robinhood

Robinhood opent haar deuren in Europa! Robinhood Crypto Review

Dec 7, 2023
Aanbieding: 

Ontdek een diepgaande beoordeling van de Robinhood Crypto app die sinds 7 december 2023 in Europa beschikbaar is. We bespreken de functies, de voor- en nadelen met onze eigen beoordeling en ervaringen.

Samenvatting: Robinhood Crypto is een prijsdrukker in Europa, maar komt met een aantal fikse nadelen. Op de Nederlandse markt zal deze app niet kunnen concurreren met betere Nederlandse alternatieven. Nederlanders hebben geen reden om over te stappen van Finst of Blox naar Robinhood Crypto. Robinhood kan verder ook niet concurreren qua prijzen met Bitvavo. Er is nog veel werk aan de winkel voordat we de Robinhood Crypto app zullen aanprijzen aan onze lezers. Niettemin, we weerhouden onze lezers er niet van om de app van Robinhood eens zelf te bekijken.

Wat is Robinhood Crypto voor een dienst?

Een introductie. Robinhood, een populaire Amerikaanse beleggingsapp, heeft zijn crypto-handelsdienst in Europa gelanceerd, waardoor het platform nu beschikbaar is in alle landen van de Europese Unie, inclusief Nederland. Robinhood heeft in 2021 veel nieuws gemaakt tijdens de GameStop short squeeze. De app wordt vooral door jongeren in de Verenigde Staten voor de handel in fractionele aandelen. De nieuwe dienst van Robinhood voor Europa richt zich alleen op het aanbieden van crypto. De handelsapp biedt meer dan 25 verschillende crypto´s aan, waaronder Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), en Ripple (XRP). Opmerkelijk is dat Robinhood 11 cryptomunten ondersteunt die niet beschikbaar zijn op de Amerikaanse versie van de app, zoals Cardano (ADA), Solana (SOL), en Polygon (MATIC). Waarschijnlijk doordat de Amerikaanse toezichthouder, de SEC, deze activa ziet als effecten. Robinhood neemt geen risico´s en wil een dure rechtszaak met de SEC vermijden.

Wat heeft de Robinhood Crypto app te bieden voor Europa?

Robinhood biedt gemiddeld de laagste handelskosten in Europa en staat klanten toe een percentage van hun handelsvolume elke maand terug te krijgen in Bitcoin (BTC), mits ze meer dan €100 aan crypto in een maand verhandelen. Volgens Johann Kerbrat, algemeen directeur van Robinhood Crypto, is de EU gekozen voor deze uitbreiding vanwege haar omvattende Mica-regelgeving voor crypto-activa. Robinhood Crypto opereert vanuit Robinhood Europa UAB, een bedrijf in Litouwen waar het een licenties heeft ontvangen als een virtual currency exchange en virtual currency depository wallet operator.  

Wat zijn de voordelen van Robinhood Crypto?

De voordelen van Robinhood Crypto zijn alleen van toepassing op het gebied van gebruiksgemak en kosten. Robinhood Crypto beweert de laagste handelskosten aan te bieden. De goedkoopste bitcoin voor euro´s zou je op Robinhood Crypto app kunnen bemachtigen. Voor Nederlanders lijkt deze claim niet realistisch vooral omdat Robinhood Crypto nog geen iDEAL stortingen ondersteunt.

In ieder geval, wanneer je op Robinhood Crypto 1000 euro zou beleggen in BTC zou je op 20 November 2023 0.02891 BTC verkrijgen. Dat is volgens hun eigen onderzoek 0.66% meer dan Bitpanda. Bij Bitpanda zou een klant voor 1000 euro alleen 0.002872 BTC krijgen. Vooral Coinbase valt op als de exchange die 1.81% minder bitcoin teruggeeft voor 1000 euro in vergelijking met Robinhood Crypto.  Hieronder in het overzicht kun je dit mooi zien:  

  • Robinhood Crypto:          0.02891 BTC
  • Bitpanda:                          0.02872 BTC
  • Kraken:                              0.002868 BTC
  • Coinbase:                          0.028390 BTC

Verder staat Robinhood Crypto haar klanten toe een percentage van hun handelsvolume elke maand terug te laten verdienen in Bitcoin (BTC) wanneer ze meer dan €100 aan crypto in een maand verhandelen.

Bijzonder is dat Robinhood Crypto Bitvavo niet noemt in dit lijstje. We hebben de Robinhood app geïnstalleerd en vervolgens de zelf de vergelijking met Bitvavo gemaakt. Op Bitvavo zou je 0.0289214 BTC hebben ontvangen, meer dan bij Robinhood. We zullen deze cijfers in de gaten houden. Verder worden ook niet de andere Nederlandse handelsapps genoemd. In Nederland hebben we verder ook Finst, Blox en ook Coinmerce. Deze bieden ook scherpe eurokoersen aan voor bitcoin. Verder komen deze ook niet met dezelfde nadelen die verbonden zijn aan de Robinhood crypto app.

Robinhood Crypto – de nadelen:

De huidige iteratie van de Robinhood Crypto app komt met de volgende nadelen.

  • Robinhood heeft een beperkt aanbod van crypto activa. Niet zo relevant in onze beoordeling aangezien we vooral onze lezers op de bitcoin handel aansturen.
  • Robinhood beschikt niet over crypto wallet functionaliteit. Je kunt er alleen crypto verhandelen voor euro´s en de aangekochte crypto verder niet opnemen naar een eigen crypto wallet. Dit is een ernstige beperking, waarschijnlijk zal Robinhood crypto-opnames en -stortingen spoedig ook toestaan.
  • Robinhood is bekend geworden in de Verenigde Staten voor de commissievrije handel in fractionele aandelen, in Europa is dit niet mogelijk. Dit wel weer mogelijk bij de concurrent Bitpanda. Als Robinhood Crypto nu ook de handel in reguliere aandelen zou aanbieden, dan had deze handelsapp in ieder geval iets extra te bieden.  
  • Robinhood beschikt niet over een API om o.a. te worden verbonden met een crypto handelsbotplatform.
  • Robinhood Europa beschikt niet over een DNB registratie en biedt geen ondersteuning voor iDEAL-overboekingen.
  • Robinhood Crypto app heeft bij het aanmaken van een rekening ellelange documenten over o.a. de gebruikersvoorwaarden, privacy en andere zaken die goedgekeurd moeten worden. Je kunt eerst de app bekijken, je moet meteen beginnen met de KYC-procedure.

Conclusie Robinhood Crypto review:

Robinhood crypto app is weliswaar een gemakkelijk te gebruiken app, maar beidt geen meerwaarde op de Nederlandse markt. Nederlanders kunnen kiezen uit in feite betere opties zoals de Bitvavo handelsapp en zeker ook de Finst handelsapp. Robinhood is het beste te vergelijken met de Blox handelsapp. Echter, Blox biedt betere functionaliteit, een groter aanbod en verder natuurlijk Nederlandse klantenondersteuning. Mocht Robinhood Crypto de Nederlandse markt willen veroveren, is er nog veel werk aan de winkel.

Wat is het beste alternatief voor de Robinhood Crypto app?

Qua opzet en dienst is Robinhood het best te vergelijken met Finst en Blox. Het beste alternatief blijft gewoon de handelsapp van Bitvavo. Voor meer informatie en verdieping:

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min