ethereum

Waarom en waar kan ik Ethereum Classic kopen (ETC)?

Aug 16, 2022
Aanbieding: 

Wat is Ethereum Classic (ETC) en waarom zou ik Ethereum Classic kopen?

In het kort, Ethereum Classic (ETC) is het originele netwerk en de mainchain van Ethereum. Ethereum (ETH) is tot stand gekomen doordat een meerderheid van de investeerders in Ethereum (ETC) de DAO-hack in 2016 ongedaan wilde maken.

De DAO (decentrale organisatie) van Ethereum was in feite de eerste ICO waar beleggers konden investeren in het Ethereum project van Vitalik Buterin. Er zat een kwetsbaarheid in de code die werd misbruikt door een hacker. Deze hacker ging bijna met al het kapitaal er vandoor. Het was een fiasco; echter het ingrijpen in de code en het terugdraaien van de tijd om de hack ongedaan te maken was zeer controversieel. Het druiste in tegen de belofte van Ethereum als een decentraal en onveranderlijk netwerk. Het terugdraaien van de transacties in het kasboek (blockchain) was volledig in tegenstrijd met de plannen en beloftes. Een belangrijke groep binnen de gemeenschap besloot daarom dan ook om hier niet aan mee te werken. Ze besloten met een aantal miners om het originele netwerk in stand te houden en de hard fork naar ETH niet te volgen. Ethereum splitste hierdoor op in twee netwerken: het originele Ethereum Classic (ETC) netwerk en het nieuwe Ethereum (ETH) netwerk.

Ethereum Classic (ETC) heeft een trouwe groep van gebruikers en ontwikkelaars en kent een goede ontwikkelingsgeschiedenis. Het is echter in de vergetelheid terecht gekomen aangezien de oprichters, waaronder Vitalik Buterin, de Ethereum (ETH) hard fork ondersteunden en de verdere ontwikkeling naar het ETH-netwerk verplaatsten. De meeste ontwikkelaars en investeerders natuurlijk volgden de oprichters naar de nieuwe chain.

Waarom zou ik Ethereum Classic (ETC) kopen?

In de eerste plaats, het kopen van Ethereum Classic (ETC) is zeer risicovol. Verdiep je eerst goed in bitcoin voordat je belegt in andere projecten. Beleggers beleggen in ETC als een mogelijke hedge tegen de mogelijke gebreken van Ethereum 2.0 of het falen van Ethereum 2.0. Het succes van Ethereum 2.0 is niet een gegeven feit. De ETH Merge naar ETH 2.0 kan falen. Ethereum Classic (ETC) heeft al deze jaren gewoon gewerkt en is er een goede ontwikkelingsgeschiedenis opgebouwd. Mocht Ethereum 2.0 falen, zou de adoptie van de originele blockchain en netwerk weer kunnen groeien, vooral ook doordat ETC gebruikt maakt van een PoW-consensusalgoritme voor de beveiliging van het netwerk. Doordat Ethereum 2.0 haar PoW-algo vervangt door een PoS-algo, zullen vele Ethereum (ETH) miners zich weer aansluiten aan het originele netwerk. Dit zal de rekenkracht, veiligheid en daardoor ook de adoptie van ETC weer ten goede komen.

Waar kan ik het beste Ethereum Classic kopen?

Je kunt het beste Ethereum Classic (ETC) kopen met iDEAL in Nederland bij Bitvavo. Bitvavo is de goedkoopste Ethereum Classic (ETC) aanbieder in Nederland en biedt een prima wisselkoers aan voor minimale kosten (max 0.25 %). Bitvavo maakt het kopen en opslaan van Ether (ETC) zeer eenvoudig. Bitvavo ondersteunt een verzekerde en beheerde Ethereum Classic wallet.

Andere Nederlandse partijen die ETC aanbieden zijn Litebit en Coinmerce.

Ethereum Classic kopen en verhandelen als een daghandelaar?

Wil je Ethereum kopen om te verhandelen als een daghandelaar? De professionele crypto day traders die graag Ether (ETC) actief willen verhandelen, zullen alleen bij Nederlandse cryptobeurs Bitvavo aan hun trekken komen. Echter, de grootste handelsvolumes zijn te vinden op de crypto exchanges van BinanceFTX en Kraken. Voor meer informatie:

Ethereum Classic (ETC) kopen in de vorm van termijncontracten?

Een ander manier om te handelen in Ether (ETC) van Ethereum is door gebruik te maken van termijncontracten. Deze worden in het Engels Futures genoemd. Het kopen van een Ethereum termijncontract is iets voor een professionele handelaar. Deze kunnen worden verhandeld op de handelsbeurzen van FTXBitmex of Binance. We hebben er een apart artikel over geschreven:

Op zoek naar Ethereum Classic (ETC) Lending & Borrowing mogelijkheden?

Wil je rente verdienen via lending of een lening krijgen via borrowing met ETH als onderpand? Dit is prima voor elkaar te krijgen op het NEXO finance platform. Het is een complete gereguleerde kredietmarktplaats voor ETH en werkt in feite als een financiële instelling voor Ethereum. Voor meer informatie: Nexo Finance.

Wil je een over Ethereum Classic (ETC) Debit Card beschikken?

Bij Nexo kun je ook een Ethereum Classic (ETC) Mastercard krijgen. Bij Bitpanda kun je een Ethereum (ETC) Visacard krijgen.  

Wil je Ethereum Classic kopen via een fonds?

Een belegger kan ook via een crypto index fonds actief of passief beleggen in Ethereum Classic en ook andere projecten. In Nederland is er geen puur Ethereum beleggingsfonds, maar zijn er wel crypto index fondsen beschikbaar. De meest veilige manier om dit voor elkaar te krijgen is door middel van crypto-indexbeleggen.

Dit zijn op dit moment de manieren waarop je Ethereum Classic kunt kopen of in ieder geval een bepaalde exposure kunt hebben op de koers van ETC.

Gerelateerde onderwerpen:

Waarom zou ik Ethereum (ETH) kopen?

Waarom zou ik Bitcoin (BTC) kopen?

Disclaimer: dit is de eigen mening van de auteur en is geen beleggingsadvies. Doe altijd uw eigen onderzoek naar deze complexe materie en beleg alleen met geld dat u kunt veroorloven om te verliezen!

Lees verder

Trump verkiest na een moordaanslag JD Vance tot Runnig Mate, betekenis voor Bitcoin?

De mislukte moordaanslag op Donald Trump heeft niet alleen een enorme impact voor het Amerikaans politieke en het geopolitieke klimaat, maar ook voor de toekomst van bitcoin als een mogelijke strategische activa voor de Verenigde Staten. De mislukte moordaanslag en de krachtige manier waarop Donald Trump hier mee omging, zal hem nu hoogst waarschijnlijk een […]

Jul 16, 2024
3,5 min

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min