bitcoin dollar geopolitiek

Bitcoin zal meer en meer een geopolitieke rol gaan spelen op het internationale wereldtoneel. De eigenschappen van Bitcoin zijn ijzersterk en het netwerk effect neemt toe. Bitcoin transacties zijn niet te censureren. De bitcoins zijn de meest schaarse vorm van gezond geld dat ooit door de mensheid is uitgevonden. Niemand kan Bitcoin nog stoppen. Dit heeft geopolitieke gevolgen.

Dit is duidelijk naar buiten gekomen toen Bradley Sherman tijdens een hoorzitting (09.05.2019) van de Financial Services Committee tot een verbod op cryptocurrency in Amerika opriep.

Bradley vertelde duidelijk hoe het met de macht van de Verenigde Staten zit. Deze is gebaseerd op het feit dat de Amerikaanse Dollar de wereldreservemunt is. Deze moet worden gebruikt bij internationale betalingen voor olie. Deze betalingen worden verder verwerkt door het Amerikaanse bankwezen. Dit staat bekend als PetroDollar recycling.

Cryptocurrency zoals Bitcoin staat buiten dit systeem en kan worden gebruikt om de Amerikaanse Dollar voor internationale transacties te vermijden. Vooral in het geval van financiële sancties is dit problematisch. Iran kan dankzij het gebruik van cryptocurrency de Amerikaanse financiële sancties vermijden. Iran wordt geteisterd door extreem zware sancties en mag niet meer van het SWIFT-netwerk gebruik maken voor het afwikkelen van handelstransacties. Iran werkt al aan een eigen cryptocurrency, de CryptoRial, die is afgedekt door goud. Iran kan zodoende de internationale sancties vermijden en met behulp van Bitcoin een nieuwe globale dimensie geven. Iedere staat die niet wil meedoen aan de Amerikaanse sancties tegen Iran, kan gewoon via Bitcoin blijven handelen en het gehele Amerikaans gestuurd systeem omzeilen.

Hieronder kun je Bradley Sherman aan het woord zien:


Bitcoin is in feite veel veiliger en gemakkelijker te gebruiken voor de internationale handel dan goud of de Amerikaanse Dollar die door het SWIFT-systeem en het Amerikaanse bankenstelsel stroomt. Dankzij de woorden van Bradley Sherman zullen meer mensen en vooral ook staten zich bewust worden van de geopolitieke betekenis van Bitcoin en cryptocurrency in het algemeen. Ze zullen stiekem Bitcoin kopen om zodoende hun eigen monetaire soevereiniteit te behouden. Het zal als vluchtkapitaal, een veilige haven en een alternatieve store-of-value (Sov) kunnen worden gebruikt waarmee de internationale handel mee kan blijven worden gefaciliteerd.

Meer en meer staten, bedrijven en particulieren zullen ook zien dat de Amerikaanse staatsschuld alleen maar exponentieel blijft toenemen en onbetaalbaar zal worden voor de Amerikaanse overheid. De Federal Reserve zal QE programma’s verder weer moeten oppakken en de rente verlagen. Er wordt inderdaad al bestudeerd hoe negatieve rente kan worden ingezet. Er zijn al landen die negatieve stuurrentes hebben. De negatieve gevolgen zullen meer en meer merkbaar worden. Centraal gestuurd fiat geld in handen van de overheden en het bankwezen zullen de koopkracht van de normale burgers verder uithollen.

De mensheid heeft nog nooit globaal gedecentraliseerd geld zonder muntheren, koningen of banken gehad. Bitcoin verwezenlijkt een nieuwe scheiding der machten, namelijk een scheiding van het bankwezen en de overheid van het geld. Het introduceert een nieuwe financiële orde die in opbouw diametraal tegenovergesteld is aan de huidige orde. Dit zal geopolitieke gevolgen hebben, aangezien het de wereldreservemunt als machtsmiddel voor financiële repressie ondermijnt en als een nieuwe veilige haven zal dienen in een wereld met te veel schuld.

Gerelateerde artikels:

Koop Bitcoin bij Bitvavo in Amsterdam!