Crypto exchanges in de problemen. De druk van toezichthouder neemt verder toe.

Nov 26, 2023
Aanbieding: 

De problemen van crypto exchanges met toezichthouders is een belangrijk thema om te volgen. Steeds meer crypto exchanges komen onder druk van wetgevers en toezichthouders te staan. De eis naar transparantie en compliance wordt steeds steviger. Wat staat crypto exchanges te wachten? Laten we dit eens verder bespreken:

Einde van het wilde westen tijdperk voor crypto exchanges komt dichterbij

De vraag naar compliance, transparantie en het volgen van wet- en regelgeving door exchanges wordt steeds duidelijker. De wetgevers eisen vooral meer transparantie van crypto exchanges. Deze week zagen we hoe CEO en co-founder van Binance, CZ, onder enorme druk van de DOJ (Department of Justice) per direct is afgetreden van zijn positie binnen crypto exchange Binance. Daarnaast hebben zowel Binance als CZ zelf forse boetes opgelegd gekregen en hangt er mogelijk een gevangenisstraf van 18 maanden boven het hoofd van CZ. Op dit moment wordt er hard onderhandeld om ervoor te zorgen dat CZ niet als “flight risk” wordt gezien, waarmee bedoeld wordt dat hij mogelijk het land zou willen ontvluchten.

SEC: een schikking is niet genoeg

Niet alleen Binance kwam deze week in het nieuws, ook crypto exchange Kraken, de op twee na grootste exchange (op spothandel niveau) wereldwijd kreeg opnieuw te maken met de DOJ en SEC (Securities and Exchange Commission). Eerder dit jaar in februari schikte de Amerikaanse gevestigde exchange Kraken nog met de SEC voor een bedrag van $30,- miljoen. Kraken moest naar aanleiding van deze schikking direct met het staking programma stoppen, hier hadden zij de ‘vergunningen’ namelijk niet voor. En nu, 9 maanden verder, is het alweer raak: Kraken wordt opnieuw aangeklaagd door de SEC voor het runnen van een ongeregistreerde “securities exchange”. We kunnen zodoende voorzichtig concluderen dat wet- en regelgeving voor crypto exchanges strenger gehandhaafd zal worden.

De situatie met het Amerikaanse Kraken: het is een ongereguleerde effectenbeurs

Wellicht heeft de SEC geld nodig, maar één ding is zeker: Kraken zal flink aan de bak moeten om zich opnieuw te verdedigen tegen de overheidsinstantie. Je zou denken, en dat zullen ze bij Kraken vast gedaan hebben, dat als je schikt met de SEC je van de problemen af bent.. Helaas is de realiteit voor Kraken anders, en de aanklacht tegen de Amerikaanse crypto exchange is ditmaal ook anders.

De SEC maakt een duidelijk onderscheid tussen crypto en bitcoin (BTC). Volgens Gary Gensler is alleen Bitcoin (BTC) een gedecentraliseerde cryptocurrency dat als een digitale commodity kan worden gereguleerd. Alle andere crypto´s zijn in meerder of meerder mate effecten securities. Elke crypto exchange is in feite een ongereguleerde effectenbeurs.

De exchange wordt namelijk aangeklaagd voor het runnen van een “unregistered securities exchange, broker, dealer en clearing agency”. Hierbij zou de exchange ‘onrechtmatig’ honderden miljoenen dollars verdiend hebben door middel van handel in “securities”. Hiermee heeft Kraken volgens de SEC haar investeerders niet genoeg kunnen beschermen tegen potentiële (toekomstige) inspecties van de SEC en mogelijke belangenconflicten. Het “feit” dat het hier over securities gaat geeft de SEC de mogelijkheid de zaak op deze manier te behandelen, daarom is het zo belangrijk dat de industrie zich blijft verzetten tegen deze “securities” definitie. De SEC verwees onder andere naar Cardano, Polygon, Solana en meer crypto alszijnde securities.

Kraken in de tegenaanval

Kraken heeft naar aanleiding van de aanklacht aangegeven zich hevig te gaan verdedigen in de rechtszaal. De aanklacht zal (voor nu) geen invloed hebben op de producten en diensten van Kraken. Ook geeft de exchange aan dat de aanklacht van de SEC niets te maken heeft met fraude, marktmanipulatie, klantenfonds verlies, hacks of fiduciaire plichten van de exchange richting haar klanten. Vooralsnog is er geen reden voor paniek voor de klanten van Kraken, wel wordt het een spannende juridische strijd de komende periode. Verder heeft de SEC nooit duidelijk gedefinieerd welke crypto´s nu wel of niet effecten zijn onder de Amerikaanse wet.

Kraken kan verder moed halen. Ripple heeft recentelijk een rechtszaak gewonnen tegen de SEC. Volgens de rechtbank is XRP geen security. De rechtszaak is nog niet volledig afgerond, maar mocht de SEC definitief in het ongelijk worden gesteld, dan is geen enkele crypto asset een security. XRP was het makkelijkste te classificeren als een security voor de SEC. Mocht de SEC dit verliezen, zal ook Kraken de rechtszaak tegen de SEC makkelijk winnen.

Kraken niet de eerste exchange met deze aanklacht

Kraken is helaas niet de eerste crypto exchange die met een dergelijke aanklacht te maken krijgt. Ook Coinbase kreeg al eerder te maken met een zeer vergelijkbare aanklacht afgelopen juni. Coinbase staat bekend om haar wil om mee te werken aan een transparantere crypto industrie, en dat heeft CEO Brian Armstrong inmiddels vaak genoeg benadrukt.

Het is daarom nog al vreemd dat de SEC volop in de aanval verder gaat, terwijl de kans op falen zo groot is. Vele Amerikaanse wetgevers staan aan de kant van de Amerikaanse cryptobedrijven en er wordt al opgeroepen om Garry Gensler af te zetten.

De Verenigde Staten onder het huidige bewind is niet crypto-vriendelijk

De VS is zodoende geen cryptovriendelijke jurisdictie. Crypto exchanges komen hier in de problemen met de toezichthouders. De SEC jaagt door een agressief en onduidelijk toezicht beleid verder innovatieve cryptobedrijven over de grenzen, denk aan Zwitserland, Hong Kong en Singapore om o.a. de lange arm van de SEC te vermijden. Amerikaanse klanten zullen niet worden bediend door deze bedrijven en niet op een gereguleerde manier toegang kunnen krijgen tot de grenzeloze digitale wereld van crypto, blockchain en DeFi-projecten. De druk op de crypto exchanges zal de ontwikkeling van gecentraliseerde exchanges en DeFi-protocollen verder ten goede komen.

Alleen pure bitcoin exchanges in de Verenigde Staten zullen op deze manier geen last krijgen van de SEC en DOJ. Denk hierbij aan Swan en River.

Zowel Coinbase als Kraken zijn gevestigd in Amerika en zullen de strijd met de SEC dus moeten aangaan, en wij gaan dat scherp in de gaten houden!

Beschik je nog niet over een crypto exchange rekening? Het is belangrijk om te kiezen voor een vertrouwde en gereguleerde partij. Het is verder ook het beste om de handel in crypto´s te vermijden en te beginnen met alleen bitcoin (BTC). Leer zo veel mogelijk over bitcoin (BTC) en investeer naar mate je meer overtuigd bent meer in bitcoin met behulp van een goede broker of exchange. Voor meer informatie:

Selectie van de beste bitcoin exchanges

Interessante verdiepende gerelateerde artikelen:

Beste bitcoin exchange voor Nederlanders!

Het Bitvavo handelsplatform qua euroliquiditeit, veiligheid en voordeligheid goed vergelijkbaar met de Amerikaanse reuzen: Coinbase en Kraken.

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min