De bekende vermogensbeheerder en beleggingsonderneming VanEck in New York, heeft een uitgebreid rapport gepubliceerd over de waardepropositie van Bitcoin: The investment Case for Bitcoin. In dit rapport wordt het potentieel van Bitcoin onderzocht als een oppotmiddel (Store of Value) en alternatief beleggingsinstrument.
VanEck heeft sinds 1955 haar strepen verdiend in de ontwikkeling en aanbieding van beleggingsmogelijkheden in edelmetalen, Mutual Funds en ETF’s. VanEck streeft er naar om een vergunning te krijgen voor het aanbieden van een Bitcoin ETF. De Amerikaanse toezichthouder heeft vooralsnog geen vergunning goedgekeurd en afgeleverd. De grootste oorzaak is dat de Bitcoin kapitaalmarkt nog onvolwassen is voor vooral institutionele beleggers.
Obstakels voor institutionele beleggers.
De benodigde infrastructuur die Bitcoin als een belegging mogelijk maakt is nog volop in ontwikkeling. Het gaat hier vooral om het bieden van Bitcoin custody en transactie afwikkelingsoplossingen die conform de strikte regelgeving voor deze klasse van beleggers kunnen opereren. Dit is een kwestie van tijd, ook het leerproces voor het verkrijgen van meer grondige kennis over Bitcoin; deze ontbreekt nog bij vele beleggers.
Bitcoin als het nieuwe digitale goud
Het rapport levert dan ook veel informatie over Bitcoin als een beleggingsinstrument waarmee er een vergelijking wordt gemaakt met goud. Bitcoin en goud hebben een monetaire waarde aangezien ze schaars en houdbaar zijn. Een voordeel van Bitcoin is dat de voorraad volledig inzichtelijk is in de blockchain. Daarnaast is het ook duidelijk dat er maar uiteindelijk 21 miljoen bitcoins kunnen worden gedolven. Bij goud is het onbekend wat de exacte hoeveelheid is die wordt aangehouden door beleggers en centrale banken. Bovendien weet men niet precies hoeveel goud er nog in de goudkorst ligt verborgen. Het rapport gaat verder in op het belang van de Bitcoin halving en het Stock to Flow model van PlanB.
Een ander voordeel in vergelijking met goud, is dat Bitcoin digitaal is en daardoor uiterst makkelijk en goedkoop kan worden uitgewisseld en verhandeld. Bovendien is het als een beleggingsinstrument volledig gedecentraliseerd. Verder biedt het goede privacy eigenschappen en kan het als een belegging in je hoofd worden opgeslagen, mits je de backup seed goed onthoud. In het rapport van VanEck wordt er verder ook een vergelijking gemaakt met fiatvaluta die door de overheid wordt uitgegeven. Bitcoin, de Amerikaanse Dollar en goud worden vanuit elf categorieën beoordeeld. Hieronder in de afbeelding kun je de vergelijking zien:
In het rapport van VanEck, The investment case for Bitcoin, wordt er dan ook geconcludeerd dat Bitcoin de potentie heeft om het digitaal goud van de wereld te worden.
Bitcoin als een onderdeel binnen een beleggingsportefeuille
Het rapport behandelt verder het rendement dat een beleggingsportefeuille zou hebben behaald wanneer er een gedeelte gealloceerd wordt in Bitcoin. Er worden zes scenario’s behandelt. Wat blijkt is dat het toevoegen van Bitcoin tussen de 0,5 % tot 3 % een zeer positief cumulatief totaalrendement oplevert. Een klein beetje Bitcoin, nog geen 0,5 % kan maar liefst het cumulatief totaalrendement met 2 % verhogen. Hieronder in de afbeelding kun je de zes verschillende scenario’s met het respectieve aandeel Bitcoin bekijken met daarbij het behaalde cumulatieve rendement.
De zes scenario’s wijzen in feite uit dat het toevoegen van Bitcoin uiterst positieve resultaten oplevert, hoe meer Bitcoin eruit wordt gefilterd, hoe lager de resultaten worden. Het is met andere woorden voor een vermogensbeheerder bijna onverantwoordelijk om Bitcoin niet toe te voegen tot een beleggingsportefeuille. Voor alle details over dit onderzoek, raden we onze lezers aan om het volledige VanEck rapport te lezen: The Investment Case for Bitcoin.
Gerelateerde artikels: