arwen

CRYPTOFONDS

Oct 22, 2023
Aanbieding: 

Samenvatting: een cryptofonds is vereenvoudigde term voor een crypto assets beleggingsfonds. Ze worden ook omschreven als Bitcoin en cryptocurrency beleggingsfondsen.

cryptofonds

De meeste cryptofondsen zijn breed opgezet. De term cryptocurrency is hierbij te eng geworden en het gaat in feite om investeringen in een breed assortiment van crypto assets. Beleggers krijgen hierdoor blootstelling tot de markt, maar echter geen eigendomsrechten over de onderliggende activa. Een belegger die daadwerkelijk zelf de controle wilt hebben over zijn belegging, kan het beste de crypto assets kopen op een goed gereguleerde Nederlandse crypto exchange. In het bijzonder kunnen we Bitvavo aanraden.

Er zijn ook beurzen die cryptofondsen aanbieden. De best ontwikkelde crypto indices zijn ontwikkeld geworden door het fintech bedrijf Bitpanda in Wenen. Hieronder in de video kun je zien hoe dit concept werkt:

Bitpanda Exchange Wenen

+ complete digitale betalings- beleggingsdienst met Visa Card integratie
+ Bitpanda Crypto Indices – automatisch beleggen in crypto
+ Bitpanda Savings plan – automatisch sparen in crypto of een fonds
+ Bitpanda Pro – crypto exchange voor professionele traders

Als een rasechte Nederlands cryptofonds kunnen we BlockchainTraders aanbevelen.

Wat is het nut van een cryptofonds?

blockchaintraders cryptofondsMet een cryptofonds kan je tegelijkertijd blootstelling krijgen tot de cryptomarkt en indirect in verschillende crypto assets beleggen. Hieronder vallen natuurlijk de klassieke reguliere cryptovaluta (zoals Bitcoin, Litecoin en Monero), maar ook de blockchain platform tokens (zoals Neo, Eos, Tron) en kunnen er security tokens aan toe worden gevoegd. Dit is natuurlijk afhankelijk van de samenstelling, structuur en beleggingsstrategie van een specifieke cryptofonds.

Wat doet een cryptofonds?

Een cryptofonds werkt op dezelfde manier als een regulier beleggingsfonds. Het maakt het voor particuliere en institutionele beleggers mogelijk om passief te investeren (participeren) in de cryptovaluta markten. Het fonds staat meestal als een bedrijf ingeschreven bij de kamer van koophandel en verzamelt de inleg van een aantal beleggers. De minimale inleg om te kunnen participeren in een cryptofonds bedraagt 100.000,- euro.  Het team van het cryptofonds investeert het verzamelde fondsvermogen in verschillende crypto assets naar gelang de structuur van het fonds en de bijbehorende beleggingsstrategie.

Wanneer je belegt in een cryptofonds dan krijg je daarvoor participaties terug. Het aantal participaties dat je voor het ingelegde bedrag krijgt kan afhankelijk zijn van de koers en opgebouwd vermogen van het fonds. De meest voorkomende manier om rendement te behalen is via het uitgekeerde dividend, de winstuitkering na aftrekking van een rendementsfee. Elk cryptofonds rekent een bepaalde beheervergoeding door naar haar participerende leden. Bijvoorbeeld het cryptofonds van BlockchainTraders rekent 15% commissie over het positief behaalde rendement en een beheervergoeding van 0,4% per kwartaal.

Wanneer zou ik moeten instappen bij een cryptofonds?

Een goed cryptofonds kan goede rendementen halen tijdens een beren markt, maar vooral tijdens een crypto stieren markt. Het meest voor de hand liggende tijdstip om te participeren in een crypto beleggingsfonds is tijdens een beren markt. Het markt sentiment is afwachtend of negatief, de handelsvolumes zijn klein en particuliere beleggers zijn geneigd om bij het minste of geringste slechte nieuws te verkopen. Tijdens zo’n beren markt kan een goed cryptofonds voordelig investeren in de beste crypto assets van de meest belovende projecten. Tijdens een stieren markt zal er een enorm rendement worden behaald en zullen de uitgekeerde dividenden alle participanten euforisch stemmen. Het biedt verder een buffer voor slechtere tijden. Het probleem is dat wanneer een belegger instapt tijdens een stieren markt dat onderstaande nadelen en knelpunten bezwaarlijk worden, waardoor een participant voortijdig uitstapt met verlies tijdens een nieuwe beren markt. Het is tijdens een beren markt dat een cryptofonds daadwerkelijk een vuurproef ondergaat en waarbij een duidelijke beleggingsstrategie en goede communicatie met de participerende leden van uiterst belang is.

De nadelen en probleempunten met betrekking tot een cryptofonds.

Hierbij komen we direct tot het grote nadeel van een cryptofonds. Zolang het cryptofonds goed draait en een mooi rendement behaalt is een beheervergoeding gepast en onproblematisch. Niettemin gedurende een beren markt wanneer het risico op verlies vele malen groter is, tikt zo’n een beheervergoeding er wel in. Vooral wanneer een belegger laat tijdens een stieren markt is ingestapt. Het beste lijkt om een cryptofonds te selecteren die geen beheerkosten in rekening brengt en alleen een rendementsfee hanteert. Toch, elke cryptofonds heeft zijn eigen strategie en opzet. Het aller belangrijkste is dat je een cryptofonds selecteert die het beste bij je behoefte en risicoprofiel past. Bovendien moet er een transparante organisatie zijn met een sterk team die toegankelijk is via duidelijke communicatielijnen naar haar participerende leden. Samen sterker, moet het devies zijn!

Verder moet een belegger beseffen dat deze geen aanspraak heeft op de onderliggende crypto assets. Er is alleen een blootstelling tot de cryptomarkt waarbij een rendement wordt uitbetaald in fiat geld. Bijvoorbeeld, heeft het cryptofonds 75 % blootstelling aan Bitcoin, wil dat niet zeggen dat de belegger een (eigendoms)claim heeft op de onderliggende bitcoins. De bitcoins zijn het eigendom van het fonds. Wil je echte financiële soevereiniteit en controle over je eigen geld hebben, zul je zelf bitcoins kopen moeten kopen op een goede exchange zoals Bitvavo

crypto fondsen afm toezichtHet beleggen of participeren in een cryptofonds is over het algemeen zeer risicovol. Een ander probleem  is dat een cryptofonds niet wordt gereguleerd. Het participeren verloopt buiten de toezicht van het AFM. Er is verder ook geen vergunnings- en prospectusplicht voor een cryptofonds. Regelgeving en toezicht zijn belangrijk, maar in Nederland nog niet goed geregeld. Het AFM heeft zich verder kritisch uitgelaten en maakt zich zorgen over de kwaliteit van de fondsen. De AFM heeft ernstige twijfels of beheerders van deze beleggingsinstellingen in crypto’s kunnen voldoen aan de vereisten voor een mogelijke vergunningverlening. Het AFM heeft aan de betrokken partijen een  brief verstuurd. Het is te hopen dat het AFM de Nederlandse crypto initiatieven ondersteunt en niet de bedrijfsvoering onmogelijk gaat maken. Het is te hopen dat Nederlandse regelgeving voor het bieden van een nieuw spel voor Nederlandse crypto ondernemingen en fondsen duidelijk zal gaan worden waardoor ook beter toezicht mogelijk is.

Voor een aspirerende belegger in een cryptofonds heeft dat dan ook tot het gevolg dat deze dan ook zeer zorgvuldig zijn huiswerk moet doen voordat hij/zij de beslissing neemt om te participeren in een cryptofonds. Het is verder aan te raden om gebruik te maken van Nederlandse ondernemingen. Hierdoor is het mogelijk om de beheerders van het fonds te ontmoeten en bepaalde zaken contractueel vast te leggen. In het geval van een juridisch geschil kan er dan altijd naar een Nederlandse rechtbank worden gestapt. Bovendien kan een aspirant belegger altijd contact opnemen met het AFM.

Een goed voorbeeld van een Nederlands cryptofonds.

blockchaintradersBij het cryptofonds van BlockchainTraders zijn deze zaken mooi op orde. Het is een transparante Nederlandse onderneming met als juridische structuur een fonds voor gemene rekening. Ze beschikken over een duidelijke (ambitieuze) doelstelling om door middel van een gespreid investeringsbeleid en door snel in te spelen op ontwikkelingen binnen crypto markt op strategisch uitgedachte wijze deze te gaan outperformen met minimaal 25% per jaar. Beleggers kunnen participeren in twee verschillende fondsen waarbij de beleggingsstrategie wordt uitgevoerd door de fondsbeheerder BlockchainTraders B.V. (KVK: 70864640) en het inlegde vermogen (fondsactiva) worden bewaard door een aparte stichting Stichting Toezicht BlockchainTraders (KVK: 71065547). Deze structuur van het cryptofonds van BlockchainTraders beschermt de belangen en tegoeden van de participanten optimaal. Het is dan ook niet vreemd dat er beheerkosten in rekening worden gebracht en een rendementsfee om zo’n cryptofonds te kunnen draaien. Het werkt immers in het belang van de participanten en de lange termijn doelstellingen van het fonds. Op uitnodiging kunnen participanten al instappen voor een bedrag van 20.000 euro. Voor meer informatie: bezoek BlockchainTraders.

Welke andere cryptofondsen zijn er beschikbaar?

Voor een ander artikel met een uitgebreide opsomming van de beschikbare fondsen en vermogensbeheerders, raadpleeg:

Welke alternatieven zijn er voor een cryptofonds?
  • Een vermogensbeheerder of fondsbeheerder zou ook via een API toegang krijgen tot een handelsrekening van een klant. Zodoende kan de fondsbeheerder de cryptoportfolio voor de klant automatisch beheren en bijstellen voor maximaal rendement. De klant behoudt de controle over de coins. Deze formule staat bekend als crypto beheerd beleggen. In Nederland is dit mogelijk dankzij een unieke samenwerking tussen Bitvavo en Yieldt. Voor meer informatie: Wat is beheerd beleggen in bitcoins en crypto assets?
  • Een nieuwe speler in Nederland is AMDAX. AMDAX biedt een exclusieve dienstverlening voor de vermogende particulier. Voor meer informatie: AMDAX Review
  • Niet iedereen heeft veel zo veel geld beschikbaar om te kunnen participeren  in een cryptofonds. Een gemakkelijk alternatief is om gebruik te maken van de cryptofondsen van eToro. eToro is een bekende makelaar in crypto’s, aandelen en andere financiële instrumenten waar een belegger de mogelijkheid heeft om te kunnen instappen in een eToro cryptofonds.
  • Een ander alternatief is om te beleggen in tokens die werken als een fonds. De C20 token werkt als een tokenized cryptocurrency tracker of crypto index fonds. Meer en meer crypto handelsbeurzen zullen deze type van index tokens gaan aanbieden.
  • Bovenstaande punt kan worden gecombineerd met een eigen buy & hold strategie van de meest belangrijke cryptovaluta. Iedereen kan met behulp van een multi-currency wallet zoals de Trezor een veilige cryptofonds in eigen beheer opstellen. De Trezor beschikt ook over een interne cryptobeurs waardoor de belegger snel tussen verschillende cryptovaluta kan wisselen en de eigen cryptoportfolio kan herbalanceren vanuit deze hardware wallet. Een alternatief voor de Trezor is de KeepKey.
Conclusie:

De crypovaluta markten met de opkomst van nieuwe blockchain technologieën, nieuwe start-ups en de vorming van een nieuwe crypto finance ecosysteem biedt ongekende nieuwe kansen voor beleggers. Het op een verantwoorde, actieve en veilige manier beleggen in deze markten is een zeer moeilijke taak. Beleggers kunnen zeer veel baat hebben bij een participatie in een goed Nederlands cryptofonds zoals BlockchainTraders. Een participatie kan verder zeer goed worden gecombineerd met een eigen, meer beperkte beleggingsstrategie door het kopen van index tokens en de belangrijkste cryptovaluta zoals de Bitcoin. Elke belegger die passief participeert in een cryptofonds zou zich moeten verdiepen in de werking van de Bitcoin en zelf ook gaan experimenteren met andere crypto’s en tokens om zodoende met beter begrip een goed cryptofonds te kunnen selecteren.  Alles begint met een bepaalde hoeveelheid basis kennis voordat er een beslissing wordt genomen om te beleggen in cryptomunten of te participeren in een cryptofonds.

Een goed en laagdrempelig alternatief voor het beleggen in een fonds is door gebruik te maken van de dienstverlening van Yieldt. Met Yieldt kun je beheerd en passief beleggen in crypto assets op je eigen Bitvavo handelsrekening.

Ten slotte, zijn er de cryptofondsen van Bitpanda die elke gebruiker meteen kan gebruiken zonder enige voorwaarden; en waarbij de gebruiker zelf in staat is om automatisch euro’s van de rekening te laten af schrijven om deze te investeren in het cryptofonds.  

Voor meer informatie:

blockchaintraders cryptofonds

Lees verder

De DePIN hype lijkt niet af te nemen. Maar wat is DePIN eigenlijk?

Niet alleen de koersen van Bitcoin en crypto nemen toe, ook de adoptie krijgt meer tractie. DePIN is een belangrijke schakel in deze adoptie, maar wat is DePIN? Wat is de DePIN narrative precies? De laatste tijd kan het je niet ontgaan zijn: de opkomst van de populaire DePIN narrative. Zoals we eerder schreven komen […]

Mar 18, 2024
3 min

Patient Capital Management voegt bitcoin toe in haar Opportunity Trust Fund

Patient Capital Management is een onafhankelijke beleggingsadviseur gevestigd in Baltimore onder leiding van Samantha McLemore. Samantha McLemore heeft meer dan twee decennia met de legendarische investeerder Bill Millers samengewerkt en richtte Patient Capital in 2020 op om met een lange termijn visie. Patient Capital´s beleggingsfilosofie De kern van Patient Capital’s beleggingsfilosofie is gebaseerd op de […]

Mar 12, 2024
1 min

Federal Reserve stopt met BTFP, is er een nieuwe bankencrisis op komst?

Vandaag 11 maart zal de Federal Reserve (Fed) het noodkredietprogramma, de ‘Bank Term Funding Program’ (BTFP), stoppen. Dit zou geen verrassing moeten zijn, ware het niet dat de bankensector er vandaag de dag veel slechter voorstaat dan een jaar geleden toen de BTFP werd gelanceerd. Je zou je kunnen afvragen of de Fed niet bewust […]

Mar 11, 2024
5 min