aave

Wat is Aave (LEND) en wat kan je ermee?

Dec 16, 2021
Aanbieding: 

Samenvatting: Aave is een belangrijk DeFi-project die voorziet in de verwezenlijking van decentrale geldmarkten op Ethereum. Aave (LEND) kopen met iDEAL kun je het beste doen bij de Nederlandse Bitvavo exchange. Wees er van bewust dat het kopen van DeFi-token extreem risicovol is. Investeer alleen in geld dat je bereidt bent om te verliezen.

De ontwikkelingen op het gebied van DeFi zijn zeer interessant om te volgen. De afgelopen tijd hebben we al een aantal spelers in de decentralized finance (DeFi) onder de loep genomen, zoals Synthetix en Compound. Deze keer kijken we naar Aave, een Brits cryptokredietbedrijf. We leggen uit wat voor diensten ze aanbieden, wat de risico’s zijn en wat jij ermee kan.

Wat is Aave precies?

Aave kopen

Aave is een in Londen gevestigd bedrijf, dat in september 2018 werd opgericht, nadat het team het jaar ervoor een succesvolle initial coin offering (ICO) had uitgevoerd voor hun ETHLend-token, waarvoor ze $16,2 miljoen ophaalden. Aave schroefde echter al gauw ETHLend terug, om zich op andere projecten te richten, zoals Aave Protocol, Flash Loans en Rate Switching. Aave heeft als doel om zich als gedecentraliseerd alternatief op te werpen voor fintech-partijen zoals PayPal, Skrill en Coinbase. Hieronder in de video kun je een introductie zien over het Aave protocol:

Bitvavo Exchange Amsterdam

– koop met iDEAL tot 1000 euro zonder handelscommissie Aave
– daarna maximale handelscommissie van 0.25 %
– gratis verzekerde opslag van de Aave tokens

Doelstelling van het Aave Protocol

Dit grootste en meest integrale aspect van Aave werd in januari 2020 gelanceerd. De overstap vanaf ETHLend was een behoorlijke strategische verschuiving voor het bedrijf. Met Aave Protocol stapte Aave over van gedecentraliseerd P2P-kredietverstrekking naar een pool-based strategie.

Aave Protocol is een open-source, niet-vrijheidsbenemend protocol, waarmee gebruikers hun eigen gedecentraliseerde geldmarkten kunnen aanmaken op de Ethereum-blockchain.

De Aave Flash Loans

Aave heeft een functie die het bedrijf nog meer onderscheidt van de andere DeFi-spelers: ‘flash loans’ (‘flitsleningen’ of ‘snelle leningen’). Hierbij kunnen gebruikers een aangepast smart contract inzetten om middelen van Aaves reservepoel te lenen in één transactie, zonder zekerheid te hoeven bieden. De voorwaarde die hierbij wordt gesteld, is dat de liquiditeit wordt teruggestort naar de poel voordat de transactie voorbij is. Als het tegen die tijd nog niet is terugbetaald, wordt de transactie teruggedraaid, waardoor alle handelingen tot op dat punt ongedaan worden gemaakt.

De Aave Rate Switching

Rate switching is nog een unique selling point van Aave, die ze sinds mei aanbieden. Hiermee kunnen kredietnemers wisselen tussen vaste en variabele rentevoeten, iets dat erg handig is in een volatiele, gedecentraliseerde markt. In het geval van hoge rentevoeten, zullen gebruikers normaal gesproken gaan voor de vaste optie, maar in volatielere periodes of bij een lage voet zal de variabele optie interessanter zijn, om de leenkosten te verlagen.

Hoe gebruik ik Aave om te lenen?

Krediet op Aave storten en rente innen is een eenvoudig proces. Voordat je begint, bezoek je Aave en maak je verbinding door middel van een 3.0 wallet zoals Metamask, Coinbase Wallet of Fortmatic. Vervolgens kies je het financieel middel waarin je wil investeren en verleen je Aave toegang tot het middel. Zodra de transactie is verwerkt en de rentevoet is bevestigd, kun je de koerswijzigingen volgen op de Aave-app.

Welke cryptovaluta-tokens zijn er beschikbaar op Aave?

Er zijn op dit moment 15 tokens beschikbaar op Aave, zoals DAI, USD Coin (USDC), TrueUSD (TUSD), USDT Coin (USDT), sUSD, Binance USD (BUSD), Ethereum (ETH), Basic Attention Token, Kyber Network (KNC), ChianLink (LINK), Decentraland (MANA), Maker (MKR), Augur (REP), SNK, WBTC Coin (WBTC) en Ox Coin (ZRX).

De Aave LEND ($LEND) Token

De LEND is de eigen token geworden van Aave, nadat ETHLend in januari is beëindigd, alhoewel de LEND vaak ook nog wel de ETHLend wordt genoemd. De nieuwe versie verschilt echter aardig van de oude. De token is gebaseerd op de ERC20-standaard en kan gebruikt worden om tarieven op het protocol te verlagen. Daarnaast kunnen $LEND-tokens worden gebruikt om te stemmen op voorstellen om Aave Protocol te verbeteren.

Zal ik Aave LEND token kopen?

Aave LEND kopen

Wanneer je geen actief gebruik van het platform gaat maken en niet van plan bent om LEND te staken, is het niet nodig om de Aave LEND token te kopen. Over het algemeen moet het als zeer risicovol worden beschouwd om Aave LEND te kopen. Echter speculanten kopen Aave LEND om te speculeren op het succes van het project. De koers is binnen korte tijd parabolisch omhoog geschoten. Mocht Aave uit de gratie raken voor een ander platform, kan de koers weer flink dalen. Gebruik alleen geld dat je kunt veroorloven om te verliezen. Begin altijd met een goed begrip van Bitcoin voordat je aan de slag gaat met de zeer risicovolle tokens. Wil je Aave kopen dan kun je dit onder andere vertrouwd doen bij Nederlandse makelaars. Aave (LEND) kopen met iDEAL kun je het beste bij de volgende Nederlandse partijen doen:

Wil je Aave (LEND) kopen en actief verhandelen?

De grootste handelsvolumes voor Aave kun je vinden op Binance. Natuurlijk, Aave wordt steeds meer opgenomen op andere exchanges. Voor een overzicht, zie onze gids:

Risico’s met het Aave platform

Echter, er zijn genoeg risico’s verbonden met deze nieuwe decentrale kredietmarktplaats. Een belangrijk risico is dat een smart contract een veiligheidslek kan hebben die door een hacker zou kunnen benut. Vervolgens is er altijd een liquidatie risico waarbij het onderpand wordt geliquideerd. Deze risico’s probeert Aave zo veel mogelijk te verminderen door de broncode publiek te stellen en te auditen. Aave beschikt ook over een bug bounty campaign.

Andere risico’s zijn verbonden met het feit dat Aave gebouwd is op Ethereum 1.0. Door de populariteit van de super snel groeiende decentrale financieringssector heeft Ethereum 1.0 groeipijnen. Hierdoor kunnen transacties duur worden en langzaam worden verwerkt. Dit is een probleem voor het goed kunnen functioneren van een decentrale geldmarkt.

Gelukkig neemt Aave de veiligheid wel serieus en beschikt het over een risk framework en security and audits informatiesectie. Verder ondergaat het platform security die worden uitgevoerd door Open Zeppelin Security en Trail of Bits. Deze worden maandelijks in compacte Security Reports uitgebracht op Medium. Voor meer informatie over de werking van Aave, zie de whitepaper en natuurlijk de Aave homepage. Hieronder in de video kun je Ivan on Tech aan het woord zien met de oprichter van Aave, Stani Kulechov:

Conclusie:

Avae is een fascinerend DeFi-project om te volgen. Het beoogt de verwezenlijking van decentrale geldmarkten. Echter, de onderliggende technologie van Ethereum kan in de huidige vorm niet afdoende deze doelstelling verwezenlijken. Ethereum 2.0 zal hopelijk uitkomst bieden. Verder is het te verwachten dat Aave gerelateerde projecten op andere blokchains zullen worden opgezet. Het gebruik van Aave is niet zonder risico’s en het kopen van Aave (LEND) moet worden gezien als een risicovolle belegging. Investeer alleen met geld dat je kunt veroorloven om te verliezen. De belangrijkste handelsbeurs voor Aave (LEND) is op dit moment Binance. In Nederland kun je het beste terecht bij Bitvavo.

Bitvavo Exchange Amsterdam

– koop met iDEAL tot 1000 euro zonder handelscommissie Aave
– daarna maximale handelscommissie van 0.25 %
– gratis verzekerde opslag van de Aave tokens

Gerelateerde projecten:

Lees verder

Opt Out of the Fiat & Crypto Ponzi´s with Bitcoin

Alle financiële markten kraken in hun voegen. De cryptomarkt, vooral gebaseerd op Ethereum, Ethereum blockchain alternatieven met allerlei DeFi-protocollen en hedgfondsen (3AC, Celsius, etc.) kampen met liquiditeits- en insolvabiliteitsproblemen. Het zijn o.a. naweeën van de recente Terra Luna stablecoin implosie, maar ook de indirecte gevolgen van het QT-beleid van de Federal Reserve (Fed). De Fed […]

Jun 29, 2022
4,5 min

De Terra LUNA UST Fiasco en 2.0 Classic herstart

In dit artikel staan we stil bij de ineenstorting van het Terra LUNA ecosysteem en implosie van de UST stablecoin die begin mei 2022 plaatsvond. Het kan als een ENRON-schandaal van de cryptowereld worden beschouwd. In totaal werd 60 miljard in vermogen weggevaagd. De Redactie van Beste Bank waarschuwt haar lezers constant over de gevaren […]

Jun 3, 2022
7,5 min

De London Gold Fix, Rothschild, macht en Bitcoin

Wat is de London Gold Fix? Waarom verdient het onze aandacht en verdere uitleg? In de speurtocht naar een politieke neutrale reservemunt of activa voor het kunnen afwikkelen van internationale betalingen wordt er vaak gewezen naar goud. Onze monetaire geschiedenis leert ons echter dat goud en het delven van goud een belangrijke rol speelt in […]

Jun 27, 2022
4 min