bitcoin runes

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Apr 17, 2024
Aanbieding: 

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal er een halving plaatsvinden, ook staan er nog meer Bitcoin gerelateerde zaken op de agenda; namelijk de lancering van het Bitcoin Runes protocol. Het Runes protocol wordt nu al enorm gehyped en de anticipatie is behoorlijk hoog, zelfs hoger dan met de lancering van Bitcoin ordinals en het BRC-20 netwerk.

Het Bitcoin Runes protocol uitgelegd

Met de komst van het Bitcoin Runes protocol zullen er sneller en efficiënter tokens op het Bitcoin netwerk gelanceerd worden. Dit geldt ook voor memecoins en NFT´s die op het Bitcoin netwerk gelanceerd gaan worden. De handel in memecoins is zo hoog dat het voor het Bitcoin netwerk goed is om een aandeel te hebben in dit handelsvolume, en dit maakt het Runes protocol mogelijk. Daarnaast biedt het Runes protocol nog meer voor het Bitcoin netwerk.

Runes protocol, Bitcoin Ordinals en Inscriptions.. wat hebben ze met elkaar te maken?

Het Runes protocol is van dezelfde Bitcoin developer als de Bitcoin Ordinals. Bitcoin Ordinals hebben het mogelijk gemaakt om NFT’s (non fungible tokens) te lanceren op het Bitcoin netwerk. Nu heeft dezelfde Bitcoin developer, Casey Rodarmor, het Runes Protocol ontwikkeld. Met het Runes protocol worden er nu ‘fungible’ tokens (NFT´s) gelanceerd op het Bitcoin netwerk, wat inhoudt dat de tokens van elkaar zijn te onderscheiden. Ordinals waren in staat om satoshi’s te veranderen van fungible, naar non-fungible wat de satoshi’s dus uniek maakt.

En tegelijkertijd met de lancering van de Ordinals werd ook het Inscriptions protocol gelanceerd. Met de komst van dit protocol werd het mogelijk om unieke data toe te voegen aan satoshi’s. Inscriptions maken in dit proces gebruik van Ordinals en koppelen dit aan een specifieke satoshi, en hierdoor ontstaan er NFT’s op het Bitcoin netwerk, ook wel het BRC-20 netwerk. Echter, het BRC-20 netwerk van Bitcoin blijkt achteraf tegen te vallen: het netwerk is namelijk te sterk afhankelijk van het Ordinals en Inscriptions protocol, er zijn meerdere transacties (en dus transactiekosten!) nodig voor minting, verzendingen en meer.

Een verbeterd alternatief op het BRC-20 netwerk: Runes Protocol

Het Runes protocol is een verbetering ten opzichte van het BRC-20 netwerk, en beide vertegenwoordigen ze fungible tokens. Het Runes protocol gaat eigenlijk verder waar het BRC-20 netwerk gestopt is: namelijk het efficiënt lanceren van fungible tokens op het Bitcoin netwerk.

Hetgeen wat Runes efficiënter maakt dan BRC-20 is het feit dat Runes, net als BRC-20, de fees voor het lanceren van tokens in $BTC betaald. Echter, het verschil zit in het feit dat Runes gebruikmaakt van het zogenaamde UTXO (Unspent Transaction Output) model. In het kort komt het erop neer dat je via dit UTXO model alle data on-chain hebt, in plaats van off-chain. Veel andere token-standaarden zijn namelijk afhankelijk van off-chain data, en off-chain data is niet inzichtelijk voor iedereen en dit maakt het minder transparant dan on-chain data, dat voor íedereen en overal zichtbaar is.

De belangrijkste eigenschap van Runes is het feit dat er limieten zijn aan hoeveel tokens iemand kan creëren, en dus ook on-chain zichtbaar is welke adressen hoeveel tokens hebben: sommige projecten willen zichzelf namelijk nogal veel tokens toebedelen alvorens de lancering van een project, om de tokens vervolgens te dumpen.

Een aantal interessante projecten op het Runes Protocol

Met de lancering van Runes zijn er een aantal NFT-projecten die nu al hoge ogen gooien:

  • Runestones
  • RSIC
  • PUPS
  • RUNI
  • UNNAMED
  • Runevo
  • Miners
  • RunePunks
  • RUNES

Is er een Bitcoin Rune service beschikbaar?

Er zijn een aantal dienstverleners waarmee je het Bitcoin Runes protocol mee kunt gebruiken. We kunnen er verder vanuit gaan dat de grote NTF-marktplaatsen allemaal het Bitcoin Rune protocol zullen gaan ondersteunen. Bovenstaande Bitcoin Runes projecten zullen hier beschikbaar zijn:

Conclusie over het Bitcoin Runes protocol

Runes biedt Bitcoin dus een verbeterd protocol om efficiënt, goedkoop en snel tokens en in het bijzonder NFT´s te lanceren op het Bitcoin netwerk. Hierdoor nemen de activiteiten en het handelsvolume toe op het Bitcoin netwerk. Het netwerk wordt verder minder belast waardoor het ook goedkoper zal worden om tokens en NFT´s op Bitcoin te minten.

Let wel op: de tokens die gelanceerd worden zijn nieuw en komen zodoende met een verhoogd beleggingsrisico. Dit artikel biedt geen beleggingsadvies en de speculatieve handel in tokens kun je het beste vermijden. Leer eerst alles over bitcoin en bouw voorzichtig een bitcoin positie op in plaats van een token portfolio.

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min