solana

Solana (SOL)

Sep 1, 2020
Aanbieding: 

Een introductie tot Solana

Solana is een nieuwe generatie openbare blockchain technologie. Het platform bestaat uit een netwerklaag die theoretisch, zonder te compromissen met de veiligheid, tot 710.000 transacties per seconde kan verwerken.

Wat is Solana (SOL)

Het project wordt beheerd door een Zwitserse stichting onder leiding van Anatoly Yakovenko met een kernteam van zeer ervaren en competente ontwikkelaars. Ze hebben het tijdsprobleem binnen decentrale blockchain netwerken opgelost. Verder heeft het team door de implementatie van andere technologische innovaties een bijzonder krachtige blockchain ontwikkelingsplatform ontwikkeld. Het kan potentieel een nieuw decentraal internet (WEB 3.0) en het internet der dingen het beste kan ondersteunen. De technologie concurreert primair met met Cosmos (ATOM), Hedera HashGrap en secundair ook met Polkadot (DOT).

De Solana technologie

Solana levert schaalbaarheid zonder te compromissen met decentralisatie en veiligheid. De oplossing is de implementatie van een Proof-of-History (PoH) tijdstempel systeem dat werkt als een gedecentraliseerde klok. Met deze innovatie wordt in feite het tijdsprobleem binnen gedecentraliseerde netwerken opgelost aangezien binnen een decentraal netwerk er geen vertrouwde centraal punt is voor de tijdsmeting. Het vereenvoudigd hierdoor netwerksynchronisatie en maakt daardoor Optimistic Concurrency Control mogelijk binnen een een decentraal netwerk. Hieronder is een introductie video met een uitleg over deze innovatie te zien.

Op dit moment ondersteunt Solana’s blockchain 65.000 transacties per seconde met een bloktijd van 400 per milliseconde door het gebruik van dit innovatief Proof-of-History (PoH) tijdstempel systeem. Echter kan er theoretisch 710.000 transacties per seconde worden verwerkt door het Solana netwerk. Proof of History is een van de technische hoofdkenmerken, echter Solana is van de grond af opgebouwd met zeven andere technische snufjes om deze uitzonderlijke schaalbaarheid binnen een blockchain te kunnen verwezenlijken:

  • Tower Byzantine Fault Tolerance – PoH-versie van PBFT.
  • Turbine – protocol voor de effectieve propagatie van transactieblokken.
  • Gulfstream – Solana’s Mem-pool beheeroplossing.
  • Sealevel – Solana’s netwerk kan slimme contracten parallel uitvoeren.
  • Pipelining – Solana’s transactievalidatie mechanisme.
  • Cloudbreak – Solana’s horizontaal geschaalde account database.
  • Archivers – Solana’s ongekende grote dataopslag oplossing.

Solana’s technologie verwezenlijkt een blockchain die beter presteert dan de competitie. Verder is Solana uiterst goedkoop in gebruik. Transactiekosten op het netwerk bedragen in totaal zo’n 10 dollar voor de uitvoering van 1 miljoen transacties waarvoor betaald wordt in SOL.

Wat is SOL?

SOL is de cryptovaluta van de Solana blockchain. Het wordt gebruikt voor de volgende doeleinden:

  • Solana staking: Solana maakt het mogelijk om inflatie beloningen te krijgen voor gebruikers die SOL staken voor het ondersteunen van het netwerk. Solana is een Proof-of-Stake consensus netwerk met delegaties. Dit wil zeggen dat SOL houders een gedeelte van hun vermogen in SOL kunnen delegeren aan een validator die verantwoordelijk is voor de verwerking van transacties en het draaien van het netwerk.
  • Transactiekosten: gebruikers kunnen de SOL cryptomunt gebruiken voor het uitvoeren van slimme contracten en transacties.
  • Governance: de SOL token zal gebruikt worden voor het kunnen stemmen binnen de Solana gemeenschap en organisatie over bepaalde voorstellen.

De totale hoeveelheid van SOL die nu is gedistribueerd is meer dan 16,500,000 SOL (3.35%). De totale hoeveelheid op dit moment is 488,634,933 SOL waarvan 11,365,067 SOL zijn verbrand (burnt) van de initiële maximale hoeveelheid van 500,000,000 SOL. Inderdaad, SOL heeft een deflatoire monetaire politiek waarbij de SOL hoeveelheid wordt verminderd (burning) om staking voor de lange termijn meer interessant te maken. De schaarste neemt over de tijd toe.

Waarom zou ik SOL kopen?

Solana (SOL)

Solana beschikt al over interessante technologische samenwerkingen met o.a. FTX, Arweave, Pocket Network, Fortmatic, dFuse, LoanSnap, Akash, Chainlink, Hummingbot, Civic. Deze technologische samenwerkingen zal het netwerk effect van Solona ten goede komen.

Solana (SOL) wordt ondersteund door belangrijke durfkapitalisten zoals Multicoin Capital, Foundation Capital, Distributed Global, CMCC, Blocktower Capital, NGC Capital en Rockaway Ventures.

Wanneer je actief gebruik wil maken van het netwerk voor de ontwikkeling van decentrale applicaties op basis van Solana, dan zul je over SOL moeten beschikken. Wil je gratis SOL verdienen en beleggen in de toekomst van Solana, dan kun je SOL staken. Hiervoor zul je wel eerst geld moeten investeren in SOL. Beleg alleen met durfkapitaal in SOL dat je kunt veroorloven te verliezen. Het is een nieuw project en het kan zeker mislukken. Begin altijd eerst met een goed begrip van de waardepropositie van Bitcoin, voordat je gaat beleggen in andere projecten.

Hieronder kun je de projectleider en mede-oprichter van Solana aan het woord zien, Anatoly Yakovenko, over de waardepropositie van Solana:

Waar kan ik Solana (SOL) kopen?

Solana (SOL) kopen met iDEAL

In Nederland zijn er al verschillende makelaars die SOL aanbieden. SOL kopen met iDEAL bij een vertrouwde Nederlandse makelaar is eenvoudig en het makkelijkste. We kunnen de volgende partijen aanbevelen:

Wil je actief SOL gaan verhandelen op een internationale handelsbeurs, dan is op dit moment Binance de aangewezen partij. Echter, het is te verwachten dat Solana (SOL) op de meeste grote exchanges zal worden aangeboden. Voor een compleet overzicht:

Waar kan ik Solana (SOL) Futures kopen?

Wil je handelen in SOL termijncontracten, dan kun je het beste terecht waar de liquiditeit het grootste is voor Solana (SOL). Dit is de FTX-exchange aangezien zij al een tijdje met Solana samenwerken. Wil je gewoon SOL verhandelen met een mooie hefboom, dan kun je ook gewoon gebruik maken van Binance.

Waar kan ik het beste SOL opslaan?

Er zijn al verschillende Solana (SOL) wallets. De belangrijkste is SolFlare aangezien deze kan worden gebruikt in combinatie met de Ledger Nano S en verder gebruikt kan worden voor staking. Voor meer informatie:

Solana Achtergrondinformatie:

De uitvinder van het nieuwe PoH-tijdstempel systeem is Anatoly Yakovenko.Hij schreef in November 2017 een white paper over Proof of History als een techniek om maatvast dezelfde tijd te houden en te handhaven binnen een computernetwerk waar computers elkaar niet vertrouwen. Anatoly Yakovenko had uit ervaring geleerd tijdens zijn werk bij Qualcomm, Mesosphere en Dropbox, dat een betrouwbare klok netwerk synchronisatie uiterst makkelijk maakt. Als de synchronisatie eenvoudig is, kan het netwerk super snel werken en alleen door de netwerk bandbreedte worden gelimiteerd.

Anatoly bestuurde de Bitcoin brondcode en het Bitcoin systeem dat in feite zonder een atomische klok (onze tijdreferentie) werkt, maar op basis van een onafhankelijk transactieblok-tijdstempelsysteem met twee tijd-stempels: een tijdstempel in de block header en een tijdstempel toen de transactieblok werd geproduceerd. Op deze manier voorkomt het Bitcoin netwerk dat er door malafide bitcoin miners met de tijd kan worden geknoeid. Hierdoor wordt de transactiecapaciteit van het netwerk beperkt. Echter, binnen de Bitcoin broncode is er een eigenschap, de nLocktime dat gebruikt kan worden om transacties te dateren door hoogte van de blok in de blockchain te gebruiken in plaats van de tijdstempels. De blokhoogte kan gebruikt worden als een Verifiable Delay Function en is een cryptografische zekere methode om vast te stellen dat tijd is verstreken. In Solana, wordt er een korreligere 256 hash chain verifieerbare vertraag-functie in gezet die het grootboek controleert en netwerk consensus coordineert. Hierdoor wordt er een zogenaamde Optimistic Concurrency Control mechanisme verwezenlijkt en hierdoor is Solana theoretisch capabel om 710,000 transacties per seconde te verwerken zonder enige technische hocus pocus of compromissen te implementeren die de veiligheid van het netwerk zouden kunnen verzwakken. Anatoloy kreeg vervolgens de hulp van de ontwikkelaar Greg Fitzgerald om de broncode voor Solana te programmeren in Rust.

Op 13 februari 2018, had Greg het eerste open-source prototype klaar van Anatoly’s concept. Het project heette aanvankelijk Silk en werd in de GitHub gepubliceerd onder de Loomprotocol organisatie. Twee weken later kon Greg de eerste versie demonstreren waarbij 10.000 getekende transacties binnen een halve seconde konden worden geverifieerd en verwerkt. Kort daarop sloot een andere Qualcomm medewerker, Stephen Akridge, zich aan bij het team. Hij toonde aan hoe de prestaties verder konden worden verbeterd door de verificatie van de handtekeningen te delegeren naar de grafische processors van apparaten. Anatoly, Greg en Stephen, met drie andere besloten daarop een bedrijf op te richten, Loom. De naam werd later omgedoopt naar Solana. Voor de open-source distributie van de Solana technologie werd een aparte Zwitserse stichting opgericht.

Hieronder in de video kun je Anatoly Yakovenko aan het woord zien over de huidige uitrol van het 5G-netwerk en de noodzaak voor het gebruik van schaalbare blockchain technologie binnen de telecommunicatiesector:

Voor meer informatie: Solana homepage

Gerelateerde projecten:

Lees verder

Van een Bretton Woods 1.0 naar 2.0 systeem?

Wat wordt er bedoelt met Bretton Woods 2.0? Met Bretton Woods 2.0 wordt er aanspraak gemaakt op een aankomend nieuw akkoord over een monetaire reset en implementatie van een financieel-economisch valutasysteem. Een systeem dat teruggrijpt naar het originele Bretton Woods systeem van 1944. Bretton Woods 1.0 Akkoord Voor een goed begrip van Bretton Woods 2.0 […]

Oct 23, 2020
9,5 min

The Great Reset!

De belangrijkste globale organisaties en instellingen spreken steeds meer over een aankomende Great Reset en een nieuwe Bretton Woods overeenkomst voor het hervormen van de wereldeconomie. Een virus, zo schijnt het te zijn, heeft immers de globale economie in een depressie gestort. Vooral het World Economic Forum heeft dit onderwerp expliciet op haar 2021 agenda […]

Oct 23, 2020
5,5 min

Shitcoins, alchemie en zelfverrijking

Bitcoin begon als een antwoord op ons falend monetair systeem, waarin het zeggenschap over geld volledig in de handen ligt van overheden en waarin geld schier achteloos wordt bijgedrukt. Het duurde niet lang of er verschenen allerlei ‘alternatieve munten’, die zichzelf als alternatief presenteerden op de ‘oudere en gedateerde’ Bitcoin. Maar vrijwel al deze “shitcoins” […]

Oct 16, 2020
3 min