bitcoin

Peter Thiel over China, geopolitiek en Bitcoin

Oct 8, 2023
Aanbieding: 

De Sillicon Valley miljardair Peter Thiel doet op 6 april jl. verrassende uitspraken over bitcoin en China op een seminar over nationale veiligheid van de Richard Nixon Foundation. Het seminar had vanwege Covid enkel een online publiek.

Big Tech, Bitcoin en China

Dit Nixon seminar stond geheel in het teken van de opmars van China op het wereldtoneel en hoe het met gebruik van de nieuwste technologie zoals kunstmatige intelligentie, surveillance software en digitaal centraal bankgeld (CBDC) een techno-totalitaire staat wil optuigen. De Chinese overheid steelt de benodigde technologie en misbruikt het vrije westen om meer economische en geopolitieke macht te verkrijgen. Mike Pompeo, minister van buitenlandse zaken onder Trump, en Peter Thiel waren te gast om en licht te schijnen op de dubieuze rol van Sillicon Valley en big tech in deze goepolitieke verzwakking en te schetsen hoe Amerika zich hiertegen te weer zou kunnen stellen. Saillant detail: Peter Thiel zit als eerste investeerder in Facebook nog steeds in de Raad van Commissarissen van dat bedrijf.

Volgens Peter Thiel heeft China geen interesse om de wereldreservemunt te worden, maar wil het wel de huidige wereldreservemunt, de Amerikaanse Dollar, oftewel het petrodollar-systeem ondermijnen: “China wil zijn Renminbi niet tot reservevaluta maken, omdat het dan de kapitaalrekening open moet stellen en allerlei andere ongewenste zaken. Maar China gebruikt de Euro als wapen tegen de Amerikaanse Dollar. Het laatste decennium lukt dat even niet zo goed, maar China heeft liever twee verschillende reservevaluta’s.”

Thiel vervolgt: “Nu ben ik en maximalist en dus voor Bitcoin en voor crypto, maar toch vraagt ik me af in hoeverre Bitcoin onderdeel is van een financieel wapen tegen Amerika. Want Bitcoin bedreigt alle fiatvaluta maar de dollar in het bijzonder en China doet alles om de Dollar te verzwakken. Dit is China’s long game met Bitcoin en geopolitiek zou Amerika zich cht achter de oren moeten krabben hoe dat werkt. De interne Chinese stablecoin DCEP is in dit opzicht geen cryptocurrency. Dat is gewoon een totalitair meetinstrument om de bevolking te controleren.

Hieronder zie je Thiel aan het woord:

Peter Thiel is internationaal bekend geworden als medeoprichter (met Max Levchin en Elon Musk) van PayPal, was de eerste investeerder in Facebook, en is oprichter van het hedgefonds Clarium Capital Management en Palantir Technologies, leverancier van software voor zowel de Amerikaanse geheime dienst CIA als de financiële sector. Peter Thiel was de enige Sillicon Valley miljardair die Donald Trump steunde in zijn presidentiële campagne van 2016.

Mike Pompeo was minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet Trump van 2018 tot 2021 en directeur van de Central Intelligence Agency (CIA) van 2017 tot 2018.

Amerikaanse Dollar, Bitcoin en het Triffin Dilemma

Het is jammer dat Peter Thiel zijn standpunt niet verder uitwerkte. Want wat niet aan de orde kwam is dat het huidige eurodollar-systeem met de Amerikaanse Dollar als de wereldreservemunt juist het grootste gevaar is voor het hele financiële systeem. Het Triffen Dilemma speelt zich nu uit met desastreuse gevolgen voor de Amerikaanse inheemse economie. Bitcoin als geopolitiek neutraal monetair netwerk is een oplossing voor dit dilemma en de verdere adoptie van de technologie en de activa (bitcoins) is een middel om monetair in de toekomst juist economische en financiële macht te behouden en te vergaren.

De directeur van MicroStrategy, Michael Saylor, heeft op 4 april 2021 hierover een goede Keynote gehouden over Bitcoin versus de Dollar gedurende de online MIT Bitcoin Expo Conference van 2021. Hierin bracht hij een aantal zaken aan het licht als het gaat om de discussie over of Bitcoin concurreert met de Amerikaanse Dollar.

We zijn getuigen van een paradigmatische verschuiving op het gebied van digitale financiën en technologie; waarbij juist bitcoin moet worden geadopteerd door het Amerikaanse bedrijfsleven en bankwezen om een antwoord te kunnen bieden ten aanzien van de oprukkende digitale Chinese Yuan. De adoptie van Bitcoin in combinatie van het gebruik van de Amerikaanse Dollar zal voor de vele landen die kampen met een valutacrisis een uitkomst kunnen bieden. Als dit niet gebeurt zal de invloed van de Verenigde Staten verder op het wereld toneel afnemen ten gunste van vooral China die voorop loopt op het gebied van de implementatie van digitale valuta (CBDC’s) en digitale activa.

Het gaat om een verbond tussen Bitcoin en de Amerikaanse Dollar binnen een wereld die voorgoed aan het veranderen is. Het niet adopteren van bitcoin zal grote geopolitieke implicaties hebben.

Het is te verwachten dat de Amerikaanse inlichtingendiensten en de geopolitieke strategen weten dat de oplossing van het Triffen Dilemma de adoptie inhoudt van een neutrale globale reservemunt, die verder niet onder invloed staat van China en Rusland. Het SDR-systeem van het IMF is ingericht als een oplossing voor het Triffen Dilemma, maar kan nu als een politieke slangenkuil worden beschouwd. Verder is de handhaving van de Amerikaanse Dollar in het huidige eurodollar systeem niet alleen slecht voor andere landen; maar vooral nu desastreus voor de economie van de Verenigde Staten zelf.

De gretige manier waarop Michael Saylor bitcoin koopt en zelfs dollars leent met zijn beursgenoteerde bedrijf om meer bitcoin te kopen, kan als een speculatieve aanval op de dollar worden beschouwd.

Het is niet uit de sluiten dat Michael Saylor met goedkeuring van de CIA opereert. Michael Saylor is opgegroeid op verschillende Amerikaanse luchtmachtbasissen aangezien zijn vader als Chief Master Sergeant bij de Amerikaanse luchtmacht werkte. Saylor wilde zelf astronaut of straaljagerpiloot worden. Hij is met behulp van een Air Force ROTC beurs bij de MIT afgestudeerd in de lucht- en ruimtevaartkunde. Saylor heeft een sterke militaire achtergrond, maar kon door een medische diagnose zijn veelbelovende militaire carrière niet voortzetten.

Het koppelen van de Amerikaanse Dollar aan Bitcoin in plaats van een IMF SDR-systeem is een mogelijke oplossing voor het Triffen Dilemma waarbij de Verenigde Staten niet te veel aan wereldmacht zullen inboeten. Een gesprek tussen Peter Thiel en Michael Saylor over de geopolitieke implicaties van bitcoin voor de toekomst van de Amerikaanse dollar zou zeer wenselijk zijn.

Hieronder zie je Michael Saylor zelf aan het woord:

Gerelateerde artikels:

Bronnen:

Lees verder

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min

Wat is de Base chain van Coinbase precies?

Wat is de Base chain van Coinbase? De Base chain van Coinbase is sinds de lancering ongekend populair, onder andere voor de lancering van memecoins. Maar wat is de Base chain precies? Laten we het eens nader bekijken. De Base chain van Coinbase is enorm populair, maar waarom? Vorig jaar is het testnet van de […]

Jul 3, 2024
3 min