otcxn

Een STELLAR netwerk!

Dec 12, 2016
Aanbieding: 

stellar lumensStellar is een peer-to-peer netwerk voor het verrichten van betalingen over het internet met behulp van de Lumens (XLM). De Lumen is de cryptovaluta van het Stellar netwerk en kan gemakkelijk met iDEAL bij Bitvavo en LiteBit in Nederland worden gekocht. Net als het internet is Stellar een netwerk van gedecentraliseerde servers over vele verschillende locaties rond de wereld die gezamenlijk een blockchain onderhouden. Dit is het gedistribueerde grootboek of database waarin elke transactie wordt registreert. Een volledige kopie van de Stellar blockhain bestaat op elke Stellar Server. Iedereen kan een Stellar server opzetten. Hoe meer servers hoe robuuster het netwerk.

Een belangrijke rol van de servers is om met elkaar elke 1-5 seconden te communiceren voor het verifiëren en synchroniseren van het grootboek. Deze methode van synchronisatie en verificatie van de blockchain heet consensus en is vastgelegd in het Stellar Consensus Protocol. Het Stellar betalingsnetwerk is een consensus netwerk waarbinnen alle transacties worden gecontroleerd. Het is een open netwerk waar iedereen gebruik van kan maken. Banken en andere financiële dienstverleners kunnen ook gebruik maken van dit netwerk en als een brug fungeren tussen de wereld van fiat valuta’s en digitaal cryptogeld. Deze spelers worden in het Stellar netwerk Anchors genoemd.

Verschillende anchors die werken met een ander nationaal bancair betalingssysteem zouden ook het netwerk kunnen gebruiken om naar elkaar goedkoper en sneller geld over te boeken. Een bank aangesloten op het Stellar netwerk kan de tegoeden in een bankrekening van een klant kunnen bijschreven in een online portemonnee binnen het Steller betalingsnetwerk om op deze manier bijna gratis en onmiddellijk geld over te schrijven naar iemand anders in het buitenland.

Stellar beschikt over een eigen gedistribueerde wisselkantoor waardoor je onder meer  als Nederlander onmiddellijk Amerikaanse Dollars naar je vriend kunt sturen in Los Angeles met Euro tegoeden in jouw portemonnee. Het netwerk zal het bedrag omwisselen voor de laagste wisselkoers. Jouw vriend kan de Amerikaanse Dollars via een Anchor als contant geld kunnen opnemen of laten bijschrijven op een reguliere Citibank bankrekening. Een concreet voorbeeld van een Stellar anchor is het franse fintech bedrijf Tempo.

Wat is de waarde van het Stellar betalingsnetwerk?

Een bank of fintech bedrijf zou kunnen besluiten om gebruik te maken van het Stellar betalingsnetwerk in plaats van het internationale SWIFT-netwerk om bepaalde kosten voor de klanten te vermijden en om sneller een internationale overschrijving te kunnen laten plaatsvinden.

Internationale overschrijvingen geschieden nog steeds via het bestaande oude SWIFT betalingssysteem voor het faciliteren van grensoverschrijdend betalingsverkeer. Het SWIF systeem is duur, langzaam en niet politiek neutraal. Het SWIFT betalingssysteem kan worden ingezet voor het isoleren van een land en het buiten het globaal financieel systeem te stoten. In het kader van sancties in 2012 kon Iran geen gebruik meer maken van dit betalingssysteem.

De waarde van het Stellar betalingsnetwerk heeft weinig te maken met deze geopolitieke overwegingen, maar heeft alles te maken met micro-finance overwegingen voor gastarbeiders met vaak familieleden zonder bankrekeningen in het buitenland. Het is relatief heel duur voor gastarbeiders om geld over te schrijven via SWIFT naar familieleden in het buitenland en voor familieleden om het geld in hun eigen land als contant geld op te nemen met behulp van de mobiele telefoon. Een bankrekening is niet meer nodig om geld te ontvangen via het netwerk en als contant op te nemen. Het is nu mogelijk om zeer kleine bedragen goedkoop en snel over te maken naar het buitenland. In vooral landen in de Filipijnen, Nigeria en Thailand is dit nu super eenvoudig te doen en mogelijk geworden via o.a Coins.ph.

Stellar beoogt als p2p-netwerk een meer open financieel systeem te bouwen voor het verrichten van bijna onmiddellijke en super goedkope globale micro-transacties. Het netwerk is als zodanig een ideaal alternatief internationaal betalingsnetwerk voor de oudere  bestaande, logge en dure betalingsnetwerken zoals SWIFT. Het was voor heen onmogelijk voor een gastarbeider om goedkoop en snel 5 euro overboeken naar een familielid in het buitenland zonder bankrekening. Nu is dit wel mogelijk als het familielid over een mobiele telefoon beschikt! Dit is de revolutionaire kracht van het combineren van de blockchain technologie met fintech innovaties en dappere bestaande financiële dienstverleners en banken.

Concrete succesverhalen en lopende voortgang van het Stellar netwerk:

  • Een concrete en belangrijke bank in India de ICICI Bank is een Anchor in het Steller netwerk en heeft een mobile wallet applicatie uitgerold voor universiteitsstudenten in India.
  • De technologiegigant IBM heeft ook voor het ontwikkelingsteam van Stellar gekozen voor onder andere de ontwikkeling van een grensoverschrijdend betalingsnetwerk een betere stablecoin. Dit nieuws dat vorig jaar oktober bekend werd is mede verantwoordelijk geweest voor een flinke prijs pump van de Lumen LXM. IBM’s protocol heet: IBM World Wire.
  • Stellar beschikt ook over een eigen P2P-marktplaats voor het verhandelen van crypto assets dat ontwikkeld wordt door InterStellar: StellarX.
  • Stellar beschikt ook over een security token offering platform: Smartlands.

Het Stellar netwerk maakt veel voortgang en beschikt over meer dan een miljoen wallets.

Wat is Lumen?

Het Stellar network beschikt ook over een inherente, onafhankelijke ingebouwde cryptocurrency. Dit is de Lumen (XLM). Lumens zijn zeg maar de bitcoins van het Stellar netwerk. Lumens hebben niet als doel om als een onafhankelijke cryptomunt op te treden die concurreert met andere cryptomunten en buitenlandse valuta’s.  Ze hebben een veel belangrijker doel.

In de eerste plaats werken de lumens als een soort anti-spam bescherming. Elke transactie binnen het Stellar netwerk is verbonden met een minuscule transactie fee in 0.00001 lumens. Dit werkt transactie spam tegen en biedt ook bescherming tegen een mogelijk DoS-aanval. Bovendien moet elke wallet binnen het netwerk 20 lumens aanhouden om er voor te zorgen dat alle wallets of portemonnees binnen het netwerk uniek zijn. Bovendien faciliteert deze vereist het behoud van een betere transactiestroom binnen het netwerk. Lumen werkt dus als een smeerolie en veiligheidsmechanisme binnen het netwerk.

Vervolgens, Lumen werkt als een echt transactiemiddel en werkt als een brug tussen twee verschillende valuta’s zoals een Filipijnse Peso en een Nigeriaanse Dollar bij een valuta omwisseling binnen het Stellar netwerk. Er zijn in totaal 100 miljard lumens in omloop. Voor meer informatie: wat zijn Lumens?

Hieronder kun je een interview zien met  één van de oprichters van Stellar, Jed McCaleb. Hij is de verantwoordelijke CEO voor de Stellar Stichting. Inderdaad, de ontwikkeling van het Stellar netwerk wordt beheerd door een stichting. De Stellar Development Foundation. In de video spreekt  Jed o.a. over zijn tijd bij de Bitcoin exchange Mt.Gox, Ripple en zijn visie over de ontwikkeling van Stellar.

Waar kan ik Lumens XML kopen?

Het makkelijkste is om meteen in Nederland naar Bitvavo of Litebit te stappen. Vooral Bitvavo ziet er gelikt uit en beschikt over een XML wallet. Je kunt hier zonder problemen met iDEAL XLM kopen. Voor meer informatie:

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Nexo Review, wat zijn de voor- en nadelen van Nexo? Is het een veilige exchange?

De nieuwe Nexo Review van 2024 van de redactie van bestebank.org. Samenvatting: de Nexo exchange is van oudsher bekend van voornamelijk de bitcoin en crypto lending mogelijkheden die het platform biedt. Nexo biedt een goede en overzichtelijke exchange met een hoog handelsvolume en een diepe liquiditeit. De exchange draait alweer mee sinds 2018. Daarnaast biedt […]

Apr 19, 2024
9 min

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min