bitcoin

Bitcoin, is het haram of halal?

Oct 7, 2019
Aanbieding: 

Vele moslims vragen zich af of Bitcoin haram is? Is het als betalingsmiddel toegestaan binnen het islamitsch bankieren? Is Bitcoin halal of haram?

Het zal voor de islamitische jurisprudentie nog een behoorlijk heet hangijzer. De meeste islamitische economen beginnen pas nu met het zetten van de eerste stappen om meer over Bitcoin te leren. Het is namelijk niet makkelijk om Bitcoin uit te leggen. Bovendien is het aanvankelijk moeilijk om te beseffen dat Bitcoin uniek is en niet te vergelijken is met andere cryptomunten.

Is Bitcoin haram of halal

Bitcoin is ontworpen met goud in gedachte door Satoshi Nakamoto. Het is een superieure vorm van sound money. Bitcoins kunnen in een virtuele, bijna metafysische zin worden gezien als de ultieme goudbaren. Bitcoin heeft een superieure stock-to-flow die afwezig is bij elke ander crypto-project, die andere edelmetalen zoals zilver de loef af steekt en op termijn goud van de troon kan stoten. Bovendien bij elke transactie worden de bitcoins als virtuele goudbaren in feite omgesmolten en opnieuw gegoten in een nieuwe transactieblok. Deze goudbaar wordt steeds harder naarmate de bitcoins (UTXO) langer in de blok vast blijven liggen.

Voor de islamitische wet zijn goud, zilver, dadels, graan, tarwe en zout ‘ribawi’ dat wil zeggen ze zijn toegestaan indien gekocht voor gebruik, maar niet met als doel later winst te maken. Uiteindelijk gaat het om de intentie van degenen die gebruik maken van geld. De manier waarop iemand geld gebruikt is belangrijk dan het betaalmiddel zelf. Iedereen kan iedere vorm van geld gebruiken om er mee te gokken of iemand anders er mee uit te buiten.

Bitcoin is halal of haram

De intentie waarmee ignorante en kwaadwilligen een betaalmiddel gebruiken zegt niets over potentie van het betreffende betaalmiddel. Al helemaal niets over de intentie die de originele uitvinder had om in dit geval Bitcoin te scheppen. Satoshi Nakamoto had zeer nobele intenties om mensen financieel te emanciperen, te bevrijden uit de klauwen van de bankiers die in feite door financiële repressie normaal hard werkende mensen van hun vermogen beroven.

Het is verder belangrijk om te onderstrepen dat Bitcoin als betaalmiddel niet gebonden is aan schulden. Het geld, de euro’s die nu op onze online bankrekening is fidiuciair geld, het representeert een schuldverplichting en is een tegoed die spaarrekeninghouder heeft bij de bank, die via bail-in clausule of kapitaalrestricties de rekeninghouder kan ontzeggen om gebruik te maken van zijn tegoeden. De islamitische wet verbiedt het gebruik geld dat gebonden is aan schulden. Verder verbiedt de wet dat iemand profiteert van rente op leningen. De euro en het hele bankenstelsel is in feite haram en in strijd met de islamitische wet. Bitcoin voldoet veel beter en is halal. Bitcoin is halal aangezien het deflatoir is (hoge stock-to-flow) en ontwikkeld is om bestand te zijn tegen inflatie. Het enige obstakel is dat Bitcoin nog geen stabiele marktprijs heeft doordat het nog een zeer kleine kapitaalmarkt is en de meeste mensen die bitcoins kopen dit met de verkeerde intentie doen. Ze speculeren met bitcoins binnen een kleine kapitaalmarkt om er rijker mee te worden. Bitcoin heeft zich in haar korte geschiedenis haar houders uitstekend beschermt tegen inflatie; in feite beter dan goud aangezien goud wordt beheerd door bankiers (London Gold Fix etc.).

Niettemin, Bitcoin is in vele opzichten superieur ten aanzien van goud aangezien Bitcoin in feite een einde kan maken aan de machtslust en corruptie die mensen altijd tonen als het om geld gaan. Bankiers en overheden maken misbruik van hun machtspositie over geld. Bitcoin maakt een een einde aan dit machtsspel en introduceert een scheiding van de macht tussen mensen/banken/overheden van het geld. Bitcoin is volledig gestuurd door wiskunde en algoritmes binnen een decentraal netwerk protocol die bijna onmogelijk is om te veranderen. Bitcoin heeft een volledig driedimensionaal boekhoudsysteem. Niemand kan knoeien met de boekhouding, Bitcoin werkt niet op basis van fractioneel bankieren. Het is een nieuwe vorm virtueel commodity money. Het is een kwestie van tijd dat de islamitische rechtsgeleerden dit ook zullen inzien en Bitcoin niet als harram maar als halal beschouwen. Voor meer informatie:

In welke Arabische landen wordt Bitcoin al verhandeld?

Ongeacht de legale status van Bitcoin binnen de islamistische wet, is Bitcoin en blockchain technologie populair in het Midden-Oosten. De meest bekende Bitcoin exchange in het Midden-Oosten is BitOasis. Deze is geopend voor iedereen en specifiek ook klanten uit Oman, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Qatar en Saoedi-Arabië.

Video’s over Bitcoin: halal of haram?

Hieronder kun je een aantal video’s bekijken over in hoeverre Bitcoin halal of haram is:

In deze video kun je Dr. Yasir Qadhi horen met zijn analyse waarom Bitcoin conform de beginselen van de Shariah is:

Hieronder kun je Joe Bradfort aan het woord zien over het belang van technologie, gelijkwaardig en eerlijke financiën en hoe Bitcoin onder de islamitische wet kan worden geïnterpreteerd.

Hieronder kun je Dr. Farrukh Habib aan het woord zien. Hij is een onderzoeker bij de ISRA en INCEIF. Hij geeft een shariah perspectief over de factoren die Bitcoin halal of haram maken zonder daarover een definitieve uitspraak te doen:

Bitcoin is een beter en gelijkwaardiger financieel systeem!

Leer hier alles over Bitcoin

Voor andere bronnen over dit onderwerp:

Lees verder

Michael Saylor over Bitcoin

Michael Saylor is de oprichter en directeur van het beursgenoteerde bedrijf MicroStrategy (MSTR) met een waarde van ongeveer 1.2 miljard dollar. Hij is eindverantwoordelijk voor de recente beslissing om bijna alle dollarreserves in de schatkist om te wisselen voor bitcoin. In totaal heeft MicroStrategy $410 miljoen omgezet in 38,250 BTC als een strategische reservevaluta en […]

Sep 22, 2020
5 min

Wat is Nexus Mutual (NXM)?

Wat is Nexus Mutual (NXM) en wat kan je ermee? De afgelopen tijd hebben we al een aantal spelers in de wereld van gedecentraliseerde financiering (DeFi) onder de loep genomen, zoals Bancor Finance, Flamingo Finance en Balancer Finance. Vandaag kijken we naar Nexus Mutual, een soort softwarekraakverzekering die gebruikers beschermt bij het afsluiten en gebruik […]

Sep 15, 2020
3 min

Rente verdienen over goud?

Een belegging in goud werd door Warren Buffet afgeschreven als niet productief aangezien het geen inkomen genereert. Inderdaad, vele beleggers laten nog steeds goud links liggen omdat het geen inkomen genereert. Deze tijden zijn voorbij met de opkomst van de decentrale financieringssector en digitale activa die op een blokchain worden uitgeven. De Paxos Trust Company […]

Sep 4, 2020
1,5 min