digibyte kopen dgb

DIGIBYTE

Jun 23, 2020
Aanbieding: 

Wil je DigiByte kopen? Waarschuwing bij het kopen van deze cryptomunt. Het is een risicovolle belegging en het handelen in crypto’s is extreem risicovol. Begin met een goed begrip van Bitcoin. Lees eerst onze Bitcoin cursus of de beleggingsgids alvorens je begint met het speculeren in andere meer risicovolle cryptovaluta.

Wat is DigiByte (DGB)?

digibyteDigiByte (DGB) is een Bitcoin altcoin project die in de loop van 2013 werd gestart door Jared Tate. DigiByte’s Genesis block is door Jared op 10 januari 2014 gedolven geworden. Jared Tate hiervoor eerst aan de broncode van Bitcoin gesleutel. Hij heeft de UTXO  transactiestructuur van Bitcoin gehandhaafd en ook de Segwit update overgenomen, maar de broncode is voor de rest behoorlijk veranderd. Laten we de belangrijke aanpassingen eens bespreken.

A. Een belangrijke verandering is de snelheid waarmee nieuwe transactieblokken worden toegevoegd aan de blockchain. Elke 15 seconde wordt er een nieuwe transactieblok toegevoegd. Digibyte is hierdoor 40 keer sneller dan Bitcoin.

De blockchain heeft een duidelijke driedeling.

  1. De Digibyte blockchain heeft een basis communicatie protocol met software voor het opbouwen van een p2p netwerk. Elke computer met de Digibyte software is een volwaardig lid van het netwerk (full node). Dit maakt Digibyte tot een effectiever p2p netwerk.
  2. De blockchain zelf is de transactieverwerkingslaag van digitale bytes met data (DigiBytes) die een representatie zijn van een grotere eenheid van data (digitale informatie) of een rekeneenheid voor waardeopslag. DigiBytes kunnen worden gebruikt voor het beveiligen van alle type data aangezien ze binnen een gedistribueerd grootboek over een decentraal netwerk niet kunnen worden vervalst, gekopieerd of gekraakt.
  3. De blockchain beschikt over een applicatielaag voor het programmeren van (decentrale) applicaties op basis van slimme contracten.

DigiBytes heeft hierdoor een goed fundament om alle doelstellingen te kunnen halen in de toekomst en makkelijker veranderingen in de code (vorken) door te voeren.

B. DigiByte maakt gebruik van 5 verschillende PoW-delvingsalgoritmes (Sha256, Scrypt, Groestl, Skein & Qubit) die gelijk gewogen worden en waarbij de moeilijkheidsgraad dynamisch wordt aangepast volgens een proces dat MultiShield wordt genoemd. Dit maakt DigiByte zeer flexibel, aanpasbaar en daardoor veiliger in het licht van onvoorziene veranderingen op het gebied van crypto mining en om een 51 % onmogelijk te maken.

C. Het aanbod van het aantal DigiBytes in omloop zal uiteindelijk 21 miljard bedragen wanneer ze allemaal gedolven zullen zijn in 2035. Op dit moment is er iets meer dan de helft van het aantal DigiBytes al in omloop. Bij elke blok, na 15 secondes, komen er op dit moment 797 DGB vrij voor de miners. Dit levert een jaarlijkse inflatie op. Vorig jaar 2017 was er een inflatie van 12 %.

Mogelijke bezwaren en bevindingen met betrekking tot DigiByte

Hoewel DigiByte ontwikkeld is voor het verwezenlijken van een snelle cryptocurrency met een programmeerbare blokketen voor het ondersteunen van decentrale applicaties, is het nog maar de vraag in hoeverre DigiByte daadwerkelijk decentraal is. Een bezwaar lijkt me namelijk dat de ontwikkeling centraal wordt gestuurd door een belangrijke  hoofdontwikkelaar en de oorspronkelijke oprichter van het project: Jared Tate. DigiByte wordt verder door een ongeregistreerde stichting beheerd, terwijl Jared wel een bedrijf heeft opgericht, DigiByte Holdings Limited, om de DigiByte blockchain te promoten. De stichting bestaat in naam alleen, het ontwikkelingsteam verantwoordelijke voor DigiByte heeft een bedrijfsdoelstelling om als een blockchain-as-a-service verder diensten te kunnen leveren aan bedrijven en instellingen. Dit is op zich geen probleem, maar het feit dat deze gegevens niet duidelijk zijn en dat de ontwikkeling van DigiByte afhankelijk is van de oprichter, hoofdontwikkelaar en CEO, maakt het project kwetsbaar. Wat gebeurd er wanneer hij wegvalt? Hoe veel invloed heeft hij op de ontwikkeling van het netwerk?

De distributie van de DigiBytes is in de begin jaren niet gelijkmatig verlopen. De 10 rijkste DGB wallets beschikken over bijna 40% van alle DGB muntjes in omloop. De grote DGB walvissen kunnen hier de markt geheel naar hun hand zetten.

Verder, specifieke DigiByte applicaties die eerder werkten zoals DigiByte Gaming en de DigiByte market zijn niet meer actief. De Digi-ID protocol en de van DigiByte werkt wel en het succes zal afhankelijk zijn van hoeveel het zal worden gebruikt. De Digu Sign project is ook actief en is ontwikkeld om belangrijke documenten te tekenen en vast te leggen op de DigiByte blockchain. Het vastleggen van een individueel PDF-document kost $2,-. Het geeft weer aan dat DigiByte zich hier eerder profileert als een BaaS bedrijf.  Sinds mei 2018 is ook het DigiByte Awareness Team (DGBAT) actief, dit is een marketingteam van de DigiByte gemeenschap. Het doel van dit team is om DigiByte op zoveel mogelijk cryptobeurzen beschikbaar maken. Op sociale media zullen ze ook actief zijn om het DigiByte project aan te prijzen. In deze opzichten is DigiByte eerder te vergelijken met projecten zoals DashICON en VeChain dan Bitcoin.

Niettemin DigiByte behoort tot de lijst van oudste altcoins met een goede ontwikkelingsgeschiedenis; waarbij inderdaad veel code van de Bitcoin core ontwikkelaars is overgenomen naar het DigiByte project. Dit is duidelijk te zien wanneer je de Github site bekijkt van DigiByte. DigiByte heeft zelf wel zo’n 58 ontwikkelaars die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het netwerk en de DGB cryptomunt zelf.

Volgens de statistieken zijn er meer dan 200.000 installaties van de DGB wallet software. De vraag is natuurlijk in hoeverre deze actief zijn en de blockchain daadwerkelijk bijhouden. Mocht het daadwerkelijk het gaan om actieve wallets, dan behoort DigiByte tot de best gedistribueerde cryptomunten. DigiByte behoort dan in de lijst van goede altcoins zoals Litecoin en Vertcoin. In dat geval kan men verder zeggen dat DigiByte dankzij de MultiShield technologie ook veiliger in gebruik is aangezien een 51 % aanval op het netwerk altijd kan worden vermeden. DigiByte is potentieel veel beter schaalbaar doordat het meer en sneller transacties kan verwerken. De vraag is echter of de complexiteit van de DigiByte technologie niet zelf bepaalde risico’s met zich meebrengt. De praktijk zal het moeten uitwijzen en bewijzen dat DigiByte uiteindelijk een veiliger, meer schaalbaar en meer decentraal alternatief kan zijn voor vooral Litecoin. De verdere adoptie, groei van de gemeenschap en intensief gebruik van het GDB netwerk zal cruciaal zijn. DigiByte heeft gelukkig een actieve gemeenschap opgebouwd. De ontwikkeling stagneert niet.

Bovenstaande bevindingen geven duidelijk aan dat DigiByte een zeer interessant crypto project is om te volgen. Hieronder kun je Jared Tate aan het woord zien tijdens een gesprek met Bill Barhydt, de oprichter en CEO van Abra.

Wil je DigiBytes aanschaffen?

Voor Nederlanders die interesse hebben om DigiBytes (DGB) toe te voegen tot hun cryptoportefeuille kunnen het beste bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo terecht.

We hebben verder een apart artikel geschreven over hoe en waar je Digibytes (DGB) kunt kopen:

Twijfel je over welke crypto projecten een belegging waard zijn?

Vraag dan ons investeringsrapport aan.

Gerelateerde projecten:

Lees verder

Gensler stelt ook Cathie Wood’s Bitcoin spot ETF aanvraag uit

ARK Invest, het bedrijf van pro Bitcoiner Cathie Wood, heeft eveneens een Bitcoin spot ETF aanvraag lopen. En ook de behandeling van deze aanvraag is op 26 september 2023 door de SEC uitgesteld. Waarom is deze Bitcoin ETF aanvraag vroegtijdig uitgesteld geworden door Gary Gensler? Wat is zijn agenda? Kunnen we voor 2023 nog een […]

Sep 27, 2023
4,5 min

Is een aandeel $MSTR beter dan een bitcoin ETF aandeel?

In dit artikel bespreken we de recente bitcoin aankoop van MicroStrategy en waarom kopen van MicroStrategy aandelen (MSTR) wellicht een slimmer idee is dan een belegging in een bitcoin ETF. Wat zijn de relatieve voordelen en nadelen van een belegging in MicroStrategy aandelen versus een belegging in een Bitcoin ETF? Saylor zet door: MicroStrategy koopt […]

Sep 26, 2023
3,5 min

Hoe vergaat het PayPal’s stablecoin?

Het is alweer bijna 2 maanden geleden sinds de lancering van PayPal’s stablecoin $PYUSD. Hoe vergaat het de stablecoin en zien we al genoeg adoptie van de munt? PayPal’s stablecoin ziet adoptie Even om het geheugen op te frissen: op 7 augustus van dit jaar kondigde de betaalgigant, PayPal, aan dat ze hun eigen stablecoin […]

Sep 26, 2023
2,5 min