xdai ethereum

Wat is de Ethereum merge? Een uitleg en bespreking van mogelijke problemen

Aug 19, 2022
Aanbieding: 

Wat is de Ethereum merge precies? Hier volgt een korte uitleg over de aankomende Ethereum merge met een bespreking van mogelijke problemen die dit oplevert.

Tijdens de Ethereum Consensus Layer Call 93 werd er een datum geprikt voor de Ethereum (ETH) Merge. Eerdere testen op verschillende testnetwerken liepen voorspoedig en vandaar dat op 15 of 16 September de merge naar Ethereum 2.0 kan plaatsvinden. Wat wil dit precies zeggen?

Wat houdt de Ethereum merge in? Een korte uitleg

Jarenlang wordt er gewerkt om Ethereum schaalbaar te maken. Ethereum kampt met technische limieten en problemen. We hebben hierover een uitgebreid artikel geschreven: knelpunten en problemen van Ethereum. Een belangrijk knelpunt is dat Ethereum gebruikt maakt van een Proof-of-Work algoritme (PoW). Dit maakt de mainchain van Ethereum niet schaalbaar en duur. Om de mainchain van Ethereum schaalbaar en goedkoper te maken is de gemeenschap van mening dat een upgrade naar een Proof-of-Stake algoritme (PoS) de beste manier voorwaarts is.

Ethereum ontwikkelaars hebben in feite al jarenlang gediscussieerd en gewerkt om dit te verwezenlijken. Met succes is nu het PoS-netwerk van Ethereum getest geworden en draait parallel aan het huidige PoW-netwerk van Ethereum. Dit wordt de Beacon Chain genoemd. De Ethereum merge gaat in feite om een samenvoeging (merge) van het PoS-netwerk (op Beacon Chain) met de oude PoW-hoofdnetwerk.

Het hoofdnetwerk van Ethereum zal op 6 september de Bellatrix update uitvoeren waardoor er op een PoS-algoritme kan worden overgestapt en de PoW-algoritme kan worden gedeactiveerd. Via de Paris update op het hoofdnetwerk zal het PoW-algoritme definitief worden uitgeschakeld wanneer de rekenkracht van de ETH-miners afdoende is verminderd. Wanneer de miners in feite zijn vertrokken, zal de Ethereum Merge officieel zijn en de activatie van Ethereum 2.0 compleet zijn.

Wat zijn de problemen met de Ethereum Merge?

De Ethereum merge is ten eerste een ingewikkelde procedure waarbij alle updates voorspoedig moeten verlopen en iedereen goed meewerkt. Hoewel het nieuws euforisch is en de koers stijgt; is het nog helemaal niet zeker of de Ethereum Merge daadwerkelijk op deze datum echt plaats kan vinden. De broncode van Ethereum-PoW bestaat uit paar honderd regels. De broncode van PoS voor Ethereum bestaat uit meer dan honderdduizend regels. Deze complexiteit introduceert meer mogelijkheden voor problemen in de toekomst.

Verder, zullen alle Ethereum miners vreedzaam het stokje doorgeven aan de Ethereum validators? Er zijn geruchten dat er een groep van Ethereum miners gewoon verder gaat met het in stand houden van het oude Ethereum 1.0 netwerk. Een prominente miner, Chandler Guo, heeft de intentie om dit te doen en zelfs al een website opgezet: ethereumpow.org. Het kan weer voor verwarring zorgen.

De vraag is echter of veel ETH-miners Chandler Guo zullen volgen. Het is makkelijker om gewoon over te stappen naar het originele netwerk van Ethereum: Ethereum Classic. Het Ethereum Classic netwerk werkt nog steeds met een trouwe gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars. Het bizarre is dat de adoptie van Ethereum Classic zelfs weer kan toenemen mocht Ethereum 2.0 een flop worden. Ethereum Classic zou via tweedelaags-netwerken een veiliger en meer gedecentraliseerd alternatief en hegde kunnen gaan worden voor Ethereum 2.0.

Ethereum 2.0 is nog niet gelukt en is nog onbeproefd. Verder heeft Ethereum 2.0 een hiërarchische validator node-infrastructuur die in combinatie met een PoS-algoritme kan leiden tot een oligarchische bestuursvorm. Op het moment van schrijven wordt 60 procent van de staked Ethereum (7.8 miljoen ETH 2.0) beheerd door 4 partijen: Binance, Coinbase, Kraken en Lido.

Ethereum 2.0 centralisatie en regulatory capture?

Ethereum 2.0 zal leiden tot een oligarchische bestuursvorm die verder geïnfiltreerd kan worden door o.a. agentschappen van de staat. Dit fenomeen staat ook wel bekend als regulatory capture. Een duidelijke waarschuwing is de manier waarop Tornado Cash werd uitgeschakeld op Ethereum doordat de Amerikaanse het gebruik van deze privacy-applicatie op Ethereum verbood. Verder zijn als gevolg van het Amerikaanse verbod op Tornado Cash vele wallets en smart contracts op de zwarte lijst terechtgekomen. Zwarte lijsten voor Ethereum-adressen zijn zeer problematisch aangezien iedereen jou of een ander ETH kan sturen via Tornado Cash. Verschillende bekende influencers, waaronder Justin Sun, hebben na het Amerikaans verbod 0,1 Ethereum via Tornado Cash ontvangen. Ze kunnen daardoor bepaalde applicaties niet meer gebruiken. De overheidsaanval op Tornado Cash is succesvol geweest en veroorzaakt problemen voor het Ethereum ecosysteem. De ontwikkelaar van Tornado Cash is in Nederland opgepakt geworden, terwijl oprichters van crypto-oplichtingsbedrijven, zoals Terra Luna en Celsius, gewoon rondlopen.

Dit incident geeft weer aan dat er problemen kleven aan Ethereum die niet door een merge zullen worden opgelost. Integendeel, de koppeling met de werkelijkheid (energieverbruik) door Proof-of-Work (PoW) verdwijnt met Ethereum 2.0. De verder toegenomen complexiteit van het nieuwe PoS-algoritme introduceert niet alleen het gevaar voor ongekende veiligheidsrisico´s maar ook groeiende machtsconcentratie met de opkomst van een stille oligarchie en de mogelijke infiltratie van agentschappen die o.a. puur met financiële middelen in het belang van de staat opereren. PoW maakt dit veel moeilijker om voor elkaar te krijgen. Het loslaten van PoW voor PoS in combinatie met een hiërarchische validator node-infrastructuur zou een strategische blunder kunnen inhouden voor de toekomst van Ethereum en daardoor juist Ethereum Classic wellicht weer wind in de zeilen kan geven, mocht dit netwerk meer rekenkracht en adoptie krijgen. Hieronder heeft een eerlijke Ethereum enthousiast een goede video gemaakt over waarom het overstappen naar PoS een strategische blunder is:

Gerelateerde Tweets en andere infobronnen:

Gerelateerde artikelen:

Waar kan ik Ethereum Classic (ETC) kopen?

Waar kan ik Ethereum (ETH) kopen?

Jason Lowery over Bitcoin PoW & Warfare

Bitcoin documentaire: this machine greens

Disclaimer: dit is de eigen mening van de auteur en is geen beleggingsadvies. Doe altijd uw eigen onderzoek naar deze complexe materie en beleg alleen met geld dat u kunt veroorloven om te verliezen!

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min