newmont goldcorp

Het belang van de gold backed crypto tokens!

Apr 14, 2020
Aanbieding: 

Wat zijn de belangrijkste door goud gedekte cryptovaluta-tokens?

leren beleggen met geld

Zelfs vóór de laatste marktcrash in 2020, keerden vele voorname financiers zich tot het edelmetaal. Nu dat de goudprijzen sterk stijgen om aan de vraag te voldoen, zoeken de goudfanaten naar digitale alternatieven. De door goud gedekte tokens die op een blockchain worden uitgeven en beheerd groeien snel in populariteit. Het grootste voordeel van digitale versies van goud is hun vermogen om deelbaar te zijn en overdraagbaar te zijn in alle mogelijke hoeveelheden.

Introductie

Door goud gedekte cryptovaluta-tokens zijn opgedoken als een nieuwe, op handelswaren gebaseerde stablecoin in de cryptomarkt. Maar hoewel steeds meer goudfanaten deze innovatieve alternatieven als een oplossing zien, weten velen niet waar ze moeten beginnen. Dus: wat zijn de top vijf door goud gedekte cryptovaluta-tokens?

PAX GOLD (PAXG)

goud kopen crypto goud

Paxos is een New York State Trust Company dat PAXG-tokens uitgeeft, die worden gedekt door een troy ounce fijn goud van een 400-ounce London Good Delivery goudbaar die is opgeslagen in de kluizen van Brink.

Het onderdliggende goud wordt door Paxos bewaard, waarbij de volledige eigendomsrechten van de token-bezitter zijn. Volgens de Amerikaanse wetgeving moet Paxos verplicht PAXG-tokens dekken met kapitaalreserves. De makers van Pax Gold lanceerden de token als een ERC-20-token op de Ethereum-blockchain. PAXG-tokens kunnen wereldwijd verhandeld worden, en zijn inwisselbaar voor door de LBMA erkende London Good Delivery-goudbaren. Door goud gedekte PAXG-tokens hebben een marktkapitalisatie van rond de $32 miljoen. PAXG-tokens kunnen bij goede exchanges en dienstverleners worden gekocht waaronder de Bitcoin Meester in Nederland en de Amerikaanse Kraken exchange.

Perth Mint Gold Token (PMGT)

The Perth Mint Gold Token (PMGT) wordt gedekt door goud van de overheid van de deelstaat West-Australië: Perth Mint. De zuiverheid en het gewicht van het goud worden gegarandeerd door de overheid, waarbij het munthuis digitale goudcertificaten uitgeeft door middel van de GoldPass-app die door het bedrijf InfiniGold is ontwikkeld. De goudcertificaten worden vervolgens gebruikt om PMGT-tokens te dekken. Iedere token wordt gedekt door de certificaten met een 1:1-verhouding en wordt verhandeld op beurzen zoals KuCoin.

Over de PMGT-tokens hoeven nul vergoedingen te worden betaald voor de bewaking, opslag en verzekering. Ze zijn kosteneffectieve goudaandelen en een competitief alternatief ten opzichte van traditionele goudproducten, zoals gouden ETF’s en overdrachten met opgeslagen goud. PMGT’s zijn ook fungibel met traditionele goudmarkten.

Dit systeem wordt beheerd door InfiniGold, en de hoeveelheid van gouddekking achter iedere PMGT kan actueel worden geverifieerd met de balans van GoldPass-accounts die de Perth Mint publiceert. Dat betekent dat de rekeninghouders niet hoeven wachten op maandelijkse audits om te zien dat de tokens 100% volledig gedekt zijn. InfiniGold CEO Andreas Ruf sprak over de waarde van het dekken van tokens met de fysieke, door de overheid geverifieerd ongemunt goud:

“Aangezien The Perth Mint de grootste raffinaderij van nieuw gemijnd goud ter wereld is, bieden we de markt een ongekende hoeveelheid liquiditeit met de Perth Mint Gold Token. We hebben niet simpelweg een paar goudstaven gekocht, ze in een kluis opgeslagen en ze als munten uitgegeven. We kunnen rekenen op miljarden dollars aan goud, opgeslagen in The Perth Mint.”

PMGT-holdings zijn volledig inwisselbaar voor fysiek goud, alhoewel de liquiditeit minimaal is.

DigixGlobal (DGX)

gold backed crypto

DGX door goud gedekte cryptovaluta-tokens worden geleverd door het in Singapore gevestigde DigixGlobal, waarbij iedere token staat voor 1 gram goud, dat wordt bewaard in kluizen in Canada en Singapore. The Bullion Association erkent en garandeert de kluizen volledig.

DGX-tokens maken de goudbaren op effectieve wijze deelbaar, inwisselbaar en overdraagbaar, door simpelweg de digitale munten te kopen en verkopen. De makers van DigixGlobal ontwierpen dit proces om democratische toegang tot goud te digitaliseren,

Er geldt een vergoeding van 1% om de tokens in te wisselen voor fysiek goud, en het bedrijf neemt het overliggeld op zich (de kosten van de goudopslag). Digix Gold-tokens worden erg weinig verhandeld en hebben een marktkapitalisatie van net onder de $6 miljoen.

Tether Gold (XAUT)

De grootste door de Amerikaanse dollar gedekte stablecoin-uitgever, Tether, heeft een door goud gedekte cryptotoken uitgegeven: XAUT. De XAUT wordt officieel uitgegeven door TG Commodities Limited, en wordt gedekt door een troy ounce fijn goud van een London Good Delivery-goudbaar.

De goudreserves van Tether worden bewaard in een Zwitserse kluis, en tokenhouders kunnen het serienummer op hun toegewezen goudbaren opzoeken via de website van Tether. Tether stelt investeerders ook in staat om hun goud fysiek te laten leveren of om het in te wisselen voor contant geld. De door goud gedekte XAUT-cryptovaluta-tokens staan op de TRON– en Ethereum-blockchains. Gebruikers kunnen transacties volgen op block-explorers zoals Etherscan.

Er zijn momenteel iets minder dan 4.000 tokens op de markt, met een marktkapitalisatie van rond de $6 miljoen. Bitfinex was de eerste handelsbeurs die XAUT registreerde.

Meld Gold van Algorand

De Australische startup Meld Gold is gaan samenwerken met blockchainprotocol Algorand, om een gedecentraliseerde goud-token te maken. Het tech-bedrijf heeft een digitaal platform aangemaakt dat de manier wil veranderen waarop goud wordt gekocht en verkocht. Meld Gold wil met de bestaande goudtoeleveringsketen integreren om sneller handelen en het vereffenen van goud mogelijk te maken door het uitgeven van tokens.

De makers hebben het platform ontworpen zodat de investeerders transacties kunnen uitvoeren in zowel fysiek goud als digitale goud-tokens. Michael Cotton, de directeur van Meld Gold, sprak over de voordelen van het platform tegen partijen in de goudindustrie; van munthuizen, raffinaderijen en dealers tot goudkluizen:  

“Dit brengt voor het eerst transparantie naar de goudmarkt door direct kopers en verkopers aan een digitaal platform te koppelen. De goudmarkt biedt momenteel beperkte toegang tot en weinig inzichtelijkheid in zijn toeleveringsketen, wat handelen tijdrovend, duur en inefficiënt maakt.”

Meld Golds aanbod werkt iets anders. Volgens Peter August, de CEO van Melbourne Mint, wil Meld Gold blockchaintechnologie gebruiken “om niet alleen de goudmarkt te evenaren, maar om deze ook te verbeteren.”

Dat gezegd hebbende, zijn de voordelen hetzelfde: verbeterde efficiëntie, transparantie en toegankelijkheid. Henrik Andersson, Chief Investment Officer van Apollo Capital, een toonaangevend Australisch cryptofonds, zei:

“Meld maakt in feite een cryptovaluta-toegangspoort voor de goudindustrie en andersom: de gehele goudmarkt zal nu gekoppeld worden aan de retail-investeringssector. De potentiële impact is enorm: dit is slechts het begin. De grenzen tussen de traditionele financiële sector en de digitale zullen steeds meer vervagen.”

Meld.gold is op dit moment onder ontwikkeling en nog niet verhandelbaar.

Andere gold backed crypto projecten zijn:

De voordelen van door goud gedekte cryptovaluta-tokens

Houders van door goud gedekte cryptovaluta-tokens kunnen goud bezitten, terwijl ze niet te maken krijgen met de nadelen van fysiek goud, zoals opslagkosten en beperkte toegankelijkheid. Binnen de cryptomarkt kan goud op de exchanges als een nieuwe handelspaar met Bitcoin (BTC) worden toegevoegd. Verder kan goud in kleinere eenheden als een globaal online p2p-betaalmiddel worden ingezet. Ten slotte, kunnen ze niet worden geconfisqueerd door de overheid. Een gold backed crypto kan een verstandige toevoeging zijn in een gespreide beleggingsportefeuille.

gold backed tokens

Door goud gedekte stablecoins zijn nog een klein onderdeel van de aan goederen gekoppelde cryptovalutamarkt, waarbij door de Amerikaanse dollar gedekte stablecoins een veel groter onderdeel van het ecosysteem vormen. Door de huidige monetaire politiek van schuldmonetarisering en verdere financiële repressie zal de populariteit van gold backed tokens toenemen en wellicht ook meer worden geaccepteerd.

Conclusie

Blockchain technologie helpt innovatieve bedrijven binnen de goud- en cryptosector om goud meer bruikbaar te maken en als een online p2p-betaalmiddel te gebruiken in de vorm van tokens die door goud zijn gedekt in een beveiligdekluis. Er komen steeds meer professionele goud gedekte tokens in omloop die beleggers een nieuw alternatief bieden om in goud te beleggen of te verhandelen voor bitcoin. Het schept een nieuwe bitcoingoudmarkt.

Tip: koop eenvoudig met iDEAL gold backed tokens bij de Bitcoin Meester!

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min

Wat is de Base chain van Coinbase precies?

Wat is de Base chain van Coinbase? De Base chain van Coinbase is sinds de lancering ongekend populair, onder andere voor de lancering van memecoins. Maar wat is de Base chain precies? Laten we het eens nader bekijken. De Base chain van Coinbase is enorm populair, maar waarom? Vorig jaar is het testnet van de […]

Jul 3, 2024
3 min