crypto exchange

Ondanks tegenvallende koers was de lancering van de Bitcoin ETF´s een succes!

Jan 15, 2024
Aanbieding: 

Eergistermiddag Nederlandse tijd werd voor het eerst een Bitcoin ETF gelanceerd waarbij 11 aanbieders begonnen met het aanbieden van hun respectieve aandelen. De bitcoin koers mag niet meteen naar de maan zijn geschoten, de handelsvolumes duiden op een ander verhaal. Het gaat niet altijd om koersexplosies, maar het grotere verhaal, de volumes, de trend en de impact dat deze Bitcoin ETF´s zullen hebben in de al nabije toekomst.

DAG 2. Grayscale drukt verder de koers, volumes zetten door, teleurstelling neemt toe

Beleggers binnen het oude Grayscale fonds afwikkelen verder hun GBTC aandelenpositie. Het afwikkelen van een ETF positie is alleen in dollars mogelijk. Eerst moeten de aandelen worden verkocht, daarna de onderliggende bitcoin, vervolgens kunnen de dollars op de rekening worden gestort om eventueel weer in te leggen in een andere Bitcoin ETF. Er vindt een deel reshuffling plaats, maar de verkoopdruk, drukt de pret en verder de markt weer verder naar beneden. Dit is trouwens geen reden om te treuren. De lancering is een succes na dag twee een succes. Volgens James Seffart, analist bij Bloomberg Intelligence, was de lancering zeker geen fLoP, maar waren de verwachtingen van vele handelaren gewoon te hoog. Er werd in twee dagen voor $7,8 miljard in aandelen verhandeld. Hieronder in het X-draadje geeft hij commentaar:

Aanvankelijk ging de koers van goud ook omlaag bij de lancering van de eerste Gold ETF.

Het kost allemaal wat tijd. Zie commentaar van Bloomberg analist Eric Balchunas en het verslag van het verloop van dag 1. Verder is de analyse van Nik Bathia hieronder de moeite waard om te bekijken:

Wie is dan precies verantwoordelijk voor de verkoopdruk?

Volgens Anthony Scaramucci is de recente neergang in de Bitcoin-koers deels te wijten aan verkoopdruk van Grayscale’s $GBTC m.b.t tot de FTX-faillissement procedure. De nu bankroete FTX-exchange heeft 2.2. miljoen GBTC-aandelen in bezit. Nu kan FTX haar positie afwikkelen voor dollars. Deze verkoopdruk zal waarschijnlijk nog zes tot acht handelsdagen blijven hangen. Inderdaad, de implosie van de criminele FTX-bedrijvensoep die vele Amerikaanse politici van donaties heeft voorzien, heeft nog steeds naweeën voor de bitcoin markt. SBF, de oprichter en CEO van FTX, stond op goede voet met Garry Gensler van de SEC. Het toezichtbeleid van de SEC heeft op alle fronten gefaald en veel eerdere goedkeuring van een fatsoenlijke Bitcoin ETF zou veel ellende hebben vermeden. Maar goed, dat is iets voor een ander artikel.

Hieronder een andere nieuwe uitleg van Matt Dines over hoe het Grayscale fonds op korte termijn verkoopdruk zal blijven uitoefenen op de koers.

DAG 1. Grayscale domineert de handel en drukt de koers

Het gezamenlijke handelsvolume bedroeg $4,6 miljard. Grayscale had het grootste handelsvolume. Dit is niet zo vreemd. Grayscale is al jaren actief als een beleggingsfonds met een enorm portefeuille aan bitcoin en klanten. Het was tot 12 januari 2024 een dure manier van beleggen in bitcoin. Echter, er was geen goed alternatief voor beleggers om blootstelling te krijgen tot bitcoin. Vele beleggers, mogen voor allerlei redenen geen bitcoin kopen op een exchange en bitcoin zelf op de balans houden. Het bitcoinfonds van Grayscale, GBTC, was de enige manier…maar wel voor vele beleggers een frustrerende ervaring.

Nu dat het fonds is geherstructureerd als een ETF en van de SEC de zegening kreeg, was het voor vele Grayscale klanten mogelijk om uit te stappen en hun aandelen te verkopen. Bovendien, in de prijzenoorlogen als het gaat om de beheer- en vergoedingskosten van 1.5% is Grayscale zeer duur in vergelijking met de competitie. Hieronder kun je de respectieve beheervergoeding per ETF zien:

Vele Grayscale beleggers verkochten hun aandelen of wisselden deze in voor andere aandelen in andere fondsen.

Welke Bitcoin exchange traded funds kregen meeste handelsvolumes?

Op de eerste handelsdag bereikten Blackrock een handelsvolume van $1 miljard, Fidelity $700 miljoen en ARK 21Shares $288 miljoen. Deze cijfers tonen aanzienlijke interesse in de fondsen, met Grayscale’s Bitcoin product als de grootste ETF-lancering ooit in termen van handelsvolume. Als het gaat om de handelsvolumes is de lancering van deze nieuwe Bitcoin ETF´s een groot succes. Uiteindelijk zijn de handelsvolumes doorslaggevend voor de institutionele beleggers. Hieronder kun je een X-draadje zien van Eric Balchunas, een senior ETF analyst bij Bloomberg, over het succes van de lancering:

Verder moet er worden onderstreept dat de eerste handelsdag plaatsvond een dag na de goedkeuring van de SEC. Niet alle compliance-afdelingen hebben deze goedkeuring verwerkt. Het goedkeuringsproces voor nieuwe producten zoals Bitcoin ETFs kan variëren van weken tot maanden, wat resulteert in vertragingen bij het verkrijgen van goedkeuring voor adviseurs, wat de directe instroom in de fondsen in het begin kan beperken. Vele beleggingsadviseurs moeten verder nog wakker worden en zich verdiepen in de respectieve prospectus van elke aanbieder.

Een ander aspect is het beleid van sommige fondsbeheerders, zoals Vanguard Group, die handel in Spot Bitcoin ETFs op hun platforms verbieden. Klanten van Vanguard hebben beperkte opties en kunnen alleen de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) verkopen. Dit selectieve beleid weerspiegelt de visie van oprichter John Bogle, die Bitcoin als riskant en zonder intrinsieke waarde beschouwde. Dit in tegenstelling van de CEO van BlackRock die vandaag op CNBC bitcoin omschreef als de nieuwe vermogensbeschermer. Hieronder kun je hem aan het woord zien:

Bitcoin OTC-handel Coinbase boekt trading record

Een ander teken dat de Bitcoin ETF lancering een succes was, is dat de Coinbase OTC-handel een recordvolume draaide. Er werd hier voor 7 miljard aan bitcoin verhandeld. OTC wil zeggen dat deze transacties niet op het orderboek van de spot-exchange worden verwerkt om de koers niet te beïnvloeden. Van de 1250 beschikbare bitcoin op de OTC-Desks is vandaag nog maar 600 BTC over. Het is een kwestie van tijd, dat deze OTC-desk van Coinbase op de spot exchange een nieuwe voorraad moet aanleggen. Deze koopdruk zal met de tijd alleen maar toenemen, naarmate de vraag verder toeneemt en de Bitcoin BTC handel meer en meer vaart krijgt.

De bitcoin koers doet niks… Wat zal ik nu doen?

De goedkeuring van deze Bitcoin ETF´s is een historische gebeurtenis voor de adoptie van bitcoin. De lancering van deze bitcoin ETF´s hebben wellicht niet voor een prijsexplosie gezorgd, het was desalniettemin een groot succes. Verder zijn de boekhoudregels aangepast voor bitcoin in de Verenigde Staten. Het de komende jaren wordt niet alleen voor institutionele beleggers, maar ook bedrijven heel gemakkelijk om bitcoin toe te voegen in hun portefeuille. Het zal de verdere adoptie van bitcoin als een lange termijn vermogensbeschermer en een nieuwe beleggingsklasse verder versnellen. We zijn van de early adopters belandt in de innovator phase. We hebben nog een lange weg te gaan met de adoptie van bitcoin als het digitale goud van dit hoogtechnologische informatietijdperk.

Ben je overtuigd dat bitcoin in de toekomst van belang gaat worden in het licht van de financiële en geopolitieke onbekwaamheid van onze wereldleiders? Heb je bezwaren m.b.t. de steeds verdere uitholling van je koopkracht door de exponentiele schuldengroei wereldwijd? Maak je je zorgen over je financiële vrijheid en privacy door o.a. de uitrol van CBDC´s? Wellicht, het is dan nu een goed moment om je te verdiepen in bitcoin en verder een positie op te bouwen. Voor meer informatie:

Lees verder

Het begrotingstekort record en de fiscale verslechtering in de Verenigde Staten (2024)

In dit artikel staan we even stil bij de Amerikaanse schuldenproblematiek. De Verenigde Staten verkeert in vergelijking met de rest van het Westen in een veel betere economische staat dan o.a. Duitsland en Frankrijk. Echter, de schuldproblemen in de Verenigde Staten zullen onvermijdelijk flinke gevolgen hebben voor de status van de dollar als wereldreservevaluta, haar […]

Jun 20, 2024
4 min

SEC stopt verder onderzoek naar Ethereum 2.0 en Consensys

Lead developer Ethereum, Consensys, komt met goed nieuws: de SEC stopt het onderzoek tegen Ethereum. Wat is er aan de hand? Goed nieuws voor de Ethereum en crypto community De SEC stopt namelijk het onderzoek tegen Ethereum. Het onderzoek ging erom of Ethereum een security zou zijn. Zou Ethereum als security beschouwd worden, dan zou […]

Jun 19, 2024
3 min

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min