Het “crypto credential” pilot van Mastercard is een belangrijke nieuwe ontwikkeling. De Crypto adoptie binnen Mastercard breidt hierdoor sterk verder uit terwijl het klanten behoudt op haar eigen netwerk. Mastercard faciliteert namelijk met Crypto Credentials peer-to-peer betalingen: crypto holders kunnen via een pilot bitcoin en andere crypto activa naar elkaar verzenden met behulp van gebruikersnamen. Laten het eens verder uitdiepen.
INHOUDSOPGAVE
Introductie tot het “crypto credential” pilot van Mastercard
“If you can’t beat them, join them” zullen ze bij Mastercard wel gedacht hebben. Mastercard lanceert namelijk het zoveelste crypto concept in minder dan een jaar en laat hiermee de crypto adoptie verder toenemen in het bedrijf. In 2023 onthulde Mastercard al dat het een pilot zou gaan lanceren die zich zou concentreren op het toepassen van de blockchain in de wereld van payments, en dan voornamelijk gericht op peer-to-peer payments. Peer-to-peer transacties zijn directe betalingen tussen personen en dus zonder de tussenkomst van derden, zoals banken en ook creditcard bedrijven. In eerste instantie zou je denken dat het niet handig is om jezelf buiten te sluiten, maar Mastercard is slim genoeg om relevant te blijven, dit mede dankzij de complexiteit die de blockchain met zich meebrengt.
Middels een zogenaamde pilot, beter bekend onder de naam “Crypto Credential”, wil Mastercard het mondiale betalingsverkeer makkelijker en veiliger maken, hier komen we zo op terug. De crypto credential pilot is zoals gezegd niet de eerste stap van Mastercard binnen de wereld van blockchain en crypto; in september vorig jaar lanceerde het ook het zogenaamde “start path” programma, waar onder andere het crypto bedrijf Polytrade aan mee deed.
Wat houdt de Mastercard “crypto credential” pilot precies in?
Met de crypto credentials wordt verwezen naar een crypto alias, dus een crypto gebruikersnaam van een individu. Goedgekeurde aliassen kunnen nu snel, veilig en vooral makkelijk cryptocurrencies naar elkaar verzenden. Crypto verzenden is voor een hoop mensen behoorlijk spannend, en we zien het ook te vaak fout gaan: mensen die per ongeluk een verkeerd wallet adres opgeven, of erger nog; malware die er voor zorgt dat jij het verkeerde wallet adres (of het adres van een hacker) opgeeft. Met de komst van Mastercard’s crypto credentials moet dat probleem opgelost zijn: geen complexe en lange wallet ontvangstadressen meer, maar gewoon gebruikersnamen.
Daarnaast kunnen gebruikers alleen cryptocurrencies naar elkaar verzenden waarvan de ontvanger ook daadwerkelijk de bijbehorende wallet heeft. Dus het zal niet meer voorkomen dat mensen per ongeluk doge naar een floki wallet sturen, dan wordt de transactie direct geannuleerd. Daarnaast kiest Mastercard automatisch het juiste blockchain netwerk, het enige wat jij dus hoeft te doen is de gebruikersnaam van je vriend of vriendin op te geven.
De mogelijke impact van de Mastercard “crypto credentials” pilot
Niet alleen neemt de adoptie van crypto en blockchain binnen Mastercard toe, ook bevordert de pilot de adoptie van cryptocurrencies en het gebruik van de blockchain in de wereld van betalingen, ofwel de zogenaamde “peer-to-peer payments”. Zoals gezegd zijn dit directe betalingen tussen individuen. Mastercard heeft de afgelopen jaren gezien hoe het internationale betalingsverkeer toeneemt, en dan met name binnen crypto. Betalingen in cryptocurrencies zijn over het algemeen veel sneller en goedkoper dan betalingen via bijvoorbeeld banken, of betaalinstellingen als Western Union. Mensen die dus vaker internationale betalingen doen zoeken naar een beter alternatief en vinden dat alternatief in crypto: crypto is namelijk snel en veilig, en met de komst van de crypto credentials van Mastercard nu ook makkelijker.
Op dit moment kunnen gebruikers van de exchanges Bit2Me, Lirium en Mercado Bitcoin exchange deelnemen aan de pilot. Dit zijn voornamelijk exchanges die zich richten op gebruikers in Zuid Amerika, en dat is niet zonder reden: Mastercard wil het betalingsverkeer tussen Zuid Amerika en Europa namelijk bevorderen. De meeste Europese landen hebben ook toegang tot de exchanges en kunnen dus via Mastercard’s pilot cryptocurrencies naar elkaar verzenden. Helaas behoort Nederland niet tot één van die landen.
Voor nu mogen we in ieder geval concluderen dat de adoptie van cryptocurrencies de juiste kant opgaat; namelijk richting mainstream adoptie van crypto binnen betalingsdienstverleners zoals Mastercard. Mastercard faciliteert in feite crypto adoptie binnen haar eigen netwerk om zodoende relevant te blijven in de toekomst. Exciting times ahead!
Gerelateerde artikelen:
Bron: Mastercard blog