bitcoin

Rusland legaliseert bitcoin! Waarom en wat zijn de gevolgen?

Feb 9, 2022
Aanbieding: 

De Russische overheid is wakker geworden over welke mogelijkheden de legalisering van bitcoin inhoudt. Deze stap heef verder geopolitieke implicaties.

De Russische centrale bank was diep vijandig ten aanzien van bitcoin. De centrale bank van Rusland besefte begin dit jaar (veel te laat) wat er in feite al gaande was in het land. Het bestuur repte direct over het invoeren van een verbod. Begrijpelijk, de Russische roebel is niet een populaire sterke munt. Bitcoin kan gemakkelijk voor kapitaalvlucht worden gebruikt bij o.a. toenemende inflatie. Bitcoin kan de Russische financiële stabiliteit ondermijnen. Echter, de geest is al lang uit de fles.

De Russen hebben bitcoin al ontdekt.

Russische bevolking loopt natuurlijk allang voorop de bevindingen van een aantal ambtenaren in pak. Volgens een ruwe schatting wordt de waarde van de Russische cryptmarkt op 200 miljard dollar beschouwd. De Russen beschikken al meer dan 12 procent van het wereldwijde bitcoin- en cryptovermogen. Dit terwijl de Russen alleen goed zijn voor ongeveer 1 procent van het wereldwijde vermogen. De Russen zijn al overgestapt naar Bitcoin en hebben de cryptomarkt al betreden. Er zijn zeker al 10 miljoen actieve crypto exchange rekeningen in handen van Russen. Een verbod is niet alleen haalbaar, maar ook desastreus voor het vermogen van deze Russen. Rusland heeft hier in feite een voorsprong op vele andere landen in de rest van de wereld. Het is veel slimmer om deze markt te reguleren en te belasten. Het invoeren van een cryptovermogensbelasting zou veel geld in de staatskas kunnen opleveren. Bovendien is het onverstandig om de Oekraïne op een te grote voorsprong te brengen.

Oekraïne loopt voorop in de adoptie van bitcoin

Bitcoin wordt al ruimschoots opgekocht door de bevolking in de Oekraïne. Bovendien beschikt de overheid over meer dan 46.000 BTC. Geen enkel land ter wereld heeft een hogere bitcoin-adoptie dan Oekraïne. Een schatting is dat 12,73% van 44 miljoen inwoners al over bitcoin of andere digitale activa beschikt. Bitcoin en crypto is in dit land al gelegaliseerd. Kerncentrales zijn al begonnen met het minen van bitcoin in de Oekraïne.

Bovendien blijkt volgens een rapport van Elliptic dat onafhankelijke milities en vrijwilligersgroepen bitcoin gebruiken om een oorlog tegen Rusland te kunnen financieren. Rusland kan niks ondernemen tegen deze activiteiten. Bitcoin is niet te stoppen. De Oekraïne loopt voorop in de adoptie van bitcoin.

Zeker als je bedenkt dat begin dit jaar 2022 nog sprake was over het invoeren van een bitcoin mining ban in Rusland. Daar krabbelde de overheid zich ook weer even achter de oren…. Rusland met haar energiebronnen heeft juist een strategisch voordeel ten aanzien van andere landen om bitcoin te delven. Bitcoin mining kan de Russische energiesector versterken, meer winstgevend maken en werkgelegenheid bieden. Het hoofd van de Russische Kamer van Koophandel, Sergey Katryn, heeft zich verder ook zeer positief uitgelaten over het versterken van de bitcoin mining sector in Rusland.

Waarschijnlijk heeft Sergey het nieuws goed gevolgd om te zien hoe het verging met China en haar bitcoin mining ban. De staat van Texas plukt daar de vruchten van en integreert de verhuisde bitcoin miners nu in haar elektriciteitsnetwerk (zie bijvoorbeeld het artikel over Lancium). Banken in Texas kunnen bitcoin aanhouden en er is een wetsvoorstel om van bitcoin een wettigbetaalmiddel te maken.

Dit zullen we in Rusland wellicht niet gaan zien, maar de Russische regering en de centrale bank zijn het wel eens geworden over het volgende: bitcoin en cryptovaluta in het algemeen zullen worden gereguleerd als een valuta en niet als financiële activa. Dit is een opvallend en belangrijk verschil met de manier waarop bitcoin wordt gereguleerd in de Verenigde Staten. Echter, er zijn nog geen details. Er wordt op dit moment gewerkt aan een framework en wetsvoorstel. Niettemin, bitcoin zal als geld gereguleerd en inzetbaar worden.

Bitcoin voor het vermijden van sancties?

De vraag is echter of de Russische Centrale Bank geen theater speelt en vooral de Amerikaanse overheid op het verkeerde been wil zetten? Er is een vertrouwenscrisis tussen de NATO en Rusland. De mainstream media in de VS en andere NATO-landen spuwen al wekenlang oorlogspropaganda. President Biden heeft Putin zelfs al gewaarschuwd dat Rusland uit het SWIFT-systeem zal worden gezet in het geval het de Oekraïne binnenvalt (zie hier voor een artikel).

Tussen China en de Verenigde Staten zijn de relaties ook al niet goed. Putin en Xi hadden in 2019 al toenadering gezocht en een verdrag getekend over het verrichten van wederzijdse betalingen waarbij het gebruik van de Amerikaanse dollar wordt geweerd. Tijdens zijn meest recente bezoek aan China, schreef Putin in een een open brief aan het Chinese Volk onder meer het volgende:

“We are consistently expanding settlements in national currencies and creating mechanisms to offset the negative impact of unilateral sanctions….”

Rusland en China bereiden zich voor. Door bitcoin te reguleren als een valuta zal het makkelijker worden voor Russische banken om het bitcoin netwerk te gebruiken voor internationale betalingen voor o.a. gas en olie. Dit klinkt vergezocht? Er wordt gesproken dat Russische banken in de toekomst ook bitcoin mogen aanhouden. Verder, weten onze vaste lezers al een tijdje dat Gazprom een bank heeft in Zwitserland die al beschikt over een bitcoin rekening voor het afhandelen van internationale transacties. Bitcoin ligt op de tafel als een betalingsoptie mocht de Verenigde Staten het land uit het SWIFT-systeem gooien.

Geopolitieke implicaties … Rusland is in the game…

Gezien de groeiende internationale spanningen zal Bitcoin steeds meer een geopolitieke rol gaan spelen. Het is uiteindelijk het ideale geld voor vijanden en natuurlijk de vijanden van de Amerikaanse overheid. De Amerikaanse overheid heeft de blunder gemaakt om de dollar als een sanctiewapen in te zetten waardoor er weer een toepassing voor bitcoin kon worden gevonden.

Kijk maar eens naar hoe Iran gedwongen was om bitcoin te adopteren om internationaal te kunnen blijven functioneren (zie voor een artikel hier). Kijk maar eens hoe de Canadese Truckers nu bitcoin adopteren nadat de Canadese overheid het GoFundMe-platfrom dwong om het gedoneerde geld te bevriezen (zie hier voor het artikel).

Censuur heeft een averechts effect. Bitcoin kan niet worden gecensureerd. Bitcoin is niet alleen money for enemies, maar ook freedom money die daadwerkelijk als een decentraal p2p-geldsysteem een scheiding aanbrengt tussen machthebbers en het geld. Bitcoin introduceert een radicale scheiding tussen geld en staat. Een scheiding die zelfs voordelig is voor een staat die zich aansluit op het bitcoin netwerk. Het is voor een staat beter om bitcoin te adopteren en te reguleren dan te verbieden.

El Salvador is hier een duidelijk voorbeeld. De Bitcoin Volcano bonds van dit minilandje zullen een belangrijke impact hebben en een internationale bitcoin hashing war op gang brengen. Rusland zal hier prominenter op de kaart komen om onder meer te kunnen concurreren met de Oekraïne en de Verenigde Staten. Zal China in 2022 bitcoin mining weer gaan toestaan?

We zullen het in de gaten houden en volgen hoe bitcoin centrale banken in paniek brengt en staten gek maakt. Bitcoin´s speltheorie is geniaal.

The supreme art of war is to subdue the enemy without fighting.

Aanbevolen om te lezen:

Over Bitcoin Warfare

Toen dook het Amerikaanse leger in Bitcoin

Lees verder

De impact van de dedollarisatie van de ASEAN-regio

Dit artikel bespreekt de dedollarisatie van de ASEAN-regio en de mogelijke implicaties. Verder ook de rol van de BRICS in dit proces en of de Yuan wel als nieuwe reservevaluta de dollar zal vervangen. De dedollarisatie van de ASEAN-regio is van start gegaan. Op 28 maart 2023 was er een officiële bijeenkomst van alle ASEAN-ministers […]

Mar 31, 2023
3,5 min

Bitcoinmining met mest en vuilnis?

Tegenwoordig is bitcoinmining met milieuvervuilende mest en vuilnis gemakkelijk voor elkaar te krijgen. Er zijn verschillende milieutechnische oplossingen door allerlei bitcoinmining-startups ontwikkeld die makkelijk kunnen worden ingezet. Zo kan koeienmest worden verwerkt tot biogas en deze wordt weer omgezet in elektriciteit die kan worden afgeleverd aan een container met bitcoin-miners, de boerderij zelf en of […]

Mar 30, 2023
2 min

CFTC dient een aanklacht in tegen Binance – Binance vs CFTC!

Het is uiteindelijk zo ver: een confrontatie tussen Binance en de CFTC. De CFTC en niet de SEC? Inderdaad, volgens Bloomberg wordt Binance aangeklaagd door de CFTC. De CFTC is de Amerikaanse toezichthouder voor o.a. termijncontracten over grondstoffen. Het is een afkorting voor de Commodity Futures Trading Commission. De belangrijkste leiders van Binance, CEO Changpeng […]

Mar 28, 2023
4 min