wat doet een bank

The Big Debt Crisis!

Jun 1, 2021
Aanbieding: 

Update: dit artikel dat oorspronkelijk op 15 september 2018 is gepubliceerd is weer belangrijk en actueel om te (her)lezen. Het wordt steeds duidelijker dat de Covid-19 pandemie de pin lijkt te zijn die de wereldwijde schuldenbubbel doorprikt.

De beurscrashes en algehele liquiditeitscrisis gedurende maart 2020 zijn hier signalen van. Een nieuwe periode van financiële repressie is begonnen om een grote schuldencrisis te bestrijden door bankroete bedrijven, banken en overheden van liquiditeit te voorzien. De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, heeft al historische noodmaatregelen getroffen en de printer aangezet. Op 24 maart is er bekend geworden dat er zo’n $6 biljoen zal worden uitgegeven om een nieuwe Amerikaanse economische depressie te voorkomen.

big debt crisis
De geldverruimingsprogramma’s van de Federal Reserve

Doordat de wereldeconomie op slot gaat, zullen structurele schuldproblemen binnen de globale economie duidelijk worden. Door de verdere solvabiliteitsproblemen, een mogelijke nieuwe staatsschuldencrisis, mogelijke valutacrisis en verhoogde inflatie risico’s (door QE-infinity), is het waarschijnlijk dat een kapitaalvlucht zal plaatsvinden naar veilige niet-gecorreleerde activa, zoals goud en nu ook bitcoin.

De beroemde vermogensbeheerder Ray Dalio gaf in 2018 al aan dat 2020 het jaar zou zijn dat de grote schuldencrisis zou plaatsvinden. Zijn werk is het lezen waard.

Ray Dalio over de aankomende grote schuldencrisis!

ray dalio big debt crisisRay Dalio is de oprichter van de Bridgewater Associates. Hij startte zijn hedgefonds in 1975 vanaf zijn appartement en is uitgegroeid tot de grootste in de wereld. In 2017 had het fonds 160 miljard onder zijn beheer van vele belangrijke institutionele klanten zoals pensioenfondsen, stichtingen, overheden en centrale banken. Hij behoort top de top 100 van de de rijkste mensen ter wereld. Vandaar, wanneer Ray Dalio wat te zeggen heeft, is het zeker van belang om te luisteren, aangezien hij zeer weloverwogen en in alle rust belangrijke zaken kan uitleggen zoals de aankomende grote schuldencrisis (Big Debt Crisis).

Ray Dalio’s analyse over de aankomende grote schuldencrisis!

Ray Dalio heeft een analyse gemaakt van het verloop van een kredietcrisis en bespreekt deze in zijn gratis PDF-boek, A template for understanding Big Debt Crisis. Hij bespreekt in zijn boek de volgende belangrijke onderwerpen.

  • The Archetypal Big Debt Cycle
  • Credit and Debt
  • The Phases of the Classic Deflationary Debt Cycle
  • The Template for the Archetypal Long-Term/Big Debt Cycle
  • The Phases of the Classic Deflationary Debt Cycle
  • Inflationary Depressions and Currency Crises
  • The Phases of the Classic Inflationary Debt Cycle

Zijn analyse (Big Debt Crisis) en bevindingen zijn gebaseerd op een uitgebreide studie van alle grote schuldencrisissen van de afgelopen honderd jaar.

Hij heeft zijn boek gelanceerd in het kader van de tiende verjaardag van de financiële crisis van 2008 om vooral monetaire beleidsmakers en centrale banken te helpen. Ray Dalio had namelijk op basis van deze kennis goed kunnen manoeuvreren door de financiële crisis van 2008. Inderdaad, Ray Dalio was een van de weinigen die de crisis zag aankomen. Nu heeft hij zijn kennis en analyses samengevoegd in een boek. Het is gratis voor iedereen ter beschikking gesteld om hopelijk zo een volgende rampzalige kredietcrisis te verzachten. Hij voorziet dat de grote problemen in 2020 echt merkbaar zullen zijn en hij hoopt dat politici, beleidsmakers en centrale banken zijn adviezen zullen opvolgen. De volgende schuldencrisis zal zo beter worden beheerd en doorstaan.

Het is duidelijk dat Ray Dalio alles beschrijft vanuit het huidige financiële paradigma waarbij de centrale banken de heer en meesters zijn en staatsschulden beheersbaar kunnen worden gemaakt door een weloverwogen geldverruimingsbeleid (QE) van de centrale bank. Hij geeft ook aan dat gezien de omstandigheden de Amerikaanse Federal Reserve een goed beleid heeft gevoerd, maar dat er nu op vrij korte termijn een Amerikaanse Dollar Crisis dreigt, waarbij o.a. pensioenfondsen in de problemen komen. Nieuwe geldverruimingsprogramma’s zullen worden opgestart waarbij de Amerikaanse Dollar als gevolg zal devalueren (mogelijk 30 %). Ray Dalio ziet donkere wolken aan de hemel terwijl bijna iedereen viert dat we de financiële crisis van 2008 achter ons hebben gelaten. Hieronder kun je Ray Dalio aan het woord zien over de Big Debt Crisis:

 Ray Dalio op Bloomberg:

Ray Dalio op CNBC: 

Interessante woorden, die je kunt nalezen in zijn boek, waarover een aantal prominente kopstukken van de financiële elite het volgend al heeft gezegd:

“RAY DALIO’S BOOK IS MUST READING FOR ANYONE WHO ASPIRES TO PREVENT OR MANAGE THROUGH THE NEXT FINANCIAL CRISIS”

LARRY SUMMERS

“A TERRIFIC PIECE OF WORK FROM ONE OF THE WORLD’S TOP INVESTORS WHO HAS DEVOTED HIS LIFE TO UNDERSTANDING MARKETS AND DEMONSTRATED THAT UNDERSTANDING BY NAVIGATING THE 2008 FINANCIAL CRISIS WELL”

HANK PAULSON

“AN OUTSTANDING HISTORY OF FINANCIAL CRISES, INCLUDING THE DEVASTATING CRISIS OF 2008, WITH A VERY VALUABLE FRAMEWORK FOR UNDERSTANDING WHY THE ENGINE OF THE FINANCIAL SYSTEM OCCASIONALLY BREAKS DOWN, AND WHAT TYPES OF POLICY ACTIONS BY CENTRAL BANKS AND GOVERNMENTS ARE NECESSARY TO RESOLVE SYSTEMIC FINANCIAL CRISES. THIS SHOULD SERVE AS A PLAY BOOK FOR FUTURE POLICY MAKERS, WITH PRACTICAL GUIDANCE ABOUT WHAT TO DO AND WHAT NOT TO DO”

Een aantal mogelijke zwarte zwanen worden niet besproken door Dalio zoals een mogelijke nieuwe oliecrisis, gevolgen van het coronavirus, versnelde dedollarisatie door Rusland en China met een terugkeer naar een gouden standaard in Azië, een mogelijke implosie van het bankenstelsel in Europa doordat Deutsche Bank of PNB Paris het plotseling begeeft.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

13-jarige Gajesh Naik uit India haalt $300K op voor DeFi-project

Maak kennis met de 13-jarige crypto geek Gajesh Naik uit Goa in India. Hij heeft onlangs $ 300.000 aan pre-seed-financiering opgehaald voor zijn meest recente DeFi-project, Taksh genaamd. Taksh is in 2021 is gelanceerd op het Ethereum-compatibele smart contract platform Avalanche. Het is bedoeld om gebruikers een beloningssysteem te bieden om hen te helpen hun […]

Oct 23, 2021
2 min

Meer Bitcoin en ETF nieuws

Cointelegraph bericht dat de ProShares ETF het eerste indexfonds is ooit dat in twee dagen meer dan $ 1 miljard aan activa onder beheer kreeg. Hiermee sneuvelde het 18-jarige record van een goud ETF, die dit bedrag binnen drie dagen ophaalde. Met dit opmerkelijke feitje vallen we in huis in een fase dat crypto een […]

Oct 23, 2021
2,5 min

De adoptie van bitcoin en crypto in Brazilië

De adoptie van crypto in Brazilië is in 2021 in een stroomversnelling gekomen. Volgens nieuwe gegevens van de centrale bank van Brazilië zal de bevolking in het land voor het eind van dit jaar meer dan 8 miljard dollar crypto kopen. De directeur over het monetaire beleid in Brazilië, Bruna Serra, gaf te kennen dat […]

Oct 22, 2021
2 min