germany frankfurt

Deutsche Börse opent institutionele cryptobeurs DBDX

Mar 5, 2024
Aanbieding: 

Deutsche Börse Group, een van ’s werelds leidende beursexploitanten, heeft vandaag de Deutsche Börse Digital Exchange (DBDX) gelanceerd. Dit is een crypto spot exchange platform voor institutionele klanten. DBDX biedt een volledig gereguleerde en veilige omgeving voor het handelen, afwikkelen en bewaren van cryptotegoeden. Het platform maakt gebruik van de bestaande verbindingen met marktdeelnemers.

DBDX is game changer voor Duitse institutionele beleggers

Met de DBDX dienstverlening vult Deutsche Börse een gat in de markt en positioneert zich centraal in de groeiende institutionele markt voor bitcoin en digitale activa. Klanten krijgen via één toegangspunt toegang tot een uitgebreid pakket innovatieve en veilige financiële oplossingen voor digitale activa, over de volledige waardeketen heen.

In een eerste fase zal het handelen op DBDX gebeuren op basis van Request for Quote (RfQ), later gevolgd door multilaterale handel. Deutsche Börse exploiteert de handelsomgeving, terwijl Crypto Finance (Deutschland) GmbH zal zorgen voor de afwikkeling en bewaring.

DBDX ondersteunt de noodzakelijke ontwikkeling van een betrouwbaar ecosysteem voor digitale activa, dat voldoet aan institutionele normen. Het is tevens een belangrijke mijlpaal die de aanwezigheid van de groep versterkt en haar vermogen aantoont om innovatieve financiële oplossingen voor digitale activa aan te bieden aan klanten in Duitsland en andere Europese markten.

Commentaren van de respectieve verantwoordelijken over lancering DBDX:

Carlo Kölzer, Head of FX & Digital Assets bij Deutsche Börse, licht toe: “Onze nieuwe oplossing is een game changer voor digitale ecosystemen. We streven ernaar om betrouwbare marktoperaties voor cryptotegoeden te bieden, en zo transparantie, veiligheid en naleving van wet- en regelgeving te garanderen voor institutionele klanten in Europa. Dit verhoogt de marktintegriteit en -veiligheid. Crypto Finance, met zijn digitale native mogelijkheden op het gebied van handel, afwikkeling en bewaring van cryptotegoeden, zal een essentieel onderdeel van de waardeketen vormen. Dit is een eerste stap in de realisatie van de ambitie van Deutsche Börse, zoals geformuleerd in de Horizon 2026-strategie, om een leidende rol te spelen in de digitalisering van activaklassen.”

Stijn Vander Straeten, CEO van Crypto Finance, stelt: “Als gevestigd Zwitsers bedrijf met een sterke inzet op naleving van wet- en regelgeving en het leveren van financiële oplossingen van topniveau, hebben we onze positie verder versterkt met de introductie van Crypto Finance in Duitsland als afwikkelingsagent en bewaarder. Dit is een cruciaal moment in onze missie om samen met Deutsche Börse een veerkrachtig en betrouwbaar ecosysteem voor digitale activa te creëren, en tegelijkertijd het goed gevestigde en gereguleerde bewaarder- en afwikkelingsaanbod van Crypto Finance in Duitsland te versterken.”

Eind 2023 bevestigde Deutsche Börse Group binnen de Horizon 2026-strategie haar doelstelling om een platform voor digitale activa te creëren. In februari verleende de Duitse regulator BaFin aan Crypto Finance (Deutschland) GmbH vier vergunningen, waaronder vergunningen voor gereguleerde handel, afwikkeling en bewaring van digitale activa in Duitsland. Dit was een andere voorwaarde om het platform te starten, dat al eerder een vergunning als Multilaterale Handelssysteem (MTF) had ontvangen.

Mogelijke impact van de lancering van DBDX?

De lancering van DBDX zal in het begin vooral de Duitse instituties toegang bieden tot de aankoop van bitcoin. Alle belangrijke Duitse systeembanken waaronder Commerzbank, Deutsche Bank en de Sparkasse zijn al een tijdje bezig met de voorbereidingen om een belangrijke rol te spelen als een crypto custodian en met DBDX is er nu ook een institutioneel toegangsportaal beschikbaar waarmee instituties aan de slag kunnen gaan voor de gereguleerde handel in vooral bitcoin. Deze Duitse instituties hebben waarschijnlijk al gezien welk daverend succes de lancering van de Amerikaanse Bitcoin ETF´s is; en dat Bitcoin verder wordt opgenomen in het BlackRock SIO-obligatiefonds. Dit is een significante ontwikkeling voor de adoptie van bitcoin als een financieel onderpand. Kunnen de Duitse investeringsfondsen en institutionele beleggers daarop inspelen?

Sinds 2 augustus 2021 mogen 4000 Duitse investeringsfondsen bitcoin opnemen in hun portfolio. Er zit zo’n dikke €1,2 biljoen aan vermogen in dit soort spezialfondsen en 20% van dat vermogen mag volgens de regelgeving richting bitcoin. Het Duitse institutionele kapitaal zal zeker in het licht van de Duitse economische crisis overwegen om een percentage te beleggen in bitcoin met behulp van hun bancaire partners en de DBDX. Zullen de Duitse institutionele beleggers bitcoin gaan toevoegen in hun portefeuille? We zullen het in de gaten houden!

Over Deutsche Börse

Deutsche Börse Group is een internationale beursexploitant en innovatieve marktinfrastructuur-aanbieder die zorgt voor transparante, betrouwbare en stabiele kapitaalmarkten. Met haar brede waaier aan producten, diensten en technologieën organiseert de groep veilige en efficiënte markten voor duurzame economieën. Haar bedrijfsactiviteiten bestrijken de hele transactieprocesketen van de financiële markt. Dit omvat het verstrekken van indices, data, software, SaaS- en analytische oplossingen, evenals toelating, handel en clearing. Daarnaast omvat het diensten voor fondsen, de afwikkeling en bewaring van financiële instrumenten, en het beheer van collateral en liquiditeit. Als technologieconcern ontwikkelt de groep geavanceerde IT-oplossingen en biedt ze IT-systemen aan over de hele wereld. Met meer dan 14.000 medewerkers heeft de groep haar hoofdkantoor in het financiële centrum Frankfurt/Rijn-Main, en is ze wereldwijd sterk aanwezig op locaties zoals Luxemburg, Praag, Cork, Londen, Kopenhagen, New York, Chicago.

Gerelateerde artikelen:

Lees verder

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min

Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) gaat bitcoin aanbieden aan zakelijke en institutionele klanten

Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) is de grootste bank in het zuidwesten van Duitsland met het hoofdkantoor in Stuttgart. LBBW zet een belangrijke stap in de richting van crypto-integratie door bewaringsdiensten voor digitale assets aan te gaan bieden. Deze ontwikkeling, in samenwerking met Bitpanda exchange, onderstreept de toenemende acceptatie van cryptocurrencies door traditionele financiële instellingen in Duitsland. Met […]

Apr 15, 2024
2 min