centraal bankieren maakt totale oorlog mogelijk

BITCOIN WARS

Nov 12, 2017
Aanbieding: 

bitcoin warsMet de term Bitcoin wars wordt verwezen naar de strijd tussen Bitcoin en haar vork Bitcoin Cash. De splintergroep verantwoordelijk voor deze Bitcoin vork, heeft ideologische en economische redenen gehad om Bitcoin te vorken en om nu te strijden voor de Bitcoin naam en de marktkapitalisatie. Het is een overlevingsoorlog van Bitcoin Cash voor het veroveren van de Bitcoin troon.

Bitcoin – met grote of kleine transactieblokken?

Het is een bijna religieuze strijd, welke haar oorsprong heeft in een langdurig hooglopend conflict.

bitcoin wars

Een conflict over de toekomst van Bitcoin en de manier waarop het Bitcoin netwerk schaalbaar kan worden gemaakt. Het conflict bestaat grofweg uit twee partijen: de grote blokkers en de kleine blokkers.

Grote blokkers willen Bitcoin sneller en goedkoper maken door de transactieblokken te vergroten om zo meer ruimte voor transacties te bieden. De huidige grootte van een Bitcoin transactieblok is 1MB, dit is veel te klein en maakt Bitcoin onnodig duur en langzaam om te gebruiken.

Kleine blokkers willen Bitcoin sneller en goedkoper maken door niet meteen de grootte van een transactieblok omhoog te schroeven, maar door deze effectiever in te richten. Volgens kleine blokkers moet het netwerk vooral decentraal blijven en niet te censureren zijn door mogelijke machtige partijen.

Door grote transactieblokken te introduceren zal de blockchain snel in omvang toenemen. Daardoor zullen vele full nodes problemen kunnen krijgen met het actief deelnemen aan het netwerk. Het wordt ook steeds moeilijker voor nieuwe gebruikers om full nodes te draaien op een gewone laptop. Dit leidt tot centralisatie van macht naar vooral de Bitcoin Miners. Het beste is om het netwerk zo veel mogelijk decentraal te houden en te zoeken naar vooral ook off-blockchain oplossingen voor het sneller en goedkoper maken van het netwerk. Het Bitcoin core team en Blockstream behoren tot de kleine blokkers groep. Ze hebben de segregated witness update ontwikkeld en werken nu aan o.a. het Lightning Netwerk en sidechain technologie om Bitcoin schaalbaar te maken.

On-chain versus off-chain schaalbaarheidsoplossingen:

Dit is de kern van het probleem. Grote blokkers zien deze oplossingen die buiten de Bitcoin blockchain omgaan als een soort verraad. Alle oplossingen voor het schaalbaar maken van Bitcoin moeten on-chain binnen de blockchain worden geïmplementeerd. Het is niet zo vreemd dat de meeste (vooral Chinese) Bitcoin miners tot dit kamp behoren, wanneer wanneer schaalbaarheidsoplossingen buiten de blokketen omgaan, zullen zij minder geld verdienen aan transactiekosten. Een bekend boegbeeld van deze Chinese miners is de CEO van Bitmain, Jihan Wu. Een andere bekend boegbeeld is Roger Ver en ook Craig Steven Wright van het blokketenbedrijf nChain. Vooral Roger Ver heeft publiekelijk al lang gevochten voor het schaalbaar maken van het Bitcoin netwerk door middel van het implementeren van grotere blokken. Deze pogingen zijn mislukt aangezien er geen consensus werd bereikt.

bitcoin vorken en oorlogenUiteindelijk ontstond er een community consensus over het implementeren van de Segregated Witness update. Deze werd dan ook uitgevoerd. Vervolgens nam een de Chinese delver het voortouw en besloot met een minderheidsgroepering Bitcoin te vorken naar Bitcoin Cash. Bitcoin Cash beschikt over 8MB transactieblokken en beschikt niet over de SegWit update. De grote blokkers kregen door deze vork een eigen Bitcoin altcoin.

segwit2x vs BitcoinToch er waren nog vele grote blokkers die hoop zagen in de SegWit2X upgrade. Ondanks het feit dat er een overeenkomst was getekend tussen prominente directeuren van allerlei Bitcoin bedrijven over het uitvoeren van deze upgrade, werd er geen Bitcoin community consensus bereikt. Een harde segwit2x vork leek er in November aan te komen, maar op het laatste moment haakten belangrijke bedrijven af en werd de upgrade uitgesteld.

bitcoin oorlogenBelanghebbenden en grote blokkers actief binnen het Bitcoin netwerk zijn vervolgens overgestapt naar Bitcoin Cash. Roger Ver, de eigenaar van Bitcoin.com, beschouwt nu de Bitcoin Cash vork van Bitcoin als de ware Bitcoin. Dit is onjuist. Bitcoin is Bitcoin, waarbij het netwerk alleen verbeterd kan worden op basis van een overweldigende community consensus. Of de grote blokkers het willen of niet, de Segregated Witness update is op basis van zo’n consensus uitgevoerd geworden. Dit maakt Bitcoin met segwit nu de Bitcoin. Bitcoin Cash is een vork van Bitcoin zonder deze update, uitgevoerd zonder consensus. Het is een nu een Bitcoin altcoin en mag strik genomen niet de Bitcoin naam gebruiken of misbruiken. Bcash is strikt genomen een betere naam.

Bitcoin wars – een ideologische strijd?

bitcoin oorlog

bitcoin cash versus bitcoinToch de aanhangers van Bitcoin Cash zijn er ideologisch van overtuigd dat ze de echte, originele Bitcoin aanhangen en daardoor recht hebben op de Bitcoin naam. Aangezien er zeer machtige en rijke spelers betrokken zijn bij het in stand houden van Bitcoin Cash, zijn er Bitcoin wars mogelijk en nu na het mislukken van de Segwit 2x is er een directe oorlog uitgebroken waarbij machtige partijen binnen Bitcoin Cash en Bitcoin de directe confrontatie met Bitcoin zijn aangegaan door een strategische inzet van Miners, Mining Algoritmes en Whale Trading.

 

Een seizoen van Game of Thrones voor Bitcoin is begonnen. De belangrijkste verantwoordelijken die deze Bitcoin oorlog mogelijk maken zijn vooral Jihan Wu met zijn Bitcoin mining bedrijf Bitmain en Roger Ver. Bitcoin wars in de huidige vorm is in feite een alles of niets overlevingsstrijd van Bitcoin Cash en de macht (mede toekomstige omzet) van de Bitcoin miners. Toch, strikt genomen, mocht Bitcoin Cash slagen, dan neemt een Bitcoin altcoin de positie over van Bitcoin. De Bitcoin Cash aanhangers willen dat Bitcoin Cash de troon opvolger van Bitcoin wordt en de naam overneemt. Dit verklaarde de chaos in de tweede week van November en zorgt voor veel volatiliteit in de cryptocurrency markten.

Bitcoin decentralisatie vs centralisatie:

bitcoin core bitcoin warsHet geeft weer eens aan dat de centralisatie van rekenkracht in de handen van Bitcoin miners een groot gevaar is voor de toekomst van zowel Bitcoin als Bcash. Grote blokken zijn in het voordeel van de Bitcoin miners en machtscentralisatie. Volgens mij heeft Bitcoin Core de juiste visie voor Bitcoin: kleine blokken houden het netwerk decentraal, zorgen er voor dat het netwerk niet te censureren is en vermijden dat de Bitcoin miners te veel macht krijgen. Het is bijna een wonder te noemen dat Bitcoin nu beschikt over een segwit implementatie waardoor nieuwe schaalbaarheidsoplossingen zoals het Lightning Network nu pas echt mogelijk zijn. Bovendien hebben de Bitcoin Core ontwikkelaars nooit beweert dat de grootte van een transactieblok nooit zal worden uitgebreid. Het is ook van belang om te onderstrepen dat deze groep niet homogeen is en dat deze mensen allemaal hetzelfde zouden denken. Het is een heterogeen, los verband van ontwikkelaars, verdeeld over de hele wereld. Iedereen die de benodigde kennis en vaardigheden heeft kan een Bitcoin Core software ontwikkelaar worden.

Voor meer informatie:

Lees verder

Is een Solana ETF op komst?

Is een Solana spot ETF in de maak? Met de aanvraag van 21Shares en VanEck lijkt een Solana spot ETF dichterbij te komen. Inderdaad, VanEck en 21Shares hebben een aanvraag ingediend voor een Solana spot ETF bij de Cboe exchange. De SEC kijkt er nog naar, maar een SOL spot ETF komt dichterbij. Laten we […]

Jul 9, 2024
3 min

Bit2me vs Bitvavo, welke exchange is beter?

Bit2me versus Bitvavo. Welke exchange is beter? Met deze Bitvavo vs bit2me exchange vergelijking zullen we kijken hoe deze twee grote Europese cryptocurrency beurzen zich tot elkaar verhouden. Beide exchanges draaien een hoog EURO handelsvolume en hebben een breed dienst- en productaanbod. In deze Bitvavo vs bit2me vergelijking zullen we kijken naar de producten en […]

Jul 9, 2024
4,5 min

Wat is de Base chain van Coinbase precies?

Wat is de Base chain van Coinbase? De Base chain van Coinbase is sinds de lancering ongekend populair, onder andere voor de lancering van memecoins. Maar wat is de Base chain precies? Laten we het eens nader bekijken. De Base chain van Coinbase is enorm populair, maar waarom? Vorig jaar is het testnet van de […]

Jul 3, 2024
3 min