polkadot

Polkadot

Aug 25, 2020
Aanbieding: 

Introductie tot Polkadot

Polkadot is een interchain-ontwikkelingsplatform voor het verwezenlijken van interoperabiliteit tussen verschillende blockchains. Het project krijgt veel belangstelling aangezien de belangrijkste sleutelpersoon de voormalige CTO is van Ethereum: Gavin Wood.

Gavin Wood is de software ontwikkelaar die de Solidity-programmeertaal en de virtuele machine (EVM) voor Ethereum heeft ontwikkeld. Hij verliet het Ethereum project in 2016 en mede-oprichtte Parity Technologies en de Web3 Foundation op. Het zijn ook deze organisaties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van Polkadot. Polkadot wordt ontwikkeld onder supervisie van de Web3 Foundation en heeft voor de eerste technologische implementatie het blockchainbedrijf Parity Technologies ingeschakeld. De eerste Polkadot implementatie is in Rust en JavaScript geprogrammeerd. Hieronder kun je Gavin Wood aan het woord zien over zijn visie en ambitie over Polkadot.

Wat is Polkadot?

Polkadot is een volgende generatie blockchain protocol die verschillende gespecialiseerde blockchains samenbrengt in een verenigd netwerk. Het is ontwikkeld voor de verwezenlijking van een nieuwe generatie internet die de controle teruggeeft aan de individuen in plaats van internet monopolies. Polkadot heeft een aantal belangrijke voordelen ten aanzien van vorige blockchain netwerken:

Polkadot is schaalbaar – blockhain sharding

Blockchains in isolatie zijn beperkt in de verwerking van informatie. Polkadot is opgezet als een sharded multichain netwerk, hetgeen betekent dat het vele informatiestromen (transacties) parallel kan verwerken over verschillende (sharded) blokketens. Het inzetten van parallelle rekenkracht over verschillende blokketens geeft een immense schaalbaarheid en potentie voor massale groei en adoptie. Sharded blokketens (chains) die verbonden zijn aan Polkadot worden parachains genoemd aangezien ze parallel met het netwerk werken.

Polkadot Sharding

Het principe van sharding is immers dat het verwerken van transacties of ander opslag- en rekenwerk niet door alle nodes binnen het netwerk hoeft te worden gedaan. Het kan willekeurig verdeeld worden over het netwerk. Het gaat om horizontale schaalbaarheid over alle nodes binnen het netwerk die het werk verdelen en parallel uitvoeren. Bij een traditionele blockchain, zoals die van Bitcoin, moet elke transactie door alle nodes binnen het netwerk worden gecontroleerd. Bij Sharding wordt het werk zo verdeelt dat het niet meer nodig is. Hoe groter het netwerk hoe veiliger is om transactieverwerking te verdelen waarbij bepaalde groepen (shards) van nodes binnen het netwerk tegelijkertijd verschillende transacties controleren. Wanneer een shard consensus bereikt over de transacties worden ze in een transactieblok verpakt en verwerkt door een protocol die deze zal toevoegen aan de mainchain. Hoe groter het netwerk en het netwerk effect, hoe meer shards kunnen worden ingezet voor het sneller verwerken van transacties.

Binnen Polkadot worden de shards parachains genoemd en worden ze gekoppeld aan de Polkadot mainchain die als de Relay Chain functioneert voor het gehele netwerk. De parachains stellen transactieblokken voor aan de validators die op het Polkadot netwerk zitten en de functie hebben om nieuwe blokken van de Parachains te toetsen en toe te voegen aan de mainchain. Het is de Polkadot Relay Chain die voorziet in de veiligheidsgaranties van het gehele netwerk. Alle validators van Polkadot hebben DOT gestaked op de Relay Chain en valideren alle transacties voor het uiteindelijke grootboek van Polkadot.

Polkadot DOT

De Polkadot DOT is de intrinsieke cryptovaluta van het Polkadot netwerk. Het dient drie sleuteldoelen. In de eerste plaats is Polkadot gebaseerd op een speciaal ontwikkelde Nominated Proof-of-Stake (nPos) consensus algoritme. DOT kan door gespecialiseerde gebruikers (nodes) worden vastgehouden als een stake voor het algeheel functioneren en de algemene veiligheid van het netwerk. Verder is DOT belangrijk voor het koppelen van een parachain aan Polkadot hoofdketen. Ten slotte, dient DOT als een stem en speelt het een rol binnen het governance model van het netwerk. Wil je DOT kopen? In Nederland kun je Polkadot (DOT) kopen met iDEAL bij de Bitcoin Meester. Voor meer informatie:

  • Waar en waarom zou ik Polkadot (DOT) kopen?

Polkadot is aanpasbaar – blockchain specialisatie!

Als het gaat om de architectuur van een blockchain, dan is het zo dat niet elke maat iedereen past. Op Polkadot kan elke blockchain een nieuw ontwerp krijgen die geoptimaliseerd is voor een bepaalde doelstelling, bijvoorbeeld: bestandsopslag, identiteitsmanagement, etc. Polkadot maakt hiervoor gebruikt voor de Substrate development framework waarbij teams gemakkelijk een op maat gemaakte blockchain kunnen ontwikkelen binnen het Polkadot netwerk. Zo kan er via een parachain die aan de Relay Chain van Polkadot is gekoppeld een aparte blockchain communicatiebrug (bridge) worden geslagen met het Bitcoin en/of Ethereum netwerk.

Polkadot Collaboratie

Netwerken en applicaties op Polkadot werken samen en delen informatie en functionaliteit, zoals apps op een smartphone, zonder enige afhankelijkheid van een centrale dienstverlener. Polkadot biedt interoperabiliteit en cross-chain communicatie mogelijkheden waardoor gebruikers informatie kunnen delen tussen ketens met behulp van het ingebouwde Cross-Chain Messaging Protocol (XCMP). Bijvoorbeeld, een parachain die voorziet in financiële diensten kan moeiteloos communiceren met een gespecialiseerde Oracle parachain die toegang heeft tot de benodigde actuele informatiestromen van de aandelenmarkten.

Polkadot Self-governance

Elke blockchain en netwerk op Polkadot kan een eigen gemeenschap onderhouden en ook deel uitmaken en invloed uit oefenen op Polkadot’s netwerkbeheer in zijn geheel. Ontwikkelingsteams kunnen voor hun eigen netwerk een op maat gemaakte eigen beheer of governance model opzetten. Verder is Polkadot is gemakkelijk bij te werken. Alle software zoals blockchains hebben updates nodig om te verbeteren. Voor het bijwerken van het Polkadot protocol zijn er geen harde vorken nodig.

Al deze kerneigenschappen van Polkadot openen een nieuwe wereld van mogelijkheden voor het bouwen van decentrale applicaties op het gebied van financiën, gaming, identiteit, IoT, logistieke ketens, sociale netwerken enz. Polkadot is het technologisch raamwerk voor het verwezenlijken van een nieuw decentraal internet. Het is daarom dat ook de Web3 Foundation de organisatie is die de ontwikkeling van Polkadot ondersteunt en de gemeenschap van ontwikkelaars bijstaat met o.a. benodigde subsidies en technologie om van Polkadot een succes te maken.

Polkadot Defi

Polkadot zal gemakkelijk een eigen DeFi-ecosysteem kunnen ontwikkelen en ondersteunen. Op 21 Augustus 2020 heeft het Acala Netwerk een Polkadot parachain uitgerold. Het Acala Network is een crosschain finance hub en een stablecoin protocol dat op Polkadot wordt gebouwd.

Conclusie

Polkadot is een veel belovend nieuw project voor het verwezenlijken van interoperabiliteit tussen verschillende blockchains en de benodigde infrastructuur voor het verwezenlijken van een decentraal internet met schaalbare decentrale applicaties voor het bouwen van een meer gelijkwaardige wereld. Polkadot is een nieuwe technologie en daarmee zijn natuurlijk veel risico’s mee verbonden. Polkadot is niet het enige protocol en netwerk voor blockchain interoperabiliteit. Adoptie en het verwezenlijken van succesvolle applicaties zal een doorslaggevende factor zijn voor het toekomstig succes van Polkadot. Echter wordt Polkadot gebouwd op basis van veel expertise en ervaring door een sterrenteam onder leiding van Gavin Wood. Dit zal veel andere ontwikkelaars aantrekken en het Polkadot netwerk doen versterken. We kunnen nog veel verwachten en we zullen de ontwikkelingen bijhouden. Voor meer informatie, lees de Lightpaper of bezoek de site Polkadot.

Gerelateerde projecten:

Lees verder

Amerikaanse SEC deelt record bedrag aan boetes uit in de crypto industrie

Dat de SEC de crypto industrie scherp in de gaten houdt, was al lang duidelijk. Nu blijkt ook dat de SEC een record aantal boetes heeft uitgedeeld in 2024. Laten we dit eens verder bespreken. De SEC heeft de crypto industrie al flink beboet in 2024 Het zal niemand de afgelopen jaren ontgaan zijn, en […]

Sep 12, 2024
2,5 min

Merlin Chain en BitcoinOS brengen ZK-proofs op Bitcoin netwerk

De samenwerking tussen Merlin Chain en BitcoinOS maakt ZK-proofs op Bitcoin definitief. Hierdoor kan Bitcoin beter concurreren met Layer 1’s, zoals Ethereum en Solana. Het is een belangrijke nieuwe technologische stap vooruit voor Bitcoin. Laten we dit eens beknopt uitleggen… Wat is ZK, en wat zijn de voordelen van ZK-proofs op Bitcoin? Door de samenwerking […]

Sep 11, 2024
3 min

Mastercard lanceert met Mercuryo nieuwe crypto debit card

Mastercard heeft op 5 september aangekondigd om samen met Mercuryo te komen met een crypto debit card die betalingen ondersteunt vanuit non-custodial wallets! Direct vanuit de eigen wallet met een Mastercard betaalkaart betalen? Vanuit jouw eigen wallet betalingen maken met de crypto debit card van Mastercard is nu mogelijk. Inderdaad, Mastercard weet maar van geen […]

Sep 5, 2024
3 min