unicoin

Wat is een DEX aggregator? Wat is de beste DEX aggregator? Top 10 lijst!

Oct 11, 2023
Aanbieding: 

De DEX aggregator uitgelegd. Wat is een DEX aggegrator? Welke DEX aggegrators zijn er beschikbaar? Wat is de beste DEX aggregator op dit moment? In dit artikel gaan we deze vragen behandelen en hebben we ook een top 10 lijst opgesteld!

Wat is een DEX aggregator? Achtergrondinformatie

Laten we beginnen bij het begin: Bitcoin (en andere crypto) wordt inmiddels al bijna ± 15 jaar verhandeld. In de eerste stadia van Bitcoin vond dit plaats door middel van het “minen” van Bitcoin, en niet per sé door het verhandelen. Door rekenkundige formules op te lossen werden deze computers (de mensen die de formules oplossen) beloond in de vorm van een ‘reward’; beter bekend onder de naam “block reward”. Een block reward hield in dat degene die de formule oploste, Bitcoin ter vergoeding kreeg. Zodoende bestaan er veel grote bedrijven die zich puur en alleen focussen op het minen van Bitcoin, of landen zoals El Salvador.

Toen de vraag naar, en de bekendheid van, Bitcoin toenam ontstonden er ook handelsplekken waar de munt gekocht/ verkocht kon worden. De ‘vrije’ markt kreeg er wind van en zo ontstonden er marktplaatsen (lees: exchanges). Exchanges komen in centrale en decentrale varianten. Centrale exchanges hebben als kenmerk dat er een centrale organisatie achter de exchange zit: een bedrijf dat de exchange beheert en bestuurt, zoals Bitvavo bijvoorbeeld.

Bij decentrale exchanges (DEX) is het belangrijkste kenmerk dat het “decentraal” is, wat inhoudt dat het níet bestuurd wordt door een centrale organisatie, maar juist via de blockchain en smart contracts. In die zin staan gedecentraliseerde exchanges dichter bij het gedachtegoed van Bitcoin, dan gecentraliseerde exchanges. Tot slot zijn gecentraliseerde exchanges vrij commercieel en zie je vaak behoorlijke fees, slippage en spreadkosten en dit zie je weer minder bij DEX’s. En wat al helemaal mooi is bij het gebruik van een dex, is de zogenaamde “dex aggregator”.

Wat doet dan een DEX aggregator? Hoe werkt een DEX aggregator?

Een goed voorbeeld van het fenomeen “dex aggregator” is een internet (prijs) vergelijkingstool, een aantal voorbeelden van zo’n tool zijn: vliegticket (google flights), hotel (trivago) en andere prijsvergelijkers. Het doel van de tool is om voor jou de beste prijs te vinden. Een dex ‘aggregator’ doet in die zin niet veel anders: het zoekt voor jou de goedkoopste (in termen van handelskosten en prijs) plek om te handelen.

Een dex aggregator vergelijkt voor jou de fees van decentralized exchanges en plaatst vervolgens jouw order(s) op deze dex. Een dex aggregator is dus zélf ook een vorm van een decentralized exchange, maar maakt gebruik van de liquiditeit van andere dex’s om jouw orders uit te voeren. In sommige gevallen verdeelt de dex aggregator zelfs jouw order via meerdere dex’s om tot een zo voordelig mogelijke orderafhandeling te komen. In het kort: jij plaatst een order op een dex aggregator, en de aggregator voert jouw order uit op de (op dat moment) goedkoopste dex/ dex’s.

Voorbeelden van DEX aggregators

Het bekendste voorbeeld van een dex aggregator is de 1inch dex. Deze dex aggregator bestaat alweer sinds 2019 en is een van de bekendste en meest gebruikte. Daarnaast zijn er nog ParaSwap, Matcha en Dex.AG. Dit zijn de bekendere voorbeelden.

Om voor een aggregator te functioneren zijn er uiteraard de daadwerkelijke gedecentraliseerde exchanges nodig om de orders door te voeren die de aggregator krijgt, voorbeelden van de bekendste dex’s zijn: dYdX, UniSwap, SushiSwap, PancakeSwap, Curve en meer. Binance, Kucoin en OKX bieden vaak ook liquiditeit voor bepaalde DEX aggregators.

Resumerend hoe jij de aggregator in jouw voordeel kunt gebruiken: stel, jij wilt Ethereum kopen. Je gaat vervolgens naar 1inch en geeft aan hoeveel ETH je wilt, je kiest het netwerk en koppelt je wallet (MetaMask bijvoorbeeld) aan 1inch. Nu gaat 1inch de verschillende dex’s af en kiest voor jou de voordeligste, of 1inch verspreid jouw order uit over meerdere dex’s. De order wordt uitgevoerd en that’s it; jouw crypto staat nu in je crypto wallet!

Een ander voorbeeld is de altFINS DEX aggregator. Dit is ook een mooie oplossing, die is ingebouwd in een crypto-vermogensbeheerplatform die handelaren in staat stelt om te handelen voor de beste koersen over verschillende DEXs (Decentralized Exchanges) waaronder Uniswap, Curve, Balancer met behulp van de Metamask wallet. 

Dus doe je voordeel met een aggregator en betaal de beste tarieven voor het handelen in crypto! Houd er wel rekening mee dat jij nu degene bent die 100% verantwoordelijk is voor het veilig opslaan en beschermen van je crypto.

Beste DEX aggregators – de top 10 op een rij!

Hier volgt een lijst van de belangrijkste DEX aggregator initiatieven. Het is kijken en vergelijken. Natuurlijk, het is een voordeel wanneer de DEX meteen (meestal via het Ethereum netwerk) kan worden gekoppeld aan een hardware wallet, zoals de Ledger X of Trezor T.

  1. De 1inch DEX aggregator (Ledger X compatible)
  2. De Orion Protocol DEX&CEX aggegrator (Trezor Compatible)
  3. De SwapSpace DEX aggregator
  4. De SwapZone DEX aggregator
  5. De altFINS DEX aggregator
  6. De Matcha DEX aggregator
  7. De KyberSwap DEX aggregator
  8. De ParaSwap DeFi & DEX aggregator
  9. De Atlas DEX aggregator
  10. De ZeroSwap DEX aggregator

Nogmaals, het is even oefenen en goed opletten wanneer je gebruik maakt van een DEX of DEX aggregator. Begin met kleine bedragen en zorg altijd dat de aangekochte activa veilig op de eigen wallet staan.

Gerelateerde artikelen:

Lees verder

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min

Wat is de Base chain van Coinbase precies?

Wat is de Base chain van Coinbase? De Base chain van Coinbase is sinds de lancering ongekend populair, onder andere voor de lancering van memecoins. Maar wat is de Base chain precies? Laten we het eens nader bekijken. De Base chain van Coinbase is enorm populair, maar waarom? Vorig jaar is het testnet van de […]

Jul 3, 2024
3 min