Wat zou Milton Friedman over Bitcoin vinden? In een interview in 1991 gaf econoom en Nobelprijswinnaar Milton Friedman aan dat hij de komst van digitaal geld zou toejuichen. Hij zei dat hij zou willen dat geld wordt bestuurd door een computer en dat de wereld een betere plek zou zijn zonder de Federal Reserve. Het was haast alsof hij voorzag dat 18 jaar later Bitcoin het levenslicht zou zien. Hieronder in de video kun je Milton aan het woord zien:
“I would like to have money controlled by a computer” –
Milton Friedman 1991
Milton Friedman was een vooraanstaande econoom, die als fel tegenstander van het Keynesiaanse Amerikaanse overheidsbeleid gold. Hij won in 1976 de Nobelprijs voor Economie, voor zijn verdiensten op het gebied van consumptie-analyse, monetaire geschiedenis en theorie, en voor de wijze waarop hij de complexiteit van stabilisatiebeleid demonstreerde. Hij was een voorstander van een macro-economisch standpunt genaamd “monetarisme”, en was van mening dat de geldhoeveelheid langzaam hoort te groeien, en dat er dus niet een orgaan als de Federal Reserve moet bestaan dat naar believen de dollar (Federal Reserve Notes) op basis van fractioneel bankieren als krediet bijdrukt.
Milton Friedman was verder zeer te spreken over de mogelijkheden van het internet en miste het bestaan van een geldsysteem binnen het internet dat hij in het onderstaande filmpje ecash noemde.
Overigens was het idee van digitaal internetgeld niet geheel vreemd in de tijd dat Friedman dit interview gaf. Al in 1989 kwam David Chaum met DigiCash: digitaal geld dat gebruik maakte van cryptografie voor privébetalingen. Het idee sloeg destijds niet aan, maar het kan goed zijn dat Friedman al bekend was met de technologie en de komst van Bitcoin als een alternatief voor centraal bankieren zou hebben toegejuicht.
Gerelateerde artikels: