hoe werkt de economie

Is Bitcoin een Ponzi scheme?

Oct 8, 2023
Aanbieding: 

bitcoin ponzifraudeDe meeste lezers hier weten dat Bitcoin geen Ponzifraude is. Het gerucht is wel nog hardnekkig. Een van de manieren om de wereld te laten weten dat je totaal niet geïnteresseerd bent in de Bitcoin technologie is het roepen van “Bitcoin is een Ponzifraude!” In haast alle gevallen gaat het hierbij om een gebrek aan beter onderzoek en wordt er zomaar wat verondersteld. Als je het ontstaan van de Bitcoin en de technologie erachter wat beter begrijpt, zul je merken dat de Bitcoin juist de tegenpool van een Ponzi fraude is.

Vandaar dat ik er in dit artikel aandacht zal besteden. Laten we de vraag anders stellen: Waarom is Bitcoin het tegenovergestelde van een Ponzi scheme?

Het voldoet niet aan de definitie. Een Ponzi scheme:

……. is een frauduleuze opzet in de beleggingswereld, waarbij oude investeerders het geld ontvangen van nieuwe investeerders. Zo’n systeem heeft een kans van slagen zolang er maar nieuwe investeerders instappen. Aan oude investeerder worden vaak enorm hoge rendementen beloofd, alles om ze maar in te laten stappen, en ze gretig te maken. Hierdoor zullen ze ook niet snel vragen naar de herkomst van het geld.” (Beleggen.info, n.d.)

bitcoin cryptovalutaEen van de kenmerken van een Ponzifraude is dat het hoge rendementen beloofd tegenover kleine risico’s voor beleggers. Het eerste voorstel van de Bitcoin, gepubliceerd door Satoshi Nakamoto eind 2008, laat weten dat Bitcoin op geen enkele manier enig rendement beloofd aan haar investeerders. Het geeft niet eens een prijsindicatie voor een Bitcoin. Het gaf simpelweg een oplossing voor een van de oudste computer problemen, het Byzantines general problem, en heeft daarmee zijn waarde al laten blijken.

Het waardevoorstel van Bitcoin is nooit winstgericht geweest, en in de eerste jaren van de munt werd deze gezien als “iets voor nerds”. Bitcoin heeft geen geheimen. Iedereen kan de broncode van Bitcoin inzien, iedereen kan helpen om verbeteringen toe te voegen aan de code, iedereen kan de software zelf gebruiken en instappen in het netwerk en iedereen kan dit netwerk gebruiken zonder enige toestemming. Sterker nog, alle transacties die ooit met bitcoin gemaakt zijn kunnen ingezien worden in de blockchain door wie dan ook. Dit decentraal systeem is geheel anders dan waar we voorheen bekend mee waren. Het is totaal wat anders dan een schimmige, frauduleuze centraal geleide opzet voor investeringsbedrog, waarbij er onrealistische beloftes worden gemaakt over een snel hoog rendement.

“Een Ponzischeme is een frauduleuze opzet in de beleggingswereld, waarbij oude investeerders het geld ontvangen van nieuwe investeerders.” Oftewel, het gebruikt de nieuwe investeerders om de oude investeerders terug te betalen met een hoger rendement. Bitcoin doet niet aan rendementen, het is gewoon een software. De prijs van Bitcoin wordt simpelweg bepaald door vraag en aanbod naar de valuta op de cryptocurrency exchanges. Dit vraag en aanbod is in geen enkele zin geforceerd en er wordt nergens rondgevraagd naar meer investeringen in de Bitcoin. Nieuwe gebruikers van Bitcoin betalen oudere gebruikers van Bitcoin niet terug, de munt  is simpelweg meer of minder waard geworden.

Volgens het oude piramide schema zijn de oprichters gegarandeerd de gene die het meeste profiteren. Hoe meer mensen meedoen, hoe rijker zij worden. Zij geven het voorbeeld om te investeren en de rest volgt, waarbij al die investeringen naar de top genavigeerd worden recht in de zakken van de oprichters. In een Ponzi scheme zijn investeerders volledig afhankelijk van de rest die volgt met een nieuw kapitaal, aangezien de eerste investeerders direct profiteren van dit nieuwe kapitaal.

Bij Bitcoin werkt dit heel anders. De meeste mensen die in het begin geïnvesteerd hebben in de Bitcoin zullen nu niet meer aanwezig zijn om hun 50.000% winst op te halen. Er zijn meerdere voorbeelden van mensen die hun Bitcoin gebruikt hebben voor het bestellen van eten, het verder minen van blokken, gokken, video games en zelfs wiet. In veel gevallen werden Bitcoins ook zomaar weggegeven, cadeaus die inmiddels misschien wel 60 keer zoveel waard zijn. De originele uitvinder van de Bitcoin, Satoshi Nakamoto is spoorloos verdwenen en heeft nooit een Bitcoin in zijn bezit verkocht. Bitcoin is ontstaan vanuit een kritiek op het huidige bankensysteem en een cypherpunk ideologie waarbij de overheid wordt gewantrouwd. Het gaat om de verwerkelijking van een idee dat de menselijke geldzucht en machtswellust overstijgt. Het Bitcoin consensus algoritme en het community consensus model geven hier blijk van.

Degenen die na al die tijd hun Bitcoin investering vast hebben gehouden, en dus nog steeds die oude Bitcoins in de wallet hebben zitten, zijn inmiddels stinkend rijk geworden door de enorme stijgingen. Echter wordt deze rijkdom niet helemaal herkend op de fiduciaire geldmarkt. Ze berekenen hun waarde dan op grond van de waarde van Bitcoin, en niet op de fiduciaire waarde.

Je kunt er vanuit gaan dat de investeerders die hun Bitcoin al die tijd hebben laten zitten deze nooit zullen gaan verkopen. Allicht zullen kleinere delen verkocht worden, maar de drang naar meer zal na zulke stijgingen altijd blijven bestaan. Bitcoin kan ook steeds vaker gebruikt worden als betaalmiddel, dus vaak hoeft een uitwisseling naar bijvoorbeeld euro niet eens plaats te vinden. Huizen, Auto’s of andere investeringen kunnen al gedaan worden met de Bitcoin zelf. Ook kan de Bitcoin weggegeven worden. In deze gevallen zal de ontvanger niet voor verrassingen komen te staan, aangezien deze mensen van te voren worden ingelicht.

bitcoin ponzi schemeDoor de recente ongekende stijgingen van Bitcoin zullen veel beleggers lijden aan een vorm van Bitcoin verlatingsangst. Het wegdoen van de cryptomunt zal moeilijk aanvoelen, gezien de stijgingen die het nog mee kan maken met o.a.de lancering van de Bitcoin termijncontracten door de CME.

In een Ponzifraude zullen de oude investeerders op een bepaald moment gaan cashen, waardoor de nieuwe investeerders met het geld in handen komen. Bij Bitcoin werkt dit net wat anders. Over het algemeen kan gezegd worden dat nieuwere investeerders in Bitcoin, die een snelle groei in kapitaal voor ogen hebben, eigenlijk de zwakke hand hebben. Zij zullen hun Bitcoin ook gelijk weer verkopen als een daling in waarde blijkt. De Bitcoin zal uiteindelijk in handen komen bij de mensen die er verstand van hebben en die zich goed hebben ingelezen, waardoor de cryptomunt kan dienen als een middel voor waardeopslag en een censuur resistent ruilmiddel. Deze professionele handelaren zullen de Bitcoin nooit weg doen om dat kleine beetje winst op te halen, zij zullen de Bitcoin zien als volwaardig ruilverkeer een nieuw vrij financieel decentraal betalingsnetwerk zonder banken. Cash is geen doel, en dat zal het ook nooit worden.

andreas antonopoulosSommige van de oude Bitcoin bezitters zijn eigenlijk de meest vrijgevige mensen op aarde. Recentelijk heeft een van deze vroege Bitcoin bezitters een donatie gedaan van ruim 1 miljoen dollar aan Andreas Antonopoulos (eerst 37 BTC, daarna 2 BTC). Andreas was zelf ook een vroege bezitter van Bitcoin maar is veel van zijn kapitaal kwijt geraakt door de lessen die hij gaf over diezelfde munt. Hierdoor leefde hij een bescheiden leven en mistte hij de enorme stijging in prijs die Bitcoin beleefde. De donateur van de 1 miljoen dollar aan Bitcoin zei dat ze zonder Andreas nooit was gestart met Bitcoin en hem wilde bedanken voor zijn lessen. Vind maar eens een voorbeeld van een ponzi scheme die hetzelfde verwezenlijkt.

Voor professionele investeerders is de Bitcoin al het eindspel. Zij zullen nooit volledig uitcashen, aangezien het ten gelde maken voor hen al gebeurd is toen zijn de Bitcoin wereld juist betraden. Ponzi schemes zullen uiteindelijk uiteenvallen door gebrek aan geld, iets wat Bitcoin nooit kan overkomen. Het zuigt juist geld naar zich toe door een proces van hyperbitcoinization in landen waar de geldpers van de centrale bank geen controle meer heeft over de inflatie en waar de koopkracht meer en meer afneemt. Vanuit dit perspectief is het niet vreemd dat de BIS zich negatief uitlaat over de Bitcoin. De Bank for International Settlements (BIS) gaf ook te kennen dat Bitcoin een combinatie van een ponzifraude en zeepbel is.

Ponzi Schemes die misbruik maken van Bitcoin naam en koersopgang

Er zijn natuurlijk vele oplichters actief online die zeer geraffineerde ponzi schemes opzetten waarbij de Bitcoin naam wordt misbruikt. Meestal gaat om het om bepaalde beleggings- of handelsplatforms met intelligente IA-trading software of andere lariekoek woorden die flinke rendementen beloven. Meestal gaat het om een maandelijks rendement van meer dan 6 %. Er zijn uitgebreide referal-programma’s waarmee promotors van het ponzi platform veel geld kunnen verdienen voor elk klant ze aanleveren. Bekende ponzi schemes waarbij de Bitcoin naam werd misbruikt zijn Bitconnect, Plus Token, Bitcoin Circuit, Bitcoin Revolution en Cloud Token.

Gerelateerde artikels:

Bronvermelding:

  • Decentralize – Bitcoin is not a ponzi scheme!

Aanbevolen:

Lees verder

De DePIN hype lijkt niet af te nemen. Maar wat is DePIN eigenlijk?

Niet alleen de koersen van Bitcoin en crypto nemen toe, ook de adoptie krijgt meer tractie. DePIN is een belangrijke schakel in deze adoptie, maar wat is DePIN? Wat is de DePIN narrative precies? De laatste tijd kan het je niet ontgaan zijn: de opkomst van de populaire DePIN narrative. Zoals we eerder schreven komen […]

Mar 18, 2024
3 min

Patient Capital Management voegt bitcoin toe in haar Opportunity Trust Fund

Patient Capital Management is een onafhankelijke beleggingsadviseur gevestigd in Baltimore onder leiding van Samantha McLemore. Samantha McLemore heeft meer dan twee decennia met de legendarische investeerder Bill Millers samengewerkt en richtte Patient Capital in 2020 op om met een lange termijn visie. Patient Capital´s beleggingsfilosofie De kern van Patient Capital’s beleggingsfilosofie is gebaseerd op de […]

Mar 12, 2024
1 min

Federal Reserve stopt met BTFP, is er een nieuwe bankencrisis op komst?

Vandaag 11 maart zal de Federal Reserve (Fed) het noodkredietprogramma, de ‘Bank Term Funding Program’ (BTFP), stoppen. Dit zou geen verrassing moeten zijn, ware het niet dat de bankensector er vandaag de dag veel slechter voorstaat dan een jaar geleden toen de BTFP werd gelanceerd. Je zou je kunnen afvragen of de Fed niet bewust […]

Mar 11, 2024
5 min