Steeds meer macro-economen en analisten bij grootbanken zijn bitcoin aan het bestuderen. Een goed voorbeeld van afgelopen jaar was Tom Fitzpatrick. Tom is als directeur van de Amerikaanse CitiBank verantwoordelijk voor de CitiFXTechnicals dienstverlening. Deze exclusieve beleggersdienstverlening verstrekt rapporten met commentaren en analyses over de marktontwikkeling van allerlei mogelijke activa. Bitcoin hoort daar nu ook bij.
Bitcoin: 21st Century Gold
Tom Fitzpatrick heeft recentelijk een rapport geschreven over Bitcoin: “Bitcoin: 21st Century Gold.” In dit uitgelekt rapport legt hij een verband tussen de goudmarkt van 1970 en Bitcoin. Hij gaat hiervoor eerst terug naar de geschiedenis van geld en goud.
Volgens Tom Fitzpatrick waren de zaadjes voor een stieren markt in de goudmarkt al gezaaid tijdens het Bretton Woods akkoord van 1944. De Amerikaanse Dollar zou fungeren als de wereldreservemunt en gedekt worden door goud. Dit monetair systeem trachtte van de dollar een equivalent van goudstandaard te maken. Met de verdere globale industrialisatie en inflatie van de dollar door schuldencreatie voor verdere oorlogsvoering in Vietnam ontstond er een 1970 een Gold Rush. Overheden wisselden dollars voor goud en Richard Nixon was in 1971 gedwongen om de goudstandaard los te laten. Hierdoor ontstond een vrije relatieve valutamarkt van ongedekte valuta’s en zorgde voor een steeds hoger stijgende goudprijs gedurende een periode van 50 jaar. De monetaire inflatie en devaluatie van de dollar in deze periode ligt ten grondslag voor Fitzpatrick’s vergelijking met Bitcoin en goud. In het rapport staat:
“Bitcoin move happened in the aftermath of the Great Financial crisis (of 2008) which saw a new change in the monetary regime as we went to ZERO percent interest rates.”
Fitzpatrick geeft aan dat dit feit zorgde voor de eerste stierenmarkt voor Bitcoin gedurende 2011 tot 2013 toen BTC 555 keer in waarde steeg. In het rapport geeft hij verder aan dat de pandemie zorgt voor een monetair en fiscaal beleid die vergelijkbaar is met de situatie in de jaren 70. Ongelimiteerde schuldencreatie zal plaatsvinden om de economie weer te stimuleren. De gevolgen zullen een flinke impact hebben voor Bitcoin’s koers.
De vierjarige bull- en bear market cycli van Bitcoin voorziet een nieuwe top van 102 x de bodemkoers van $3,200 in 2018. Fitzpatrick voorziet een Bitcoin koersverwachting van $318,000 in deze bitcoin cyclus. Hieronder kun je de grafiek zien die in zijn rapport stond:
Fitzpatrick‘s koersverwachting is conservatief!
Deze koersverwachting is wellicht overdreven voor de meeste beleggers; echter waarschuwen analisten en macro-economen voor een paradigmatische verschuiving op het gebied van de globale valutamarkt en wordt er gesproken over The Great Reset en de noodzaak voor een nieuw Bretton Woods 2.0 akkoord. Verder zijn er al verschillende Bitcoin beleggingsrapporten opgesteld die voorzien dat Bitcoin verder zal groeien en steeds meer marktkapitalisatie van goud en de kapitaalmarkt zal afsnoepen. De koersverwachtingen gaan ver boven de $318,000 uit.
Bijvoorbeeld, de Winklevoss broers voorzien in hun rapport een koers van $500,000 per Bitcoin. CitiBank is verder niet de eerste die een bullish rapport schrijft over Bitcoin. De Beierse Landesbank heeft vorig jaar al haar beleggers geïnformeerd over de Bitcoin’s potentieel in het licht van PlanB’s Stock to Flow model. Echter, het feit dat een directeur van CitiBank met zo’n rapport naar voren treedt met zo een hoge Bitcoin koersdoel is uniek en veel zeggend.
Voor meer informatie: