Is een aandeel $MSTR beter dan een bitcoin ETF aandeel?

Sep 26, 2023
Aanbieding: 

In dit artikel bespreken we de recente bitcoin aankoop van MicroStrategy en waarom kopen van MicroStrategy aandelen (MSTR) wellicht een slimmer idee is dan een belegging in een bitcoin ETF. Wat zijn de relatieve voordelen en nadelen van een belegging in MicroStrategy aandelen versus een belegging in een Bitcoin ETF?

Saylor zet door: MicroStrategy koopt meer Bitcoin

Dat Michael Saylor een fervent Bitcoin aanhanger is, dat weten we inmiddels allemaal. Saylor is een van de grotere Bitcoin bulls en tevens ook een ware Bitcoin “PR voorman”. Saylor spreekt zich dagelijks positief uit op X (voorheen Twitter) over Bitcoin en de mogelijkheden van Bitcoin met betrekking tot de toekomst.

En bij Saylor blijft het niet alleen bij woorden, maar ook daden: MicroStrategy, waar Saylor CEO en co-founder is, koopt meer (5.445 $BTC) Bitcoin bij en daarmee komt de totale huidige balans van het bedrijf op maar liefst 158.245 $BTC. MicroStrategy heeft in totaal voor ± $4.68 miljard aan Bitcoin gekocht en de gemiddelde prijs die betaald is per Bitcoin ligt inmiddels op ± $29.582. Ter vergelijking: de huidige prijs van Bitcoin is ± $26.253, zodoende kunnen we dan ook concluderen dat Saylor behoorlijk in de min staat met zijn Bitcoin aankopen..

Over MicroStrategy

MicroStrategy is een Amerikaans beursgenoteerd ($MSTR) dat zich specialiseert in Business Intelligence en analytics software. Het bedrijf bestaat alweer sinds 1989 en helpt andere bedrijven, op basis van data-analyse software, met het nemen van ‘betere’ zakelijke beslissingen. Het bedrijf telt om en nabij de 3.200 werknemers en is toonaangevend in haar sector.

Vanaf ± augustus 2020 is het bedrijf, voornamelijk vanwege Saylor zijn overtuiging, gaan investeren in Bitcoin. Saylor is ervan overtuigd dat Bitcoin een grote rol gaat spelen in de toekomstige economie, onder andere als hedge tegen inflatie en als “store of value”. Daarnaast gelooft Saylor heilig in het gedecentraliseerde gedachtegoed achter de nummer 1 crypto.

Bitcoin (spot) ETF vs. $MSTR aandeel, vergelijkbaar?

In vorige artikelen zijn we vaak ingegaan op de huidige Bitcoin spot ETF aanvragen, inmiddels zijn dat er richting de ± 10 stuks. Wat een Bitcoin spot ETF te maken heeft met het $MSTR aandeel, lichten we later toe. Eerst kort over de Bitcoin spot ETF producten:

Op dit moment bestaan er al Bitcoin Futures ETF’s, echter is dat niet hetzelfde als een Bitcoin spot ETF. Het belangrijkste verschil tussen beide ETF’s is het feit dat er bij een spot ETF daadwerkelijk ‘blootstelling’ is aan het onderliggende fysieke product, in dit geval dus Bitcoin.

De meest geanticipeerde Bitcoin spot ETF is de Amerikaanse variant, echter ligt de financiële beurswaakhond (SEC) nog behoorlijk dwars en hoeven we deze zodoende niet te verwachten op korte termijn.

Een ETF is dus eigenlijk een vorm van een ‘aandeel’ wat óf enkel de koers van desbetreffende activa volgt (futures ETF), of daadwerkelijk het fysieke product bezit (spot ETF). Nu is het zo dat MicroStrategy, dat openbaar verhandelbaar is op de handelsbeurs NASDAQ, daadwerkelijk Bitcoin (maar liefst 158.245 $BTC) bezit. Dit betekent dus dat wanneer je investeert in dit aandeel, je niet alleen in het bedrijf MicroStrategy investeert, maar dus ook in een bedrijf dat fysieke blootstelling heeft aan Bitcoin. MicroStrategy bezit namelijk al hun eigen Bitcoin zelf. Dit zou een interessante reden kunnen zijn om eens te kijken naar het $MSTR aandeel.

Waarom $MSTR beter is dan een Bitcoin ETF? Voordelen MSTR boven een Bitcoin ETF

Wat zijn de voordelen van het kopen van een aandeel MSTR boven die van een Bitcoin ETF? Volgens Saylor zijn er een hoop zaken die een ETF niet kan, en $MSTR wel. Het belangrijkste verschil tussen de twee is het feit dat een ETF geen Bitcoin kan kopen met kasstromen. MicroStrategy kan dat wel en dit geeft het bedrijf veel flexibiliteit, en hier maken ze behoorlijk gebruik van. Als voorbeeld geeft Saylor aan dat zij al aan ± $4.5 miljard aan Bitcoin hebben, hier brengen zij echter geen fee voor in rekening maar brengen zij (door het aanhouden van Bitcoin) zelfs een ‘yield’ (rente) aan. Maar dan zal Bitcoin wel in prijs moeten gaan stijgen de komende tijd, anders zal dit ook ten koste van het aandeel gaan.

Uiteraard zijn al de bovenstaande producten (BTC, ETF of MSTR) niet zonder risico, maar wellicht kan een spreiding/ diversifiëring van een investeringsportfolio wel enigszins het investeringsrisico verminderen. Hieronder kun je een video uitleg bekijken over de relatieve voordelen en nadelen van een belegging in MicroStrategy aandelen versus een belegging in een Bitcoin ETF.

Hieronder is een goed X-draadje over de voordelen van het kopen van het aandeel MSTR boven een Bitcoin ETF.

Gerelateerde artikelen:

Bitcoin is een kredietverzuimswap

FASB verandert bitcoin boekhoudregels

Lees verder

Het verschil tussen staking en restaking: wat is restaking?

Het is alweer enige tijd geleden dat we het over staking hebben gehad. Bij staking zet je PoS (proof of stake) cryptocurrencies vast en hiermee beveilig je het netwerk en draag je ook bij aan het goedkeuren van transacties op desbetreffende blockchain. In ruil hiervoor krijg jij ‘rewards’. Je krijgt dan een X hoeveelheid % […]

Dec 4, 2024
2,5 min

In een bull markt zijn goede wallets van groot belang. Lees hier onze Wallet Connect review

Nu de prijzen van altcoins fors beginnen te stijgen, is het goed om te kijken naar belangrijke features van wallets. Allereerst dienen wallets de tegoeden van de eigenaar goed te beschermen, maar ook moet de wallet te verbinden zijn met handige Dapps, exchanges en zelfs fysieke wallets, zoals Ledger (Ledger Stax en Flex) en Trezor […]

Dec 3, 2024
2,5 min

Wat zijn AI agents in crypto? Welke zijn er?

Met de komst van de zogenaamde ‘AI agents’ wordt ‘the best of both worlds’ gecombineerd: namelijk artificial intelligence in combinatie met blockchain en crypto. Het is een techniek die er in hoofdlijnen voor moet gaan zorgen dat er meer automatisering plaats gaat vinden binnen blockchain en crypto, hierdoor wordt Web3 in z’n geheel dus nog […]

Dec 2, 2024
2,5 min