xdai ethereum

Wat is de Ethereum merge? Een uitleg en bespreking van mogelijke problemen

Aug 19, 2022
Aanbieding: 

Wat is de Ethereum merge precies? Hier volgt een korte uitleg over de aankomende Ethereum merge met een bespreking van mogelijke problemen die dit oplevert.

Tijdens de Ethereum Consensus Layer Call 93 werd er een datum geprikt voor de Ethereum (ETH) Merge. Eerdere testen op verschillende testnetwerken liepen voorspoedig en vandaar dat op 15 of 16 September de merge naar Ethereum 2.0 kan plaatsvinden. Wat wil dit precies zeggen?

Wat houdt de Ethereum merge in? Een korte uitleg

Jarenlang wordt er gewerkt om Ethereum schaalbaar te maken. Ethereum kampt met technische limieten en problemen. We hebben hierover een uitgebreid artikel geschreven: knelpunten en problemen van Ethereum. Een belangrijk knelpunt is dat Ethereum gebruikt maakt van een Proof-of-Work algoritme (PoW). Dit maakt de mainchain van Ethereum niet schaalbaar en duur. Om de mainchain van Ethereum schaalbaar en goedkoper te maken is de gemeenschap van mening dat een upgrade naar een Proof-of-Stake algoritme (PoS) de beste manier voorwaarts is.

Ethereum ontwikkelaars hebben in feite al jarenlang gediscussieerd en gewerkt om dit te verwezenlijken. Met succes is nu het PoS-netwerk van Ethereum getest geworden en draait parallel aan het huidige PoW-netwerk van Ethereum. Dit wordt de Beacon Chain genoemd. De Ethereum merge gaat in feite om een samenvoeging (merge) van het PoS-netwerk (op Beacon Chain) met de oude PoW-hoofdnetwerk.

Het hoofdnetwerk van Ethereum zal op 6 september de Bellatrix update uitvoeren waardoor er op een PoS-algoritme kan worden overgestapt en de PoW-algoritme kan worden gedeactiveerd. Via de Paris update op het hoofdnetwerk zal het PoW-algoritme definitief worden uitgeschakeld wanneer de rekenkracht van de ETH-miners afdoende is verminderd. Wanneer de miners in feite zijn vertrokken, zal de Ethereum Merge officieel zijn en de activatie van Ethereum 2.0 compleet zijn.

Wat zijn de problemen met de Ethereum Merge?

De Ethereum merge is ten eerste een ingewikkelde procedure waarbij alle updates voorspoedig moeten verlopen en iedereen goed meewerkt. Hoewel het nieuws euforisch is en de koers stijgt; is het nog helemaal niet zeker of de Ethereum Merge daadwerkelijk op deze datum echt plaats kan vinden. De broncode van Ethereum-PoW bestaat uit paar honderd regels. De broncode van PoS voor Ethereum bestaat uit meer dan honderdduizend regels. Deze complexiteit introduceert meer mogelijkheden voor problemen in de toekomst.

Verder, zullen alle Ethereum miners vreedzaam het stokje doorgeven aan de Ethereum validators? Er zijn geruchten dat er een groep van Ethereum miners gewoon verder gaat met het in stand houden van het oude Ethereum 1.0 netwerk. Een prominente miner, Chandler Guo, heeft de intentie om dit te doen en zelfs al een website opgezet: ethereumpow.org. Het kan weer voor verwarring zorgen.

De vraag is echter of veel ETH-miners Chandler Guo zullen volgen. Het is makkelijker om gewoon over te stappen naar het originele netwerk van Ethereum: Ethereum Classic. Het Ethereum Classic netwerk werkt nog steeds met een trouwe gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars. Het bizarre is dat de adoptie van Ethereum Classic zelfs weer kan toenemen mocht Ethereum 2.0 een flop worden. Ethereum Classic zou via tweedelaags-netwerken een veiliger en meer gedecentraliseerd alternatief en hegde kunnen gaan worden voor Ethereum 2.0.

Ethereum 2.0 is nog niet gelukt en is nog onbeproefd. Verder heeft Ethereum 2.0 een hiërarchische validator node-infrastructuur die in combinatie met een PoS-algoritme kan leiden tot een oligarchische bestuursvorm. Op het moment van schrijven wordt 60 procent van de staked Ethereum (7.8 miljoen ETH 2.0) beheerd door 4 partijen: Binance, Coinbase, Kraken en Lido.

Ethereum 2.0 centralisatie en regulatory capture?

Ethereum 2.0 zal leiden tot een oligarchische bestuursvorm die verder geïnfiltreerd kan worden door o.a. agentschappen van de staat. Dit fenomeen staat ook wel bekend als regulatory capture. Een duidelijke waarschuwing is de manier waarop Tornado Cash werd uitgeschakeld op Ethereum doordat de Amerikaanse het gebruik van deze privacy-applicatie op Ethereum verbood. Verder zijn als gevolg van het Amerikaanse verbod op Tornado Cash vele wallets en smart contracts op de zwarte lijst terechtgekomen. Zwarte lijsten voor Ethereum-adressen zijn zeer problematisch aangezien iedereen jou of een ander ETH kan sturen via Tornado Cash. Verschillende bekende influencers, waaronder Justin Sun, hebben na het Amerikaans verbod 0,1 Ethereum via Tornado Cash ontvangen. Ze kunnen daardoor bepaalde applicaties niet meer gebruiken. De overheidsaanval op Tornado Cash is succesvol geweest en veroorzaakt problemen voor het Ethereum ecosysteem. De ontwikkelaar van Tornado Cash is in Nederland opgepakt geworden, terwijl oprichters van crypto-oplichtingsbedrijven, zoals Terra Luna en Celsius, gewoon rondlopen.

Dit incident geeft weer aan dat er problemen kleven aan Ethereum die niet door een merge zullen worden opgelost. Integendeel, de koppeling met de werkelijkheid (energieverbruik) door Proof-of-Work (PoW) verdwijnt met Ethereum 2.0. De verder toegenomen complexiteit van het nieuwe PoS-algoritme introduceert niet alleen het gevaar voor ongekende veiligheidsrisico´s maar ook groeiende machtsconcentratie met de opkomst van een stille oligarchie en de mogelijke infiltratie van agentschappen die o.a. puur met financiële middelen in het belang van de staat opereren. PoW maakt dit veel moeilijker om voor elkaar te krijgen. Het loslaten van PoW voor PoS in combinatie met een hiërarchische validator node-infrastructuur zou een strategische blunder kunnen inhouden voor de toekomst van Ethereum en daardoor juist Ethereum Classic wellicht weer wind in de zeilen kan geven, mocht dit netwerk meer rekenkracht en adoptie krijgen. Hieronder heeft een eerlijke Ethereum enthousiast een goede video gemaakt over waarom het overstappen naar PoS een strategische blunder is:

Gerelateerde Tweets en andere infobronnen:

Gerelateerde artikelen:

Waar kan ik Ethereum Classic (ETC) kopen?

Waar kan ik Ethereum (ETH) kopen?

Jason Lowery over Bitcoin PoW & Warfare

Bitcoin documentaire: this machine greens

Disclaimer: dit is de eigen mening van de auteur en is geen beleggingsadvies. Doe altijd uw eigen onderzoek naar deze complexe materie en beleg alleen met geld dat u kunt veroorloven om te verliezen!

Lees verder

Worst Bank Scenario – Hester Bais over de grootste bankenfraude ooit

Een interview over een belangrijk boek die meer kijkcijfers verdient is de aflevering van Holland Gold Interviews waar Hester Bais te gast is. Hester Bais de oprichter van advocatenkantoor BAIS Legal en gespecialiseerd in financieel recht. Ook is ze medeauteur van het boek “Worst Bank Scenario” dat gaat over de omvangrijke netwerkcorruptie en de grootste […]

Sep 24, 2022
2 min

Verenigde Arabische Emiraten maakt zich klaar voor Bitcoin

De Seed Group, het beleggingsfonds van de koninklijke familie van Sheikh Saeed bin Ahmed Al Maktoum, is een samenwerking opgestart met CoinCorner. CoinCorner is een innovatieve bitcoin exchange op het eiland van Man die o.a. betaaltoepassingen ontwikkeld voor het Bitcoin Lightning Network. De Seed Group wil in samenwerking met CoinCorner een exchange lanceren in Dubai […]

Sep 21, 2022
2 min

De Moscow World Standard (MWS), de fragmentatie van de globale goudmarkt en het begin van een multipolaire wereld

Dit artikel zal de Moscow World Standard (MSW) bespreken voor een nieuwe edelmetaal- en goudmarkt voor de Euraziatische Economische Unie. Dit als een verdere logische stap en reactie op het sanctiebeleid van het Westen. Het huidige internationale monetaire en financiële systeem wordt gedomineerd door het Westen. Internationale handel in o.a. grondstoffen wordt afgewikkeld in dollars […]

Sep 1, 2022
5,5 min