chainlink link

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

May 28, 2024
Aanbieding: 

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen.

Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan

Chainlink ($LINK) is een van de bekendere projecten in de crypto-space en draait alweer een flinke tijd mee. Het project werd in 2017 opgericht en staat sindsdien hoog op de lijst als we kijken naar de marktkapitalisatie van het project. Daarnaast wordt Chainlink gezien als een van de belangrijkste technologieën binnen de blockchain; die crypto en blockchain-adoptie naar een hoger niveau kan tillen. Waarom Chainlink qua software zo belangrijk is, komen we later op terug.

Vorige week kwam er nogal interessant nieuws naar buiten over Chainlink; het project gaat deelnemen aan een pilot van de Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) dat zich focust op het helpen van de tokenization van financiële fondsen; het on-chain brengen van kapitaal en financiële informatie. De rol van Chainlink in dit proces van tokenization is van groot belang en weerspiegelt eveneens het vertrouwen dat grote (financiële) bedrijven hebben in de software van Chainlink. Naast Chainlink nemen meer financiële instituties als JPMorgan, BNY Mellon, Franklin Templeton, Invesco deel aan de pilot. Zoals gezegd gaat het om de tokenization van financiële middelen, zoals aandelen, fondsen, obligaties en meer. Dit proces van tokenization staat beter bekend onder de noemer Real World Assets (RWA), en hier zijn crypto projecten als Ondo Finance en Clearpool Finance weer goede voorbeelden van.

Wat doet Chainlink precies?

Wellicht is het goed om eerst terug te gaan naar de kern- en basisprincipes van Chainlink. Chainlink is een blockchain protocol dat is ontstaan vanuit het oplossen van voornamelijk één probleem: interoperabiliteit. Hiermee wordt bedoeld dat Chainlink ervoor kan zorgen dat blockchains beter met elkaar worden verbonden, en dan voornamelijk de data vanuit die chains. Door deze blockchains met elkaar te verbinden kan er dus informatie worden uitgewisseld. Dit staat beter bekend als Chainlink’s CCIP: cross-chain interoperability protocol.

Niet alleen maakt Chainlink het mogelijk voor verschillende blockchains om data uit te kunnen wisselen, ook maakt Chainlink het mogelijk om “off-chain” data (data uit de ‘normale’ wereld), on-chain te brengen. Door deze data on-chain te brengen kunnen smart contracts vervolgens weer tot stand komen, en worden uitgevoerd. Het on-chain brengen van informatie maakt Chainlink zowaar een “oracle”.

Een concreet voorbeeld van Chainlink in de praktijk

Een voorbeeld van wat Chainlink als oracle zijnde kan doen, is het volgende: stel jij maakt een weddenschap met een vriend over de uitslag van een voetbalwedstrijd. De weddenschap wordt opgenomen in een smart contract en na afloop krijgt de winnaar een prijs. Het smart contract staat on-chain, maar de wedstrijd (en de uitslag) vindt in de ‘normale’ wereld plaats. Iets of iemand moet deze informatie (de uitslag) doorgeven aan het smart contract. Dit is waar Chainlink inspringt: het brengt de off-chain data on-chain en hierdoor kan het smart contract worden uitgevoerd en wordt er dus een winnaar bekend.

De rol van Chainlink binnen deze pilot

Financiële instellingen en markten hebben data nodig, veel data. Deze data moet daarnaast verifieerbaar, betrouwbaar en transparant zijn. En tot slot moet de data snel beschikbaar zijn. Met de komst van de blockchain zou het versturen en controleren van informatie sneller, veiliger en transparanter moeten, en het ziet ernaar uit dat dit nu daadwerkelijk gaat gebeuren.

De DTCC, die de pilot heeft geïnitieerd, levert data voor deelnemers aan financiële markten. Dit is dus “off-chain” data. Echter, voor het tokenizen van fondsen is de data on-chain nodig. En dit is waar Chainlink haar steentje bijdraagt: DTCC levert de data aan en Chainlink brengt het on-chain en kan het zodoende beschikbaar stellen via de blockchain aan bedrijven als JPMorgan en andere Amerikaanse financiële instellingen. Dit project staat bekend als de “NAV Pilot”.

Het belangrijkste wat Chainlink doet is het verzorgen van real-time data en ervoor zorgt dat smart contracts kunnen worden uitgevoerd. De toekomst van de verdere adoptie van Chainlink ziet er zodoende veelbelovend uit. Voor meer informatie:

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min