bitcoin

Is Bitcoin haram of halal in Islam?

Nov 27, 2023
Aanbieding: 

Is Bitcoin haram of halal in Islam? Vele moslims vragen zich af of Bitcoin haram is of juist halal? Is het als betalingsmiddel toegestaan binnen het islamitisch bankieren? Waarom is Bitcoin nu halal en niet haram? Is er een onderscheid tussen bitcoin en crypto? Is crypto halal of haram?

bitcoin haram of halal

In een notendop: steeds meer rechtsgeleerden en adviesraden beschouwen Bitcoin als halal. In landen zoals Indonesië en Maleisië kan Bitcoin als een betaalmiddel worden geaccepteerd en gebruikt. De islamitische rechtsgeleerde en schrijver, Monzer Kahf, verklaarde in 2014 al dat Bitcoin halal is. De rechtsgeleerde Muhammad Abu Bakar kwam tot dezelfde conclusie in 2018.

Het sultanaat van Oman is tot de zelfde conclusie gekomen en zullen in 2023 voor meer dan 1,1 miljard investeren in het opbouwen van een bitcoin mining infrastructuur voor haar olievelden. Het gas dat vrijkomt zal worden gebruikt voor het delven van bitcoin. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) beschouwen bitcoin ook als halal en werken hard aan het bieden van een veilige en gereguleerde jurisdictie voor de vestiging van bitcoin- en cryptobedrijven. 

Bitcoin is het solide geld, het nieuwe goud van dit informatie tijdperk. Bitcoin is halal. Moslims kunnen zonder problemen op een goede exchange bitcoin kopen. De meest veilige en beste bitcoin-handelsbeurs in Nederland is Bitvavo.

Is crypto halal? Dat is een meer ingewikkelde vraag, aangezien crypto duizenden projecten behelst. Bitcoin is geen crypto. Vele van deze crypto projecten zijn fintech initiatieven, kleine start-ups, maar er zijn ook heel veel oplichters actief. Het is belangrijk om het onderscheidt te handhaven tussen crypto en bitcoin. Bitcoin als digitaal goud is halal. Crypto naar gelang het project, zal zeker haram kunnen zijn.

Is Bitcoin haram of halal in Islam – het probleem:

Het is voor de vaak verdeelde islamitische jurisprudentie nog een behoorlijk heet hangijzer. De meeste islamitische economen beginnen pas nu met het zetten van de eerste stappen om meer over Bitcoin te leren. Het is namelijk niet makkelijk om Bitcoin uit te leggen. Bovendien is het aanvankelijk moeilijk om te beseffen dat Bitcoin uniek is en niet te vergelijken is met andere cryptomunten.

Bitcoin is sound money, zuiver, solide geld

Is Bitcoin haram of halal

Bitcoin is ontworpen met goud in gedachte door Satoshi Nakamoto. Het is een superieure vorm van sound money. Bitcoins kunnen in een virtuele, bijna metafysische zin worden gezien als de ultieme goudbaren. Bitcoin heeft een superieure stock-to-flow die afwezig is bij elke ander crypto-project, die andere edelmetalen zoals zilver de loef af steekt en op termijn goud van de troon zal stoten. Bovendien bij elke transactie worden de bitcoins als virtuele goudbaren in feite omgesmolten en opnieuw gegoten in een nieuwe transactieblok. Deze goudbaar wordt steeds harder naarmate de bitcoins (UTXO) langer in de blok vast blijven liggen.

Voor de islamitische wet zijn goud, zilver, dadels, graan, tarwe en zout ‘ribawi’ dat wil zeggen ze zijn toegestaan indien gekocht voor gebruik, maar niet met als doel later winst te maken. Uiteindelijk gaat het om de intentie van degenen die gebruik maken van geld. De manier waarop iemand geld gebruikt is belangrijk dan het betaalmiddel zelf. Iedereen kan iedere vorm van geld gebruiken om er mee te gokken of iemand anders er mee uit te buiten.

Bitcoin is halal of haram

De intentie waarmee ignorante en kwaadwilligen een betaalmiddel gebruiken zegt niets over potentie van het betreffende betaalmiddel. Al helemaal niets over de intentie die de originele uitvinder had om in dit geval Bitcoin te scheppen. Satoshi Nakamoto had zeer nobele intenties om mensen financieel te emanciperen, te bevrijden uit de klauwen van de bankiers die in feite door financiële repressie normaal hard werkende mensen van hun vermogen beroven.

Het is verder belangrijk om te onderstrepen dat Bitcoin als betaalmiddel niet gebonden is aan schulden. Het geld, de euro’s die nu op onze online bankrekening is fidiuciair geld, het representeert een schuldverplichting en is een tegoed die spaarrekeninghouder heeft bij de bank, die via bail-in clausule of kapitaalrestricties de rekeninghouder kan ontzeggen om gebruik te maken van zijn tegoeden. De islamitische wet verbiedt het gebruik geld dat gebonden is aan schulden. Verder verbiedt de wet dat iemand profiteert van rente op leningen. De euro en het hele bankenstelsel is in feite haram en in strijd met de islamitische wet. Bitcoin voldoet veel beter en is halal. Bitcoin is halal aangezien het deflatoir is (hoge stock-to-flow) en ontwikkeld is om bestand te zijn tegen geldontwaarding. Bitcoin beschikt over absolute schaarste. Er kunnen maar 21 miljoen bitcoin worden gedolven.

Het enige obstakel is dat Bitcoin nog geen stabiele marktprijs heeft doordat het nog een zeer kleine kapitaalmarkt is en de meeste mensen die bitcoins kopen dit met de verkeerde intentie doen. Ze speculeren met bitcoins binnen een kleine kapitaalmarkt om er rijker mee te worden. Ze beseffen niet dat Bitcoin een nieuw solide monetair systeem is in opbouw die niet kan worden gemanipuleerd door menselijke machtshonger en hebzucht. Bitcoin heeft zich in haar korte geschiedenis haar houders uitstekend beschermt tegen inflatie; in feite beter dan goud aangezien goud wordt beheerd door bankiers (London Gold Fix etc.).

Bitcoin is een ethisch solide monetair systeem

Bitcoin is in vele opzichten superieur ten aanzien van goud aangezien Bitcoin in feite een einde kan maken aan de machtslust en corruptie die mensen altijd tonen als het om geld gaan. Bankiers en overheden maken misbruik van hun machtspositie over geld. Bitcoin maakt een een einde aan dit machtsspel en introduceert een scheiding van de macht tussen mensen/banken/overheden van het geld. Bitcoin is volledig gestuurd door wiskunde en algoritmes binnen een decentraal netwerk protocol die bijna onmogelijk is om te veranderen. Bitcoin heeft een volledig driedimensionaal boekhoudsysteem. Niemand kan knoeien met de boekhouding, Bitcoin werkt niet op basis van fractioneel bankieren. Het is een nieuwe vorm virtueel commodity money. Het is een kwestie van tijd dat steeds meer islamitische rechtsgeleerden dit ook zullen inzien en Bitcoin niet als harram maar als halal beschouwen. Monzer Kahf, een bekende schrijver van Islamic finance boeken heeft in 2014 al geschreven dat Bitcoin halal is. De Accounting en Auditing-organisatie voor Islamitische Financiële Instituten (Aafoifi) heeft zich nog niet definitief uitgesproken.

Alleen Bitcoin is halal – crypto is mogelijk haram!

Er is een groot verschil tussen bitcoin en crypto. Bitcoin is niet hetzelfde als crypto(currency). De meeste cryptoprojecten zijn niet decentraal, worden gestuurd door een ontwikkelingsteam die zichzelf een deel van de tokens hebben toegeschreven. De meeste cryptoprojecten zijn in feite effecten en werken niet aan een sound money system. Het zijn fintech projecten met behulp van blockchain technologie voor de ontwikkeling van o.a. decentrale financiële applicaties. Het gaat hier in feite om innovatie met nieuwe financiële diensten door bedrijven en stichtingen. Innovatie met nieuwe technologie is risicovol. Vele van deze bedrijven zullen bankroet gaan of falen met hun project. Deze sector is iets voor durfkapitaal, niet voor spaarkapitaal. Daarnaast zijn er veel oplichters actief in de cryptosector en werken er heel veel mensen met de verkeerde intentie om o.a. andere mensen te bestelen of zichzelf enorm te verrijken. Crypto is mogelijk haram en zeker niet halal.

Bitcoin is gebaseerd op de traditie van de Cypherpunks en de ontwikkeling van cryptografie als een wapen tegen repressie van de staat of een totalitair regime. Bitcoin is een antwoord op de financiële repressie die sinds de laatste kredietcrisis van 2008 steeds erger wordt. Bitcoin is een sound money alternatief voor een corrupt Westers financieel systeem dat via schuldenimperialisme de wereld beheerst. Schuld in dollars is een machtsinstrument over de kredietnemer. De Petrodollar en het feit dat alle grondstoffen in de dollar worden afgerekend is macht over de wereldeconomie en de financiële wereld. De Federal Reserve is het bolwerk van deze macht over de dollar en hoe goedkoop of duur dollarschulden voor derden zijn.

Harris Ifran: Bitcoin is sharia compliant en halal

Hieronder kun je een uitstekend gesprek beluisteren tussen Saifedean Ammous, de schrijver van het boek The Bitcoin Standard en Harris Ifran. Harris Ifran stelt dat bitcoin volledig sharia compliant is en veel meerwaarde zal bieden voor de wereld van financiën in de Islamitische wereld.

https://saifedean.com/podcast/59-bitcoin-the-most-islamic-form-of-money-with-harris-irfan/

In welke Islamitische landen is Bitcoin halal?

In Indonesië is Bitcoin halal verklaard en volledig in overeenstemming met de Sharia-wetgeving. De Sharia adviesraad van Maleisië is tot dezelfde conclusie gekomen. Bitcoin is ook in Maleisië halal. In Zuid-Afrika is Bitcoin ook halal bevonden. Bitcoin en crypto’s biedt vele nieuwe mogelijkheden voor de verdere ontwikkeling van Islamic Finance.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) werken aan het bieden van een veilige jurisdictie van bitcoinbedrijven.

Oman investeert USD 1,1 miljard in bitcoin mining infrastructuur en het delven van bitcoin met haar olievelden.

Voor meer informatie:

In welke Arabische landen wordt Bitcoin al verhandeld?

Ongeacht de legale status van Bitcoin binnen de islamistische wet, is Bitcoin en blockchain technologie populair in het Midden-Oosten. De meest bekende Bitcoin exchange in het Midden-Oosten is BitOasis. Deze is geopend voor iedereen en specifiek ook klanten uit Oman, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Qatar en Saoedi-Arabië.

Andere video’s over Bitcoin: halal of haram?

Hieronder kun je een aantal video’s bekijken over in hoeverre Bitcoin halal of haram is. In deze video kun je Dr. Yasir Qadhi horen met zijn analyse waarom Bitcoin conform de beginselen van de Shariah is:

Hieronder kun je Joe Bradfort aan het woord zien over het belang van technologie, gelijkwaardig en eerlijke financiën en hoe Bitcoin onder de islamitische wet kan worden geïnterpreteerd.

Hieronder kun je Dr. Farrukh Habib aan het woord zien. Hij is een onderzoeker bij de ISRA en INCEIF. Hij geeft een shariah perspectief over de factoren die Bitcoin halal of haram maken zonder daarover een definitieve uitspraak te doen:

Bitcoin is een beter en gelijkwaardiger financieel systeem!

Leer hier alles over Bitcoin

Waar kan ik het beste BTC kopen?

Voor andere bronnen over dit onderwerp:

Lees verder

Nexo Review, wat zijn de voor- en nadelen van Nexo? Is het een veilige exchange?

De nieuwe Nexo Review van 2024 van de redactie van bestebank.org. Samenvatting: de Nexo exchange is van oudsher bekend van voornamelijk de bitcoin en crypto lending mogelijkheden die het platform biedt. Nexo biedt een goede en overzichtelijke exchange met een hoog handelsvolume en een diepe liquiditeit. De exchange draait alweer mee sinds 2018. Daarnaast biedt […]

Apr 19, 2024
9 min

Het Bitcoin Runes protocol wordt gelanceerd tijdens de halving, wat is Bitcoin Runes?

Bitcoin Runes komt er aan? Ja, over iets meer dan 2 dagen is het zo ver: een nieuwe Bitcoin halving, hier tel je mee af met de Bitcoin halving countdown clock : ). Tijdens de Bitcoin halving worden de block rewards gehalveerd (halving) en wordt het principe van Bitcoin deflatie verder uitgevoerd. Niet alleen zal […]

Apr 17, 2024
3,5 min

“Climate: The Movie” – CO2 veroorzaakte klimaatverandering heeft geen wetenschappelijke basis

“Climate: The Movie” is een nieuwe spraakmakende documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin. De film betoogt dat de bewering van een door CO2 veroorzaakte klimaatverandering een angstverhaal is zonder wetenschappelijke basis. De film, getiteld “Climate: The Movie”, stelt dat de wetenschap en officiële metingen de beweringen over toenemende extreme weersomstandigheden niet ondersteunen. De documentaire […]

Apr 16, 2024
4 min