bitcoin

BISQ

Oct 3, 2018
Aanbieding: 

bisqBisq is al sinds 2014 onder ontwikkeling en is op dit moment de best werkende en een echte decentrale cryptobeurs. Er is geen centrale server, het is een niet te stoppen peer-to-peer crypto trading netwerk dat over het Tor-netwerk communiceert. Dit betekent dat iedereen die Bisq wilt gebruiken de exchange software moet downloaden en opzetten.

Het is verder van belang om te vermelden dat er met vele verschillende lokale valuta’s kan worden gehandeld. Je kunt bij Bisq niet alleen met euros, maar ook met Argentijnse Pesos Bitcoin kopen. De meeste decentrale crypto exchanges beschikken niet over de functionaliteit en mogelijkheid voor haar gebruikers om lokale valuta’s omwisselen naar cryptovaluta. Bovendien, vele decentrale cryptobeurzen beschikken over een server architectuur die niet in overeenstemming is met de meest strikte definitie over hoe een decentrale beurs moet opereren. Vele projecten die o.a. via een ICO zijn gefinancieerd moeten nog hun ambities waarmaken en een werkend software product leveren voor het faciliteren van een decentralized exchange. Bisq heeft dit allemaal al opgezet en bewezen. Ze willen bovendien er voor zorgen dat zwakke punten met mogelijke hacker aanvalshoeken worden vermeden. Dit doet Bisq door onder andere het volgende te verwezenlijken:

  • Bisq beschikt niet over bitcoins. Bitcoins binnen Bisq worden verwerkt via multisignature adressen en niet gecontroleerd door een Bisq Bitcoin wallet.
  • Bisq beschikt niet over de lokale valuta’s die worden gebruikt binnen Bisq voor het kopen van cryptovaluta. De lokale valuta’s transacties zijn peer-to-peer en geschieden zonder de tussenkomst van Bisq of een bankrekening van Bisq.
  • Bisq maakt gebruik van het P2P-netwerk van Tor waardoor er geen servers zijn die kunnen worden gehackt of worden aangevallen via DDoS. DDoS aanvallen komen vaak voor op reguliere crypto exchanges.
  • Bisq heeft geen informatie over haar gebruikers. Er is geen verzamling van informatie over wie met wie handelt. Bisq is een open netwerk en iedereen kan zich aansluiten zonder registratie van de gebruiker. Identiteitsdiefstal is onmogelijk. Privacy is optimaal beschermd.
  • Bisq is geen bedrijf. Het is een open-source project. De activiteiten zijn georganiseerd als een Decentralized Autonomous Organization.

Deze punten geven aan dat de ontwikkelaars van Bisq goed hebben nagedacht over het bouwen van een echte decentralized exchange dat opereert als een peer-to-peer netwerk over TOR en niet kan worden neergelegd of gecensureerd door derde partijen. Het is in feite gedistribueerde exchange software met een protocol waardoor iedereen die de Bisq software installeert met elkaar kan communiceren en handelen. Hieronder kun je een videopresentatie zien over Bisq:

Is het veilig om Bisq te gebruiken?

Het is veel veiliger om Bisq te gebruiken dan een centraal gestuurde en beheerde cryptobeurs aangezien je de volledige controle hebt over alle informatie. De code en licenties van Bisq zijn open source en transparant en kunnen hier gevonden worden: source code en license. Veiligheid voor het verzekeren van een goede handelstransactie wordt verder gewaarborgd door de eerder vermelde multi-signature structuur en het feit dat handelaars een borg moeten betalen. Deze borg wordt automatisch bepaald en terugbetaald bij de afwikkeling van een handelstransactie. Bisq beschikt over een scheidsrechterssysteem in het geval van een conflict.

Wat zijn de nadelen van Bisq?

Het is natuurlijk zo dat Bisq minder gebruiksvriendelijk is dan een normale Bitcoin exchange. Je moet alles zelf installeren en opzetten. Je zult bereid zijn om te leren over hoe deze exchange precies werkt. Oefening baart kunst en er is genoeg hulp in de vorm van handleidingen, een forum en video’s zoals hieronder. Hieronder kun je zien hoe je met een SEPA storting bitcoins kunt kopen met euro’s op Bisq:

Een ander klein minpuntje om een begin te maken is dat er een borg in Bitcoin moet worden betaald voor het kunnen uitvoeren van een transactie. Dit beteken meestal dat deze eerst moet worden gekocht op een reguliere exchange.

Verder is de liquiditeit en de algehele handelsvolume nog beperkt. Grote transacties boven de 1 Bitcoin zijn er nog niet te verwezenlijken en er is geen OTC-desk. Naarmate Bisq meer en meer wordt gebruikt zal het liquiditeitsprobleem automatisch worden verholpen, toch het maakt Bisq niet geschikt voor crypto trading en de aankoop van Bitcoin in grote bedragen.

Een ander belangrijk punt om niet te vergeten is dat Bisq niet anoniem is wanneer je gebruikt maakt van het reguliere bankenstelsel om cryptovaluta te kopen. Banken kunnen er namelijk achter komen dat iemand gebruikt maakt van Bisq. In landen waar banken het niet op prijs stellen dat er crypto’s worden gekocht, is het van belang dat een handelaar een aparte bankrekening opent om te vermijden dat de bankrekening wordt geblokkeerd. Nederlanders zouden altijd gebruik kunnen maken van Bunq wanneer de Nederlandse grootbanken restrictiever zouden optreden tegen de cryptohandel.

Conclusie:

Bisq is de beste gedistribueerde P2P-handelsbeurs voor cryptovaluta. Het project is uniek en van uiterst belang aangezien Bisq niet kan worden neergelegd of worden gecensureerd. Het opereert globaal zonder toestemming, zonder censuur en kan door haar gedistribueerde opzet niet worden gestopt of worden gehackt. Het is uiterst veilig in gebruik en maakt het mogelijk om in alle privacy cryptovaluta te verhandelen. Er zijn geen KYC-procedures en wachttijden. De gebruiker heeft de volledige controle. Het belang van de ontwikkeling van Bisq voor vooral de burgers in die landen die te maken hebben met kapitaalrestricties is niet te onderschatten. Bisq maakt kapitaalvlucht mogelijk om een opgespaard vermogen te beschermen tegen hyperinflatie. Bisq maakt de handel in crypto’s mogelijk in die landen waar het verboden is. De opgenoemde nadelen zijn dan niet meer wezenlijk en waarschijnlijk tijdelijk. Bisq heeft een prima ontwikkelingsgeschiedenis en wordt elk jaar beter. Onder andere is er een forum waar gebruikers elkaar helpen en zijn er uitgebreide handleidingen over hoe je Bisq moet installeren en gebruiken.

Bisq beschikt over een hecht core team van ontwikkelaars: Manfred Karrer, Chris Beams, Richard Myers en Lloyd Johnson. We sluiten het artikel af met een uitstekende interview met de oprichter van Bisq, Manfred Karrer, over het belang van het project, zijn visie en de werking van deze gedecentraliseerde cryptobeurs:

Voor meer informatie:

 

Lees verder

De impact van de dedollarisatie van de ASEAN-regio

Dit artikel bespreekt de dedollarisatie van de ASEAN-regio en de mogelijke implicaties. Verder ook de rol van de BRICS in dit proces en of de Yuan wel als nieuwe reservevaluta de dollar zal vervangen. De dedollarisatie van de ASEAN-regio is van start gegaan. Op 28 maart 2023 was er een officiële bijeenkomst van alle ASEAN-ministers […]

Mar 31, 2023
3,5 min

Bitcoinmining met mest en vuilnis?

Tegenwoordig is bitcoinmining met milieuvervuilende mest en vuilnis gemakkelijk voor elkaar te krijgen. Er zijn verschillende milieutechnische oplossingen door allerlei bitcoinmining-startups ontwikkeld die makkelijk kunnen worden ingezet. Zo kan koeienmest worden verwerkt tot biogas en deze wordt weer omgezet in elektriciteit die kan worden afgeleverd aan een container met bitcoin-miners, de boerderij zelf en of […]

Mar 30, 2023
2 min

CFTC dient een aanklacht in tegen Binance – Binance vs CFTC!

Het is uiteindelijk zo ver: een confrontatie tussen Binance en de CFTC. De CFTC en niet de SEC? Inderdaad, volgens Bloomberg wordt Binance aangeklaagd door de CFTC. De CFTC is de Amerikaanse toezichthouder voor o.a. termijncontracten over grondstoffen. Het is een afkorting voor de Commodity Futures Trading Commission. De belangrijkste leiders van Binance, CEO Changpeng […]

Mar 28, 2023
4 min