bitcoin

Decentrale bitcoinhandel met Bisq!

Oct 3, 2018
Aanbieding: 
bisq p2p trading exchange

Bisq is al sinds 2014 onder ontwikkeling en is op dit moment de best werkende en een echte decentrale cryptobeurs met een groeiend netwerk van gebruikers. Er is geen centrale server, het is een niet te stoppen peer-to-peer crypto trading netwerk dat over het Tor-netwerk communiceert. Dit betekent dat iedereen die Bisq wilt gebruiken de exchange software moet downloaden en opzetten.

Het is verder van belang om te vermelden dat er met vele verschillende lokale valuta’s kan worden gehandeld. Je kunt bij Bisq niet alleen met euros, maar ook met Argentijnse Pesos Bitcoin kopen. De meeste decentrale crypto exchanges beschikken niet over de functionaliteit en mogelijkheid voor haar gebruikers om lokale valuta’s omwisselen naar cryptovaluta. Bovendien, vele decentrale cryptobeurzen beschikken over een server architectuur die niet in overeenstemming is met de meest strikte definitie over hoe een decentrale beurs moet opereren. Vele projecten die o.a. via een ICO zijn gefinancierd moeten nog hun ambities waarmaken en een werkend software product leveren voor het faciliteren van een decentralized exchange.

bisq decentralized exchange

Bisq heeft dit allemaal al opgezet en in de praktijk bewezen. Ze willen bovendien er voor zorgen dat zwakke punten met mogelijke hacker aanvalshoeken worden vermeden. Dit doet Bisq door onder andere het volgende te verwezenlijken:

  • Bisq beschikt niet over bitcoins. Bitcoins binnen Bisq worden verwerkt via multisignature adressen en niet gecontroleerd door een Bisq Bitcoin wallet.
  • Bisq beschikt niet over de lokale valuta’s die worden gebruikt binnen Bisq voor het kopen van cryptovaluta. De lokale valuta’s transacties zijn peer-to-peer en geschieden zonder de tussenkomst van Bisq of een bankrekening van Bisq.
  • Bisq maakt gebruik van het P2P-netwerk van Tor waardoor er geen servers zijn die kunnen worden gehackt of worden aangevallen via DDoS. DDoS aanvallen komen vaak voor op reguliere crypto exchanges.
  • Bisq heeft geen informatie over haar gebruikers. Er is geen verzamling van informatie over wie met wie handelt. Bisq is een open netwerk en iedereen kan zich aansluiten zonder registratie van de gebruiker. Identiteitsdiefstal is onmogelijk. Privacy is optimaal beschermd.
  • Bisq is geen bedrijf. Het is een open-source project. De activiteiten zijn georganiseerd als een Decentralized Autonomous Organization.
  • Bisq is recentelijk aangesloten op het Liquid netwerk van Blockstream. Hierdoor kan er gebruikt worden gemaakt van Liquid Bitcoin (L-BTC) voor anonieme transacties.

Deze punten geven aan dat de ontwikkelaars van Bisq goed hebben nagedacht over het bouwen van een echte decentralized exchange dat opereert als een peer-to-peer netwerk over TOR en niet kan worden neergelegd of gecensureerd door derde partijen. Het is in feite gedistribueerde exchange software met een protocol waardoor iedereen die de Bisq software installeert met elkaar kan communiceren en handelen. Hieronder kun je een videopresentatie zien over Bisq:

Is het veilig om Bisq te gebruiken?

Het is veel veiliger om Bisq te gebruiken dan een centraal gestuurde en beheerde cryptobeurs aangezien je de volledige controle hebt over alle informatie. De code en licenties van Bisq zijn open source en transparant en kunnen hier gevonden worden: source code en license. Veiligheid voor het verzekeren van een goede handelstransactie wordt verder gewaarborgd door de eerder vermelde multi-signature structuur en het feit dat handelaars een borg moeten betalen. Deze borg wordt automatisch bepaald en terugbetaald bij de afwikkeling van een handelstransactie. Bisq beschikt over een scheidsrechterssysteem in het geval van een conflict.

Wat zijn de nadelen van Bisq?

Het is natuurlijk zo dat Bisq minder gebruiksvriendelijk is dan een normale Bitcoin exchange. Je moet alles zelf installeren en opzetten. Je zult bereid zijn om te leren over hoe deze exchange precies werkt. Oefening baart kunst en er is genoeg hulp in de vorm van handleidingen, een forum en video’s zoals hieronder. Hieronder kun je zien hoe je met een SEPA storting bitcoins kunt kopen met euro’s op Bisq:

Een ander klein minpuntje om een begin te maken is dat er een borg in Bitcoin moet worden betaald voor het kunnen uitvoeren van een transactie. Dit beteken meestal dat deze eerst moet worden gekocht op een reguliere exchange.

Verder is de liquiditeit en de algehele handelsvolume nog beperkt. Grote transacties boven de 1 Bitcoin zijn er nog niet te verwezenlijken en er is geen OTC-desk. Naarmate Bisq meer en meer wordt gebruikt zal het liquiditeitsprobleem automatisch worden verholpen, toch het maakt Bisq niet geschikt voor crypto trading en de aankoop van Bitcoin in grote bedragen.

Een ander belangrijk punt om niet te vergeten is dat Bisq niet anoniem is wanneer je gebruikt maakt van het reguliere bankenstelsel om cryptovaluta te kopen. Banken kunnen er namelijk achter komen dat iemand gebruikt maakt van Bisq. In landen waar banken het niet op prijs stellen dat er crypto’s worden gekocht, is het van belang dat een handelaar een aparte bankrekening opent om te vermijden dat de bankrekening wordt geblokkeerd. Nederlanders zouden altijd gebruik kunnen maken van Bunq wanneer de Nederlandse grootbanken restrictiever zouden optreden tegen de cryptohandel.

Het ontwikkelingsteam van Bisq

Bisq beschikt over een hecht core team van ontwikkelaars: Manfred Karrer, Chris Beams, Richard Myers en Lloyd Johnson. We sluiten het artikel af met een uitstekende interview met de oprichter van Bisq, Manfred Karrer, over het belang van het project, zijn visie en de werking van deze gedecentraliseerde cryptobeurs:

Conclusie:

Bisq is de beste gedistribueerde P2P-handelsbeurs voor cryptovaluta. Het project is uniek en van uiterst belang aangezien Bisq niet kan worden neergelegd of worden gecensureerd. Het opereert globaal zonder toestemming, zonder censuur en kan door haar gedistribueerde opzet niet worden gestopt of worden gehackt. Het is uiterst veilig in gebruik en maakt het mogelijk om in alle privacy cryptovaluta te verhandelen. Er zijn geen KYC-procedures en wachttijden. De gebruiker heeft de volledige controle. Het belang van de ontwikkeling van Bisq voor vooral de burgers in die landen die te maken hebben met kapitaalrestricties is niet te onderschatten. Bisq maakt kapitaalvlucht mogelijk om een opgespaard vermogen te beschermen tegen hyperinflatie. Bisq maakt de handel in crypto’s mogelijk in die landen waar het verboden is. De opgenoemde nadelen zijn dan niet meer wezenlijk van belang en waarschijnlijk tijdelijk. Bisq heeft een prima ontwikkelingsgeschiedenis en wordt elk jaar beter. Onder andere is er een forum waar gebruikers elkaar helpen en zijn er uitgebreide handleidingen over hoe je Bisq moet installeren en gebruiken.

Voor meer informatie:

Lees verder

Waarom is Bitcoin antifragiel?

Dat velen nog altijd sceptisch zijn over Bitcoin is geen geheim. Ze beweren dat het een kwetsbare ponzi-scheme is, die ieder moment kan knappen. Bitcoin bezit echter een aantal kwaliteiten die ervoor zorgen dat het juist antifragiel is, en dat het toestanden kan doorstaan die ons huidig monetair systeem ernstig in de problemen zouden brengen. […]

Jun 22, 2020
3,5 min

Waarom kan Bitcoin niet verboden worden?

Het is de grootste nachtmerrie van velen: dat overheden besluiten Bitcoin te verbieden. Kunnen overheden Bitcoin verbieden? Als overheden over zouden gaan op dit besluit, zouden ze daarmee toegeven dat Bitcoin inzetbaar is als een alternatieve monetaire eenheid. Bovendien is de architectuur van Bitcoin zo opgezet dat het vrijwel ontastbaar is voor pogingen door overheden […]

Jun 11, 2020
3,5 min

Ayn Rand over geld, kapitalisme en collectivisme

Ayn Rand, geboren als Alisa Zinovjevna Rosenbaum in Rusland (Sint-Petersburg, 2 februari 1905 – New York, 6 maart 1982) was een Russisch-Amerikaans romanschrijfster en filosofe. Ze was de grondlegster van het objectivisme, een filosofische stroming die veel weerklank kreeg in de Verenigde Staten. Vooral haar boeken Atlas Shrugged (1957) en The Fountainhead (1943) zijn nog steeds […]

Jun 10, 2020
5,5 min