abn amro

ABN AMRO nog niet klaar voor Bitcoin en crypto

Jan 6, 2024
Aanbieding: 

ABN AMRO is nog niet toe aan Bitcoin en crypto tak. Dat is jammer. Wereldwijd hebben de banken er juist wel zin in, zo schreven wij niet lang geleden. Braziliaanse, Duitse, Zwitserse banken en zelfs hele landen adopteren Bitcoin en crypto. Of dit nu in de vorm van trading, custody of zelfs mining is; er vindt veel ontwikkeling en adoptie plaats. Afgelopen maandag (18 december) werd bekend dat de ABN AMRO bank echter niet zo ver was: de bank heeft namelijk het aandelenplatform, ook wel neobroker platform BUX, overgenomen. BUX verkoopt aandelen zoals Shell, ING, BAM en ook ETF’s. Ook had BUX een crypto ‘tak’ (“BUX Alternative Investments”) waar, onder andere, Bitcoin verhandeld werd. En juist in die tak was ABN AMRO niet “geïnteresseerd”.

Het crypto avontuur van BUX heeft overigens niet heel lang geduurd: vanaf 1 januari 2022 bood het platform haar klanten (via BUX Zero) crypto aan. Qua timing natuurlijk niet echt top, mede door de oorlog in Oost-Europa en alle gevolgen van dien (inflatie, tekorten etc.) bevond de crypto markt zich in een slechte positie en begon een ware crypto winter. De afdeling zal zodoende niet veel winst hebben gemaakt het eerste anderhalve jaar en dit zou een van de redenen kunnen zijn geweest voor ABN AMRO om er van af te zien. Overigens is bij de overname ook nu weer de timing niet perfect: Bitcoin heeft namelijk sinds begin 2023 een stijging gezien van 155%.

Coinmerce ontvangt, wederom, klanten van voormalig concurrent

Omdat ABN deze afdeling niet overneemt heeft BUX zodoende besloten om haar gehele crypto segment op te heffen en klanten door te verwijzen naar, je raadt het al; Coinmerce. Coinmerce was er ook al als de kippen bij toen Binance haar klanten elders moest huisvesten en ook nu ontvangt Coinmerce de crypto liefhebbers van een voormalig concurrent met open armen.

Het proces voor de ‘oude’ klanten van BUX is hetzelfde als bij het Binance ‘proces’, en ziet er als volgt uit: gebruikers van BUX krijgen een pop-up melding in de app en hen wordt gevraagd om de tegoeden automatisch over te laten zetten naar Coinmerce. Zodra gebruikers daar akkoord mee gaan, wordt er een account bij Coinmerce aangemaakt en de assets overgezet. Top geregeld van Coinmerce.

Helaas regelt BUX haar zaken iets minder goed: BUX had namelijk ook nog eigen crypto token $BUX. Deze token kan niet worden overgezet naar Coinmerce, dit mede omdat de BUX token “geen onderdeel van de samenwerking is”. Dit houdt dan ook in dat de token ophoudt te bestaan en dus waardeloos is..

Coinmerce zou sommige BUX token holders (vanaf 1.000 tokens) wel een jaar lang gratis trading aanbieden op haar platform.. Een grote groep ex-klanten is op z’n ‘s zachts gezegd niet blij met deze gang van zaken en spant samen om juridische stappen te ondernemen tegen BUX vanwege financieel verlies.

De toekomst van Bitcoin in Nederland

Terug naar Bitcoin in Nederland. Nederland is absoluut een vooruitstrevend land als het gaat om innovatie, ontwikkeling en ondernemendheid. Zo hebben wij in Nederland geweldige cryptoplatformen van eigen bodem: Bitvavo, Coinmerce, Blox en meer. Daarnaast telt het officiële DNB register van “aanbieders cryptodiensten” maar liefst 38 bedrijven! Hier vallen, naast crypto exchanges, ook Nederlandse Bitcoin en crypto custody platformen onder.

Het is dan ook jammer dat er in Nederland nog geen “klassieke” bank als ABN AMRO is die het voortouw neemt in verdere (institutionele) Bitcoin adoptie; iets wat we in onze buurlanden wel zien.

Wellicht een goed voornemen voor 2024?

Lees verder

Het begrotingstekort record en de fiscale verslechtering in de Verenigde Staten (2024)

In dit artikel staan we even stil bij de Amerikaanse schuldenproblematiek. De Verenigde Staten verkeert in vergelijking met de rest van het Westen in een veel betere economische staat dan o.a. Duitsland en Frankrijk. Echter, de schuldproblemen in de Verenigde Staten zullen onvermijdelijk flinke gevolgen hebben voor de status van de dollar als wereldreservevaluta, haar […]

Jun 20, 2024
4 min

SEC stopt verder onderzoek naar Ethereum 2.0 en Consensys

Lead developer Ethereum, Consensys, komt met goed nieuws: de SEC stopt het onderzoek tegen Ethereum. Wat is er aan de hand? Goed nieuws voor de Ethereum en crypto community De SEC stopt namelijk het onderzoek tegen Ethereum. Het onderzoek ging erom of Ethereum een security zou zijn. Zou Ethereum als security beschouwd worden, dan zou […]

Jun 19, 2024
3 min

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min