Periodiek Bitcoin kopen met de nieuwe DCA functie van Bitvavo

Apr 19, 2024
Aanbieding: 

Wil je periodiek bitcoin kopen? Waarom zou je periodiek in bitcoin beleggen? We zullen het hier uitleggen hoe je met de nieuwe DCA-functie van Bitvavo (Periodieke Aankoop) dit automatisch kunt doen, en ook waarom je wel of niet periodiek bitcoin en andere crypto zou moeten kopen.

Wat is Periodiek Bitcoin kopen bij Bitvavo ofwel DCA precies?

Het periodiek beleggen in bitcoin met euro´s baseert zich op de bekende
DCA (dollar cost averaging) investeringsstrategie. DCA is een van de bekendere investeringsstrategieën voor beleggers die steady zonder emotie een investeringspotje willen opbouwen, vaak voor de wat langere termijn. In dit geval gaat het uiteraard over Bitcoin, en door op vaste momenten (wekelijks of maandelijks) Bitcoin (of andere crypto) te kopen probeer je jouw gemiddelde aankoopprijs zo laag mogelijk te houden. Het is namelijk altijd net vervelend als je in Bitcoin investeert en een dag later de koers alweer een paar procent lager staat, had je maar gewacht.. Met een DCA strategie probeer je dit te voorkomen. De DCA strategie wordt zodoende als een relatief veilige strategie gezien doordat je de gemiddelde aankoopprijs zo laag mogelijk probeert te houden. En Bitvavo biedt haar gebruikers nu het periodiek kopen van Bitcoin (en nog een aantal altcoins) aan!

Een voorbeeld van een succesvolle Bitcoin DCA strategie

2023 was een interessant jaar voor Bitcoin: begin januari 2023 stond de koers van Bitcoin rond de $17.000 en op 31 december van hetzelfde jaar stond de koers alweer op ruim $42.000: een rendement van 147%! En we horen je al denken: had ik Bitcoin maar in januari 2023 gekocht.. tja. Maar wat als de koers meteen een duik in de rode cijfers had genomen? Veel traders voorspelden een koers van ± $10.000 per Bitcoin in 2023. Niemand die weet wat de koers zal doen, zeker niet op de korte termijn. Speculeren op de koers is onmogelijk; wat de ‘bekende’ traders ook zeggen. Wat jij je als lezer zou kunnen afvragen is of je Bitcoin een interessante ‘asset’ vindt om in te beleggen, ofwel: geloof jij in de toekomst van deze decentrale munt? Zo ja, dan is de DCA strategie een interessante strategie om te gebruiken.

Microstrategy doet periodiek bitcoin kopen

Onze grote guru Michael Saylor van Microstrategy heeft de dollar cost average strategie misschien wel opnieuw uitgevonden met zijn Bitcoin aankopen de afgelopen jaren. Vanaf het moment dat Saylor een die hard Bitcoiner werd, heeft hij 189.150 Bitcoins gekocht tegen een gemiddelde prijs van $31.168 per Bitcoin. En met de huidige koers van vandaag (14 januari) ± $43.000 staat Saylor behoorlijk in de plus.

De eerste Bitcoin aankoop van Saylor was in augustus 2020 tegen een gemiddelde prijs van $11.811. Zijn meest recente aankoop was nog maar een paar weken geleden (eind december): toen werden er ± 14.620 Bitcoins gekocht tegen een gemiddelde prijs van $42.110 per Bitcoin. Zo zie je maar: Saylor koopt Bitcoin soms tegen een ‘lage’ koers in, en soms tegen een wat ‘hogere’ koers, zijn gemiddelde (average) totale prijs staat echter relatief laag: $31.168 per Bitcoin. Dit is dus het positieve resultaat van zijn (alweer ruim 3 jaar oude) DCA strategie!

Aan de slag met periodieke bitcoin aankopen bij Bitvavo

periodiek bitcoin 
kopen

Nu we weten hoe de DCA strategie werkt en wat de mogelijke voordelen ervan zijn, kunnen we er mee aan de slag. Bitvavo heeft de nieuwe functie recentelijk geïmplementeerd op haar platform en het is als volgt te gebruiken:

  • Open de Bitvavo app en ga naar je wallet
  • Kies voor “periodiek kopen”
  • Stel een periodieke aankoop in van de coin die jij wilt DCA’en
  • Kies het bedrag en de frequentie: bijvoorbeeld €50,- wekelijks, tweewekelijks of maandelijks
  • Nu krijg je een keurig overzicht van Bitvavo voor een termijn van een jaar met de maandelijkse kosten, de frequentie en het totale kostenplaatje (op jaarbasis)

Zorg ervoor at je genoeg Euro tegoeden op je Bitvavo account hebt zodat Bitvavo de aankoop voor jou kan uitvoeren (Bitvavo stuurt je 3 dagen voor de geplande aankoopdatum een herinnering)

De tegoeden zijn direct zichtbaar in je Bitvavo wallet

That’s it!

Wat is een nadeel van het periodiek bitcoin kopen bij Bitvavo?

Een minpunt is wel dat Bitvavo niet de banktransactie kan verrichten, zoals bij een incasso. Je moet dus of het totale jaarbedrag in één keer storten op je account of je moet telkens Euro tegoeden storten op je account. Als er niet genoeg Euro tegoeden op je account staan, wordt de aankoop niet verricht.

Goed om te weten is dat de periodieke aankopen op ieder moment te annuleren zijn en er geen extra kosten aan deze service verbonden zijn. Je kunt overigens meerdere periodieke aankopen instellen, bijvoorbeeld: wekelijks €50,- Bitcoin en tweewekelijks €25,- aan Ethereum.

Wat is een uniek voordeel van het periodiek kopen van bitcoin bij Bitvavo?

Wil je trouwens over meer mogelijkheden beschikken, dan zou deze DCA-functie kunnen combineren of uitbreiden met een Bitvavo crypto handelsbot. Deze handelsbot kan deze strategie verder complimenteren met een verfijnd inkoop- en verkoopbeleid op bepaalde prijsniveaus. Dit is een uniek voordeel bij Bitvavo. Je kunt het periodieke inkopen combineren met een handelsbot voor het periodiek her-balanceren van de positie. Voor meer informatie over onze bevindingen over Bitvavo, lees onze uitgebreide gids en recensie over Bitvavo:

Waar kan ik nog meer periodiek bitcoin kopen?

De meeste grote exchanges bieden een DCA-mogelijkheid aan. De meest bekende zijn de volgende diensten:

Finst Auto Invest

Meest recentelijk heeft Finst een Auto-Invest mogelijkheid toegevoegd. Het voordeel van deze functie is dat deze wel het bedrag voor je kan laten afschrijven van de bankrekening. Je beschikt ook over de mogelijkheid om de aangekochte bitcoin direct te storten op een eigen bitcoin wallet. Voor meer informatie: Finst Review.

Nexo Recurring Buys

Het platform van Nexo is zeer compleet met o.a. een crypto futures platform, een kredietmarkt en een Mastercard. Hier kun je ook gemakkelijk periodiek bitcoin kopen. Voor meer info: Nexo Review.

ByBit DCA-bot

ByBit beschikt over een DCA-bot platform die kan worden opgezet voor de automatische periodieke aankoop van bitcoin en andere digitale activa. Voor meer informatie: ByBit Review.

Coinbase Recurring Buys

Coinbase, de nieuwe Amerikaanse concurrent van Bitvavo beschikt ook over een DCA-tool. Voor meer informatie: Coinbase review.

Bitpanda Savings plans

Bitpanda beschikt over verschillende spaarplannen op basis waarvan een gebruiker periodiek bitcoin kan kopen, maar ook een breed assortiment van andere activa, waaronder goud, grondstoffen, ETFs en aandelen. Voor meer informatie: Bitpanda Review.

Bitonic Bits – bitcoin sparen met klassieke bitcoin broker

Bitconic, de eerste en klassieke Nederlandse bitcoin broker, was de eerste dienstverlener in Nederland die periodiek bitcoin kopen mogelijk maakte met haar Bits DCA-service. Met Bits kun je eenvoudig automatisch periodiek bitcoin kopen en direct storten op de eigen bitcoin wallet. Het is een volgens Bitonic een ideale manier van bitcoin sparen zonder dat je handmatige transacties meer hoeft uit te voeren. Voor meer informatie: Bitonic review.

Periodiek bitcoin kopen bij Bitvavo – Conclusie

Het periodiek aankopen van bitcoin volgens een goed doordachte DCA-strategie is op Bitvavo automatisch op te zetten en biedt de gebruiker zeer veel meerwaarde. De gebruiker hoeft niet meer de markt te timen en zal zonder emotie rationeel een inkoopplan volgen om zodoende een mooie positie op te bouwen voor de best mogelijke inkoopprijs. Het voordeel bij Bitvavo is dat met de API de handelsrekening verder kan worden gekoppeld aan een crypto trading bot van wens die automatisch deze positie weer kan balanceren. Voor meer informatie:

Bezoek Bitvavo en handel tot 10.000 zonder commissie.

Wil je kijken naar een alternatieve DCA-tool? We hebben een aantal alternatieven genoemd en aangegeven dat de meeste crypto exchanges een soortgelijke dienst aanbieden. Voor meer informatie:

Selectie van de beste crypto exchanges.

Gerelateerde artikelen:

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min