toezicht staat van de respectieve lokale financiële toezichthouders. Dit betekent concreet dat wanpraktijken, die vaak op ongereguleerde crypto exchanges kunnen plaatsvinden, worden aangepakt en vermeden. We kunnen hier o.a. denken aan marktmanipulatie door o.a. pump & dump strategieën en adequate bescherming van de klantentegoeden via een crypto custody oplossing.

Nederlandse Digital Asset Exchange

In Nederland zullen vanaf 10 januari alle cryptodiensten onder toezicht staan van De Nederlandsche Bank (DNB) in het kader van de naleving van de anti-witwasrichtlijnen (AMLD5). Er wordt gestreefd naar een professionele en gereguleerde cryptosector. In Nederland is er op dit moment maar een digital asset exchange die onder toezicht zal staan van DNB voor de cryptovalutahandel: Bitvavo in Amsterdam.

Het is de te verwachten dat de komende jaren traditionele effectenbeurzen zullen worden hervormd en opgewaardeerd. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan nieuwe generatie van digitale effectenbeurzen die gebruik maken van blockchain technologie. Hier volgt een kleine selectie van de belangrijkste initiatieven:

Selectie van Digital Asset Exchanges:

Concrete voorbeelden van Digital Asset Exchanges zijn onder meer de volgende gereguleerde handelsbeurzen:

 • Bitpanda Exchange in Wenen heeft als een betaaldienstverlener een PSD2-licentie van de Europese Unie en maakt het o.a. mogelijk om naast crypto assets ook gedigitaliseerde edelmetalen te kopen.
 • DX exchange is een gereguleerde digital asset exchange in Estland gebaseerd op de Nasdaq trading technologie en expertise.
 • eToroX is een gereguleerde digital currency exchange in Gibraltar gebaseerd op de expertise van eToro en zal uitgroeien tot een digital asset exchange.
 • Smart Valor Exchange opereert vanuit Zwitserland en Liechtenstein. Deze gereguleerde digital exchange specialiseert zich in het verwezenlijken van een gereguleerde blockchain effectenhandel (security tokens) van veelbelovende start-ups.
 • AAX exchange is een gereguleerde digital asset exchange in Londen gebaseerd op de LSEG trading technologie en expertise.
 • LXDX exchange is een gereguleerde digital asset exchange in Malta gebaseerd op high-frequency trading technologie.
 • Bakkt exchange is een gereguleerde digital asset exchange gebaseerd op de ICE trading technologie en expertise.
 • LGO Markets is een gereguleerde digital asset exchange in opbouw voor de institutionele belegger met een unieke aanpak voor het verwezenlijken van de benodigde licenties.
 • Malta Digital Exchange (MDX) beoogt de oprichting van een gereguleerde en gespecialiseerde securities token exchange in samenwerking met de Malta Stock Exchange (MSE) op basis van Paritech’s trading technologie.
 • Swissquote is een Zwitserse effectenmakelaar en zakenbank die innoveert met crypto trading instrumenten en crypto bank accounts.
 • Seed CX is een Amerikaanse CFTC-gereguleerde exchange voor institutionele beleggers met een Swap Execution Facility, een Seed Digital Commodities Market, een Seed Digital Securities Market en crypto custody solution.
 • Börse Stuttgart heeft in samenwerking met de Axel Springer concern een cryptovaluta handelsbeurs geopend, de BSDEX. Sinds januari 2019 hebben ze al een crypto trading app voor de smartphone gelanceerd: Bison App.
 • In Puerto Rico heeft de San Juan Mercantile Bank & Trust International (SJMBT) extra dienstverlening voor haar klanten toegevoegd: gereguleerde crypto bankrekeningen en digital asset exchange integratie via de San Juan Mercantile Exchange (SJMX).
 • De aandelenbeurs van Gibraltar (GXS) werkt al een tijdje aan zijn eigen DAX, de Gibraltar Blockchain Exchange (GBX) DAX. Deze DAX beschikt over een gereguleerde DEX op basis van het STACS-protocol. De GXS zal leren van de ervaringen en verder het STACS-protocol gebruiken om zelf een blockchain powered finance mogelijk te maken.
 • INX Exchange in Gibraltar – onder ontwikkeling.
 • SIX Digital Exchange (SDX) is de DAE van de SIX Group, het bedrijf achter de financiële infrastructuur van het Zwitserse financiële centrum en aandelenbeurs die met behulp van Corda’s TLD technologie van R3 wordt opgezet.
 • Bithumb Global noemt zichzelf een digital asset exchange, maar is niet gereguleerd en opereert vanuit de Seychellen.
 • Zipmex opereert alleen met licenties in respectieve landen. Zipmex heeft een hoofdkantoor in Singapore en is actief in 7 verschillende markten in Zuidoost-Azië.

We zullen de lijst van tijd tot tijd bijwerken. Het is voor de lezer wel even oppassen met de verschillende termen die worden gebruikt. Ze kunnen ook misleidend worden gebruikt. Over het algemeen is het te verwachten dat de beste crypto exchanges (DEX) zich ook meer als digital asset exchanges zullen gaan profileren.

digital asset exchanges

Bijvoorbeeld, Binance werkt samen met de Maltese aandelenbeurs en Neufund voor het uitgeven van gereguleerde security tokens. Het zal zeker mogelijk zijn dat Binance over een paar jaar over de benodigde licenties beschikt en een effectenhandel kan faciliteren. Inderdaad, securitizatie op blockchain technologie kan ook door Binance worden bewerkstelligt.

abra digital asset exchange app

Bovendien zou Binance met behulp van de aanpak van ABRA zonder licenties ook o.a. Apple, Facebook en Google aandelen kunnen aanbieden aan haar klanten. ABRA is in feite een kant-en-klare Digital Asset Exchange app die iedereen over de hele wereld nu kan gebruiken. Voor meer informatie: ABRA review!

digital asset exchange

Het is waarschijnlijk zo dat de traditionele aandelenbeurzen wakker zijn geworden over potentie van een aankomende
blockchain securitizatiegolf en via de oprichting van Digital Asset Exchanges de concurrentie zullen aangaan met de huidige crypto exchange sector. Uiteindelijk kan vooral een gevestigd crypto bedrijf zoals Kraken of Gemini een behoorlijke voorsprong positie behalen op het gebied van het faciliteren van de handel in blockchain assets ten aanzien van de oude garde zoals ICE en de LSEG.

We houden de ontwikkelingen in de gaten!

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Brent Johnson en Steven Van Metre over het onvermogen van de FED

We willen onze lezers graag wijzen op een boeiende discussie tussen twee bekende macro-analisten, Brent Johnson en Steven Van Metre. Brent Johnson is als macro-analist bekend geworden met zijn Dollar Milkshake Theory. Brent Johnson en Steven Van Metre bespreken waarom de Federal Reserve geen inflatie kan veroorzaken. Het is een verkeerde opvatting dat de Federal […]

Sep 27, 2020
2 min

FED COIN CBDC is onder ontwikkeling

Er zijn meer feiten over de ontwikkeling van een Fed coin of Fed CBDC naar buiten gekomen. Loretta J. Mester, voorzitter van de Federal Reserve Bank of Chicago, heeft op 23 september 2020 tijdens een keynote-presentatie tijdens de twintigste verjaardag van de Chicago Payments Symposium aangegeven dat de Federal Reserve actief werkt aan de ontwikkeling […]

Sep 24, 2020
2,5 min

Bitcoin en de terugkeer naar individuele vrijheid!

De geboorte van de moderne westerse wereld werd gekenmerkt door een verwerpen van autocratische regimes en een omarming van algemene rechten en vrijheden. We zien echter dat diezelfde rechten en vrijheden recent steeds meer worden ingeperkt door dezelfde overheden die toen tot stand kwamen. Bitcoin vormt een technologie die een antwoord biedt op dit steeds […]

Sep 22, 2020
2,5 min