bitcoin vs dollar vs yuan vs goud

Het bondgenootschap van de dollar en bitcoin tegen de Chinese Yuan, goud en de SDR?

Apr 20, 2021
Aanbieding: 

Dit artikel is een speculatieve geopolitieke beschouwing over de status van de dollar als wereldreservemunt ten aanzien van de opkomst van China en de digitale Chinese Yuan, de DCEP. De dollar en bitcoin worden als ware in een bondgenootschap gebruikt om de opmars van de Chinese Yuan en de SDR te stuiten en goud verder te demonetiseren.

Door goud te demonetiseren wordt de positie van de Chinese Yuan en ook de Russische Roebel ondermijnt… maar ook de toekomst van de SDR met goud als een component. Terwijl de adoptie van bitcoin door het Amerikaanse financiële stelsel en Wall Street de Verenigde Staten een edge zal geven om haar machtpositie in de wereld te behouden.

Dit artikel start vanuit de bevindingen van Micke McGlone over de digitale adoptie van de dollar en de opmars van bitcoin met een geheel ecosysteem van crypto financiën.

De adoptie van de dollar in het digitale ecosysteem van crypto financiën

Mike McGlone heeft in april 2021 een rapport uitgegeven met als titel Organic adoption of the world’s reserve currency in the digital ecosystem. Mike McGlone is een vooraanstaande analist werkzaam bij Bloomberg Intelligence. Volgens Mike is de Amerikaanse dollar niet aan het instorten. In tegendeel, de opmars van bitcoin heeft een versnelling opgeleverd van de digitale transformatie van geld. De digitalisatie en uitgifte van de dollar als een token (stablecoin) is een duidelijk bewijs. Het zijn oplossingen voor de snel groeiende crypto markten met meer recentelijk allerlei DeFi-toepassingen die aangeven dat er veel vraag is naar de dollar in het buitenland. De groei van het aantal USD stablecoins voor het bieden van liquiditeit is indrukwekkend, terwijl de recente groei van de marktkapitalisatie verbluffend is te noemen.

Een concreet voorbeeld. De USDC is een gereguleerde digitale Amerikaanse dollar die op de Ethereum blockchain als een token onafhankelijk van het bankwezen opereert en waarover gebruikers makkelijk 8 % rente kunnen verdienen op allerlei kredietmarktplaatsen waaronder BlockFi. USDC kan gekocht worden op bijna alle belangrijke exchanges waaronder Bitvavo in Amsterdam. USDC beschikt op 16.04.2021 op het moment van schrijven over een zestiende positie een marktkapitalisatie van $11,805,401,500; terwijl de belangrijkste ongereguleerde USD stablecoin Tether USD over een vijfde positie beschikt met een marktkapitalisatie van $47,102,415,184.

Zelfs binnen de cryptomarkten domineert de Amerikaanse Dollar als een stablecoin en is het een wezenlijk component voor het bieden van liquiditeit en algemene validering voor de gehele sector. Het is vanuit deze optiek dat bitcoin en de dollar eerder elkaars bondgenoten zijn dan elkaars vijand. Bitcoin is een unieke digitale asset die een bedreiging is voor de positie van goud, maar niet geschikt is voor dagelijkse betalingen. Er is volgens McGlone sprake van een organische adoptie van de dollar als de wereldreservemunt in de nieuwe digitale ecosysteem van gedistribueerde netwerken en toepassingen.

Bitcoin en de Dollar versus de Chinese Yuan en Goud

Het is vanuit deze optiek de Chinese overheid haastig streeft naar het uitrollen van een CBDC, de DCEP. China loopt in feite achter en beschikt niet over de vrije kapitaalstromen om wereldwijd te kunnen concurreren met een digitale versie van de dollar die vrijelijk kan worden afgewikkeld op verschillende gedistribueerde netwerken. De Federal Reserve heeft in feite geen CBDC nodig aangezien er al genoeg digitale versies van de dollar door de markt worden ingezet op de nieuwe financiële rails van onder meer Ethereum. China is de wapenwedloop aan het verliezen.

In deze zin slaat Peter Thiel de plank geheel mis. China reageert tegen de opmars van een digitale dollar en bitcoin. China heeft verder al meerdere malen ter vergeefs getracht om bitcoin en het gebruik van crypto’s te verbieden. De implementatie van een gecentraliseerde Chinese stablecoin onder leiding van de Chinese centrale bank is eerder een teken van zwakte dan sterkte. China is bezig aan een digitale inhaalslag die vooral tegen haar bevolking wordt ingezet. Een totalitair financieel surveillance en social credit systeem wordt door de Chinese overheid uitgerold om het gedrag van haar onderdanen te controleren en te beïnvloeden.

De demonetisatie van goud als een geopolitieke monetaire strategie?

Verder is het vooral de Chinese centrale bank die goudbaren heeft opgeslagen in haar kluis. China, maar ook Rusland hebben jarenlang haar goudreserves verder versterkt en domineren met een meer dan 710 ton wereldwijd de jaarlijkse goudproductie. De Amerikaanse goudproductie is jaarlijks nog niet 200 ton per jaar.

De Verenigde Staten is in recente jaren begonnen met het aantrekken van bitcoin mining bedrijven en investeringen in deze sector. Steeds meer internationaal opererende Bitcoin mining bedrijven, waaronder ook Chinese miners, hebben in de Verenigde Staten faciliteiten opgezet. Zijn Bitcoin hashing wars al gestart?

Bitcoin zou als een geopolitiek wapen kunnen worden ingezet voor de demonetisatie van goud. Het is vanuit deze optiek dat Micheal Saylor (Microstrategy) en Elon Musk (Tesla, SpaceX) de vrije ruimte hebben gekregen om het salvo af te vuren om in feite goud als een safe haven reserve asset te vervangen voor bitcoin. Het is vanuit deze optiek dat Coinbase, de oudste originele bitcoin exchange een directe notering aan de Nasdaq kan krijgen en dat de oudste bank van de Verenigde Staten, BNY Mellon, Bitcoin custody en beleggingsdiensten zal leveren aan haar klanten.

Verder kan bitcoin in de toekomst door de Verenigde Staten worden gebruikt als een oplossing voor het Triffen Dilemma. De Verenigde Staten zou deze transitie op een ordelijke manier kunnen voltrekken. Het gaat niet om de Dollar versus Bitcoin, maar de Dollar en Bitcoin om de geopolitieke machtspositie van de Verenigde Staten te behouden. Met andere woorden de Amerikaanse elite zou bitcoin kunnen gebruiken als een middel om aan de macht te blijven zonder een ineenstorting van de dollar en het gehele Amerikaanse imperium te veroorzaken.

De Dollar en Bitcoin versus de SDR en goud

Het alternatief zal is de inzet van een SDR-systeem onder leiding van het IMF met een sterkere positie van vooral China in de wereld. Het zal een einde maken aan de Amerikaanse hegemonie waarbij de waarde van de dollar in elkaar zal storten. De SDR als een synthetische wereldreservemunt zal de verdere internationalisering van de digitale Chinese Yuan ten goede komen en de internationale aanzien van de dollar flink verzwakken.

Verder is het een kwestie van tijd dat de SDR als synthetische wereldreservemunt door hyperinflatie van de onderliggende fiat-valuta onhoudbaar wordt. In dit kader zal wellicht goud uiteindelijk kunnen worden ingezet voor The Great Monetairy Reset. Een digitale SDR afgedekt door goud zou in de toekomst het anker kunnen worden van een nieuwe gecentraliseerde totalitaire digitale financiële wereld in handen van een multipolaire wereldorde onder leiding van de belangen van de BIS, IMF en WEF. Dit scenario is ook in het voordeel van de ambities van China. De demonetisatie van goud ondermijnt deze potentiele plannen en biedt de dollar meer overlevingskans als een belangrijke wereldreservevaluta met meer slagkracht door uiteindelijk gebruik te maken van bitcoin als anker.

bitcoin  versus SDR

We zullen zien hoe de huidige digitale transitie zich zal ontvouwen en welke gevolgen de financiële paradigmatische verschuiving zal hebben voor de huidige wereldorde, de natiestaten en ook bitcoin als het uiteindelijke nieuwe anker wanneer alle gecentraliseerde machtsinspanningen van overheden en supra nationale organisaties alleen maar leiden tot een onvermijdelijke hyperinflatie en de vernietiging van alle fiat-valuta.

Waar zou jij uiteindelijk voor kiezen?

  1. Financiële horigheid met behulp van de digitale ECB euro die uiteindelijk is verankerd aan een digitale synthetische reservevaluta (SDR) wiens waarde is gebaseerd op goudbaren ergen in een Zwitserse kluis in Basel?
  2. Financiële zelfstandigheid met behulp van de beste monetaire technologie die de mensheid ooit heeft uitgevonden voor de creatie van decentraal onvervreemdbaar, niet te confisqueren, te vervalsen noch te manipuleren solide geld.

De mensheid kan kiezen voor een nieuwe financiële renaissance of de implementatie van een nieuw financieel feodaal systeem. De adoptie van de digitale dollar en bitcoin binnen het huidige ecosysteem van gedistribueerde netwerken en crypto financiën duidt op het laatste.

Hieronder kun je Mike McGlone aan het woord zien tijdens een interview met Daniela Cabone van Stansberry Research:

Hieronder zijn een aantal recente tweets van Mike McGlone over bitcoin versus goud:

Bitcoin vergroot de dominante positie van de dollar en is een bedreiging voor goud, dus niet de dollar:

Gerelateerde onderwerpen:

Photo by Ewan Kennedy on Unsplash

PS. Dit artikel is geen investeringsadvies en is een persoonlijke reflectie over de stand van zaken. Het is bedoelt om de gedachten te prikkelen en zelf tot verder onderzoek over te gaan.

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min