btc kopen

Het Bitcoin handelsvolume van de ETF’s is nu al historisch hoog

Jan 24, 2024
Aanbieding: 

Wat is er aan de hand met Bitcoin en het handelsvolume van de ETF´s? Waarom gaat de Bitcoin koers niet omhoog? De spot ETF’s zijn nog maar 10 officiële dagen in omloop maar het Bitcoin handelsvolume van de ETF’s, en de voorraad Bitcoin ervan, zijn nu al historisch hoog. Er is veel teleurstelling bij vele ongeduldige beleggers vanwege de koersdaling, maar is er aanleiding om bearish te zijn?

Bitcoin handelsvolume boekt records

Het Bitcoin handelsvolume heeft de afgelopen weken records gezet. Op 11 januari was het zover: de eerste officiële Bitcoin spot ETF werd op de Amerikaanse handelsbeurs beschikbaar gesteld en schreef zowaar geschiedenis. Niet alleen was het een mijlpaal voor Bitcoin in Amerika, ook was het Bitcoin handelsvolume een van de hoogste handelsvolumes voor wat betreft ETF spothandel op de Amerikaanse beurs sinds jaren: alleen op de eerste dag werd al voor ruim $4.6 miljard verhandeld!

En op de eerste handelsdagen waren de “Bitcoin inflows” al bijzonder hoog: alleen de $FBTC spot ETF van Fidelity was in de eerste vijf dagen al goed voor een Bitcoin inflow van meer dan een $1 miljard. En hou je vast: op de vierde dag dat de ETF verhandelbaar was, werd er al meer dan $10 miljard aan cumulatief handelsvolume gedraaid. We kunnen stellen dat de instituties er zin in hadden. In dit artikel lees je meer over de handelsvolumes, Bitcoin inflows en over welke exchanges de meeste Bitcoin ETF handel draaiden.

Wat maakt de Bitcoin spot ETF ook alweer ‘bijzonder’?

Dat de anticipatie voor de Bitcoin spot ETF hoog was, hoeven we inmiddels niet meer uit te leggen. En dat de prijsactie van Bitcoin sinds 11 januari (-18% vergeleken met vandaag, 24 januari) teleurstellend is, hoeven we ook niet meer uit te leggen. Bitcoin’s prijsactie zou dan ook, al dan niet een schoolvoorbeeld van, goed te omschrijven zijn als een “buy the rumor, sell the news” event. Hierbij heeft het ‘slimme geld’ Bitcoin ver voor de lancering van de spot ETF’s ingekocht, en ook alweer vrij snel verkocht met de lancering van de ETF’s in zicht.

Er ontstaat eerst forse vraag (en dus een prijsstijging) naar Bitcoin en al vrij snel, of in ieder geval in aanloop naar het evenement in kwestie, een fors aanbod van Bitcoin (en dus een prijsdaling). De prijsdaling zegt overigens niets over de ‘core’ van Bitcoin, of over de Bitcoin spot ETF: fundamenteel is er uiteraard niets veranderd.

Wat deze spot ETF ‘bijzonder’ maakt is het feit dat de ETF aanbieders daadwerkelijk een voorraad Bitcoin dienen aan te houden. Deze Bitcoins worden als onderpand voor de ETF gebruikt en leent er zodoende haar waarde vanaf. En inmiddels zijn er meerdere Bitcoin wallet adressen bekend van de Bitcoin spot ETF aanbieders. Een blockchain analytics research platform, Arkham, heeft namelijk de wallet adressen van meerdere ETF aanbieders vrijgegeven. Arkham specialiseert zich in het ‘de-anonimiseren’ van de blockchain. Je kunt je overigens ook afvragen of dat altijd handig is, maar dat laten we voor nu in het midden.

De Bitcoin voorraden van onder andere Blackrock en Grayscale

De wallet adressen die bekend zijn geworden dankzij het graafwerk van Arkham zijn die van:

  • Fidelity (± 30.000 Bitcoins)
  • Blackrock (± 33.400 Bitcoins)
  • Bitwise (± 10.100 Bitcoins)
  • Franklin Templeton (± 1.160 Bitcoins)
  • Grayscale (± 558.300 Bitcoins)

Arkham Intelligence heeft bovenstaande data op 22 januari vrijgegeven.

Voor nu kunnen we concluderen dat er stevige hoeveelheden Bitcoin zijn opgekocht door deze institutionele spelers, maar dat zien we op dit moment niet terug in de prijs. De prijsactie van Bitcoin heeft overigens ook veel te maken met de Bitcoin outflows van Grayscale. De bankroete FTX had in dit voormalige Trust Fund meer dan 2.2 miljoen GBTC aandelen in bezit. Deze zijn met de ETF goedkeuring liquide geworden, en zijn in rap tempo geliquideerd geworden voor dollars om uiteindelijk de gedupeerde FTX klanten te kunnen compenseren. De markt doet haar werk om de rootzooi van FTX op te schonen. Vandaar, wees uitermate kritisch wanneer je kiest voor een specifieke exchange of broker. Voor meer informatie: wat zijn de beste crypto exchanges?

De aankomende bitcoin halving en bitcoin handelsvolume in 2024?

Vraag neemt toe en Bitcoin halving komt dichterbij, het ziet er naar uit dat het handelsvolume in 2024 verder zal toenemen. Laten we ons niet te veel focussen op de prijsactie van Bitcoin, we zitten er ten slotte in voor de technologie 😉 Als we kijken naar institutionele adoptie heeft Bitcoin waanzinnige stappen gezet, en vergeet niet: Bitcoin heeft het overigens meer dan ‘prima’ (van $0,- naar ± $40K vandaag) gedaan de afgelopen jaren zonder de instituties. En een veel belangrijker event staat ons dit jaar ook nog te wachten: de 4-jaarlijkse Bitcoin halving. Nog maar 85 dagen en dan is het zo ver.

Door de Bitcoin halving worden blockrewards gehalveerd en wordt het kostbaarder om Bitcoins te ‘produceren’. Ook neemt de snelheid van de Bitcoin-productie af en hierdoor neemt het aanbod minder snel toe.

De verdere adoptie van deze Amerikaanse bitcoin ETF´s en de wijziging van de FASB-boekhoudregels voor bitcoin in de Verenigde Staten, maakt het mogelijk dat in feite nu alle bedrijven, alle vermogensbeheerders en alle professionele beleggers in de Verenigde Staten nu op een goede manier kunnen instappen in de markt.

Dit vindt plaats tijdens een periode van nieuwe (onrustige) Amerikaanse verkiezingen, een aankomende wijziging van monetair beleid van de Federal Reserve (kwantitatieve versoepeling, renteverlagingen), en een jaar van $8 biljoen herfinanciering in staatsobligaties. Lijkt ons genoeg redenen om bullish te blijven op Bitcoin!

Lees verder

Michael Saylor start een Bitcoin development company

Michael Saylor bouwt aan een Bitcoin development company. Alleen Bitcoin kopen is voor Saylor en MicroStrategy niet genoeg, sterker nog: de voorraad Bitcoin zal fungeren als fundatie voor een Bitcoin development company.. Microstrategy´s Bitcoin aankopen: $4,- miljard winst Bitcoin is niet te stoppen, dat mag duidelijk zijn na diverse bullruns en ook nu liegt de […]

Feb 17, 2024
3 min

The Great Taking – centrale bankiers hebben een plan!

Dit artikel zal The Great Taking bespreken. Het is een boek geschreven door voormalige hedgefondsmanager David Rogers Webb. Het boek is bekend geworden door een documentaire die is gemaakt op basis van zijn werk en inzichten. Zijn de beleidsmakers van centrale banken en systeembanken gewoon dom bezig op basis van foute modellen en verouderde economische […]

Feb 16, 2024
7,5 min

De Exodus wallet review

De Exodus wallet is makkelijk, snel en veilig te gebruiken. Lees hier onze nieuwe Exodus wallet review van 2024! Introductie tot de Exodus wallet De crypto wallet van Exodus draait alweer sinds 2015 mee en wij gebruiken de wallet met veel plezier sinds 2017. De Exodus wallet is een “non-custodial” wallet en jij beheert jouw […]

Feb 15, 2024
4 min