digital asset exchange

Overzicht en selectie van de beste en meest prominente Digital Asset Exchanges (DAE)

Mar 5, 2024
Aanbieding: 

Wat is een Digital Asset Exchange (DAE)?

digital asset exchanges

Een Digital Asset Exchange (DAE) is een populaire term die gebruikt wordt door vooral reguliere financiële instellingen. Het gaat in feite om een bredere en een nieuwe generatie van een cryptocurrency exchange (Digital Currency Exchange). Deze nieuwe exchange wordt gebouwd op de meest geavanceerde trading infrastructuur zoals deze in de reguliere gevestigde financiële sector wordt toegepast. Naast cryptovaluta en tokens zal een Digital Asset Exchange de handel in tokenized securities en bonds faciliteren. Een Digital Asset Exchange zal ook high frequency crypto trading (HfCT) kunnen faciliteren. Een concreet voorbeeld is de AAX DAE die volledig met onder meer de nieuwste tech van de London Stock Exchange Group (LSEG) is voorzien voor het voorzien van particuliere en institutionele beleggers.

Het gaat om de verwezenlijking van een nieuwe generatie exchange platform waarbij de reguliere trading technologie samenvloeit met de mogelijkheden van nieuwe blockchain en smart contract technologieën. Bovendien zal het gaan om een gereguleerde exchange die volgens de wetgeving opereert met de benodigde licenties en onder toezicht staat van de respectieve lokale financiële toezichthouders. Dit betekent concreet dat wanpraktijken, die vaak op ongereguleerde crypto exchanges kunnen plaatsvinden, worden aangepakt en vermeden. We kunnen hier o.a. denken aan marktmanipulatie door o.a. pump & dump strategieën en adequate bescherming van de klantentegoeden via een crypto custody oplossing.

Nederlandse Digital Asset Exchange

In Nederland zullen vanaf 10 januari alle cryptodiensten onder toezicht staan van De Nederlandsche Bank (DNB) in het kader van de naleving van de anti-witwasrichtlijnen (AMLD5). Er wordt gestreefd naar een professionele en gereguleerde cryptosector. In Nederland is er op dit moment maar een digital asset exchange die onder toezicht staat van DNB voor de cryptovalutahandel: Bitvavo in Amsterdam.

Het is de te verwachten dat de komende jaren traditionele effectenbeurzen zullen worden hervormd en opgewaardeerd. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan nieuwe generatie van digitale effectenbeurzen die gebruik maken van blockchain technologie. Hier volgt een kleine selectie van de belangrijkste initiatieven:

Selectie van Digital Asset Exchanges:

Concrete voorbeelden van Digital Asset Exchanges zijn onder meer de volgende gereguleerde handelsbeurzen:

 • Bitvavo in Amsterdam is een Nederlandse Digital Asset Exchange die voor iedereen gemakkelijk te gebruiken is. Het bedrijf beschikt over een officiële registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB). Gedurende 2020 is hier al voor meer dan 3 miljard euro in digitale assets verhandeld geworden.
 • ByBit in Dubai is een DAE die over verschillende licenties beschikt waaronder Dubai en Cyprus. In Nederland heeft ByBit nog geen DNB-registratie, maar bedient de Nederlandse markt met behulp van SATOS. ByBit beschikt over een MetaTrader 4 crypto trading account.
 • Bitpanda Exchange in Wenen heeft als een betaaldienstverlener een PSD2-licentie van de Europese Unie en maakt het o.a. mogelijk om naast crypto assets ook gedigitaliseerde aandelen en edelmetalen te kopen. Voor meer informatie: Bitpanda Review.
 • AMDAX in Amsterdam is een Nederlandse crypto-dienstverlening en vermogensbeheerder voor vermogende particulieren. AMDAX – Amsterdam Digital Exchange – is de eerste onderneming in Nederland met een DNB-registratie.
 • Deutsche Borse heeft een Digital Asset Exchange gelanceerd voor haar institutionele klanten: DBDX.
 • HashKey Exchange is de eerste licensed Digital Asset Exchange in Hong Kong met twee licenties van de toezichthouder in Hong Kong.
 • Bitfinex heeft een aparte vestiging in El Salvador: Bitfinex Securities El Salvador S.A. de C.V. (“Bitfinex Securities El Salvador”) is de eerste DAE in El Salvador die tokenized assets mag gaan uitbrengen.
 • LMAX Digital – is een exclusieve gereguleerde digital asset exchange in Gibraltar voor de institutionele en professionele handelaar.
 • NPEX in Den Haag is een effectenbeurs die gebouwd wordt op de technologie van het DUSK Network en speciaal ontwikkeld is voor de uitgifte en handel in obligaties en aandelen van het MKB.
 • Smart Valor Exchange opereert vanuit Zwitserland en Liechtenstein. Deze gereguleerde digital exchange specialiseert zich in het verwezenlijken van een gereguleerde blockchain effectenhandel (security tokens) van veelbelovende start-ups.
 • OSL exchange is een gereguleerde digital asset exchange in Hong Kong. Beschikt over de beste licenties waaronder Type 1 (securities) en Type 7 (automated trading service (ATS)) om gereguleerde activiteiten te ontplooien voor het bedienen van institutionele beleggingsfondsen en investeerders.
 • DBS digital exchange is een gereguleerde digital asset exchange in Singapore.
 • Bakkt exchange is een gereguleerde digital asset exchange gebaseerd op de ICE trading technologie en expertise. Heeft een samenwerking met Google Payments.
 • MEJR exchange is een gereguleerde digitale effectenbeurs die onder meer gebruikt maakt van het Liquid-netwerk van Blockstream, een second layer netwerk op Bitcoin, voor de uitgave van digitale activa.
 • Börse Stuttgart heeft in samenwerking met de Axel Springer concern een cryptovaluta handelsbeurs geopend, de BSDEX. Sinds januari 2019 hebben ze al een crypto trading app voor de smartphone gelanceerd: Bison App.
 • Swissquote is een Zwitserse effectenmakelaar en zakenbank die innoveert met crypto trading instrumenten en crypto bank accounts.
 • Seed CX is een Amerikaanse CFTC-gereguleerde exchange voor institutionele beleggers met een Swap Execution Facility, een Seed Digital Commodities Market, een Seed Digital Securities Market en crypto custody solution.
 • In Puerto Rico heeft de San Juan Mercantile Bank & Trust International (SJMBT) extra dienstverlening voor haar klanten toegevoegd: gereguleerde crypto bankrekeningen en digital asset exchange integratie via de San Juan Mercantile Exchange (SJMX).
 • De aandelenbeurs van Gibraltar (GXS) werkt al een tijdje aan zijn eigen DAX, de Gibraltar Blockchain Exchange (GBX) DAX. Deze DAX beschikt over een gereguleerde DEX op basis van het STACS-protocol. De GBX zal leren van de ervaringen en verder het STACS-protocol gebruiken om zelf een blockchain powered finance mogelijk te maken.
 • INX Exchange in Gibraltar – onder ontwikkeling.
 • SIX Digital Exchange (SDX) is de DAE van de SIX Group, het bedrijf achter de financiële infrastructuur van het Zwitserse financiële centrum en aandelenbeurs die met behulp van Corda’s TLD technologie van R3 wordt opgezet.
 • LXDX exchange is een gereguleerde digital asset exchange in Malta gebaseerd op high-frequency trading technologie.
 • DX exchange is een gereguleerde digital asset exchange in Estland gebaseerd op de Nasdaq trading technologie en expertise.
 • Bithumb Global noemt zichzelf een digital asset exchange, maar is niet gereguleerd en opereert vanuit de Seychellen.
 • Zipmex opereert alleen met licenties in respectieve landen. Zipmex heeft een hoofdkantoor in Singapore en is actief in 7 verschillende markten in Zuidoost-Azië.
 • Fusang opereert als een digital asset exchange van Azië waar niet alleen crypto’s zoals Bitcoin kunnen worden verhandeld, maar ook digitale obligaties en effecten.

We zullen de lijst van tijd tot tijd bijwerken. Het is voor de lezer wel even oppassen met de verschillende termen die worden gebruikt. Ze kunnen ook misleidend worden gebruikt. Over het algemeen is het te verwachten dat de beste crypto exchanges (DEX) zich ook meer als digital asset exchanges zullen gaan profileren.

digital asset exchanges

Bijvoorbeeld, Binance werkt samen met de Maltese aandelenbeurs en Neufund voor het uitgeven van gereguleerde security tokens. Het zal zeker mogelijk zijn dat Binance over een paar jaar over de benodigde licenties beschikt en een effectenhandel kan faciliteren. Inderdaad, securitizatie op blockchain technologie kan ook door Binance worden bewerkstelligt.

abra digital asset exchange app

Bovendien zou Binance met behulp van de aanpak van ABRA zonder licenties ook o.a. Apple, Facebook en Google aandelen kunnen aanbieden aan haar klanten. ABRA is in feite een kant-en-klare Digital Asset Exchange app die iedereen over de hele wereld nu kan gebruiken. Voor meer informatie: ABRA review!

digital asset exchange

Het is waarschijnlijk zo dat de traditionele aandelenbeurzen wakker zijn geworden over potentie van een aankomende
blockchain securitizatiegolf en via de oprichting van Digital Asset Exchanges de concurrentie zullen aangaan met de huidige crypto exchange sector. Uiteindelijk kan vooral een gevestigd crypto bedrijf zoals Kraken of Gemini een behoorlijke voorsprong positie behalen op het gebied van het faciliteren van de handel in blockchain assets ten aanzien van de oude garde zoals ICE en de LSEG.

We houden de ontwikkelingen in de gaten!

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min