btc

Gensler stelt ook Cathie Wood’s Bitcoin spot ETF aanvraag uit

Sep 27, 2023
Aanbieding: 


ARK Invest, het bedrijf van pro Bitcoiner Cathie Wood, heeft eveneens een Bitcoin spot ETF aanvraag lopen. En ook de behandeling van deze aanvraag is op 26 september 2023 door de SEC uitgesteld. Waarom is deze Bitcoin ETF aanvraag vroegtijdig uitgesteld geworden door Gary Gensler? Wat is zijn agenda? Kunnen we voor 2023 nog een goedkeuring van een Bitcoin spot ETF verwachten?

Nog een Bitcoin spot ETF aanvraag uitgesteld

Nu de Bitcoin spot ETF aanvraag van Cathie Wood (van ARK Invest) ook is uitgesteld, ziet het ernaar uit dat 2023 een jaar zonder goedkeuring van een Amerikaanse Bitcoin spot ETF wordt. Het is de zoveelste Bitcoin spot ETF aanvraag die wordt uitgesteld door de Securities and Exchange Commission (SEC), onder leiding van voorzitter Gary Gensler. De deadline voor het beoordelen van de aanvraag door de SEC stond initieel gepland op 11 november 2023, maar werd dus al vroegtijdig beoordeeld en helaas uitgesteld.

Gary Gensler hoorzitting (27 september 2023)

Je zou je kunnen afvragen waarom de SEC, en dan voornamelijk voorzitter Gary Gensler, zo’n haast heeft gehad met zijn vroegtijdige beslissing? Laat het toeval nou net zo zijn dat Gary Gensler vandaag (27 september 2023) een hoorzitting heeft voor het Amerikaanse “House Committee Financial Services”. Dit ‘comité’ houdt toezicht op, onder andere, de financiële markten in het land en de daarbij behorende regel- en wetgeving. Dus ook de beslissingen (en wetgeving) die de SEC neemt zullen moeten worden bestudeerd door dit comité.

Gary Gensler zal zich onder andere vandaag moeten verantwoorden omtrent zijn huidige houding ten opzichte van crypto, aangezien hij recentelijk aan heeft gegeven dat de meeste crypto projecten/ tokens in aanmerking komen als “security”. Wat zou betekenen dat cryptocurrencies onder strengere wetgeving komen te vallen, zoals aandelen en obligaties bijvoorbeeld.

Gary Gensler vs. Bitcoin

Verder is het van belang om te onderstrepen dat Gary Gensler Bitcoin goed begrijpt. Hij heeft het als een voormalig docent aan de MIT zelfs onderwezen en er een hoorcollege over gehouden. Gary Gensler weet wat de gevolgen zullen zijn als hij een Bitcoin ETF zal goedkeuren voor de gevestigde politieke orde en de aantrekkingskracht van de dollar en de staatsobligaties als een safe haven. Gary Gensler beschermt de gevestigde politieke orde en via de gebrekkige Bitcoin Futures ETF die in dollars wordt afgerekend, wordt in feite de koers verwatert en verder de belangen van de dollar als reservemunt bedient. Een echte Bitcoin spot ETF in de Verenigde Staten zal kapitaal aantrekken van grote vermogensbeheerders en voor een koersexplosie zorgen. Bitcoin zal als een nieuwe alternatieve hedge en kredietverzuimswap kunnen dienen voor vermogensbeheerders om zich o.a. in te dekken voor een Amerikaanse schuldencrisis. De Amerikaans staatschuld stijgt exponentieel en is boven 33.3 biljoen dollar uitgekomen. Het is niet zo vreemd dat Gary Gensler graag deze Bitcoin ETF Pandora doos zo lang mogelijk als het kan wil dichthouden als hij de gevestigde politieke orde in de VS bedient.

Cathie Wood vs. Bitcoin

Cathie Wood, CEO van ARK Invest, is een van de bekendste vrouwelijke beleggers en vermogensbeheerders die zich voornamelijk concentreert op innovatieve sectoren, zoals; Artificial Intelligence, elektrische voertuigen en (in combinatie met) blockchain, en dan voornamelijk Bitcoin. De afgelopen jaren hebben we Cathie voornamelijk in het nieuws gezien als het gaat om haar beleggingen met ARK Invest in Bitcoin. Daarnaast heeft Cathie in het verleden aangegeven dat zij zelf persoonlijk $100.000 geïnvesteerd zou hebben in Bitcoin, toen Bitcoin op $250,- stond (ergens in 2015 dus). Wat zou betekenen dat zij om en nabij de 400 Bitcoins zou hebben, ook heeft ze aangegeven nooit Bitcoin verkocht te hebben sindsdien. Een echte hodler dus 😉

ARK Invest (Bitcoin) ETF

ARK Invest heeft zelf, zoals gezegd, ook blootstelling aan Bitcoin. Deze blootstelling heeft het bedrijf destijds verkregen via gekochte aandelen in de Grayscale Bitcoin Trust ($GBTC). ARK Invest heeft door de jaren heen ook weer aandelen verkocht, hoeveel $GBTC aandelen het nu heeft, is onbekend.

ARK Invest focust zich zoals gezegd op innovatieve sectoren met als doel het ‘identificeren’ van kansrijke investeringsmogelijkheden, in een zo vroeg mogelijk stadium, die op de lange termijn gunstig zouden zijn voor haar investeerders. Ook focust het bedrijf intensief op het actief beheren en managen van meerdere innovatieve ETF’s. Met het ‘actief’ beheren van ETF’s wordt bedoeld dat ARK Invest zelf degene is die bepaalt welke aandelen in de ARK Invest ETF’s komen, dit op basis van hun eigen onderzoek.

ARK Invest had zodoende ook een lopende Bitcoin spot ETF aanvraag. De aanvraag is, net als vele andere Bitcoin spot ETF aanvragen, uitgesteld. ARK Invest zal zodoende de aanvraag te zijner tijd opnieuw moeten indienen.

Nog hoop voor een Bitcoin ETF in 2023?

Half oktober verstrijkt er opnieuw een termijn waarin de SEC een beslissing moet maken omtrent de Bitcoin Spot ETF aanvragen van, onder andere, BlackRock, Fidelity en Valkyrie. En begin september was er een sprankje hoop toen Franklin Templeton haar aanvraag indiende voor een Bitcoin spot ETF; welke ook vrij snel werd afgewezen vanwege de afwezigheid van een specifiek formulier: bekend onder “form 19b-4”. Uit zeer recent nieuws zou overigens nu wel blijken dat dit specifieke formulier enkele uren geleden is ingediend, wat zou betekenen dat de aanvraag dus wel beoordeeld moet/ kan worden.

Er lopen dus nog meerdere aanvragen maar gezien alle vertragingen blijft het nog maar de vraag of er met Gary Gensler aan het roer op korte termijn een goedkeuring komt..

Bernstein: Bitcoin ETF pas goedgekeurd begin 2024

Volgens Bernstein, een gerenommeerd Amerikaans onderzoeks- en effectenmakelaarsbedrijf, zal een Bitcoin Spot ETF begin 2024 worden goedgekeurd dankzij de inmenging van vooral Blackrock. De verwachting van Bernstein is dat de markt vervolgens binnen vijf jaar zal groeien naar een waarde van meer dan $500 miljard. Gary Gensler zal hier zeker ook van op de hoogte zijn en zal uiteindelijk moeten wijken voor vooral de druk van BlackRock in consortium met alle andere vermogensbeheerders die graag een Bitcoin ETF willen lanceren. Mocht Bernstein gelijk krijgen valt de goedkeuring van de ETF samen met het feit dat een groot gedeelte van de Amerikaanse staatschuld moet worden geherfinancierd. Wellicht geen goede timing om Pandora´s doos te openen…. of juist wel?

Wij gaan het in ieder geval scherp in de gaten houden!

Gerelateerde artikelen:

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min