Wat is een goede, veilige en betrouwbare bitcoin beurs? Dit is een van de belangrijkste vragen die een lezer zich moet stellen alvorens een rekening bij een beurs te openen en een aankoop te doen.
In dit artikel staan we stil bij wat een bitcoin beurs precies is en aan welke eisen het moet voldoen.
Verder bespreken we een aantal betrouwbare bitcoin beurzen, waaronder Bitvavo, Litebit, Bitpanda, Bitstamp, Kraken en Bitfinex. Deze beurzen zou een lezer kunnen overwegen om eens met elkaar te vergelijken en te testen.
Wat is een bitcoin beurs?
Laten we even bij het begin beginnen. Een bitcoin beurs werkt als een tussenpersoon tussen kopers en verkopers van bitcoin. De beurs faciliteert de handel en uitwisseling van bitcoin (BTC) door middel van handelsparen (EUR/BTC & BTC/EUR) waardoor er een lokale marktprijs wordt bepaald. De handelsparen koppelen de relatieve aanbod en vraag aan elkaar die automatisch wordt beheerd en afgewikkeld door een orderboek. Dit proces verloopt allemaal zonder dat de gebruiker hier iets van merkt. Een bitcoin beurs is tegenwoordig een super eenvoudig handelsplatform waar zowel de professionele handelaar of een beginner mee uit de voeten kan.
De meeste bitcoin beurzen zijn spotmarktbeurzen waar de onmiddellijke verkoop van bitcoin plaatsvindt. Naast een spotmarktbeurs (spot exchange) voor bitcoin kan er ook toegang worden verleend tot margehandel en bitcoin termijncontracten (derivates exchange). Voorbeeld: Bitvavo is de grootste bitcoin beurs in Nederland met een liquide bitcoin-spotmarkt. Echter, Bitvavo biedt geen margehandel en termijncontracten aan. Mocht een gebruiker met een hefboom bitcoin verhandelen of in bitcoin futures of opties willen handelen, dan zal deze naar Bitfinex of Binance moeten stappen of naar een specialist op dit gebied: Deribit. Het handelen in termijncontracten en met hefbomen raden we onze lezers over het algemeen af. Dit is iets voor professionele handelaren. In dit opzicht is het goed dat Bitvavo zich vooral richt op de ontwikkeling van een prima werkende bitcoin beurs die voor iedereen geschikt is.
Verschil tussen een bitcoin beurs (exchange) en een makelaar (broker)?
Bitvavo kent hier trouwens niet veel concurrentie in Nederland. Alleen Litebit en BL3P biedt ook een beursomgeving aan die minder liquide is dan Bitvavo. De andere Nederlandse bedrijven opereren als een makelaar. Bijvoorbeeld, Coinmerce is geen bitcoin beurs, maar een makelaar die direct bitcoin verkoopt aan de gebruiker of deze weer terugkoopt van deze gebruiker. Een makelaar koopt zelf de bitcoin-voorraad in op de grote internationale bitcoin beurzen (exchanges), waaronder natuurlijk Binance. Dit geldt ook voor Blox, BTCdirect, Satos, Bitonic, Litebit enz. Het voordeel van een bitcoin makelaar is dat deze een vaste omwisselkoers aanbiedt die niet afhankelijk is van een ordergrootte. Een gebruiker kan een positie kopen of verkopen zonder dat de prijs beweegt. Het nadeel is dat de omwisselkoers wat hoger kan liggen en er een hogere commissie wordt gerekend. Bijvoorbeeld: Litebit heeft een bitcoin brokerage fee van 1% terwijl Bitvavo als faciliterende tussenpartij alleen een fee van maximaal 0.25% rekent.
Wat is het verschil tussen een bitcoin beurs en een crypto beurs?
De meeste bitcoin beurzen bieden ook andere digitale activa aan dan bitcoin (BTC). In dat geval worden het crypto beurzen of digitale asset exchanges genoemd. Bijvoorbeeld Bitvavo biedt naast bitcoin (BTC) ook Ethereum (ETH), USD stablecoins en andere exotische cryptomunten aan. Bitvavo is naast een bitcoinbeurs ook een cryptobeurs. Een pure bitcoin (BTC) beurs in Nederland is BL3P aangezien deze beurs alleen de bitcoin handel faciliteert. Dit is wat de redactie op bestebank.org ook aanmoedigt. Bitcoin is niet crypto, en crypto is niet bitcoin (BTC).
Bitcoin (BTC) is een uniek monetair experiment in onze geschiedenis waarbij er wordt gewerkt aan een decentraal solide geldstelsel die een radicale scheiding aanbrengt tussen menselijke instituties met menselijke hebzucht en geld. De scheiding tussen kerk en staat is van wezenlijk belang geweest voor o.a. de ontwikkeling van de moderne wetenschap. De scheiding tussen geld en staat is van wezenlijk belang om de manipulatie van de geldhoeveelheid en regels daaromtrent een halt toe te roepen. Op basis van solide geld weer opnieuw welvaart te kunnen opbouwen. Het huidige fiat-geldsysteem breekt welvaart af voor de bevolkingen op aarde en concentreert het vermogen bij een elite van biljoenairs en multinationals. Crypto is een verzamelnaam voor allerlei fintech projecten waarbij er wordt geëxperimenteerd met o.a. blockchain ontwerpen en toepassingen. Het is het domein van durfkapitalisten, opportunisten, software ontwikkelaars en gokkers. Vandaar dat er pure bitcoin beurzen zijn die haar gebruikers niet willen aanmoedigen om geld te steken in deze risicovolle projecten.
Hoewel, het kan niet worden ontkend dat er innovatie plaatsvindt en er interessante projecten onder ontwikkeling zijn, is de cryptomarkt meer vergelijkbaar met een alternatieve, ongereguleerde effectenmarkt voor startups. Bitcoin daarentegen door de Amerikaanse toezichthouder als een commodity beschouwd. Bitcoin is absoluut schaars en biedt als het ware de nieuwe goudbaren aan voor onze digitale informatietijdperk. Deze pure bitcoin beurzen worden meestal beheerd door echte bitcoin maximalisten die er o.a. verder vanuit gaan dat alle doorslaggevende innovaties uiteindelijk naar bitcoin zullen verhuizen of op bitcoin zullen gaan plaatsvinden. In ieder geval, een debat die hier niet op zijn plaats is.
Wat is een veilige en betrouwbare bitcoin beurs?
Een betrouwbare bitcoin beurs moet de beste veiligheidsmaatregelen hebben geïmplementeerd; beschikken over een goede ontwikkelingsgeschiedenis en reputatie. Een bitcoin beurs moet verder transparantie bieden over o.a. ICT-architectuur, bedrijfsstructuur, financiën en soliditeit. Navolging van bestaande wet- en regelgeving (AMLD5) is verder ook van belang. We raden onze lezers dan ook aan om gebruik te maken van een gereguleerde bitcoin beurs. Verder is het ook van belang dat een bitcoin beurs bepaalde garanties aan haar klanten kan bieden.
In Nederland valt dan Bitvavo op. Bitvavo voldoet aan bovenstaande criteria en biedt haar klanten o.a. een account garantie aan. Bitvavo heeft verder integraties met belastingrapportage tools. Boekhouden wordt hierdoor kinderspel. Litebit valt ook op, maar beschikt over een weinig liquide bitcoin spotmarkt. Het is wel een uitstekende bitcoin brokerage platform. BL3P hoort ook in dit lijstje thuis als een pure, maar kleine Nederlandse bitcoin beurs.
De belangrijkste buitenlandse bitcoin beurzen die ook interessant kunnen zijn voor Nederlandse handelaren zijn Bitstamp, Kraken, Coinbase en Bitfinex. Ook Bitpanda verdient hier een plaats. Binance is natuurlijk omstreden aangezien het in een grijze zone opereert en in Nederland door DNB al op de vingers is getikt. Binance is het meest geschikt voor actieve daghandelaren en market makers die over meerdere bitcoin beurzen willen opereren. Binance is nu de dominante exchange voor de volatiele cryptomarkten. Niettemin, we raden deze beurs niet aan voor de reguliere bitcoin spothandel. Hiervoor volstaat Bitvavo. Hieronder kun je de actuele koers zien van bitcoin (BTC) op de bitcoin beurs van Bitvavo.
Bitcoin beurzen en de bitcoin staking of kredietverstrekking diensten
De meeste bitcoin beurzen bieden ook hun gebruikers aan om bitcoin te staken of vast te zetten in een spaarrekening voor een rentevergoeding. Dit is iets wat we onze lezers niet aanbevelen om te doen. Het gaat hier om het uitlenen van de aangekochte bitcoin aan een derde partij en impliceert nieuwe tegenpartij risico´s. Bitcoin is gebaseerd op een Proof-of-Work hashing algoritme en niet een Proof-of-Stake algoritme. Staking van Proof-of-Stake crypto´s is wel mogelijk en minder risicovol. Niettemin, deze crypto´s kunnen ook worden uitgeleend aan derde partijen. Vandaar dat elke staking of rentevergoedingsdienst een beurs mogelijk aanbiedt in detail moet worden bekeken. Als vuistregel geldt: not your keys, not your coins. Het beste is om de aangekochte bitcoin op een bitcoin beurs zelf te bewaren op een eigen bitcoin wallet. Deze regelt geldt ook voor Bitvavo gebruikers.
Wat is het verschil tussen een bitcoin beurs en wallet?
Een bitcoin beurs is een online handelsplatform voor het verhandelen van bitcoin. Een bitcoin beurs biedt hiervoor een rekening aan voor het kunnen storten van euro´s en het opslaan van de aangekochte bitcoin. Dit is echter een bitcoin wallet die beheerd wordt door de beurs zelf en niet direct door de gebruiker. Het is meer risicovol om een beheerde bitcoin wallet van een beurs te gebruiken. De gebruiker beschikt niet over de sleutels (keys) om een betaling mee af te tekenen. Dit moet de bitcoin beurs doen voor haar gebruikers.
Aangezien een bitcoin beurs zeer veel bitcoin op voorraad moet houden voor het faciliteren van de handel van haar gebruikers, is het een gewild doelwit van hackers. Wanneer een bitcoin beurs gekraakt en beroofd wordt, zal de gebruiker haar tegoeden verliezen.
Uiteindelijk heeft de gebruiker geen controle over de aangekochte bitcoin aangezien de sleutels worden beheerd door de beurs. Een bitcoin wallet is een programma waarmee jezelf de sleutels beheerd over je bitcoin-tegoeden. We raden onze lezers aan om het volgende artikel te lezen: wat is een bitcoin wallet?
Wat is een goede decentrale bitcoin beurs?
Er zijn natuurlijk gebruikers die bitcoin anoniem willen kopen. Deze kunnen het beste gebruik maken van een decentrale bitcoin beurs. Hodl Hodl is een bekende decentrale bitcoin beurs waar geen identiteitscontrole wordt uitgevoerd.
Voor een uitgebreide categorisering en bespreking van de verschillende type beurzen en aanverwante diensten, kunnen we onze lezers het volgende artikel aanbevelen:
Selectie & categorisering van crypto exchanges
Andere relevante artikels:
Waar kan ik het beste bitcoin kopen in Nederland?
Waarom zou ik bitcoin (BTC) kopen?