Hoe omzeilen Chinezen de cryptoban?

Oct 20, 2021
Aanbieding: 

China was sowieso al een krankzinnig socio-economisch experiment. Een krankzinnig succesvol socio-economisch experiment als je eerlijk bent: centraal geleid een miljard mensen uit abjecte armoede naar ongebreidelde welvaart leiden. Nu is China ook nog eens een proeftuin geworden voor wat er gebeurt als je crypto gaat verbieden: het zoekt zijn weg – particulieren kopen buitenlandse brievenbusfirma’s om door te kunnen gaan met hun cryptohandel.

Wat je hierboven ziet is een screenshot van e-commerce platform Taobao. Hier koop je voor en paar honderd Yuan een brievenbusfirma in een belastingparadijs die je vervolgens kunt gebruiken om je te registreren op een cryptobeurs. Dit Chinese artikel doet het uit de doeken. Het Aziatische tech-nieuwsplatform Forkast.news heeft wat meer achtergronden van wat er speelt nagetrokken.

David Lesperance, is een Canadese immigratie- en belastingadviseur die met veel Chinese klanten werkt. Hij stelt dat het cryptoverbod in China “een makkelijk te voorspellen stap was om potentiële concurrentie met de aanstaande digitale yuan uit te schakelen”. China schijnt de komende Olympische winterspelen te willen gaan gebruiken als springplank voor de e-CNY. Op het moment dat die munt er komt, mag er gewoon geen alternatief zijn. Bijna zoals ivermectine en HCQ zijn verboden om een soepeler introductie van de experimentele Covid-vaccins te krijgen.

Lesperance beweert dat de move van China lijkt op wat Roosevelt deed met goudbezit. Hij dwong Amerikanen hun goud te verkopen voor dollars. “De Chinese overheid zal de Chinese Bitcoiners die nu gedwongen zijn te “hodlen”, straks een uitweg bieden waarbij zij voor een vaste wisselkoers e-CNY kunnen kopen. Natuurlijk hield de maatregel van Roosevelt geen stand en die historische analogie mag je ook op de Bitcoin-ban plakken.

In een artikel op cnbc.com stelt Meltem Demirors, chief strategy officer bij CoinShares, vast dat China in feite al sinds 2013 Bitcoin aan het verbieden is met steeds weer grillige stappen: “Je kunt iets maar één keer verbieden. Elk verbod daarna is een bekentenis dat je het eigenlijk helemaal niet kunt verbieden”. Natuurlijk kreeg Bitcoin een klap toen ineens zowat de helft van de mining power wegviel. Maar iedereen heeft het snelle herstel gezien van de mining power en vooral van de koers, die is All Time High.

Het legt David Lesperance ook geen windeieren: “In de eerste uren na de Chinese aankondiging al kreeg hij meer dan en dozijn aanvragen van Chinezen die hulp zochten bij het veilig stellen en ook benaderbaar houden van hun crypto assets”. Dat aspect is dan ook meteen duidelijk. Sinds de Amerikaanse prohibition wisten we het al: je kunt zo iets verslavends en waardevols wel verbieden, maar dan graat het ondergronds en emigreren mensen fysiek of anders tenminste financieel.

Met dit alles is de analyse over wat er in China gaande is niet afgerond. Want je kunt veel zeggen van de Chinese overheid maar ze zoekt heus het goede (lees materiële welvaart) voor haar bevolking. Anders bijvoorbeeld dan het corrupte rijke westen waar overheden zijn gekocht en gekaapt door big tech en big pharma en big environment zij hun bevolking bewust armer en ellendiger maken en een kleine elite rijker. Xi Jinping daarentegen ziet er geen been in CEO’s op te pakken en kaal te plukken. Het beleid is om gaande weg weer te gaan nivelleren en echt heel China rijk te krijgen. Zo iets bestond ooit in Amerika van voor de jaren 50 en heette de Amerikaanse droom.

Lesperance Associates heeft een zeer interessante analyse geschreven over China en wat de ban op crypto daar betekent. Ze leggen het begrip “common prosperity” uit dat ooit in 1950 door Mao is geïntroduceerd en nu door Xi Jinping in een hogere versnelling wordt gezet. Het gaat erom dat het de bedoeling is dat alle Chinezen rijk worden en niet enkel een elite. De paradox is dat de partijleiding zelf wel schatrijk is, terwijl ze soms met keiharde maatregelen en straffen exorbitante zelfverrijking in het bedrijfsleven tegen gaan.

China is een land waar in het algemeen belang bijvoorbeeld deze maatregelen zijn doorgevoerd:

  • belastingontduiking inperken
  • het beperken excessief overwerken in de technische sector
  • verbod op bijles met winstoogmerk in kernvakken op school
  • tijdslimieten voor het gamen door minderjarigen

In een land dat zo ageert: geen vrijheid maar wel slim gestuurde vooruitgang voor iedereen, is Bitcoin misschien voorlopig nog een sta in de weg. Natuurlijk is Bitcoin wel degelijk ook een vehikel waarmee vermogende mensen nog eens extra vermogend kunnen worden. Zo vermogend misschien dat ze de staatsmacht zouden kunnen bedreigen. Misschien ziet China een weg om met een nieuw geldsysteem afgekeken van crypto de welvaart nog veel sneller te laten groeien. Er zijn genoeg historische voorbeelden waarbij een centraal ingevoerd nieuw geldsysteem met hard geld tot snelle economische groei leidde.

Misschien blijft de hypothese van Peter Thiel staan dat Bitcoin de dollar als wereldreservemunt onderuit gaat trekken en daarmee de hegemonie van Amerika gaat breken. Misschien introduceert China over 10 jaar nog eens een nieuw beleid om bredere lagen van de Chinese bevolking à la El Salvador ook een beetje Bitcoin te bezorgen. China is in elk geval een land dat in staat is tot snelle opportunistische koerswijzigingen. Als de invoering van de e-CNY slaagt, zou het zo maar kunnen dat een, twee jaar later ineens Bitcoin mining weer wordt omarmd.

Ondertussen zien we Chinezen dus op creatieve manieren hun Bitcoin tegoeden toch veilig stellen. Maar er is zo wel een wetgeving die China in staat stelt om Bitcoin miljardairs te onteigenen of minimaal in eigen land vleugellam te maken. Je moet toch vaststellen dat eerder het Amerikaanse imperium bevrijd moet worden uit de klauwen van een totaal verziekt geldsysteem en door en door corrupte volksvijandige overheid dan China. Sowieso is het goed om op onze aarde gelijktijdig verschillende monetaire experimenten te doen zodat de beste moge winnen en uiteindelijk iedereen van elkaar leert!

Gerelateerde artikelen:

Foto Bruce Röttgers op Unsplash

Lees verder

De markten kleuren rood in angst voor de Federal Reserve

Het moge deze dagen weer duidelijk zijn wie de macht heeft over het huidige fragiele financiële piramidesysteem: de Federal Reserve. De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, kondigde vorig jaar aan dat de rente in 2022 zal worden verhoogd en het aankoopprogramma zal worden verminderd. Sindsdien zijn de markten nerveus geworden. In combinatie met […]

Jan 21, 2022
3 min

Google Pay flirt met Bitcoin

Betaaldiensten buitelen over elkaar heen tegenwoordig. Niemand wil de boot missen. Ik kan. Jij kunt. Wim Kan. Apple Pay. Google Pay. Wie doet nog meer mee? En makkelijk is het niet. Online bankgigant N26 is net van een koude internationale kermis huis gekomen en met hangende pootjes alsnog in crypto ingestapt. Tal van nieuwe fintech […]

Jan 20, 2022
4 min

Intel stort zich op de Bitcoin mining markt met de Bonanza Mine ASIC chip

Intel heeft gewerkt aan een nieuwe innovatieve chip voor het delven van bitcoin. Het wordt omschreven als een ultra-low-voltage energy efficient Bitcoin-mining ASIC en wordt de Bonanza Mine genoemd. Deze nieuwe chip zal later in februari op de jaarlijkse ISSCC-conferentie worden gepresenteerd. Vandaar, er zijn nog weinige details over de chip bekend. Echter, het zal […]

Jan 19, 2022
2,5 min