2023 in revue, wat een jaar voor Bitcoin en crypto!

Dec 28, 2023
Aanbieding: 

Nu we het einde van het jaar naderen, blikken we terug op de hoogtepunten van Bitcoin en crypto in 2023. En belangrijker nog; wat staat Bitcoin in 2024 te wachten?

Wat hebben Bitcoin en crypto dit jaar allemaal meegemaakt?

2023, wat een jaar! Niemand die een dergelijk einde, en dan voornamelijk met betrekking tot de prijzen, zag aankomen voor Bitcoin en crypto dit jaar. Zeker niet aangezien dit een van de langste, al dan niet de langste, crypto bear markets was sinds het ontstaan van Bitcoin. Bij deze dan ook onze felicitaties als je dit leest: you’ve made it (so far)!

Kort samengevat zouden we kunnen zeggen dat 2023 vooral een jaar voor Bitcoin was waarin instituties Bitcoin steeds serieuzer namen en zodoende meer interesse toonden in de munt. We zien namelijk steeds meer banken die blootstelling willen aan de munt, landen die Bitcoin als financieel redmiddel zien en meer en meer bedrijven die zich opwerpen als Bitcoin en crypto custodian. Exchanges werden hard aangepakt en zo werd o.a. Binance getempt door de Amerikaanse autoriteiten. Ook hebben we gezien dat een grote groep Bitcoin maximalisten dichter bij de decentrale kern van de munt wil blijven en zich hier hard voor maken; denk aan Jack Dorsey en consorten, de lancering van ordinals op de BRC-20 standaard en een ware hype rond deze BRC-20 standaard. En uiteraard mogen we onze meest trouwe Bitcoin DCA’er Michael Saylor niet vergeten; die maar Bitcoin bleef bijkopen met zijn Microstrategy! Zijn laatste aankoop van dit jaar werd aangekondigd op 27 december.

Tot slot was daar ook de betaal gigant PayPal die zich dit jaar nog verder heeft verdiept in cryptocurrencies en blockchain en nog veel meer interessant nieuws!

Volgend jaar een nog turbulenter jaar voor Bitcoin?

2024 zou weleens een nog veel interessanter jaar kunnen worden: we zijn namelijk nog maar 14 dagen verwijderd tot de beoordeling (goedkeuring?) van een Bitcoin spot ETF door de Amerikaanse SEC. Drie Bitcoin spot ETF’s worden op 10 januari (verwachting is tussen 5-10 januari) beoordeeld, dit zijn in ieder geval die van: Valkyrie, VanEck en WisdomTree. Zoals wij eerder schreven is de verwachting dat, zodra de eerste wordt goedgekeurd, andere ETF’s met een latere ‘beoordelingsdatum’ ook snel zullen volgen. En kijkende naar het aantal (en vooral naar de details) meetings die de aanvragers hebben gehad, zien we dat de procedure zich richting een laatste fase beweegt.

En over deze laatste fase gesproken; Bitcoin spot ETF aanvrager “Bitwise” komt zelfs al met een mooi reclamespotje voor haar ETF product. Tot slot voorspelt Bitwise ook een nieuwe “ATH” (all time high) voor Bitcoin in 2024: maar liefst $80.000 per Bitcoin!

Een afkeuring van de Bitcoin spot ETF’s is overigens ook een realistisch scenario en dit kan een stevige impact op de prijs van Bitcoin hebben.

Wordt 2024 het jaar van een ware bull market?

We kunnen er haast niet omheen: de prijzen. Een jaar geleden, tijdens de laatste week van het jaar, stond Bitcoin nog op ± $17.000. Dit jaar staat Bitcoin er een stuk beter voor: ruim $42.000! Achteraf gezien dus een goed moment geweest om Bitcoin te kopen, maar met de ETF’s voor de deur kan het weer alle kanten op: door de ETF’s zal de vraag naar Bitcoin uiteindelijk toenemen en over de algehele breedte neemt de vraag naar Bitcoin sowieso al toe.

Zo werd deze maand bekend dat het aantal wallets met Bitcoin tegoeden de 50 miljoen is gepasseerd, er meer geld in Bitcoin gaat dan eruit, het aantal transacties op het Bitcoin netwerk in 2023 een ATH heeft bereikt, dat het aantal long term holders van Bitcoin ook bijna een ATH bereikt, dat een overgroot deel van de hodlers op winst staat en on-chain is ook te zien dat de “Bitcoin dominance” toeneemt en dit duidt op herstel na langdurige bear markets. Kort samengevat ziet het ernaar uit dat 2024 een interessant jaar kan worden!

Dus wil jij in het nieuwe jaar makkelijk, snel en goedkoop Bitcoin kopen? Check dan deze exchanges: KuCoin, Bitvavo of ByBit.

Lees verder

Het begrotingstekort record en de fiscale verslechtering in de Verenigde Staten (2024)

In dit artikel staan we even stil bij de Amerikaanse schuldenproblematiek. De Verenigde Staten verkeert in vergelijking met de rest van het Westen in een veel betere economische staat dan o.a. Duitsland en Frankrijk. Echter, de schuldproblemen in de Verenigde Staten zullen onvermijdelijk flinke gevolgen hebben voor de status van de dollar als wereldreservevaluta, haar […]

Jun 20, 2024
4 min

SEC stopt verder onderzoek naar Ethereum 2.0 en Consensys

Lead developer Ethereum, Consensys, komt met goed nieuws: de SEC stopt het onderzoek tegen Ethereum. Wat is er aan de hand? Goed nieuws voor de Ethereum en crypto community De SEC stopt namelijk het onderzoek tegen Ethereum. Het onderzoek ging erom of Ethereum een security zou zijn. Zou Ethereum als security beschouwd worden, dan zou […]

Jun 19, 2024
3 min

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min