bitcoin bitvavo

Bitcoin als technologische doorbraak!

Nov 29, 2018
Aanbieding: 

In deze post zal ik in het kort uitleggen waarom Bitcoin een technologische doorbraak is op het gebied van computerwetenschappen, cryptografie en geld in het bijzonder. Wil je bitcoins kopen of heb je al bitcoins gekocht? Dan is het zeker van belang dat je meer leert over waarom Bitcoin uniek en een belangrijke technologische doorbraak voor de mensheid representeert.

bitcoin als technologische doorbraakBitcoin is als protocol op fundamenteel niveau een doorbraak op het gebied van computerwetenschappen en gebaseerd op decennia lang onderzoek op het gebied van cryptografie en cryptocurrency uitgevoerd door duizenden onderzoekers over de hele wereld. Bitcoin is de eerste praktische oplossing voor een oud probleem op het gebied van computerwetenschappen: het byzantijns generaal probleemDit is een probleem uit de computerwetenschappen waarbij verschillende actoren (de generaals) een consensus (gezamenlijk aanvalsplan) willen bereiken via een onveilig communicatiesysteem. Stel je voor een dat een aantal onderling argwanende generaals buiten de stad Byzantium zijn gelegerd, maar van elkaar gescheiden zijn. Ze moeten met hun respectieve legers op dezelfde tijdspunt de stad Byzantium aanvallen om de strijd te kunnen winnen, het probleem is dat ze alleen via boodschappers te paard met elkaar kunne communiceren om tot een gemeenschappelijk aanvalsplan en tijdspunt te komen om de stad aan te vallen. Als een van de generaals te vroeg aanvalt of niet aanvalt zal de strijd verloren gaan. Het is cruciaal dat de aanval gelijktijdig door alle generaals en respectieve legereenheden wordt uitgevoerd. Hoe kunnen ze elkaar vertrouwen en vooral de informatie die via de ruiters wordt gepresenteerd? Dit probleem over het bereiken van een vertrouwen tussen ongerelateerde (mogelijke onbetrouwbare) partijen op een onbetrouwbaar netwerk zoals het internet was tot de creatie van Bitcoin niet opgelost. Satoshi Nakamoto, de schepper van Bitcoin, heeft met de implementatie van cryptografische sleutels, tijdstemples, een Proof-of-Work algoritme en consensus protocol het byzantijns generaal probleem opgelost binnen het Bitcoin netwerk.

Het praktische gevolg voor het oplossen van dit probleem is dat voor de eerste keer sinds de geschiedenis van de mensheid, er een manier is voor een internet gebruiker om unieke digitale eigendom en eigendomsrechten kan overdragen aan een andere internet gebruiker, waarbij de overdracht gegarandeerd veilig en legitiem is. Iedereen binnen het netwerk kan zonder permissie een legitieme overdracht (transactie) uitvoeren, waarbij iedereen weet welke transactie heeft plaatsgevonden waarbij niemand een uitgevoerde transactie kan terugdraaien. Elke legitieme transactie is permissieloos, uniek, transparant en niet te censureren. De uiteindelijke gevolgen van deze technologische doorbraak zijn nog moeilijk om in te schatten en zeker niet te onderschatten. Stel je zelf maar eens de vraag over welke digitale eigendommen zouden kunnen worden overgedragen? Digitale handtekeningen, contracten, sleutels, eigendomsrechten over zowel digitaal als fysiek eigendom zoals auto’s, huizen, obligaties, aandelen en natuurlijk geld. Al deze transacties kunnen direct worden uitgevoerd worden over een gedistribueerd netwerk zonder tussen partijen. Transacties worden niet bemiddeld, beheerd of gesanctioneerd door een vertrouwelijke partij zoals een bank, overheidsinstantie of erkende makelaar.  Alleen de eigenaar kan de transactie uitvoeren en alleen de beoogde ontvanger kan de transactie (overdracht van waarde) ontvangen,  het object (de bitcoins) kunnen alleen bestaan op 1 plek op een bepaalde tijd waarbij iedereen ter aller tijden de transacties kan inzien en de eigendomsrechten kan vaststellen.

bitcoin technologische doorbraakDit is mogelijk doordat Bitcoin een over het internet verspreid en gedistribueerd transparant grootboek heeft waar de bitcoins transacties door iedereen worden gecontroleerd en door de Bitcoin miners worden bijgeschreven. Dit grootboek ontstaat en bestaat in de vorm van een blokketen (blockchain). Bitcoin heeft een grootboek met een blokketen structuur. Iedere deelnemer die een actieve kopie van de blokketen onderhoudt zal automatisch tot een consensus komen met andere deelnemers binnen het netwerk over de ware status van het gedeelde gedistribueerde blokketen grootboek. De componenten en het proces heeft een emergente kwaliteit en wordt ook wel Nakomoto Consensus genoemd.

Het is in feite een wonder dat het werkt en dat Bitcoin als project is geslaagd. Bitcoin is in deze zin ook uniek doordat het spontaan is gegroeid door een samenwerking van ontwikkelaars, miners en reguliere deelnemers met een full node binnen het netwerk. Het begon als een nieuwe cypherpunk experiment waarbij niemand wist of dit open source cryptografisch ontwikkelingsproject daadwerkelijk zou slagen. Bijna  niemand verwachtte dat het mogelijk was en Bitcoin is in haar tienjarige ontwikkelingsgeschiedenis honderden keren dood verklaard. Ondanks alle odds heeft Bitcoin elke uitdaging en aanval overleeft. Iedere keer komt Bitcoin sterker uit de strijd en blijkt anti-fragiel te werken en elk jaar alleen maar een sterker netwerk effect krijgt. Verder is er niemand die het Bitcoin netwerk beheert of daarover een doorslaggevende invloed heeft. De maker, Satoshi, is spoorloos verdwenen. Bitcoin kent geen leiders of partijen die Bitcoin kunnen veranderen of naar hun hand zetten. Alle deelnemers binnen het hele Bitcoin netwerk moet tot een bijna unanieme consensus komen. Ontevreden partijen en minderheidsgroeperingen die Bitcoin willen veranderen zonder een unanieme consensus zijn machteloos en kunnen alleen proberen Bitcoin te vorken of een eigen altcoin project starten. Dit verklaart ook waarom er zo veel verschillende Bitcoin vorken en cryptovaluta projecten zijn gestart onder leiding van een belangrijke leider. Het zijn meer centraal gestuurde projecten waarbij onder andere het monetaire beleid veel makkelijker kan worden veranderd. Het monetaire beleid van Bitcoin is bijna onmogelijk om te veranderen. Het is gebaseerd op de economische theorieën van de Oostenrijkse School van economisch denken en over de werking van gezond geld, zoals goud.

bitcoin technologische doorbraak geldBitcoin wordt nu niet alleen maar beschouwd als een technologische doorbraak, maar ook een nieuw beleggingsobject in een nieuwe beleggingsklasse van virtuele valuta’s. Beleggers beschouwen het als een nieuwe vorm van goud, mede door het feit dat het monetaire beleid volledig vast ligt en onveranderbaar is waarbij er maximaal maar 21 miljoen bitcoins kunnen bestaan in de Bitcoin blockchain. Bitcoin is ook een technologische doorbraak op het gebied van geld. Bitcoin is het hardste geld dat ooit door de mensheid is uitgevonden. De econoom Saif Ammous heeft hier een zeer grondig boek over geschreven: The Bitcoin Standard.

Bitcoin is een technologische doorbraak aangezien het programmeerbaar is waarbij er een nieuw gedistribueerd financieel systeem kan worden gebouwd. De Bitcoin blockchain is de basistransactieverwerkingslaag waarbij dankzij de Segwit implementatie verder kan worden gebouwd met een nieuwe transactielaag (Lightning Network) voor de kleine en microtransacties. Er kunnen verder ook zijketens worden gebouwd voor het ontwikkeling van andere toepassingen zoals de implementatie van slimme contracten zoals dit nu gebeurt met Ethereum.  Bitcoin kent haar eigen Ethereum project via blockchain zijketen-technologie opgezet door RootStock (RSK).

Deze informatie over Bitcoin als een technologische doorbraak is alleen maar een summiere samenvatting en zou een geheel boek vergen om daadwerkelijk in detail te bespreken. Voor meer informatie:

 

 

 

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min