solana

Solana (SOL)

14 sep. 2021
Aanbieding: 

Een introductie tot Solana

Solana is een nieuwe generatie openbare blockchain technologie. Het platform bestaat uit een netwerklaag die theoretisch, zonder te compromissen met de veiligheid, tot 710.000 transacties per seconde kan verwerken. Het applicatienetwerk kan worden beschouwd als een alternatief voor Ethereum, Cardano en Polkadot. Het Solana netwerk beschikt over een eigen cryptomunt: SOL. Deze wordt verhandeld op de volgende uitstekende internationale handelsbeurzen: Bitvavo Amsterdam, Bitpanda Wenen en Binance.

Koop voordelig Solana (SOL) op Binance

+ laagste commissies en grootste handelsvolumes
+ meeste handelsopties voor SOL

Introductie tot SOL

Wat is Solana (SOL)

Het project wordt beheerd door een Zwitserse stichting onder leiding van Anatoly Yakovenko met een kernteam van zeer ervaren en competente ontwikkelaars. Ze hebben het tijdsprobleem binnen decentrale blockchain netwerken opgelost. Verder heeft het team door de implementatie van andere technologische innovaties een bijzonder krachtige blockchain ontwikkelingsplatform ontwikkeld. Het kan potentieel een nieuw decentraal internet (WEB 3.0) en het internet der dingen het beste kan ondersteunen. De technologie concurreert primair met met Cosmos (ATOM), Hedera HashGrap en secundair ook met Polkadot (DOT).

De Solana technologie

Solana levert schaalbaarheid zonder te compromissen met decentralisatie en veiligheid. De oplossing is de implementatie van een Proof-of-History (PoH) tijdstempel systeem dat werkt als een gedecentraliseerde klok. Met deze innovatie wordt in feite het tijdsprobleem binnen gedecentraliseerde netwerken opgelost aangezien binnen een decentraal netwerk er geen vertrouwde centraal punt is voor de tijdsmeting. Het vereenvoudigd hierdoor netwerksynchronisatie en maakt daardoor Optimistic Concurrency Control mogelijk binnen een een decentraal netwerk. Hieronder is een introductie video met een uitleg over deze innovatie te zien.

Op dit moment ondersteunt Solana’s blockchain 65.000 transacties per seconde met een bloktijd van 400 per milliseconde door het gebruik van dit innovatief Proof-of-History (PoH) tijdstempel systeem. Echter kan er theoretisch 710.000 transacties per seconde worden verwerkt door het Solana netwerk. Proof of History is een van de technische hoofdkenmerken, echter Solana is van de grond af opgebouwd met zeven andere technische snufjes om deze uitzonderlijke schaalbaarheid binnen een blockchain te kunnen verwezenlijken:

 • Tower Byzantine Fault Tolerance – PoH-versie van PBFT.
 • Turbine – protocol voor de effectieve propagatie van transactieblokken.
 • Gulfstream – Solana’s Mem-pool beheeroplossing.
 • Sealevel – Solana’s netwerk kan slimme contracten parallel uitvoeren.
 • Pipelining – Solana’s transactievalidatie mechanisme.
 • Cloudbreak – Solana’s horizontaal geschaalde account database.
 • Archivers – Solana’s ongekende grote dataopslag oplossing.

Solana’s technologie verwezenlijkt een blockchain die beter presteert dan de competitie. Verder is Solana uiterst goedkoop in gebruik. Transactiekosten op het netwerk bedragen in totaal zo’n 10 dollar voor de uitvoering van 1 miljoen transacties waarvoor betaald wordt in SOL.

Wat is SOL?

SOL is de cryptovaluta van de Solana blockchain. Het wordt gebruikt voor de volgende doeleinden:

 • Solana staking: Solana maakt het mogelijk om inflatie beloningen te krijgen voor gebruikers die SOL staken voor het ondersteunen van het netwerk. Solana is een Proof-of-Stake consensus netwerk met delegaties. Dit wil zeggen dat SOL houders een gedeelte van hun vermogen in SOL kunnen delegeren aan een validator die verantwoordelijk is voor de verwerking van transacties en het draaien van het netwerk. Voor meer informatie: staking Solana – hoe kan ik SOL staken?
 • Transactiekosten: gebruikers kunnen de SOL cryptomunt gebruiken voor het uitvoeren van slimme contracten en transacties bij onder meer het gebruik van decentrale applicaties. Een concreet voorbeeld is het populaire Metaplex platform voor de creatie van NFT´s. Hier wordt SOL gebruikt voor het minten van NFT´s en het verhandelen van NFT´s op het Solana netwerk.
 • Governance: de SOL token zal gebruikt worden voor het kunnen stemmen binnen de Solana gemeenschap en organisatie over bepaalde voorstellen.
 • Schaarste: De totale hoeveelheid van SOL die nu is gedistribueerd is meer dan 16,500,000 SOL (3.35%). De totale hoeveelheid op dit moment is 488,634,933 SOL waarvan 11,365,067 SOL zijn verbrand (burnt) van de initiële maximale hoeveelheid van 500,000,000 SOL. Inderdaad, SOL heeft een deflatoire monetaire politiek waarbij de SOL hoeveelheid wordt verminderd (burning) om staking voor de lange termijn meer interessant te maken. De schaarste neemt over de tijd toe. Voor meer informatie: waar kan ik het beste Solana kopen (SOL)?

Waarom zou ik SOL kopen?

Solana (SOL)

Solana beschikt al over interessante technologische samenwerkingen met o.a. FTX, Arweave, Pocket Network, Fortmatic, dFuse, LoanSnap, Akash, Chainlink, Hummingbot, Civic. Deze technologische samenwerkingen zal de adoptie en het netwerk effect van Solona ten goede komen.

Solana (SOL) wordt ondersteund door belangrijke durfkapitalisten zoals Multicoin Capital, Foundation Capital, Distributed Global, CMCC, Blocktower Capital, NGC Capital en Rockaway Ventures.

Wanneer je actief gebruik wil maken van het netwerk voor de ontwikkeling van decentrale applicaties op basis van Solana, dan zul je over SOL moeten beschikken. Wil je gratis SOL verdienen en beleggen in de toekomst van Solana, dan kun je SOL staken. Hiervoor zul je wel eerst geld moeten investeren in SOL. Hiervoor raden we onze lezers aan om gebruik te maken van de Bitvavo handelsbeurs. Onderzoek het Solana project verder meer gedetailleerd en beleg alleen met durfkapitaal in SOL dat je kunt veroorloven te verliezen. Het is een nieuw project en het kan zeker mislukken. Begin altijd eerst met een goed begrip van de waardepropositie van Bitcoin, voordat je gaat beleggen in andere technologische projecten. Solana biedt een nieuw technologisch ontwikkelingsplatform aan. Hieronder kun je de projectleider en mede-oprichter van Solana aan het woord zien, Anatoly Yakovenko, over de waardepropositie van Solana:

Wat zijn de problemen met betrekking tot Solana?

Het belangrijkste probleem van Solana heeft te maken met het decentrale karakter van het project. In de gedelegeerde Proof-of-Stake systemen zijn niet alle nodes gelijkwaardig en worden beloningen toegekend aan die validator nodes die de grootste stake en daarmee het meeste vermogen in handen hebben. Het opzetten van een validator node is bij Solana een kapitaalintensieve bezigheid. Het vereist o.a. meer duizenden dollars in hardware en natuurlijk ook een mooi aandeel in SOL om voldoende kans te maken op een beloning. Normale gebruikers kunnen niet als een validator optreden, het vereist zeer zware computeruitrusting. Het zorgt voor een plutocratisch governance model en daardoor minder decentraal, gelijkwaardig en censuurresistent netwerk. Potentieel ook veel minder veilig, mocht de macht uiteindelijk worden gecentraliseerd in maar een handvol validators. Een belegger moet rekening houden met deze problematiek en dit risico met betrekking tot de toekomst van Solana. De veiligheid van het netwerk effect is uiteindelijk afhankelijk van alle nodes die zich gemakkelijk kunnen aansluiten op het netwerk en actief het grootboek controleren op mogelijke fraude. Dit is iets waar de Solana ontwikkelaars en de Solana Foundation in Zwitserland aan moeten werken om dit tegen te gaan.

De Solana Foundation

The Solana Foundation is organisatie in Zug die is toegewijd werkt aan de ontwikkeling van het Solana netwerk. De stichting wil er voor zorgen dat het Solana netwerk decentraal, veilig en censuurresistent blijft. Zo is er een Solana Server en Delegation Program opgezet die nieuwe deelnemers helpt om aan de slag te gaan als een validator. Verder wordt er gewerkt aan de adoptie van het netwerk door ontwikkelaars en nieuwe tech-startups.

Wat is de actuele koers van Solana (SOL)?

Hieronder kun je de actuele koers van SOL zien op de Bitvavo exchange in Amsterdam:

Waar kan ik Solana (SOL) kopen?

We hebben een apart artikel geschreven over waarom, waar en hoe je SOL kunt kopen. In een notendop, we raden onze lezers de volgende partijen aan: Bitvavo Amsterdam, Bitpanda Wenen en Binance. Voor meer informatie:

Koop voordelig SOL op Bitvavo in Amsterdam

+ super lage handelscommissies – max. 0.25%
+ grootste handelsvolumes in Europa
+ registratie bij DBN in Nederland – geen illegale exchange
+ verzekerde opslag van de aangekochte SOL
+ Nederlandse ondersteuning

Waar kan ik het beste SOL opslaan?

Er zijn al verschillende Solana (SOL) wallets. De belangrijkste is SolFlare aangezien deze kan worden gebruikt in combinatie met de Ledger Nano S en verder gebruikt kan worden voor staking. Een andere goede optie is de Exodus wallet. Voor meer informatie:

Solana Achtergrondinformatie:

De uitvinder van het nieuwe PoH-tijdstempel systeem is Anatoly Yakovenko.Hij schreef in November 2017 een white paper over Proof of History als een techniek om maatvast dezelfde tijd te houden en te handhaven binnen een computernetwerk waar computers elkaar niet vertrouwen. Anatoly Yakovenko had uit ervaring geleerd tijdens zijn werk bij Qualcomm, Mesosphere en Dropbox, dat een betrouwbare klok netwerk synchronisatie uiterst makkelijk maakt. Als de synchronisatie eenvoudig is, kan het netwerk super snel werken en alleen door de netwerk bandbreedte worden gelimiteerd.

Anatoly bestuurde de Bitcoin brondcode en het Bitcoin systeem dat in feite zonder een atomische klok (onze tijdreferentie) werkt, maar op basis van een onafhankelijk transactieblok-tijdstempelsysteem met twee tijd-stempels: een tijdstempel in de block header en een tijdstempel toen de transactieblok werd geproduceerd. Op deze manier voorkomt het Bitcoin netwerk dat er door malafide bitcoin miners met de tijd kan worden geknoeid. Hierdoor wordt de transactiecapaciteit van het netwerk beperkt. Echter, binnen de Bitcoin broncode is er een eigenschap, de nLocktime dat gebruikt kan worden om transacties te dateren door hoogte van de blok in de blockchain te gebruiken in plaats van de tijdstempels. De blokhoogte kan gebruikt worden als een Verifiable Delay Function en is een cryptografische zekere methode om vast te stellen dat tijd is verstreken. In Solana, wordt er een korreligere 256 hash chain verifieerbare vertraag-functie in gezet die het grootboek controleert en netwerk consensus coordineert. Hierdoor wordt er een zogenaamde Optimistic Concurrency Control mechanisme verwezenlijkt en hierdoor is Solana theoretisch capabel om 710,000 transacties per seconde te verwerken zonder enige technische hocus pocus of compromissen te implementeren die de veiligheid van het netwerk zouden kunnen verzwakken. Anatoloy kreeg vervolgens de hulp van de ontwikkelaar Greg Fitzgerald om de broncode voor Solana te programmeren in Rust.

Op 13 februari 2018, had Greg het eerste open-source prototype klaar van Anatoly’s concept. Het project heette aanvankelijk Silk en werd in de GitHub gepubliceerd onder de Loomprotocol organisatie. Twee weken later kon Greg de eerste versie demonstreren waarbij 10.000 getekende transacties binnen een halve seconde konden worden geverifieerd en verwerkt. Kort daarop sloot een andere Qualcomm medewerker, Stephen Akridge, zich aan bij het team. Hij toonde aan hoe de prestaties verder konden worden verbeterd door de verificatie van de handtekeningen te delegeren naar de grafische processors van apparaten. Anatoly, Greg en Stephen, met drie andere besloten daarop een bedrijf op te richten, Loom. De naam werd later omgedoopt naar Solana. Voor de open-source distributie van de Solana technologie werd een aparte Zwitserse stichting opgericht.

Hieronder in de video kun je Anatoly Yakovenko aan het woord zien over de huidige uitrol van het 5G-netwerk en de noodzaak voor het gebruik van schaalbare blockchain technologie binnen de telecommunicatiesector:

Koop voordelig SOL op Bitvavo

+ super lage handelscommissies – max. 0.25%
+ grootste handelsvolumes in Europa
+ registratie bij DBN in Nederland – geen illegale exchange
+ verzekerde opslag van de aangekochte SOL
+ Nederlandse ondersteuning

Voor meer informatie: Solana homepage

Gerelateerde projecten:

Lees verder

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

16 sep. 2021
0,5 min

Evergrande in diepe financiële problemen!

We willen onze lezers wijzen op de financiële problemen van Evergrande aangezien een aankomend bankroet van deze vastgoedreus vergaande gevolgen kan hebben. Het bedrijf heeft bankroetadviseurs gehuurd en de Chinese overheid zal de schuldeisers van Evergrande niet gaan helpen. Evergrande is sinds 1996 in relatief korte tijd uitgegroeid tot bijna de grootste vastgoedontwikkelaar in China. […]

16 sep. 2021
2,5 min

Waarom is de groei van Bitcoin gegarandeerd?

Wereldwijd was er dit weekeinde veel aandacht voor 11 september 2001 dat nu exact 20 jaar achter ons ligt. Wat is er in de tussentijd toch veel gebeurd! Afghanistan verloren maar we hebben Bitcoin! En juist op 11 september is het 700.000e blok gedolven. Op ambcrypto.com heeft Varuni Trivedi een mooie invalshoek gevonden om uit […]

14 sep. 2021
2 min