Deutsche bank Bitcoin

Bitcoin kopen in Duitsland?

Mar 3, 2022
Aanbieding: 

Wil je bitcoins kopen in Duitsland? In Duitsland ziet de Bitcoin kapitaalmarkt er anders uit dan in Nederland. In Nederland zijn er verschillende financiële dienstverleners die zich hebben gespecialiseerd in het veilig aanbieden van Bitcoin. Zo is er een goede Bitcoin exchange, Bitvavo, en zijn er verschillende complete wisselkantoren. Er zijn geen Nederlandse banken, zoals de Rabobank, die daadwerkelijk interesse tonen om Bitcoin toe te voegen in hun dienstverlening.

De Bitcoin marktplaats in Duitsland

In Duitsland is deze situatie omgekeerd. In Duitsland zijn er weinig crypto dienstverleners actief. De meeste Duitsers maken een rekening aan bij de grote internationale crypto exchanges of maken gebruik van een bitcoin ETF, ETP of ETN om bloostelling te krijgen.

Daarentegen is dankzij de nieuwe Duitse wetgeving het in 2020 mogelijk geworden dat banken een licentie kunnen aanvragen om Bitcoin en crypto assets te kunnen gaan aanbieden. Zo ver zijn er 40 verschillende banken die bij de financiële toezichthouder BaFin hebben aangeklopt. Dit zijn veel meer aanmeldingen dan verwacht. Het zal eind 2021 mogelijk zijn om bitcoin te kopen en te verkopen bij een Duitse bank. Commerzbank en Sparkasse zijn begonnen met het voorbereiden van een pilot die in de loop van 2022 zal worden opgestart.

Het ziet er wel naar uit dat het Duitse grootkapitaal het eerste mag toeslaan. De Duitse Spezialfonds kunnen vanaf 1 juli 2021 tot 20 % van hun 2.1 biljoen in vermogen besteden aan een allocatie in bitcoin en andere crypto activa. Voordat ze daadwerkelijk kunnen toeslaan, moet de handel over een nieuwe gereguleerde digitale infrastructuur geschieden. Deze wordt nu door onder meer de Deutsche Borse Group opgetuigd.

Bitcoin adoptie in Duitsland

In Duitsland wordt er werk gemaakt van de adoptie van bitcoin door banken. Het zijn vooralsnog vooral plannen, maar het regelgevingskader is op zijn plaats. Bovendien zijn de macro-economische omstandigheden van dien aard dat de adoptie van bitcoin door banken nu wel serieus overwogen moet worden. Er is een recordhoge inflatie in Duitsland, terwijl de meeste Duitse banken een negatieve rente rekenen op spaarkapitaal. Het Duitse spaarvermogen wordt langzaam vernietigd. Dit terwijl de bitcoin kredietmarkt zich steeds sneller ontwikkeld en als inflatiehedge steeds meer wordt geaccepteerd.

De nieuwe regering in Duitsland staat ook positief ten aanzien van duidelijke bitcoin regulering. Het is een kwestie van tijd dat in de loop van 2022 Bitcoin in Duitsland steeds meer adoptie krijgt. Trouwens, de meeste bitcoin nodes staan in Duitsland. Duitsland kent een grote technisch competente bitcoin gemeenschap. Verder is Duitsland zeer gevoelig voor inflatie. Toenemende financiële repressie zal vanzelf leiden tot meer bitcoin adoptie. Banken in Duitsland zullen hier zeker op inspelen en concrete voorbereidingen vinden er plaats om dit mogelijk te maken.

Waar kan ik dan Bitcoins kopen in Duitsland?

Bitcoins kopen in Duitsland

De belangrijkste spelers op dit moment zijn de Solaris Bank en Bitwala. Daarnaast zijn de Duitse beurzen, zoals de beurs van Stuttgart, volop aan het voorbereiden en aan het testen om Bitcoin aan te bieden. De twee na grootste aandelenbeurs van Duitsland heeft al een eigen Digital Asset Exchange gelanceerd: BSDEX.

Deutsche Bank bitcoin kopen

Het zou bijna lachwekkend zijn als ook de Deutsche Bank in 2021 Bitcoin zal gaan aanbieden. Inderdaad, wat blijkt uit een recent WEF-rapport: dit jaar 2021 zal de Deutsche Bank crypto custody diensten gaan aanbieden aan een select groepje van institutionele klanten. Voor meer informatie: wanneer kan ik bitcoin kopen bij de Deutsche Bank?

Echter, Sparkasse heeft op dit moment de meest concrete stappen gezet. Voor meer informatie: Sparkasse gaat bitcoin aanbieden. Commerzbank, Volksbank en Rafeisenbank zijn ook begonnen met voorbereidingen.

BaFin heeft verder geen details vrijgegeven over welke banken een licentie hebben aangevraagd om Bitcoin aan te bieden. Het lijkt erop dat Sparkasse en de Commerzbank dit inderdaad al hebben gedaan. We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden.

Duitse vermogensbeheerder Union Investment stapt in Bitcoin

Volgens een artikel in Bloomberg is de Duitse vermogensbeheerder van plan om bitcoin (BTC) aan verschillende fondsen onder beheer toe te voegen.

De bitcoin allocatie zal in het begin slechts 1 tot 2 procent bevatten. Echter beschikt deze vermogensbeheerder over een 370 miljard euro in vermogen. Verder is het niet uit te sluiten dat bitcoin in de toekomst een steeds grotere rol zal spelen in hun beleggingsstrategie. Naar alle waarschijnlijkheid zal Union Investment in het vierde kwartaal van 2021 beginnen met het toevoegen van bitcoin in de relevante fondsen.

Het de eerste Duitse vermogensbeheerder die officieel heeft aangekondigd om in bitcoin te investeren. Sinds deze zomer is het voor de Duitse Spezialfonds mogelijk om te investeren in bitcoin. Dit zal geleidelijk, waarschijnlijk in het vierde kwartaal van dit jaar op gang komen. Het feit dat Union Investment bitcoin gaat toevoegen is een belangrijke mijlpaal en een bevestiging dat bitcoin daadwerkelijk als een nieuwe beleggingsklasse zal worden opgenomen door het grote spaarkapitaal en beheerd vermogen dat in Duitsland voor handen is. We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden.

BayernLB rapport over Bitcoin

De staatsbank van Beieren, de BayernLB ook wel de Bayerische Landesbank genoemd, heeft een uitgebreid rapport geschreven over Bitcoin. In dit rapport genaamd Läuft Bitcoin Gold den Rang ab? bespreekt Manuel Andersch van de onderzoekafdeling van BayernLB Bitcoin als een nieuwe vorm van goud.

Manueal Andersch beroept zich hierbij op het werk van Saifdean Ammous en PlanB waar Bitcoin’s stock-to-flow ratio centraal staat om de hardheid van Bitcoin ten aanzien van goud te bepalen. Manueal onderkent de econometrische validiteit van PlanB’s model over de toekomstige waardestijging van Bitcoin.

Bitcoin's stock to flow

Niettemin, het bewijs of het model daadwerkelijk werkt, zal volgend jaar geleverd worden bij de volgende Bitcoin halving.

Bei Prognosen aufgrund des Modells würden wir aber zur Vorsicht raten. Denn selbst das beste statistische Modell kann bei der Vorhersage der Zukunft kläglich scheitern. Eine große Herausforderung für das Stock Flow-Model ist das nächste Halving bei Bitcoin (Halbierung des Angebotswachstums), welches nächstes Jahr ansteht.

Volgens Manueal Andersch is er in de geschiedenis van de mensheid nog nooit een stock-to-flow van 100 bereikt voor een monetair goed. Het is niet duidelijke welke implicaties dit zal hebben. Voor meer informatie:

Wat is het belang van dit BayernLB rapport over Bitcoin?

BayernLB rapport over Bitcoin zal door vele bankiers gelezen worden. BayernLB is een belangrijke publiek gereguleerde bank in München en behoort tot een van de zes Landesbanken. Het is 75 % in handen van de Beierse staat via de BayernLB Holding AG en 25 % in handen van het Sparkassenverband Bayern. De Bayerische Landesbank heeft verder een balans van €220 miljard met zo’n 3,300 werknemers in huis waardoor het behoort tot de zevende grootste financiële instelling van Duitsland. Bitcoin zal nu steeds meer serieus genomen worden en met veel meer belangstelling gevolgd worden door het Duitse bankwezen. Zeker omdat dit rapport Bitcoin in het kader van het beleid van de centrale banken wordt besproken: negatieve rente en kwantitatieve geldverruiming. Zal de Bayerische Landesbank uiteindelijk Bitcoin als een reserve opnemen als een hedge tegen een falend financieel systeem en desastreus monetair beleid?

Leer alles over het kopen van Bitcoin!

Hier is de meest complete en klassieke gids over het kopen van BTC:

Bronvermelding: Handelsblatt

Lees verder

Coinbase vs Kraken, welke crypto exchange is beter? Zijn ze ook een betere optie voor Bitvavo?

Coinbase versus Kraken. Welke exchange is beter en hoe verhouden deze exchanges zich ten aanzien van Bitvavo? Inderdaad, in deze vergelijking kijken we naar de overeenkomsten, verschillen en de voor- en nadelen van de Coinbase en Kraken crypto exchange. We kijken ook of ze een betere optie zijn voor Bitvavo. Beide van origine Amerikaanse exchanges […]

Jun 18, 2024
8 min

Grootste bank van Latijns-Amerika, Itau Unibanco, biedt bitcoin handelsdienst aan voor al haar klanten

Itau Unibanco, de grootste bank in Brazilië en heel Latijns-Amerika, heeft de beschikbaarheid van cryptohandelsdiensten voor al zijn gebruikers aangekondigd. Via Ion, het interne investeringsplatform van de bank, kunnen klanten nu bitcoin (BTC) en ether (ETH) kopen, een functie die voorheen alleen beschikbaar was voor geselecteerde gebruikers. Bitcoin adoptie is niet te stoppen Banken realiseren […]

Jun 12, 2024
1,5 min

MiCAR maakt toekomst van USDT in EU problematisch, goed USDT alternatief?

MiCAR wetgeving maakt voortbestaan van stablecoin USDT in EU problematisch. Is er een goed alternatief voor USDT? Hoe zo? Per 30 juni wordt de MiCAR wet verder uitgerold in de EU, hierdoor wordt de toekomst voor de grootste stablecoin USDT onzeker. Vandaar dat het al verstandig is om te kijken naar welke alternatieven er al […]

Jun 12, 2024
3 min