bitcoin course

Beste bitcoin en crypto beleggingsfondsen!

Jan 19, 2024
Aanbieding: 

Samenvatting: een crypto-beleggingsfonds biedt een belegger blootstelling tot de digitale valutamarkten en de belangrijkste crypto activa; waarbij meestal Bitcoin het belangrijkste component van is. Het gaat hier vaak om een Bitcoin beleggingsfonds waar meestal andere belangrijke digitale activa aan worden toegevoegd als een diversificatie en verdere koersspeculatie.

bitcoin beleggingsfonds

Er zijn ook pure bitcoin beleggingsfondsen beschikbaar. Het is relatief makkelijk om via een beleggingsfonds in te stappen, echter de belegger kan geen aanspraak maken op de onderliggende activa en heeft te maken met beheerkosten. Het is goedkoper en vanuit financiële soevereiniteitsstandpunt beter om zelf de gewenste bitcoins en digitale activa te kopen. Dit kan een belegger doen op een gereguleerde Nederlandse digitale asset exchange zoals Bitvavo. Een Bitvavo handelsrekening kan gekoppeld worden met de passieve crypto-indexbeleggingsdienst van Mercury Redstone. Dit is de beste manier om passief, veilig en goedkoop te beleggen in een crypto-index. Voor meer informatie: passief beleggen in digitale activa.

Een alternatief is door gebruik te maken van de crypto-indices van Bitpanda. Bitpanda beschikt over 3 reguliere indexfondsen, maar ook gespecialiseerde fondsen waaronder: Metaverse, Infrastructure, Smart Contracts en Decentralised Finance (DeFi). Voor meer informatie: Bitpanda review.

De meest bekende traditionele crypto- en bitcoin-beleggingsfonds in Nederland is op dit moment ontwikkeld door BlockchainTraders.

Een nieuw en goedkoper alternatief is de cryptodienstverlening van Mudrex. Mudrex biedt namelijk coin sets aan die werken als specifieke beleggingsfondsen voor bepaalde niches in de cryptomarkten. Voor meer informatie: Mudrex Review.

Wanneer zou ik gebruik maken van een Bitcoin of crypto beleggingsfonds?

bitcoin en crypto beleggingsfondsenEr zijn veel mensen die graag willen beleggen in cryptomunten, maar die dit graag uit handen willen geven. De cryptovaluta markten zijn volatiel en het is zeer waarschijnlijk dat de meeste crypto projecten zullen falen. Kennis en ervaring zijn belangrijk. De meeste mensen hebben geen tijd om ervaring op te doen en te leren over hoe de bonte wereld van cryptovaluta in elkaar steekt.

cryptocurrency investment fundsHet zelf opkopen en beheren van cryptovaluta vraagt om aandacht en tijd. Vooral het opzetten van veilige crypto wallets en vervolgens het samenstellen van een eigen cryptoportfolio. Gelukkig zijn er financiële dienstverleners zoals BlockchainTraders die kunnen ageren als cryptocurrency vermogensbeheerders en beschikken over een beleggingsfonds.

Wat is een Bitcoin of crypto beleggingsfonds?

iqeonEen Bitcoin beleggingsfonds kun je het beste vergelijken met een gemeenschappelijk spaarpot waar elke belegger een bepaalt bedrag in stort. Vaak vergt dit een behoorlijk bedrag van over meer dan 100.000 euro per belegger. Wanneer je niet beschikt over zo veel geld kun je beter gebruik maken van een crypto beleggingsfonds van eToro. Via de eToro handelsrekening kun je makkelijk instappen zonder enige beperkingen. eToro beheert de cryptotegoeden van de klanten. Het is geen crypto CFD broker. eToro koopt alle crypto’s in op de internationale crypto exchanges en beheerd de tegoeden van o.a. de crypto beleggingsfondsen. Voor meer informatie: eToro.

Een eToro cryptofonds is niet geschikt voor institutionele beleggers die graag een officieel deelbewijs krijgen van een daadwerkelijk gecertificeerde en gereguleerde beleggingsfonds voor crypto’s.  Een belegger wil ook een beleggingsfonds kiezen op basis van een bepaalde beleggingsstrategie. Over het algemeen kan stellen dat de verzamelde spaart verspreid wordt belegd over een gebalanceerde cryptocurrency portefeuille. Deze wordt door een team en een verantwoordelijke beleggingsmanager vastgesteld en aangepast op basis van de markt condities. Over het algemeen hanteert het beleggingsfonds een lange termijn visie en worden beleggingen gebaseerd op basis van gedegen fundamentele en technische analyse over elke cryptomunt of token. Het management team van het crypto beleggingsfonds zal zich bezighouden met o.a.

 • dagelijkse technische analyse van de cryptovaluta markten.
 • het volgen van de laatste trends en berichtgeving
 • het waarborgen van de beveiliging van de cryptovaluta in beheer en het verstandig in en verkopen van bepaalde posities indien nodig.
 • Het aanpassen van de gespreide portefeuille waardoor de volatiliteit verder kan worden gereduceerd en risico’s worden beperkt.
 • Het waarborgen van transparantie en het uitvoeren controles door toezichthouders zodat de cliënt- en fondsadministratie op orde is en wordt gegarandeerd.

Welke Bitcoin en crypto beleggingsfondsen zijn er al beschikbaar?

Er zijn belangrijke voordelen verbonden voor Nederlanders om te kiezen voor een Nederlands crypto fonds. Rechtszekerheid, Nederlandse zakencultuur en persoonlijk contact zijn drie voor de hand liggende redenen om te kiezen voor een Nederlandse crypto fonds specialist. Hier volgen drie gevestigde namen:

 1. BlockchainTraders heeft een zeer uniek beleggingsconcept en interessant fonds opgezet voor haar participanten.
 2. AMDAX met verzekerde opslag en persoonlijke op maat gemaakte crypto asset management dienstverlening.
 3. Bitwise met de Bitwise Bitcoin Fund in samenwerking met Morgan Creek Digital Assets (alleen voor Amerikaanse beleggers).
 4. BitCapital

  BitCapital is de eerste Nederlandse financiële dienstverlener die voor Nederlanders belegt in cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum en Ripple. Het is een Bitcoin en crypto beleggingsfonds en is een concurrent van BlockchainTraders.

  Ze werken met een goed team van specialisten die dagelijks nauwlettend de ontwikkelingen binnen de markt volgen. Hierdoor zorgen ze er voor de juiste spreiding van het ingelegde vermogen en realiseren ze een hoger rendement tegen een lager investeringsrisico.

  De strategie is relatief eenvoudig. Ze beleggen voor de beleggers in de grootste cryptocurrencies van het moment, dit allemaal naar verhouding van de relatieve marktkapitalisatie. Door deze eenvoudige manier worden beleggers zorgen en problemen uit handen genomen, vooral als het gaat om veiligheidsrisico.

  De voordelen van Bitcapital:

  Andere voordelen door gebruik te maken van BitCapital zijn de volgende:

  • Ze rekenen  0% beheerkosten en eenvoudige redelijke 10% fee over het behaalde rendement. Elke belegger krijgt toegang tot een persoonlijke online dashboard waar je altijd het behaalde rendement kunt bekijken.
  • Er zijn geen verstopte bijkomende kosten. Nee, BitCapital maakt het eenvoudig, ze rekenen enkel een 10% fee over het behaalde rendement.
  • Beleggers zitten niet voor een aantal jaren vast aan een contract. Het is makkelijk om deel te nemen, maar de minimum looptijd is 1 jaar. Daar na kan op elk moment uit het cryptobeleggingsfonds worden uitgestapt.
  • Bitcapital maakt het makkelijk om mee te doen. Participeren kan al vanaf EUR 1.000,-.

  Vragen en antwoorden over het Bitcapital crypto beleggingsfonds?

  • Volgt BitCapital een korte termijn crypto trading strategie of een lange termijn strategie?

  BitCapital heeft een aantal specialisten in dienst die de cryptomarkt nauwgezet in de gaten houden. Voor iedere individuele investeerder wordt bij instappen een uniek mandje van cryptovaluta samengesteld uit de top20 op dat moment. BitCapital kiest voor een lange termijn strategie omdat gebleken hiermee het hoogste rendement behaald wordt. Wel is het zo dat alle mandjes een aantal keren per jaar kritisch bekeken worden om te anticiperen op marktontwikkelingen. Dit kan betekenen dat bepaalde cryptomunten verdwijnen of dat het aandeel juist verhoogd wordt. Positief is dat er een behoorlijke positie in Cardano wordt ingenomen. Inderdaad, BitCapital investeert in principe volgens marktkapitalisatie, maar kijkt kritisch naar ontwikkelingen van alle afzonderlijke cryptomunten en past daarop de belegging aan. 

  • Is BitCapital voorzien van een zegening van het AFM? Wat zijn de garanties van de beleggers dat het ingelegde kapitaal weer wordt terugbetaald?

  BitCapital staat in nauw contact met de AFM en voldoet aan alle vergunningsplichten die op dit moment gelden. BitCapital is een Nederlandse onderneming geregistreerd bij de kvk, Nederlands recht is daarom van toepassing ten behoeve van eventuele garanties.

  Meer informatie over BitCapital?

  BitCapital is een initiatief van de Amsterdamse ondernemer Eron Pieren. Het kantoor van BitCapital is gevestigd op de Ceintuurbaan 440 te Amsterdam. Voor meer informatie:

 5. Icoinic
 6. NYDIG beschikt over verschillende Bitcoin Funds voor vermogende en institutionele beleggers in New York. 
 7. Cyber Capital
 8. Grayscale Investments – beschikt over verschillende crypto- en bitcoinfondsen voor vermogende particuliere en institutionele beleggers.
 9. Osprey Funds – nieuw bitcoinfonds die de concurrentie aangaat met Grayscale Investments.

Het cryptobedrijf Osprey Funds heeft eind november 2020 het een jaar eerder gelanceerde Osprey Bitcoin Trust heropend voor geaccrediteerde beleggers. Met een superlage provisie van 0,49 procent gaat het bedrijf de concurrentie aan met marktleider Grayscale Investments. Beleggers investeren bij Osprey in Bitcoin zonder zich zelf bezig te houden met wallets, woordenlijsten en veilige opslag. De minimale inleg in het fonds is 25.000 dollar.

Het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) dat is opgericht in 2013 bevat 572.644 BTC. Osprey Funds, de digitale dochter van Rex Shares (REX), zet nu de achtervolging in. Het halveert de oorspronkelijke provisie van 0,99% naar 0,49%. Osprey is samenwerkingen aangegaan met  best-in-class service providers, waaronder Fidelity Digital Assets, Grant Thornton en Coin Metrics respectievelijk custodian, auditor en index provider.

Greg King, CEO van Osprey: “Wij hebben rotsvast vertrouwen in bitcoin als een van de meest waardevolle lange termijn investeringskansen van het moment. Er is nauwelijks correlatie met de aandelenkoersen en daardoor kan bitcoin een sleutelrol spelen in het diversificeren van een investeringsportfolio. Met het heropenen van het Osprey Bitcoin Trust voor een veel gunstigere fee helpen wij investeerders en adviseurs om te gaan profiteren van deze opkomende technologie.”

Feiten van het Osprey bitcoinfonds op een rij:

  
Management Fee0.49%
Benchmark IndexCMBI Bitcoin Index
NAV$12.07*
CustodianFidelity Digital Assets
Index ProviderCoin Metrics
AdministratorTheorem Fund Services
AuditorGrant Thornton

Nederlanders kunnen beter gebruik maken van die diensten van AMDAX of Bitvavo in Amsterdam.

Op zoek naar internationale Bitcoin en crypto beleggingsfondsen? 

crypto fund researchEr zijn op dit moment meer dan 460 verschillende fondsen van verschillende type vermogensbeheerders en investeringsbedrijven opgezet. Het kost zeer veel werk om deze in kaart te leggen met daarbij de contactgegevens van de fondsbeheerders zodat je direct contact kunt opnemen. Gelukkig is er een organisatie die zich specialiseert in het bijhouden en in kaart leggen van nieuwe crypto fondsen: Crypto Fund Research. Alle informatie wordt mooi samengesteld in een overzichtelijke rapport. Bespaar jezelf een hoop tijd en maak gebruik van het onderzoek van het Crypto Fund Research team.

 • Klik hier en bezoek de site van Crypto Fund Research.

Wil je zelf je eigen beleggingsfonds in eigen beheer samenstellen?

Dit is makkelijker mogelijk dan je denkt als je een beetje lef hebt en als financiële watergeus het sop op gaat! Lees dan gewoon even onze beleggingsrapporten door en open een rekening bij een Nederlandse cryptobeurs zoals Bitvavo of Litebit. Deze ondersteunen wallets voor vele verschillende goede cryptomunten! We raden je ook aan om workshops bij te wonen en natuurlijk onze Bitcoin cursus door te nemen.

Er is ook een andere nieuwe Nederlandse dienstverlener op de markt waarmee jezelf een crypto beleggingsfonds kunt opstellen en automatisch laten beheren met behulp van trading bots – CopyCoin.

Gaat dit hele verhaal je te ver? Prima, dan zijn er tegenwoordig crypto index trackers, de ETN‘s,  beschikbaar die vanuit een reguliere handelsrekening gekocht kunnen worden bij o.a. Binck . Voor meer informatie:

Conclusie: de stille opmars van crypto investement funds….

Er is een bonte verzameling van crypto beleggingsfondsen beschikbaar voor beleggers. Ze groeien als paddenstoelen uit de grond. Het is belangrijk om elk beleggingsfonds voor Bitcoin en crypto’s goed te bestuderen en te controleren. Zeker, het is makkelijk om het beleggen in Bitcoin of ander cryptogeld uit te besteden, toch je delegeert de verantwoordelijkheid waarbij je er op moet vertrouwen dat de heren weten wat ze doen. Daarom geven we Nederlandse initiatieven een prominente plaats.

We hopen dat de financiële autoriteiten hier verder een licht kunnen zijn om gereguleerde crypto beleggingsfondsen te toetsen en toe te laten om te opereren. De tekens zijn goed. Een belegger kan bovendien gebruik maken van het voorwerk van Crypto Fund Research.

Het grootkapitaal van alle grote Wall Street Hedge Funds werken stilletjes op de achtergrond om via durfkapitaal te investeren in veel belovende bedrijven binnen het groeiende crypto ecosysteem. De wereld van crypto finance ontwikkeld zich snel en zonder de meeste mensen dit zich realiseren is de paradigma verschuiving van de oude naar een nieuwe financiële wereld op gang gebracht geworden met de uitvinding van Bitcoin.

Voor meer informatie:

Lees verder

Chainlink´s adoptie voor tokenization van real world assets RWA door DTCC & JPMorgan

Chainlink speelt in een steeds belangrijkere rol in de tokenization van real world assets. Vorige week heeft Chainlink deelgenomen aan een pilot met grote financiële spelers als JPMorgan, BNY Mellon & meer. De pilot focust op de tokenization van fondsen. Chainlink neemt deel aan tokenization pilot met financiële reuzen als de DTCC en JPMorgan Chainlink […]

May 26, 2024
3 min

Het 2024 cryptobeleid van de aankomende president van de USA? Trump is pro-bitcoin & crypto

De aankomende President van de USA en zijn Amerikaanse crypto beleid. Wat kunnen we verwachten? In november zijn de verkiezingen in de VS. De spannende race gaat tussen Trump en Biden. Het wordt het interessant hoe het Amerikaanse crypto beleid zal worden onder de winnaar van de verkiezingen. De ene ex-President Trump is pro-crypto. De […]

May 26, 2024
6 min

Amerikaanse Ethereum ETH ETF goedgekeurd door de SEC

De SEC geeft groen licht en keurt eerste Amerikaanse spot Ethereum (ETH) ETF goed! What a difference a day makes zullen we maar zeggen.. Een bizarre wending en totaal tegen alle verwachtingen in keurt de Securities and Exchange Commission, onder leiding van Gary Gensler, de allereerste Amerikaanse spot ETH ETF goed! Niet lang geleden zat […]

May 24, 2024
4 min