BSN China

De geopolitieke implicaties van China’s Blockchain Services Network (BSN)

Sep 16, 2020
Aanbieding: 

China werkt stilletjes aan een succesvolle executie van een nationale blockchain ontwikkelingsstrategie die president Xi in november van 2019 aankondigde. Er wordt veel geschreven over de uitrol van een digitale Yuan. Het is digitale centraal bankengeld (CBDC) die door de Chinese volksbank (PBoC) wordt uitgegeven. Het wordt omschreven als een Digital Currency Electronic Payment eenheid (DCEP) en wordt gebouwd met behulp van blockchain technologie. Het doel is om de circulatie van Yuan te kunnen internationaliseren en beter als een reserve valuta te kunnen positioneren. Dit gaat niet vanzelf.

Om dit te verwezenlijken wordt er gewerkt aan nieuwe type van connectiviteit tussen landen, steden en regio’s met de Chinese Blockchain Services Network (BSN).

Wat is het BSN?

Blockchain Services Network

Het BSN is China’s initiatief om een nieuw superieur betaling- en communicatienetwerk en ontwikkelingsplatform te verwezenlijken tussen overheidsinstellingen, bedrijven, banken, particulieren en ook spelers in nieuwe opkomende markten in het buitenland. Het is een digitale zijderoute internet infrastructuur die de huidige ontwikkelingsstrategie van de Nieuwe Zijderoute mooie complimenteert. De Nieuwe Zijderoute staat nu bekend onder de naam Belt and Road Initiative (Gordel- en Weginitiatief). Deze loopt over Brzezinski’s Grand Chess Board en is van uiterst geopolitiek belang voor de Verenigde Staten. China wil deze landmassa samenkoppelen voor het verkrijgen van meer invloed met behulp van strategische partnerships en technologie.

De BSN wordt vergeleken met een nieuw internet ontworpen voor de veilige uitwisseling van digitale activa en data. Het is in beginsel een interoperabiliteitsprotocol voor alle type blockchains met een bijzondere nadruk met het verbinden van steden (smart city hubs). Dit wordt gedaan met Public City Nodes (PCNs). Dit zijn virtuele centra die worden geïnstalleerd in verschillende steden en worden beheerd door lokale partners als een deel van een groter plan om alle belangrijke steden met elkaar te verbinden in China en daarbuiten over uiteindelijk alle partnerhandelssteden.

Verder is BSN een platform voor de ontwikkeling en lancering van blockchain applicaties. BSN heeft ontwikkelingsomgeving gebouwd op het publieke BSN PCN steden netwerk. Ontwikkelaars kunnen kiezen aan welke PCN ze willen worden verbonden om slimme contracten te programmeren en Dapps te lanceren. BSN is daarom niet zozeer een zelf een blockchain netwerk. Het biedt eerder alle bedrijven in steden de mogelijkheid aan om gebruik te maken van blockchain toepassingen. Het democratiseert de toegang tot een nieuwe wereld van mogelijkheden die eerder alleen toegankelijk was voor de grote bedrijven zoals WeChat, Tencent en Alibaba. BSN zal makkelijk in gebruik zijn en zal kosten enorm verminderen als het gaat om de ontwikkeling van blockchain applicaties en integraties.

Het zal helpen om blockchain adoptie te versterken over niet alleen China, maar iedereen die graag wil handelen en samenwerken met China. Het maakt een globaal verbonden wereld mogelijk. BSN zal als een nieuw internet alle handelspartners (producenten, leveranciers, logistieke dienstverleners, importeurs, exporteurs etc.) kunnen samenknopen binnen dit netwerk voor veilige data uitwisseling waarbij verder de digitale Yuan (DCEP) als de reservevaluta voor internationale handel kan worden gebruikt.

De ontwikkelingspartners van het BSN

Het BSN wordt ontwikkeld door een consortium van Chinese staatsbedrijven waaronder de de Chinese State Information Center (SIC). Dit is het belangrijkste adviesorgaan voor overheidsbeleid en strategie en is verbonden aan de Chinese (NDRC). Een andere sleutelspeler is China Mobile, het belangrijkste telecommunicatiebedrijf met meer dan 900 miljoen abonnementen. Daarnaast is er de belangrijkste betalingsverwerker, Union Pay, die wereldwijs zo’n 8 miljard betaalkaarten heeft versterkt.

Ten slotte is er Red Date Technologies. Dit is het technologie bedrijf die werkt aan de blockchain architectuur en staat onder leiding van Yifan He. BSN heeft al met succes de ChainLink Oracle oplossing geïntegreerd. Er wordt vooruitgang geboekt en de BSN-infrastructuur werkt aan interoperabiliteit met alle belangrijke blockchain projecten.

BSN koppelt blockchain netwerken

BSN zal gekoppeld worden met alle belangrijke blokchain netwerken. Red Date Technologies werkt samen met de teams van COSMOS en Polkadot voor de ontwikkeling van een Interchain Communications Hub (ICH). ICH zal een standaard communicatieprotocol worden voor dApps van verschillende blockchains. De BSN-infrastructuur zal bedrijven, ontwikkelaars en blockchain projecten onbeperkte en goedkoop toegang geven tot alle mogelijke blockchain ontwikkelingsplatforms en toepassingen. BSN heeft de volgende projecten al geïntegreerd: Ethereum, EOSIO, Tezos, NEO, Nervos, IrisNet, Solana, ShareRing en Algorand.

Geopolitieke implicaties – de crypto wapenwedloop!

China's blockchain services network (BSN)

De Chinezen timmeren hard aan de weg om een nieuwe gedistribueerde internet infrastructuur uit te rollen, de Blockchain Services Network, voor de ondersteuning van de Nieuwe Zijderoute met een eigen ontwikkelingsplatform voor de applicaties en betalingsnetwerk een eigen centraal gestuurde cryptomunt. De infrastructuur zal verder verbonden zijn met alle belangrijke openbare blockchains. Het is een mooie strategie om Chinese technologie en natuurlijk de Chinese Yuan gemakkelijk te internationaliseren op basis van een nieuwe technologische infrastructuur. Het kan in de nabije toekomst de positie van China als een digitaal technische grootmacht versterken, wat verder de positie van Chinese Yuan als een reservevaluta zal versterken.

De Amerikanen lopen behoorlijk achter. Het SWIFT-systeem is volledig achterhaald, wordt steeds meer vermeden en zal uiteindelijk worden vervangen met alternatieve, betere systemen zoals het Chinese BSN. De geopolitieke implicaties kunnen op lange termijn zeer groot zijn. Vooral als de Amerikaanse dollar haar wereldreservestatus verliest, dan zal in het machtsvacuüm China volledig klaar zijn om het touwtje van de Amerikanen over te nemen. Amerikaanse bedrijven en wellicht steden zullen zich moeten aansluiten om op het Chinese Blockchain Services Network om nog een rol van betekenis te zijn.

Echter, de Chinezen hebben zelf genoeg economische en financiële problemen. De Chinese Yuan is geen sterke valuta en wordt geregeld gedevalueerd. Er is nu eerder sprake van een wereldwijde vlucht naar de dollar. De Federal Reserve probeert verder juist een sterke dollar te vermijden en voorziet in de benodigde liquiditeit binnen de financiële markten. Inderdaad, het vertrouwen in alle fiat valuta’s ook de Amerikaanse Dollar erodeert snel in het licht van de huidige monetaire geldverruimingspolitiek van alle centrale banken.

gold backed Yuan

Er zijn ook nog genoeg vragen over het BSN. Zal het BSN wellicht het gebruik van een USD stablecoin of Bitcoin (BTC) toestaan? Wat zijn de ingebouwde beperkingen en controlemechanismes van de Chinese overheid? Of zal bij de volgende reset de Chinese Yuan gedekt worden met goud en als een gold backed crypto werken op het Blockchain Services Network? De Chinezen hebben immers een eigen Silk Road Gold Fund en grote voorraden goudbaren aangelegd. De introductie van een met goud afgedekte digitale Yuan op het Blockchain Service Network zou een monetaire reset inhouden en de verdere wereldwijde adoptie van deze Chinese technologie versterken. Want men kan zich nu de vraag stellen in hoeverre buitenlandse bedrijven, steden en handelspartners het BSN willen gebruiken als ze gedwongen zijn om een zwakke digitale yuan te gebruiken voor het afwikkelen van internationale betalingen.

Ten slotte, de Federal Reserve kijkt niet verder toe en werken Amerikaanse financiële instellingen aan de ontwikkeling van een digitale dollar en is er al een Digital Dollar project gestart. Zo heeft Brian Brooks, een voormalig directielid van Coinbase, nu een toppositie bij de Office of the Comptroller of the Currency (OCC). De OCC is een onafhankelijk bureau onder het ministerie van financiën voor de toezicht op het bankwezen en bestudeert de implementatie van een digitale dollar. Brain Brooks is een groot voorstander van de lancering van een CBCD of wel een Digital Dollar Reserve Currency. Hij ziet zichzelf als voorbestemd om het Amerikaans financieel systeem te repareren. 

De strijd is nog niet gestreden, maar de crypto-wapenwedloop is in volle gang gekomen.

We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden.

Bronnen:

Lees verder

Nexo Review, wat zijn de voor- en nadelen van Nexo? Is het een veilige exchange?

De nieuwe Nexo Review van 2024 van de redactie van bestebank.org. Samenvatting: de Nexo exchange is van oudsher bekend van voornamelijk de bitcoin en crypto lending mogelijkheden die het platform biedt. Nexo biedt een goede en overzichtelijke exchange met een hoog handelsvolume en een diepe liquiditeit. De exchange draait alweer mee sinds 2018. Daarnaast biedt […]

Apr 19, 2024
9 min

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min