Talebs nonsens is beste vriend Bitcoin

Jun 28, 2021
Aanbieding: 

Je hebt Fear, Uncertainty en Doubt (FUD) en baarlijke nonsens. Wat Nicholas Nassim Taleb zegt en schrijft over Bitcoin valt onmiskenbaar in de laatste categorie. Het voordeel van iemand die op zich wel slim is maar die boosaardig ageert tegen iets goeds, is dat je er haarscherp de goede kanten van – in dit geval – Bitcoin door ziet.

Wat is er aan de hand? Op 20 juni jl. publiceerde de hoogleraar een paper getiteld “Bitcoin, Currencies and Bubbles”. Hoogleraar in wat eigenlijk? Hij noemt zichzelf mathematisch flaneur. Wij zeiden vroeger altijd professor in de weetnikskunde. In deze Engelstalige kritiek op het paper begin ik te zeggen:

Een van de grondprincipes van Oostenrijkse School economie is dat er een scherpe methodologische scheiding is tussen sociale wetenschap en natuurwetenschap. Ludwig von Mises legt dat uit in dit essay uit 1942. Nicholas Nassim Taleb’s doet het omgekeerde in zijn intellectuele excursies. Als je zijn essays leest voel je je bijna “intellectueel verkracht” door een spervuur aan vreemde wiskundige formules, blasé intellectueel vocabulaire gevolgd door een een of andere anekdote over de maffia. Een prachtig voorbeeld hiervan is Taleb’s net verschenen academische paper Bitcoin, Currency and Bubbles. Hier probeert hij te bewijzen dat Bitcoin geen geld kan zijn, op dit moment een waarde moet hebben van nul en dat het nooit een veilige haven voor vermogen kan zijn.

De titel van die Engelstalige rebuttal is:

Taleb and the art of proving nothing (against Bitcoin)

Dus laat dat gezegd zijn… mooi is natuurlijk als Taleb vervolgens zelf zijn uiterste best doet om aan alles en iedereen te bewijzen dat hij complete lariekoek heeft geschreven. Hij doet dit door als een pitbull op zijn Twitter-account te zitten en iedereen belachelijk te maken en in de zeik te nemen die op durft te staan tegen zijn genie. Hij kwakt er nog wat verwarrende wiskunde tussendoor en maar laat zich toch vooral ernstig kennen.

Om te beginnen is het hoe je het ook wendt of keert een simpele klucht tussen de voormalige vrienden Taleb en Saifedean Ammous. Zoals bekend schreef Taleb ooit het voorwoord van Ammous Bitcoin-bijbel “The Bitcoin Standard“. In deze podcast met Allan Farrington vertelt Ammous zelf het hele verhaal van hoe de vriendschap omsloeg in vijandschap, van de kant van Taleb dan. Als wie de meeste scheldwoorden, verwensingen en trappen na toepast een maat is, is Taleb sowieso al de verliezer in dit wonderlijke theater.

Op zijn afgeschermde Twitter blijft Taleb maar mensen bedanken voor weer gevonden spelfouten Twitter met steeds een link naar de nieuwste geüpdate versie van zijn paper. Zeer interessant is dat hij – zoals ik hem verwijt in mijn rebuttal – erkent Lightning te hebben gemist in zijn argumentatie. Ondanks dat het in El Salvador en elders al draait als een zonnetje, ziet hij het enkel als “beloftevol” en wil er over 18 maanden graag naar kijken. Dat is toch eerlijk maar vooral ook een erkenning dat je gewoon niet zo stellig kunt zijn over iets nieuws als Bitcoin.

Kort na de publicatie van zijn paper dat nu op Twitter circuleert onder de geuzennaam #bitcoinblackpaper haalde Taleb zelf zijn hele argumentatie weer onderuit doordat hij meende dat een ordinaire scam met Bitcoin in Zuid-Afrika zijn wiskundige fundamentele analyse zou onderstrepen. Dichter bij huis lezen we vandaag dat twee Belgen mét cash en 17 luxe auto’s zijn aangehouden nadat hun cryptomunt vitae een ordinaire ponzi bleek te zijn. Als je dat nodig hebt in je bewijs tegen Bitcoin sta je echt niet sterk in je schoenen met je fundamentele kritiek.

Nu wilde ik nog ingaan op het misschien steekhoudende argument in Talebs paper, maar ineens ben ik geblokeerd. Omdat ik Taleb mijn Engelstalige paper onder de neus hield nadat hij zelf als een soort Monthy-Python-ridder mensen opriep hem met weerleggingen om de oren te slaan. Nu ja ik herinner me nog waar het om ging.

Op internet waren enkele mensen die dit het meest steekhoudende argument van Taleb vonden. Het is in feite een toekomstig scenario waarbij om wat voor redenen dan ook mensen geleidelijk hun interesse in Bitcoin verliezen, miners ermee kappen, en het gewoon over en sluiten is. In mijn Engelstalige artikel heb ik uiteengezet waarom het eigenlijk niet zo relevant is of Bitcoin:

  1. een crisis overleeft waarbij de hele civilisatie ineenstort en geen elektriciteit meer overeind gehouden kan worden, laat staan internet.
  2. duizenden jaren kan overleven zoals goud nu al 6000 jaar doet

Op enige termijn van duizenden, honderduizenden of miljoenen jaren zal Bitcoin heus naar nul gaan en vervangen worden door iets anders. Denk aan een scenario waarbij de hele aarde zeg in het jaar 3689 met grof geweld wordt overmeesterd door een buitenaardse civilisatie die ons hun geld op dringen. Of dat de homo sapiens binnen 2 miljoen jaar door evolueert naar een flower power communistische geldloze intelligente bonobo. De enige redelijke en relevante vraag is of Bitcoin misschien voor enkele generaties een manier kan zijn om de waarde van ons werk tijdelijk op te slaan en door te geven aan kinderen en kleinkinderen.

Taleb geeft geen concreet follow the money achtige analyse van wanneer, waarom en hoe miners en Bitcoin-bezitters binnen zo’n termijn van ruim 200 jaar, laten we zeggen 2140 plus nog eens 100, hun interesse aan Bitcoin zouden kunnen verliezen. Waar we nog wel naar de discussie kunnen kijken en onder de hastag #bitcoinblackpaper. Dan vind je ook parels van inzicht als …

Afsluitend mijn laatste tweet aan @nntaleb:

Waar kan ik het beste BTC kopen?

Foto: Sarah Josephine Taleb (2010)

Lees verder

Repomarkt-record: meer dan 2 biljoen USD geparkeerd bij de FED

We will onze lezers wijzen op een nieuw record de Federal Reserve (FED) heeft geboekt met haar trading desk in New York for repo´s. In totaal werd er op 23 mei 2022 voor meer dan 2 biljoen dollar geparkeerd door financiële instituties bij de FED door middel van terugkoopovereenkomsten (reverse-repo´s). Wat wil dit record precies […]

May 25, 2022
3 min

Vitalik Buterin loopt vast met Ethereum en droomt van Bitcoin

Geloof het of niet maar niemand minder dan Vitalik Buterin heeft in een serie tweets aangegeven jaloers te zijn op Bitcoin en dan bedoelt hij het Bitcoin project. Het is intussen natuurlijk overduidelijk dat Ethereum niet echt lekker gaat. Steeds is er weer reden voor uitstel. Zie hier ons artikel over de problemen van Ethereum. […]

May 19, 2022
5,5 min

Bitcoin Bretton Woods: 44 landen bijeen in El Salvador

Vandaag is de hele financiële wereld bijeen in El Salvador. Financiële afvaardigingen uit 44 landen, waaronder 32 centrale banken en 12 financiële autoriteiten, zijn samengestroomd om over Bitcoin te praten. Natuurlijk is ook de Centraal-Afrikaanse Republiek van de partij, het land dat onlangs als tweede soevereine staat Bitcoin aannam als wettig betaalmiddel. Wanneer kwamen voor […]

May 19, 2022
3,5 min