Er wordt vaak gezegd dat Bitcoin-mining een verspilling van elektriciteit is. Die uitspraak is echter gebaseerd op de aanname dat het niets oplevert. Als we echter kijken naar het potentieel van Bitcoin, zien we dat het niet weggegooide elektriciteit is, maar dat mining een belangrijk proces waardoor bitcoin als absoluut schaars, onkraakbaar en onvervreemdbaar solide geld mogelijk wordt gemaakt.
We kunnen onze lezers verder ook verwijzen naar de documentaire The Machine Greens. Deze documentaire gaat verder in op de correlatie tussen de opkomst van civilisaties, geld, solide geld, fiatgeld, bitcoin en energieverbruik.
Bitcoin-mining is het proces waarbij miners, die zich over de hele wereld bevinden, middels cryptografische berekeningen transactieblokken van het grootboek (de blockchain) aanmaken, oplossen, controleren, toevoegen en beveiligen. Daarbij gebruiken ze cryptografische apparatuur, die 24/7 deze berekeningen staan uit te voeren. Deze rekenkracht kost behoorlijk wat stroom: het wereldwijde netwerk van miners verbruikt 7-8 gigawatt per dag, wat tegen marginale kosten van 4,5 cent kWh gelijkstaat aan 8 miljoen euro per dag. Naar schatting verbruikt Bitcoin momenteel zoveel als ongeveer 6 miljoen huishoudens.
Dat is, hoe je het ook wendt of keert, een groot stroomverbruik. Daar valt niet over te twisten. Als die energie in de put werd gegooid, dan konden we inderdaad spreken van een verspilling van elektriciteit. Maar daarvan is geen sprake: Bitcoin is een broodnodige vervanging van ons monetair systeem, en wie argumenteert dat Bitcoin-mining het energieverbruik niet waard is, ziet niet in hoezeer het huidige eurodollar systeem toe is aan vervanging, en hoeveel voordelen Bitcoin daarbij biedt. Het is juist de rekenkracht en daarmee ook het verbruik die het Bitcoin-netwerk zijn waarde geven; en het netwerk-effect daarmee weer versterkt.
Bovendien wordt de energie die nodig is om Bitcoin draaiende te houden veelal gegenereerd door hernieuwbare bronnen zoals wind en zon. Ook is er technologie op de markt die de hitte die wordt opgewekt bij het verbranden van overtollig gas bij gasextractie omzet tot elektriciteit, die op zijn gebruikt wordt voor Bitcoin-mining. We zien juist dat Bitcoin zorgt dat de bestaande energieproductie en -infrastructuur efficiënter worden gemaakt.
In dit artikel van Unchained Capital wordt nog verder uitgelegd waarom het minen van Bitcoin geen verspilling is, maar waarom dit juist nodig is om deze revolutie in ons monetair systeem mogelijk te maken.
Ten slotte, willen onze lezers wijzen op het onderzoeksrapport NYDIG dat is geschreven door Nic Carter:
Gerelateerde artikels: